Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

ха ха што је виче оваквих америчких глупости и лажи Трамп нам је милији и дражи :)

За ове је Информер новина Рат и мир штиво, а зову се Вашингтон пост. КАо што је АВ унередио другосрбијанце тако Трамп ове демократе.

WWW.WASHINGTONPOST.COM

чтивп

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

пре 19 часа, RYLAH рече

Сви су такви, на обе стране. Фридман у својој новој књизи то феноменално објашњава. Подела је много дубља, само су се једни утаборили око демократа, а други око републиканац, и немају ни слуха нити бриге за ставове оних других. 

Кад је он, који је геополитичар, написао књигу која се бави искључиво америчком унутрашњом политиком и предвиђањима у ком ће правцу да тече, то је један од показатеља колико су те поделе дубоке и јаке. 

Da podela svakako ima, samo sto ja mislim da jedan taj mali broj ljudi koji seta od partije do partija - trenutno je natrampovoj strani.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Avocado рече

Čika Sowell je smislio i čika Whittle nas je naučio da postoje samo dve grupe ljudi na svetu

To nikad nije receno. Postoje dva gledanja na ljudsku prirodu. Da si gledao klipove do kraja video bi da razni ljudi prihvataju jedan ili drugi aspekt tih filozofija od slucaja do slucaja.

Znaci ne postoje dve grupe ljudi, postoje dva gledista, a ljudi biraju jedno od ta dva gledista od slucaja do slucaja.
Drugim recima, postoje dve filozofije. A ono sto ja mislim da je to biranje izmedju te dve filozofije - kako ti odgovara od slucaja do slucaja intelektualno licemerno i neiskreno.

Wittle je ilustrovao da je u americkoj revoluciji, pravnoj i politickoj filozofiji dominantna X filozofija a u francuskoj Y filozofija.

problem je sto mesas ljudske izbore (koji mogu da budu intelektualno neiskreni) i logicku koherentnsot. Ja sam npr svestan da moji izbori nisu logicki koherentni 100 % jer nisam anarho kapitalista.

Isto tako centristi nisu logicki koherentni - jer su centristi, a ne komunisti ili anarho kapitalisti.

Politicke ideologije nisu samo produkt logicne filozofije nego i kompromisa. Sto ih ne cini logicki koherentnim po defaultu.

Naprimer, komunisti u srbiji su bili socijalisti ali su dozvoljavali odredjen nivo privatne svojine, iako su verovali da je ona koren svog zla. Napravili su taj kompromis jer bi ih seljaci zbacili sa vlasti. Pragmaticnost trazi odsustvo logicke koherentnosti.

A centristi su ljudi koji su pragmaticnost stavili u centar (non pun intented) svoje politike.

Подели на овим сајтовима

On 28.7.2020. at 22:02, Avocado рече

... a kad si član jedne stranke, onda ne možeš da budeš član/simpatizer druge stranke, osim ako nisi kreten... a Parker nije kreten...

ne znam brale, ja navijam za partizan al kada igra zvezda protiv mancestera ja navijam za zvezdu. Valjda sam kreten.

Nisam znao da je politicka partija sektaska organizacija kojoj moras da budes odan do poslednje kapi krvi. Ja to gledam kao na organizaciju za ostvarivanje tvojih politickih i pravnih interesa.. pa ako si clan jedne a ta jedna ti na nekom nivou ne pruza ono sto ti treba - glasas za onu koja ti pruza.

Подели на овим сајтовима

On 28.7.2020. at 19:06, Avocado рече

Maliciozno je što nema velikim slovima blinkajući kajron koji kaže: "NISU SVI TRAMPOVI SIMPATIZERI OVAKVI!" za debile kojima to nije jasno?  :D

Koliko ti volis da se pravis lud. Vrlo dobro znas da je u americi predrasuda prema republikancima i trampovim glasacima da su takvi. Cak je i hilary rekla "50 % are basket of deplorables".

Ovaj video je namerno i ciljano pucanje po toj predrasudi, onako malicioznoj zloj, pokvarenoj.

i sta ces sad ti da se pravis lud da to nije to jer su eto stavili "nisu svi trampovi simpatizire ovakvi" ?!?!?

Koliko si ti jebeno neiskren to je uzas jedan... neke stvari koje su toliko ocigledne ignorisesi pravis se da ne postoje, ovakve maliciozne manipulacije branis jer su napisali neko glupo parce teksta - koje u samom efektu onoga sto ce da ima taj video nece apsolutno nista da promene.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, haveaniceday рече

ne znam brale, ja navijam za partizan al kada igra zvezda protiv mancestera ja navijam za zvezdu.

Sto te čini "partizanovcem" i čini da rečenica "Mlađa je zvezdaš" bude netačna. Kao što okolnost da je Parker član Libertarijanske partije čini da rečenica "Parker je republikanac" bude netačna. Bukvalno je kršenje jednog od najosnovnijih zakona logike - zakona nekontradikcije.

Nisam znao da je politicka partija sektaska organizacija kojoj moras da budes odan do poslednje kapi krvi. Ja to gledam kao na organizaciju za ostvarivanje tvojih politickih i pravnih interesa.. pa ako si clan jedne a ta jedna ti na nekom nivou ne pruza ono sto ti treba - glasas za onu koja ti pruza.

Ima ona stara: "Ne kune majka sina što se kocka nego što se vadi".

U novom obliku: "Ne kune majka Mlađu što je pogrešio, nego što pokušava da ubedi druge kako je to zapravo istina".

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Koliko ti volis da se pravis lud. Vrlo dobro znas da je u americi predrasuda prema republikancima i trampovim glasacima da su takvi. Cak je i hilary rekla "50 % are basket of deplorables".

Ovaj video je namerno i ciljano pucanje po toj predrasudi, onako malicioznoj zloj, pokvarenoj.

i sta ces sad ti da se pravis lud da to nije to jer su eto stavili "nisu svi trampovi simpatizire ovakvi" ?!?!?

Koliko si ti jebeno neiskren to je uzas jedan... neke stvari koje su toliko ocigledne ignorisesi pravis se da ne postoje, ovakve maliciozne manipulacije branis jer su napisali neko glupo parce teksta - koje u samom efektu onoga sto ce da ima taj video nece apsolutno nista da promene.

Zvučiš baš kao neka debela, progresivna feministkinja koja rantuje jer se neki komičar sprdao sa debelim ženama... pahuljico...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Avocado рече

Sto te čini "partizanovcem" i čini da rečenica "Mlađa je zvezdaš" bude netačna. Kao što okolnost da je Parker član Libertarijanske partije čini da rečenica "Parker je republikanac" bude netačna. Bukvalno je kršenje jednog od najosnovnijih zakona logike - zakona nekontradikcije.

Ne znam sta da kazem, svaka cast za ovo, ovaj nivo sofizma i retorike odavno nisam video..... uspeo si da jedan opsti i mekan termin napravis tako rigidnim, kao da je zakon fizike. :)

Цитат

ma ona stara: "Ne kune majka sina što se kocka nego što se vadi". U novom obliku: "Ne kune majka Mlađu što je pogrešio, nego što pokušava da ubedi druge kako je to zapravo istina".

I kako ja da prihvatim da je to "istina" sto ti tvrdis kada znam da u realnosti nije... iako na nacin na koji si ga ti formulisao zvuci kao istina...
Evo dva primera u kojima top nije istina:

1. Clan si libertarijanske partije, ali aktivno glasas za republikance.

2. Clan si i republikanske i libertarijanske partije. (ne znam je l moguce u americi ali u mnogim zemljama jeste).
3. Libertarijanac si ideoloski, ali si u drugoj partiji, jer smatras da lakse mozes da ostvaris svoje politicke ciljeve.

Da se vratim na zvezdu i partizan... kada si naviajc jednog od ta dva kluba, imas neku clansku kartu koja ti daje odredjene popuste na utakmice itd. Nigde nisi ogranicen da imas samo jednu clansku kartu. Mozes biti clan obe grupe istovremeno. Kako je onda kontradikcija reci da je neko i partizanovac i zvezdas istovremeno? Objasni mi kroz tu tvoju rigidnu logiku.

Iako bi "logicki" bilo neispravno reci da je neko "zvezdas i partizanovac" ... sta je zapravo on ako ima clanstvo obe karte?

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Avocado рече

Zvučiš baš kao neka debela, progresivna feministkinja koja rantuje jer se neki komičar sprdao sa debelim ženama... pahuljico...

Da, bas je isto pricati vic o debelim zenama , i ici i intervjuisati debele zene na ulici i u tim intervjuima ih zajebavati i ponizavati i onda okaciti to na nacionalnu televiziju..... identicno. :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, haveaniceday рече

To nikad nije receno.

Rekao bih da je iz formulacija koje sam iskoristio prilično očigledno da se sprdam...

Postoje dva gledanja na ljudsku prirodu.

Postoji bar 16,39 gledanja na ljudsku prirodu.  :)

Da si gledao klipove do kraja video bi da razni ljudi prihvataju jedan ili drugi aspekt tih filozofija od slucaja do slucaja.

Znaci ne postoje dve grupe ljudi, postoje dva gledista, a ljudi biraju jedno od ta dva gledista od slucaja do slucaja.

Al neiskreno...  :D

Drugim recima, postoje dve filozofije.

Postoji bar 11,74 filzofije. :)

A ono sto ja mislim da je to biranje izmedju te dve filozofije - kako ti odgovara od slucaja do slucaja intelektualno licemerno i neiskreno.

Što je samo tvoj problem... i to ozbiljan...

A centristi su ljudi koji su pragmaticnost stavili u centar (non pun intented) svoje politike.

Znači ipak postoje?  :)

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Avocado рече

Znači ipak postoje?  :)

Nikada nisam ni rekao da ljudi koji se nazivaju centristima ne postoje. Ono sto ja argumentujem jeste da taj njihov naziv nije ispravan. Reci da si "centar" ne znaci apsolutno nista, osim da odbijas da zauzmes otvoreno i iskreno stranu u politici, ali je zauzimas na druge nacine.  Ne postoji nijedan nacin da utvrdis da li je neko centrista ili ne.

Naprimer ti kazes da si centrista ali isto je centrista i tomi robinson. Ti i on nemate nikakve veze jedan sa drugim a obojica ste tehnicki "centristi".

Цитат

Što je samo tvoj problem... i to ozbiljan...

Sto je to tacno problem? Isto koliko je i tvoj problem da prihvatis da ljudi ne mogu da budu i evolucionisti i kreacionisti u isto vreme.

Цитат

Al neiskreno... 

:D

Da neiskreno, jer kako si ti meni argumentovao malo pre, prvi zakon logike - zakon nekontradikcije.
Ako kazes da freemarket radi osim u nekim slucajevima, moras da imas jasno i koherentno objasnjenje zasto u tim slucajevima ne radi.
Zasto naprimer freemarket radi na trzistu hrane ali ne radi na trzistu medicinskih usluga. Sta je to drugacije izmedju ta dva trzista itd.

Mnogi centristi veruju da freemarket radi na trzistu hrane, ali ne veruju da freemarket radi na trzistu medicinskih usluga, niko nije objasnio zasto.

Цитат

Postoji bar 16,39 gledanja na ljudsku prirodu. 

Postoji, ali ne mogu sva da budu tacna.

Цитат

Postoji bar 11,74 filzofije.

Postoji ali ne mogu sve da budu tacne.

Цитат

Rekao bih da je iz formulacija koje sam iskoristio prilično očigledno da se sprdam...

ok, meni vise nije jasno kada se sprdas a kada si ozbiljan.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, haveaniceday рече

Evo dva primera u kojima top nije istina:

Tri.

Цитат

1. Clan si libertarijanske partije, ali aktivno glasas za republikance.

2. Clan si i republikanske i libertarijanske partije. (ne znam je l moguce u americi ali u mnogim zemljama jeste).

Mislim da sam to već pokrio, pa taj disclaimer nisam ponavljao:

On 28.7.2020. at 22:02, Avocado рече

Da, neki libertarijanci su republikanci, a neki nisu... neki od ovih koji nisu su čak članovi neke druge stranke... npr.  Libertarijanske stranke... baš kao Parker... a kad si član jedne stranke, onda ne možeš da budeš član/simpatizer druge stranke, osim ako nisi kreten... a Parker nije kreten...

Problem je što u oba tvoja primera Parker ne bi i dalje bio republikanac, nego bi bio (politički i ideološki) idiot.

Цитат

3. Libertarijanac si ideoloski, ali si u drugoj partiji, jer smatras da lakse mozes da ostvaris svoje politicke ciljeve.

Bolje da si se zadržao na dva primera jer ovde već mešaš babe i žabe - reč koja označava ideologiju i reč koja označava pripadnost/članstvo nekoj partiji...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Bolje da si se zadržao na dva primera jer ovde već mešaš babe i žabe - reč koja označava ideologiju i reč koja označava pripadnost/članstvo nekoj partiji...

Zato i pise dva, naknadno sam dodao ovaj, cisto da zacinim.. i on je tacan jer zavisi sta smatrano pod libertarijancem.

Цитат

Da, neki libertarijanci su republikanci, a neki nisu... neki od ovih koji nisu su čak članovi neke druge stranke... npr.  Libertarijanske stranke... baš kao Parker... a kad si član jedne stranke, onda ne možeš da budeš član/simpatizer druge stranke,

osim ako nisi kreten... a Parker nije kreten...

Pa znaci slazemo se, moze da bude oba istovremeno. Nije logicki netacno reci da neko moze da bude oba istovremeno.

Ajd u ime toga da se slozim sa tobom da parker nije republikanac jer nije kreten. Jer  mi iskreno nije preterano bitno da li je parker republikanac ili ne....

Цитат

U redu, posten zahvtev ali nesto mislim da ni trevor noah nije clan demokratske stranke. Mislim tehnicki ni Bernie Sanders nije demokrata.. jer nije clan demokratske stranke...

dakle pitanje je da li pricamo o ideologijama, clanstvima u partiji ili cemu vec.. zato je moj originalni komentar da posmatras te termine rigidno...

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, haveaniceday рече

Zato i pise dva, naknadno sam dodao ovaj, cisto da zacinim.. i on je tacan jer zavisi sta smatrano pod libertarijancem.

... ali ne zavisi šta smatramo pod republikancem u kontekstu američke politike...

Pa znaci slazemo se, moze da bude oba istovremeno. Nije logicki netacno reci da neko moze da bude oba istovremeno.

Jeste netačno ako govorimo o nekom ko nije kreten.

Ajd u ime toga da se slozim sa tobom da parker nije republikanac jer nije kreten. Jer  mi iskreno nije preterano bitno da li je parker republikanac ili ne....

Konačno.

U redu, posten zahvtev ali nesto mislim da ni trevor noah nije clan demokratske stranke.

Ali jeste simpatizer... a Parker i Stone nisu ni simpatizeri republikanske stranke...

dakle pitanje je da li pricamo o ideologijama, clanstvima u partiji ili cemu vec.. zato je moj originalni komentar da posmatras te termine rigidno...

Pričali smo o partijama... ne nužno članstvu...

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, haveaniceday рече

Nikada nisam ni rekao da ljudi koji se nazivaju centristima ne postoje. Ono sto ja argumentujem jeste da taj njihov naziv nije ispravan. Reci da si "centar" ne znaci apsolutno nista, osim da odbijas da zauzmes otvoreno i iskreno stranu u politici, ali je zauzimas na druge nacine.  Ne postoji nijedan nacin da utvrdis da li je neko centrista ili ne.

Naprimer ti kazes da si centrista ali isto je centrista i tomi robinson. Ti i on nemate nikakve veze jedan sa drugim a obojica ste tehnicki "centristi".

Sto je to tacno problem? Isto koliko je i tvoj problem da prihvatis da ljudi ne mogu da budu i evolucionisti i kreacionisti u isto vreme.

Pa problem je kad ti na osnovu svojih predubeđenja zaključiš da je jedna velika grupa ljudi neiskrena... zvučiš podjednako glupo kao oni fundamentalisti koji tvrde da ateisti ne postoje jer svi ljudi znaju da Bog postoji samo se neki od njih prave da ne postoji da bi mogli slobodno da budu grešni (ili nešto slično)...

Pojam centriste ima dovoljno jasno značenje, pa makar i kao negativno - neko ko nije ni levičar ni desničar... pa onda na spektru imaš i levi centar i desni centar...

Da neiskreno, jer kako si ti meni argumentovao malo pre, prvi zakon logike - zakon nekontradikcije.

Ali ne postoji nikakva kontradikcija u pojmu centrizma, osim ako ne zamisliš da osoba koja zauzme levičarski/desničarski stav o jednom pitanju mora da zauzme takav stav o svim drugim pitanjima, a to je očigedno netačno.

Ako kazes da freemarket radi osim u nekim slucajevima, moras da imas jasno i koherentno objasnjenje zasto u tim slucajevima ne radi.
Zasto naprimer freemarket radi na trzistu hrane ali ne radi na trzistu medicinskih usluga. Sta je to drugacije izmedju ta dva trzista itd.

Mnogi centristi veruju da freemarket radi na trzistu hrane, ali ne veruju da freemarket radi na trzistu medicinskih usluga, niko nije objasnio zasto.

Nije uvek pitanje da li "radi"... postoje i druge vrednosti osim efikasnosti... a to ti je objašnjeno više puta... šta više, ne verujem da je iko ikada na tu temu i pokušao da ti objasni da će regulacija dovesti do bolje optimizacije alokacije resursa... te teme se uglavnom svode na situacije kada su preveliki rizici jer su mehanizmi slobodnog tržišta previše spori... to što će proizvođač lekova da bankrotira nakon što ubije 200.000 ljudi prosto nije prihvatljivo rešenje...

Inače, i tržište hrane je takođe poprilično regulisano... i baš bih voleo da čujem libertarijansko objašnjenje kako bi bilo bolje da ne postoje npr. regulacije koje zahtevaju da proizvođač navede na pakovanju sastojke i rok trajanja...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...