Jump to content

Религија у нацистичкој Немачкој

GeniusAtWork

Препоручена порука

19 hours ago, Православни Србин рече

Тачно тако. Па, Химлер је, као што рекох, по мени био најекстремнији нациста. А што је такође интересантно, постоје сведочанства да је био брижан отац, који је обожавао своје ћерке.

A kad je Hitler čuo da se predao britancima,čini mi se ,kažu da je rekao izdao me najverniji od vernih.Čitava priča o religiji kod nacista da su oni od svake uzimali po nešto tumačeći ga kroz nacistički arijevski ideološki vizir.Zato su osnovali anenerbe koji je trebao da ,,naučno,, objasni i da potvrdu  superiornosti i  prava arijevaca da vladaju svetom. 

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Kratos рече

A kad je Hitler čuo da se predao britancima,čini mi se ,kažu da je rekao izdao me najverniji od vernih.Čitava priča o religiji kod nacista da su oni od svake uzimali po nešto tumačeći ga kroz nacistički arijevski ideološki vizir.Zato su osnovali anenerbe koji je trebao da ,,naučno,, objasni i da potvrdu  superiornosti i  prava arijevaca da vladaju svetom. 

Тачно. Мешали су паганизам, окултизам, теозофију са расистичким учењима. Тако је настао тај микс. То је баш приметно када се чита, рецимо, Розенбергова књига. Ту све врви од квази-историје, окултних учења и паганштине. 

Подели на овим сајтовима

Govoriti o religiji u nacistickoj Nemackoj je isto kao i govoriti o religiji u komunistickoj Jugoslaviji....ima je a nema je. 

Nemci su u to doba imali kult licnosti i verovali su u Hitlera.

A ni danas nisu nesto bas religiozni...da nema starnaca, pitam se bi li iko od njih ispovedao bilo koju veru

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Један занимљив филм о конференцији у Берлинском предграђу Ванзе у јануару '42 на којој је донета одлука о тзв. коначном решењу јеврејског питања, тј. холокаусту. Филм је играни, из '84, на немачком је са енглеским титловима. Трудили су се да што реалистичније реконструишу догађај (стенограми са конференције не постоје, тј. вероватно су изгубљени у рату) и покажу како изгледа када бирократе доносе одлуке о животима и смрти милиона.

Подели на овим сајтовима

On 11/7/2016 at 23:29, GeniusAtWork рече

Трудили су се да што реалистичније реконструишу догађај (стенограми са конференције не постоје, тј. вероватно су изгубљени у рату) и покажу како изгледа када бирократе доносе одлуке о животима и смрти милиона.

Odgledala sam, veoma zanimljivo, morala bih još jednom odgledati da pohvatam ko je ko - ovako sam skontala Geringa, Ribentropa, Ajhmana i Hajdriha. Malo sam se potaknuta ovim filmom zainteresovala i čitala, uglavnom sa Wikipedije. Pa sam našla i film o Ajhmanu koji je takođe zanimljiv i preporučujem ga. Našla sam da je zapisnik br.16 nađen, tj. samo on nije uništen, a i da je Ajhman svjedočio o toku i tonu konferencije. (Jer mi je zaista bilo zanimljivo i pitala sam se da li je uobrazilja). Ne, bilo je zaista tako, cinično i monstruozno.

Samo njemački nacionalizam nije stvorio Hitler, to je jedna tradicija tog naroda, počevši od velikih umova poput Kanta i Fihtea (!). S tim što veliki umovi nisu imali na umu istrebljivanje bilo kog drugog naroda, ali smjesa nacionalnih osjećanja, politike i sumanute ideologije je stvorila sve to. Jung je opisivao sa svoje strane, i zbog svega toga, kao Nijemac, rekao da ljudi moraju upoznati zlo u sebi i prestati ga projektovati na druge, naročito grupe. U pitanju su bili i ekonomski interesi, kao uvijek. Lebensraum, tj. osvajanje životnog prostora, preotimanje zemalja, i njihovih bogatstava, sve racionalizovano idejom o višoj rasi koja ima na to pravo. Bilo je elemenata zavisti prema Jevrejima koji su bili bogati i školovani, u Njemačkoj viša klasa bukvalno. Zatim u ratu bukvalno zbog ratnih razaranja trebalo je više resursa, pa je trebalo smanjiti broj gladnih usta, to se čak u filmu i spominje, kao jedan 'racionalan razlog' holokausta, sa ciničnim ostavljanjem robovske radne snage na životu.

Zanimljivo ih je bilo psihološki posmatrati, i s te strane me zanima ko je autor scenarija i ko su mu istorijski izvori. Ja bih tu prepoznala samo vrlo malo psihopata, Gering i oni neki koji su zbijali odurne šale i cerekali se upravo zvjeski. Ali Ajhman npr. pokazuje moralni ili estetski osjećaj kad napominje da se ljudi ne osjećaju dobro gledajući mučne prizore. Zanimljivo da su sve te normalne ljudske osjećaje lako gušili 'službom Narodu i Stvari'. Birokrate su mogli zaista mirno da rješavaju pitanje smrti miliona ljudi zato što su znali da neće oni lično uprljati ruke. Izvršitelji su bili pioni ispranog mozga o slušanju naređenja i služenja Stvari.

Himlera i Hitlera je opisao From u Anatomiji ljudske destruktivnosti, otprilike kao ljude čiji su prohtjevi i ambicije daleko prevazilazili njihove sposobnosti, koji su kompenzovali duboki osjećaj inferiornosti kroz silu i moć koju su sprovodili. Još im je pripisao i nagon za destrukcijom, Frojdov Tanatos, koji se nekako morao racionalizovati.  Davno sam čitala i prilično sam sigurna da je z a Himlera vezana i neka priča o latentno-homoseksualnoj prirodi njegove homofobije, jer je on valjda bio glavni progonitelj hom. i kreator etničke politike 'da SS-ovci, izabrani od izabranih, treba da se razmnože najviše, i sa više žena, Arijevki naravno', itd. 

Moć ideologije je zastrašujuća i veoma značajna. Zanimljivo je jedno objašnjenje da Englezi nisu uopšte bili gadljivi na ideju istrebljenja Jevreja sve dok su Švabe obavljaju prljavi posao. Da je jedan od ideologa arijanstva tj. nacizma Čemberlen, pa Gobino, i svi drugi filozofski i naučni korijeni...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Дијана. рече

Jung je opisivao sa svoje strane, i zbog svega toga, kao Nijemac, rekao da ljudi moraju upoznati zlo u sebi i prestati ga projektovati na druge, naročito grupe.

Ovo je citat iz propagandne brošure "Untermensch" (podljudi). Upravo su sebe opisali! Nevjerovatno precizan primjer kolektivne projekcije. 7896634

"The subhuman is a biological creature, crafted by nature, which has hands, legs, eyes and mouth, even the semblance of a brain. Nevertheless, this terrible creature is only a partial human being.

Although it has features similar to a human, the subhuman is lower on the spiritual and psychological scale than any animal. Inside of this creature lies wild and unrestrained passions: an incessant need to destroy, filled with the most primitive desires, chaos and coldhearted villainy.

A subhuman and nothing more!" https://en.wikipedia.org/wiki/Untermensch

If the international Jewish financiers in and outside Europe should succeed in plunging the nations once more into a world war, then the result will not be the Bolshevisation of the earth, and thus the victory of Jewry, but the annihilation of the Jewish race in Europe![312]

— Adolf Hitler addressing the German Reichstag, 30 January 1939
Подели на овим сајтовима

"Follow Hitler! He will dance, but I  called the tune" - Eckart

Eckart and Hitler[edit]

Eckart met Adolf Hitler when Hitler gave a speech before the DAP members in 1919. Eckart was involved with the Thule Society, although not a member. The Society was a secretive group of occultists who believed in the coming of a “German Messiah” who would redeem Germany after its defeat in World War I.[9] Eckart expressed his anticipation in a poem he wrote months before he first met Hitler. In the poem, Eckart refers to ‘the Great One’, ‘the Nameless One’, ‘Whom all can sense but no one saw’. When Eckart met Hitler, Eckart was convinced that he had encountered the prophesied redeemer.[10] Eckart became Hitler's mentor, exchanging ideas with him and helping to establish theories and beliefs of the Party.[11] https://en.wikipedia.org/wiki/Dietrich_Eckart

One of the founders of both groups, the Nazi Party and the Thule Society, was Dietrich Eckart:

"a dedicated Satanist, the supreme adept of the arts and rituals of Black Magic and the central figure in a powerful and wide-spread circle of occultists—the Thule Group. (He was] one of the seven founder members of the Nazi Party...."

Eckart claimed to be the initiator of Hitler into the secrets of Satan worship. He is quoted as saying on his deathbed:

"Follow Hitler. He will dance, but it is I who have called the tune! I have initiated him into the 'Secret Doctrine;' opened his centers in vision and given him the means to communicate with the Powers. Do not mourn for me: I shall have influenced history more than any German." http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/sociopol_thule04.htm

Подели на овим сајтовима

On 11/11/2016 at 18:57, Дијана. рече

Odgledala sam, veoma zanimljivo, morala bih još jednom odgledati da pohvatam ko je ko - ovako sam skontala Geringa, Ribentropa, Ajhmana i Hajdriha.

Геринг и Рибентроп нису учествовали. Ако мислиш на оног крупног у наранџастој униформи да је Геринг, то је у ствари овај: https://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Meyer

Подели на овим сајтовима

Bravo, kasnije sam čitala nešto i vidjela da je bio izaslanik ministarstva i neki drugi general. Mislila sam da je on onaj medjed odvratni. (Izvinjavam se medvjedu). Fasciniralo me to da istražujem malo. Našla sam evo, američku verziju tog filma. Jedva ga nadjoh, i još da nema glasovni titl, pa da se ne čuje original. https://ok.ru/video/87229991494

Подели на овим сајтовима

19 hours ago, GeniusAtWork рече

Nisam skoro nista znala o svemu ovome. Inficiro si me. U pravu si, Hajdrih je bio najgori. U americkom filmu se govori o glasini o njegovom jeverjskom porijeklu, i u clanku na Wikipediji pise da je Hitler procijenio da 'ce im biti zbog toga odaniji'. Koliko je taj covjek (Hitler) bio genijalan, i zao, fascinirana sam 7896634Zaista je ovaj bio, kompenzujuci to, najveci mrzitelj Jevreja i vjerovatno kumovao njihovoj sudbini. Plus, samog Hitlera nije previse zanimala ni religija ni sekta, on je se svemu tome rugao i samo mislio da iskoristi njhovu moc za uticaj na mase, jer ateisticki odgoj nije tako efektivan u dirigovanom oblikovanju stavova kao vjerski. Ali je pokupio od satanista bukvalno psiholoske trikove kako se hipnotise masa...

Evo filma o atentatu na Hajdriha. http://www.gledalica.com/sa-prevodom/anthropoid-2016-video_576dc32e8.html

Prestrasno je sta velike sile rade s malim narodima. Prvo poklone Hitleru Cehoslovacku, on posalje to cudoviste tamo da zavede red, tj.teror: onda izmanipulise Cehe ko zna zasto da izvrse atentat na cudoviste. Naravno odmazda je bila surova - 5 hiljada ljudi, sto je cak i malo, ali nisu postizavali. Kaze na kraju filma, Britanija je smatrala Cesko-Slovacku bitnom saveznicom u toku rata.

Zanimljivo je da su se krili u pravoslavnoj katedrali. Film ne govori o sudbini svestenika, ali jasno je da je morao biti mucen i ubijen, kao i episkop Gorazd, koji je proglasen mucenikom. Pop ima zasluge a episkop postane svecem :)

Bila je tema na forumu, da li biste Hitlera ubili i sprijecili stradanje. Nakon ovog citanja i gledanja, moj je zakljucak, da nikakvo ubistvo Hitlera ne bi sprijecilo stradanje, pa je i ovo ubistvo bilo besmisleno jer je pojacalo teror nad neduznim ljudima. Jer to je bila masinerija, hidra sa stotinu glava, odsijeces jednu, nikne druga, a Hitler je i spremao nasljednike...

Cudo jedno, ideologija... Zato ni psihologija ni sociologija zasebno ne prikazuju covjeka potpuno, tek zajedno...

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Пазите речи SS марша, у енглеском преводу (било ми занимљиво):

Devil's song

SS marches in enemy land,
And sings a devil's song.
A rifleman stands on Volga's beach,
And silently hums along.
We care about nothing around us,
And the whole world can
Curse or praise us,
Just as it pleases.
Wherever we go we go always forwards!'
And the devil merely laughs,
Ha, ha, ha, ha, ha!
We fight for Germany,
We fight for Hitler,
The Red (Russians) will never get to rest.

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Господин Дареалис рече

Пазите речи SS марша, у енглеском преводу (било ми занимљиво)

Још језивије је што цела песма има руски мелос, са све хармоником :)

Подели на овим сајтовима

Zaanimljivo, kako je prorocki pjesnik opisao pad, muku i stid Njemacke, one prave velike Njemacke, velikih umova i velikih ljudi, jos 1933! (Breht). Slicno kao sto je Dostojevski rekao, da su komunisti svinje, u koje je Isus protjerao zle duhe, a oslobodjena, od njih iscijeljena Rusija ce sjesti Isusu kraj nogu...

B. Breht, 1933:

.“Drugi mogu htjeti da pričaju o svojoj sramoti, ja govorim o svojoj.

O Nemačka, bleda majko,
kako uprljana sediš među narodima,
među ukaljanima padaš u oči.

Najbedniji od tvojih sinova leži umlaćen.
Kad mu je glad bila velika,
drugi su tvoji sinovi digli ruku na njega.
To se raščulo.
U tvojoj kući urla laž,
a istina mora da ćuti. Je li tako?
Zašto te svuda hvale tlačitelji,
a potlačeni te okrivljuju?
Izrabljivani prstom ukazuju na tebe,
a izrabljivači hvale sistem
što je u tvojoj kući izmišljen.
A svi vide kako skrivaš skut svoje suknje,
krvav od krvi tvog najboljeg sina.
Kad slušaju govore što dopiru iz tvoje kuće
smeju se, ali ko te ugleda, maša se noža