Jump to content

"Đaci me gledaju bledo, pitaju me što ih smaram"

JESSY

Препоручена порука

19 minutes ago, JESSY рече

zasto deca ne rade domace zadatke, ne pisu na casu, kucaju poruke ili cak i razgovaraju preko mobilnog telefona, setaju po ucionici, ometaju casove galamom,

Зато што им је досадно.

20 minutes ago, JESSY рече

svadjaju se sa nastavnicima, neki cak i prete, tipa " videces ti, doci ce ti moj tata, ostaces ti bez posla, ja ti kazem"...itd, itd

Зато што су неваспитани, а једини и главни кривци за то су њихови родитељи. У моје време, пре 20 и нешто година, су знали и да потпуно демолирају учионицу и поломе сав инвентар кад баш побесне. Могу само да замислим како је данас :)

Да не буде забуне, мени је јасно да од неке корените реформе образовног система, где би се исти прилагодио 21. веку и то се већ помињало овде на неким другим темама, нема ни говора у неко догледно време, поготову не код нас. И да су наставници ухваћени између две ватре: закона који штите децу и од њих праве беле медведе и са друге стране родитеља и друштва који очекују од њих да успешно раде свој посао. И то за мизерну плату. И разумем ја потпуно какве су то муке, имам пуно пријатеља међу просветарима (једино што не разумем је позивање на физичко кажњавање, то је нешто најгоре што може некоме да падне на памет и само показује немоћ да се са проблемом изађе на крај).

Подели на овим сајтовима

22 minutes ago, JESSY рече

to je sustina..

Nije to sustina .  :coolio: ... To sto deca ne postavljaju pitanja ... 

Sustina je da profesor zainteresuje decu da mu postave pitanja . 

Kako ce u tome uspeti ? To je samo po sebi izazov .

Sam ce prozivati decu , jer u svakom odeljenju postoje deca koja nikada nece sama hteti prva da se jave ...Profesor ne sme da ceka da se neko sam javi , on mora da ih podstice ... mora da ih sve podjednako aktivira ... Ko je nekativan , njega ce da nagradi , ko se previse istice , moze malo da ga kazni ili da ga manje proziva ... itd ...  Mi nismo profesori , ali svi smo culi za metodiku nastave  ...   

:351780:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Драшко рече

Odgovornost je biti svestan sta treba za koju ocenu....i uraditi to

Али, зашто урадити то? Шта ће некоме оцена? А диплома? Шта ће то било коме у животу? Не знају деца, нити им то ико каже. Зашто да уче напамет оно што их не интересује, а да немају појма о применљивости наученог?

Сећам се, још у првом основне када се учило читање да су нека деца напамет научила (слушајући) једне те исте песмице и када би их учитељ прозвао да читају - они су "знали" (а заправо су рецитовали научено), а чим дође неки нови текст, басна, песмица - тајац. И онда слушају "јао, како то не знаш, зови маму и тату у школу" и сл. И једино се то подстиче: да се научиш да врдаш како знаш и умеш да би добио папир на ком пише диплома. Нису та деца крива што су боље памтила 1000 пута поновљено Фифи гледај право, нити су неки преваранти са 7 година, а видели су да то рецитовање "пали" и радили су оно што се од њих захтева - знали су! А шта ће нам читање - то нико од нас није знао, нисмо имали никакву мотивацију да научимо, осим "како не знаш, вежбали смо".

Сваком човеку, па и детету треба неки смисао. 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

20 minutes ago, Џуманџи рече

Али, зашто урадити то? Шта ће некоме оцена? А диплома? Шта ће то било коме у животу? Не знају деца, нити им то ико каже. Зашто да уче напамет оно што их не интересује, а да немају појма о применљивости наученог?

Сећам се, још у првом основне када се учило читање да су нека деца напамет научила (слушајући) једне те исте песмице и када би их учитељ прозвао да читају - они су "знали" (а заправо су рецитовали научено), а чим дође неки нови текст, басна, песмица - тајац. И онда слушају "јао, како то не знаш, зови маму и тату у школу" и сл. И једино се то подстиче: да се научиш да врдаш како знаш и умеш да би добио папир на ком пише диплома. Нису та деца крива што су боље памтила 1000 пута поновљено Фифи гледај право, нити су неки преваранти са 7 година, а видели су да то рецитовање "пали" и радили су оно што се од њих захтева - знали су! А шта ће нам читање - то нико од нас није знао, нисмо имали никакву мотивацију да научимо, осим "како не знаш, вежбали смо".

Сваком човеку, па и детету треба неки смисао. 

Не подстиче се једино то. Мислим да доста генерализујеш :)

Слажем се да деци треба појашњавати смисао ствари, али не пошто пото. Моја професорка из средње је једном рекла "Што мање објашњавања то боље" а врло је успешна, деца јој јако добро свирају и настављају школовање.

Деца ће временом заволети неко градиво, они воле да овладају песмицом, воле чак да иду и у библиотеку по књиге ван наставног садржаја.

"Хајде прво да радимо, па ћемо онда да говоримо како треба радити"...реченица једног екстра успешног бизнисмена упућена почетницима

тј. мора постојати неки "опит" што кажу Руси, па онда теорија која мења праксу

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Нисам мислила да им се буквално објашњава "смисао ствари", већ да се подстакну нечим што нема везе са условима, оценама и сл, него да пожеле јер је забавно, јер им се свиђа.

Сећам се и да смо у средњој радили " Албатроса" више од месец дана, мозак ми је кључао на сам помен те птичурине. :D

• Волим 1

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

6 hours ago, florenntina рече

Ne treba gubiti iz vida da vecina dece koja "zasluzuju" samar su deca koju vec zlostavljaju kuci.

Apsolutno sam protiv fizickog kaznjavanja narocito dece. Ako vec pricas u kontekstu kazne, pokusaj decu da kaznis oduzimanjem privilegija koje si im prethodno dao ili da "poprave" ono sto su pokvarili.

Npr. Da li ti smes, po tim novim pravilima" detetu koje je polilo vodu po razredu da das vlaznu maramicu ili dzoger da to pocisti. Smes li da mu naredis da se izvine detetu koje je poprskalo ili je i to zabranjeno? 

Potpuno razumem probleme na koje nastavnici nailaze pa se sve nesto razmisljam kako bi se to moglo bar ublaziti ako ne resiti, kako decu privoliti na saradnju :(

Decu ne mozes da privolis na saradnju ako ne postoje jasne granice preko kojih dete ne moze i nece biti pusteno da prodje . Kad te granice ne postoje a deca su i te kako svesna koliko dalkeo smeju da idu , onda im bukvalno ne mozes nista . Deca su deca , nisu formirane licnosti i idu logikom ,,sto mi cini zadovoljstvo to je ispravno" , zato im trebaju jasne granice , deca i izazivaju roditelje i nastavnike kako bi im neko te granice postavio ,a kad ih nema onda imamo ovo sto se danas desava . 

Подели на овим сајтовима

Boki, svi smo u istoj situaciji, svima nam je tesko...ali moramo se truditi da spasimo sta se spasti da...to nam je krst...ako ga ne prihvatimo, dobicemo tezi ( ili veci)....tj, nastace mnogo veci problemi sa kojima ce nam biti jos teze da se izborimo...[emoji20] 

Ma slažem se,ali nisu svi kadri da prepoznaju to tako i da se vladaju prema tome.

A ni svi ne nose podjednako terete tj krstove.nismo svi od istog materijala.nekoga i slomi. Ljudi su ,,pucali''strašno

Zatim različite emotivne krize i prateće im devijacije uzrokovane kojekakvim dešavanjima.

Različiti poratni pomilosevicevski poolujni poizbeglicki sindromi proradili i radili i kod nastavnika i roditelja.

Kako prosto bi rekli poludjelo to sve pa i djeca.

Il ko nije poludeo u ovim vremenima nije nikad bio ni normalan - šale se neki tako.

E kakvih primera na sve strane i ne verujem da je samo u mom okruženju.Valjda većina nas zna mnogo raznih tužnih priča koje su posledica dešavanja zadnjih 25 godina.

Elem rekao bih to sa decom je krajnji rezultat svih tih posledica koje su zahvatile kako roditelje tako i nastavnike i one okolo.Ne bi trebalo analizirati tako usko niti tražiti odgovornost samo u roditeljima niti u nastavnicima.

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

20 hours ago, Arsenija рече

Nije to sustina .  :coolio: ... To sto deca ne postavljaju pitanja ... 

Sustina je da profesor zainteresuje decu da mu postave pitanja . 

Kako ce u tome uspeti ? To je samo po sebi izazov .

Sam ce prozivati decu , jer u svakom odeljenju postoje deca koja nikada nece sama hteti prva da se jave ...Profesor ne sme da ceka da se neko sam javi , on mora da ih podstice ... mora da ih sve podjednako aktivira ... Ko je nekativan , njega ce da nagradi , ko se previse istice , moze malo da ga kazni ili da ga manje proziva ... itd ...  Mi nismo profesori , ali svi smo culi za metodiku nastave  ...   

Људи понекад имају нереална очекивања када је у питању школа.Не може се занемарити у каквом амбијенту,културном,социјалном...деца одрастају,које вредности се промовишу.У ситуацији када је свима јасно да је правдање изостанака ученика са наставе веома дискутабилно,очекује се да имамо 100-проценту активност и заинтереованост ученика на часу.Ако имате разред од 26 ученика,и четири-пет ученика нема пажњу нити интересовање,питање је да ли је то успешан час,ако узмемо у обзир све параметре,мислим да је веома  успешан.Но,школа је увек била под посебном лупом,често и неупућених људи,који на школу примењују критеријуме које сами не примењује на себи или сличнима себи.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...
On 4.10.2016. at 20:01, JESSY рече

Nastavnica Nedić navodi da se „osećala jadno“ kada je morala da uprosti ono isto gradivo koje su neki raniji učenici "savlađivali kao od šale".

поредимо неупоредиво, престала сам о томе да размишљам од тренутка кад су ме питали када ћу у пензију

и волим некако што сам баба, смета еуфемизам старија госпођа

суочиш се и обришеш границе између себе и других..зашто да објашњаваш и коме

систем школства се мења повремено...у току су завршни испити, који деци не значе превише јер им општи успех носи 60 поена, дакле гањају петице, на начине разне

тешко је а не сакрити се у статистичке идеале..има оно статистика наша дика, што пожелиш то наслика

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Биљана, два рече

поредимо неупоредиво, престала сам о томе да размишљам од тренутка кад су ме питали када ћу у пензију

Моју колегиницу су питали када ће да умре...:0212_rolleyes:

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Anika рече

Моју колегиницу су питали када ће да умре...:0212_rolleyes:

видиш како људи тешко комуницирају..и овде на форуму, а православном...имам тихи глас па ме питали како ћу са том данашњом дечурлијом...а ја успевам некако, ваљда им прија мој глас у свету пуном вике и галаме. испада да је важно имати јак глас, надјачати друге...мада претерујем, наравно...а кад су ме питали за пензију имала сам 35 година и дете од 5 година...мислим да је неко пикирао радно место на коме сам...тако људи тешко живе...мене то поражава..и не умем више те велике значајне гига мега теме...свет у коме сам је мали, малецни, анониман сасвим

Подели на овим сајтовима

Што се тиче радног места, у шоку сам како се људи грабе, чак и за повремене замене... као да је па нека плата. Мислим, разумем да и од горег има горег, али је струка као струка јако понижена. 

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Anika рече

повремене замене... као да је па нека плата

Nije do plate, već da se uđe u sistem i naprave kontakti...pa mooožda jeeednog dana negde upadnu za stalno. Struka je ponižena, a tek ljudi što su poniženi :(.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Natasa. рече

Nije do plate, već da se uđe u sistem i naprave kontakti...pa mooožda jeeednog dana negde upadnu za stalno. Struka je ponižena, a tek ljudi što su poniženi :(.

а срећа је ту, часком, иза угла....

трудим се да ћутим, јер не видимо сви исто...знаш, кад је била Педесетница, а ми венчиће плетемо...а заједно сви..неука сам да објасним, и могу да издекламујем све што знам о том празнику и о његовом значају, ал ето тај тренутак кад осетим заједницу, мени све...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...