Jump to content

Podjela ('tvrdi vs. pink' pravoslavci), 'guruizam' i dr. patologije crkvenosti u Srba...

Препоручена порука

4 minutes ago, Suncokret54 рече

...  и ја сам чињен у Божићном посту, то није мој грех, и то што сам рођен не значи да је Бог задовољан избором мојих родитеља... Драшко, и сам покушавам да се оправдам јер сам слаб, али ваљаног оправдања нема...:)

Ljudi se voleli

Dobili sina

Čovek postao pravoslavac

.............

Idi pogledaj temu....

U stvari....ne 

Ne treba :)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Nikad nece da mi bude jasno kako na svakoj ovakvoj temi odemo u 2 krajnosti, i iz krajnosti razmenjujemo vatru.

"Pocetak mudrosti je strah Gospodnji", bez ikakve sumnje. "Dodjite deco, strahu Gospodnjem naucicu vas". Strah Gospodnji je nezaobilazan korak u bogopoznanju, jednostavno nema licnog odnosa sa Drugim bez ovog i ovakvog straha kao pocetnog koraka. "Savrsena ljubav izgoni svaki strah", ali do te i takve ljubavi treba stici, ona nije na pocetku nego na kraju puta.

Ali s druge strane, strah Gospodnji nije panika, i nije bezlicno osudjivanje svega i svih, i nije otrovni nemir koji nam ne da da zivimo normalno. Strah Gospodnji je prijatna bogobojaznost, otmeni i prefinjeni stid srca da necim ne razocara i ne povredi Voljenog i voljene. On je tako potrebna kocnica i ravnoteza ljudima uvek, a narocito u ovo danasnje vreme.

I sad - prilicno sam siguran da niko od hriscana ovde ne negira da je upoznao strah Gospodnji, i da ga je prosto zaobisao u svom hriscanskom zivotu. Svako ko je ikad bar jednom zazalio za nesto sto je pogresio, prosao je kompletno kroz taj strah Gospodnji.

A opet - isto tako sam siguran da niko od vas ne zivi u panici i nemiru, a jos manje da to predlaze za normalan stil zivota.

I zasto se i dalje glozite i oko cega?

Jedino sto bi stvarno trebalo je da se prosto uvede neki filter u pogledu postavljanja ovih i ovakvih snimaka na YT. To bez ikakve sumnje. Ali zar je to nov problem? Zar o tim svakojakim nebrigama iz unutar Crkve ne pricamo vec na xyz tema ovde? Dobro je da se prica, ali da se predlazu neka resenja, i da se o tim mogucim resenjima dalje razgovara, ali nije dobro da se uvek zavrsi na prepucavanju i osudjivanju (toboznjih) neistomisljenika.

Jasno mi je sta je Rylah rekao, ali mi je jasno i sta je Rapsodi rekla. U ta dva iskaza ne vidim ni najmanju protivrecnost, i bas je bzvz sto dosta vas i dalje to pocetno nerazumevanje i dalje koristi da pljucne sa strane na onu drugu stranu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, obi-wan рече

.....i bas je bzvz sto dosta vas i dalje to pocetno nerazumevanje i dalje koristi da pljucne sa strane na onu drugu stranu...

:skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Suncokret54 рече

... немој замерити, али више верујем блаженопочившем проти Раковичком Милоју, он ми је то први рекао... јесте грех, а грех Бога не радује, и не постоји грех без власника, "ничији грех"... ми имао на форуму оца архимадрита Саву, нисам видео да је склон да саветује погрешно, нисам видео да избегава да помогне, напротив...:)

Ne zamjeram. Vjeruj u sta hoces. Ako je nesto grijeh, onda iza gresne radnje nastaje i gresni produkt. Ako mislis da si gresni produkt izvoli, tvoja volja tvoja vjera. Bog voli ljude i onda kada oni ne vole sebe. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Suncokret54 рече

... наводници су ту јер је у питању цитат... свако неприродно полно општење је грех, чак и са брачним другом... православни нису позвани на уживање, већ на уздржање, чак и у уживању које је допуштено, али и ограничено...:)

И после што човек одлепи кад слуша такве глупости које шире неки који се крију иза мантије, а са било каквом црквеношћу везе немају.

Не, општење међу супружницима није грех, чак и кад није зарад деце. Не, Православна црква није попит других улазила у постељу и прописивала позе и начине вођења љубави. Не, није поента ни на исповести да причаш надугачко и нашироко о начину упражњавања брачних активности... Контрола ускраћивањем је један од најперфиднијох облика контроле, а у СПЦ је заживела тек са инфилтрацијом комунистичке свести у Цркву.

Аман људи, Средњи век одавно прошао. Штавише, код нас ни у Средњем веку нису забадали нос људима у постељу. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Suncokret54 рече

... наводници су ту јер је у питању цитат... свако неприродно полно општење је грех, чак и са брачним другом... православни нису позвани на уживање, већ на уздржање, чак и у уживању које је допуштено, али и ограничено...:)

Ali to nije tacno dragi suncokretu. Okreni malo svoj cvijet prema suncu umjesto sto mracis. Da ljudi nisu "neprirodno" opstili sve ove milenijeume, ljudi uopste ne bi bilo na planeti. Pravoslavni su itekako pozvani da uzivaju s tim da to uzivanje spoje sa blagodarnoscu Bogu, tj da uzivaju u stvarima koje ih vode ka uzrastanju ka Hristu. Uzdrzavanje se preporucije na momente, ali ne kao i stil zivota. Kad krenses da se uzdrzavas do mjere da ti to postaje zivotni stil, onda se to u pravoslavlju mada ne volim tu arhaicnu rijec, ali upotrebljava se termin "prelescen". 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Suncokret54 рече

... говорио сам о неприродном полном општењу... чиме те погодих...:)

Sta je neprirodno, za razliku od prirodnog polnog opstenja?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Suncokret54 рече

... говорио сам о неприродном полном општењу... чиме те погодих...:)

Погодио си ме глупошћу, ако ћемо већ да се вређамо, којом твоја дискусија на овој теми обилује. И једним комунистичким приступом вери и Богу какав се, срећом, полако чисти из Цркве.

Дакле, баш ме брига шта ко ради у спаваћој соби. Цркву баш брига шта раде сипружници у спаваћој соби.

Деугачији приступи, коио на жалост и нису толико ретки, нису ни нешто здраво ни нешто нормално.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

54 minutes ago, obi-wan рече

Dobro je da se prica, ali da se predlazu neka resenja, i da se o tim mogucim resenjima dalje razgovara, ali nije dobro da se uvek zavrsi na prepucavanju i osudjivanju (toboznjih) neistomisljenika.

Jasno mi je sta je Rylah rekao, ali mi je jasno i sta je Rapsodi rekla. U ta dva iskaza ne vidim ni najmanju protivrecnost, i bas je bzvz sto dosta vas i dalje to pocetno nerazumevanje i dalje koristi da pljucne sa strane na onu drugu stranu...

Vrijedi osvješćivati i pokušavati, da se naučimo prihvatati drugog, drugačijegčcovjeka, drugi i drugačiji stav, ako moramo da čovjeka ukalupimo da bar po njemu ne pljujemo. Da oni koji misle da su ili jesu na visem duhovnom nivou ne govore s visoka s drugima, izigravajući internet-duhovnika, dajući netržene savjete, i tako razdražujući i sablažnjujući ljude, to je neka nova forma prelesti, trebalo bi da je neki teolog/duhovnik prepozna i zabilježi. Da ovi koji imaju malo liberalnije stavove ove druge ne kvalifikuju kao glupake, nesposobne ili nevoljne da misle...

Učićemo, vježbaćemo...

Подели на овим сајтовима

58 minutes ago, Suncokret54 рече

... очигледно се не разумемо, шта је за тебе неприродно полно општење... људи би било и без полног општења, да је тако изволео Бог... зар сам ја рекао да сам кадар и из песка створити нови нараштај људи...:)

Pa ja priznajem da ne razumijem sta je neprirodno polno opstenje. Za sad znam da postoji prirodno, tj ****** Za neprirodno ne znam sta je, mozda ce biti izmisljeno u buducnosti kao u onom filmu sa Staloneom kada ga Sandra Bulok pita hoces da vodimo ljubav i onda sav razdrgan poceo da se otkopcava dok onа otisla da donese nesto, kad ono donese neke spravice koje stave na glavu i onda stimulisu medjusobnu razmjenu neuronskih aktivnosti izazivajuci uzbudjene u jedno drugome. 

Измењено од Дијана.

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Suncokret54 рече

...умем да вређам, умеш и ти, није ми то циљ, надам се да није ни теби... можда сам те погодио глупошћу, али то сам ја најискреније, и јесам глуп... па сходно томе, да те питам,  јеси ли чуо кад, да се из упражњавања оралног, или аналног полног општења зачео човек... ако је неприродно благословено, а мало је благослова као што је рођење човека...:)

Нећемо тако.

Пре свега иде питање да ли ти капираш да превасходни циљ брака и брачних односа нису деца, него сједињење две душе и узрастање те две душе кроз љубав до Љубави и до Бога? "Биће двоје једно тело", а не "Биће двоје ту да би родили децу".

Ако тако гледаш, нит разумеш поенту брака, нити љубави, нити било шта друго, већ све сводиш на техничко и јуридичко световно размишљање.

Да, треба да се рађају деца, и то је благословено, али то није, нити ће икад да буде првенствени циљ брака.

По тој логици, они што не могу да добију децу треба да се разведу.

Подели на овим сајтовима

57 minutes ago, Suncokret54 рече

... на две стране причамо о неприродном полном општењу... или мислиш да је то природно... *****

Ko je spomenuo "*****"?

Pokaži mi početak tog aspekta

Meni na pamet palo nije...niti sam spomenuo tako nešto, niti je Riki 

Čini mi se da si ti prvi pomenuo neprirodan odnos

Измењено од Дијана.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Molim vas, polno opštenje, u postu i van posta, prirodno i neprirodno, blagosloveno i neblagosloveno, nije tema ovde! 

suncokret po običaju razdražuje ljude, i dijeli im moralne lekcije. pritom udara ljudima po ranama. Osuđuje ih i gleda s visine. Ne primajte se na to.

Bože mili, ja zaista imam tvrđe i konzervativnije stavove, ali ako iko ima utisak da gledam s visine, osuđujem i dijelim lekcije onima koji nisu po 'mojoj mjeri', dajte mi recite, grubo i otvoreno! To je baš odvratno. ne_shvata

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, Дијана. рече

Molim vas, polno opštenje, u postu i van posta, prirodno i neprirodno, blagosloveno i neblagosloveno, nije tema ovde! 

suncokret po običaju razdražuje ljude, i dijeli im moralne lekcije. pritom udara ljudima po ranama. Osuđuje ih i gleda s visine. Ne primajte se na to.

Bože mili, ja zaista imam tvrđe i konzervativnije stavove, ali ako iko ima utisak da gledam s visine, osuđujem i dijelim lekcije onima koji nisu po 'mojoj mjeri', dajte mi recite, grubo i otvoreno! To je baš odvratno. ne_shvata

Pa jeste tema. U temi stoji i druge patologije crkvenosti kod Srba. Ovakvi stavovi o prirodnom i neprirodnom opstenju i jesu patologija i ne znam u cemu je stvar da se brisu poruke. 

Подели на овим сајтовима

Ma, jasno je. Treba se upraviti prema savjetu duhovnog lica, tj. sveštenika, a ne Suncokreta.

Niko nije ni govorio o neprirodnom opštenju, osim njega, nego je rasprava krenula o odnosima u vrijeme posta, da li su blagosloveni ili ne. To je opet vruća tema koju izgleda dovoljno ne možemo nikad raspraviti :) . Najsigurnije je svakome da se upravlja prema svojoj savjesti, i po savjetu svog ispovjednika - onoga koji nas ispovjeda i pričešćuje. Znam da su i veliki starci poput o.Jovana Krestjankina, i našeg oca Tadeja savjetovali ženama da je važniji mir između supružnika, nego insistiranje na uzdržanju u toku posta od strane samo jednog i njegovog nametanja uzdržanja drugome kome to nije po volji. Apotolovo 'po dogovoru' i 'da vas ne kuša vašim neuzdržanjem'.

Oko ovog pitanja je toliko licemjerja i osuđivanja, propisivanja mjere drugome, prema nečemu što je pročitano u Psimu ili kod otaca... Svako ima savjest i svog sveštenika, to nas gordost vuče da mi dijelimo lekcije drugome o tome. Još kad stariji koji su svoje proživjeli dijele lekcije mladima, punim života i energije, ili bračnicima u najboljim godinama... Taj stav suđenja drugom jeste patologija...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...