Jump to content

Podjela ('tvrdi vs. pink' pravoslavci), 'guruizam' i dr. patologije crkvenosti u Srba...

Препоручена порука

4 hours ago, RYLAH рече

Не покушавај сад да глумиш неког јуродивог. Већ имамо таквих на форуму, и није забавно. Ниси ме дотакао у било шта што ме боли, нити би ти и могао да ме жацнеш на било који начин, прегањам се са тобом из других разлога.

Значи, због других који ово гледају: Или дај конкретне одговоре на конкретно постављена питања, са навођењем црквених правила која се тиме или било чиме из спаваће собе баве, или реци да те одговоре немаш. Врло просто.

Мене стварно нити иритираш нити можеш да убедиш у било шта. Али ову тему, која погађа многе, гледају многи, неки од њих чланови форума, неки од њих нису. Тема задире у најинтимније људске односе, и не можеш тек тако да испалиш пар коментара а кад те човек пита да те коментаре нечим оправдаш, само да се повлачиш и вртиш људе у круг.

Супер што си ти нашао неки свој мир, и супер што свима по форуму препричаваш како си јуродив. Сад те молим, најискреније и без икаквих задњих помисли, или одговори на конректна питања и оправдај оно што си започео, а то је да мимо Цркве улазиш људима у спаваћу собу, или реци да постоји макар мала могућност да и ти некада погрешиш.

Mao preoštra retorika za ovakav sadržaj razgovora.Spadam svakako ui druge koji ovo gledaju,odnosno čitaju.Nešto mi se ovde ne uklapa,baš zato što pratim:skidamkapu:

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Само да пробам јел ради ово. Свратио сам на овај форум први пут у животу (јесам га читао раније али нисам писао на њему никад). Свратио сам са мог Фејса па да видм јел ради. Иначе и на ову тему могу да коментаришем на широко јер сам био и ружичасти и екстремни православац. Сад сам негде између, хехехе, толерантан према свима. :-)

Подели на овим сајтовима

On 9/12/2016 at 9:34, Vladimir Jankovic рече

Само да пробам јел ради ово. Свратио сам на овај форум први пут у животу (јесам га читао раније али нисам писао на њему никад). Свратио сам са мог Фејса па да видм јел ради. Иначе и на ову тему могу да коментаришем на широко јер сам био и ружичасти и екстремни православац. Сад сам негде између, хехехе, толерантан према свима. :-)

Добро дошао Владимире!

Владимире, ево теме где се можеш представити

Подели на овим сајтовима

Ради. Лепо. Иначе, сањао сам ноћас како ми треба девојка нека из вере, сродна душа, и како сам годинама губио време пишући на Фејсбуку јер мало ко чита мој профил (иако имам преко 2000 пријатеља), и онда у сну ми дође идеја да треба да пишем на неком православном форуму јер то остаје на нету да може да чита било ко на нету, тј. много више људи него мој Фејсбук профил. И падне ми на ум форум Видовдан и Српски националисти али ту је превише политике и сад су ретко посећени, а да се вратим да пишем на форум Крстарице где сам некад писао о религији и Православљу нисам хтео јер тамо 90% чланова богохули и спрда се са вером, симпатишу сатанизам и јако је тешко за душу читати све то зло. И погледах овај форум и Верујем, видим Верујем више не ради, и тако ти ја дођох овде. Поздрав свима! :) 

On 9/12/2016 at 9:37, Милан Ракић рече

Добро дошао Владимире!

Боље вас нашао. сад ако некога занима мој духовни пут ево овако, укратко за почетак. Почетком 90-тих из комунизма крећем да тражим Бога и читам све и свашта, о разним верама и духовностима, и мало касније прилазим Православљу а и крштен сам у СПЦ као дете у тајности захваљујући мојој побожној баби јер су моји родитељи били комунисти. Неколико година сам био православни екумениста, затим студирам Богословски факултет СПЦ у Београду али после друге године 1995. га напуштам, обилазим манастире, идем по црквама у Београду, дружим се са верницима и улазим у тврде православно србске патриотске или родољубиве струје, пратим политику, партије, покрете, па тако касније следим владику Артемија док је био у СПЦ а затим после дугог духовног двоумљења крећем да проучавам зилоте и са њима се дружим и њима се бавим око пет година у Србији, и онда схватам да код њих није много тога сјајно, одустајем и полако се враћам у СПЦ током последње три године, али нисам задовољан са неким стварима у СПЦ, нарочито јер свештенство углавном јури новац, а мало или нимало је посвећено да учи вери себе и своје парохијане. Итд.

Подели на овим сајтовима

7 hours ago, Vrhovac рече

Pjesnik kaže: 

Mi mlatimo po tim društvenim mrežama,

obmanjujemo jedni druge,

lajkujemo, smeškamo se, mrštimo,

sebi priuštimo tu poziciju da smatramo da je nešto valjano ili da nije,

da je dobro i da nije.

To godi,

to je onaj adrenalin demonski,

pa si ti sad neko ko će da odluči,

ko će da procjeni,

iz svoje mišije rupe,

a data ti je mogućnost da zvučiš kao soko,

kao orao neboletni,

neboparni.

Koji pjesnik je u pitanju?

Ima istine u pjesmici ali nisu svi takvi

ovde ima puno ljudi koji rasuđuju i ne osuđuju

i ne žive u rupi...pa ni mišijoj

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

On 9/12/2016 at 1:55, Vrhovac рече

Pjesnik kaže: 

Mi mlatimo po tim društvenim mrežama, obmanjujemo jedni druge, lajkujemo, smeškamo se, mrštimo,

da je dobro i da nije.

To godi, to je onaj adrenalin demonski, pa si ti sad neko ko će da odluči, ko će da procjeni, iz svoje mišije rupe,

a data ti je mogućnost da zvučiš kao soko, kao orao neboletni, neboparni.

Pravo si osvježenje :dobro:. Na forumu se stalno dešava duhovna borba, manifestovano i na ličnom i na međuljudskom planu, a očigledno javnosti. :dedica:

On 9/12/2016 at 9:55, Драшко рече

Ja ga uopšte nisam tako razumjela, mi u adm timu smo već nekako zauzeli odbrambenu poziciju što se tiče foruma unaprijed. 

Malo lične samokritike nije na odmet, i šale na sopstveni račun. Svi mi i govorimo iz pune ubijeđenosti da je razum i istina na našoj strani, da nismo mi ti koji osuđuju, a može biti da se pritom nesvjesno gordimo i upadamo upravo u to.

Mene su ovde svi iskritikovali, i tvrdolinijaši, i ružičasti, i umjereni, no to mi je baš znak da sam na pravom putu, i da sam čačnula u nešto što dok se osvješćuje izaziva burnu reakciju. Samospoznaja je uglavnom bolan proces...

Ima jedna slična tema, tj. samo o podjeli harcore/pink, i ima stotinu ako ne i više strana, i morala je biti zaključana. Ova obuhvata i druge patologije i predmete raspre koji nas dijele, a plodna je i prilično miroljubiva... :whackado::slavaaa:

evo teme svađalačke, ipak nije sto strana, možda ima neka druga, pogledaću https://pouke.org/forum/topic/28015-пинк-православље-и-пинк-православци/?page=39

dok primjerak izmiriteljne teme nije toliko popularana, štaviše... 1324_womenshttps://pouke.org/forum/topic/35041-sladunjavost-razvodnjenost-hard-kor-duhovnost-i-srednji-carski-put-iliti-retro-pravoslavci/

Подели на овим сајтовима

14 hours ago, Јанко рече

Опрости, Јело, али семантика је јасна. У реченици коју си навела а сунцокрет болдовао и умањивао делове - појам ПО ДОГОВОРУ се односи САМО на пост и молитву.

Јасније: брачни друг се не сматра кривим уколико није испуњавао брачне дужности због своје болести и трудноће, али је крив ако се брани супружнику/ци кад онај други не пости и не моли се...

Upravo. I baš to ograničenje, na post i molitvu, shodno apostolovom savjetu, a po dogovoru, slobodnoj volji i ljubavi, radi mira u porodici, je pastirski mudro. Veoma je važno da Crkva vrednuje brak i porodicu više od pridržavanja slova pisma, da lično podvizavanje ne preteže obzir i brigu za drugog, da se uzrasta i u podvizavanju zajedno. A takođe je mudro i oslobađanje od obaveze pri trudnoći i bolesti jer time upravo i štiti ŽENU i plod od sebičnosti i samovolje, a nerijetko i nasilja, muža. Ili bolesnog partnera, poštujući hrišćanski ideal da se bračni drug ne napušta tek tako, a da je ljubav žrtvovanje. Veoma razumno, humano, i shodno društvenoj realnosti definisano pravilo.

Подели на овим сајтовима

Dobro

Misliš da sam bio previše ironičan?

Da li kao moderatori treba da imamo neutralan stav?

Njegova pesma je aludirala na nesto

Jeste osećao sam se prozvan ali diskutujemo

Oštrimo jezike i imunitet

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Pjesnik kaže: 

Mi mlatimo po tim društvenim mrežama,

obmanjujemo jedni druge,

lajkujemo, smeškamo se, mrštimo,

da je dobro i da nije.

To godi,

to je onaj adrenalin demonski,

pa si ti sad neko ko će da odluči,

ko će da procjeni,

iz svoje mišije rupe,

a data ti je mogućnost da zvučiš kao soko,

kao orao neboletni,

neboparni.

истину пјесник збори..рече агница и утече у мишију рупу..

Подели на овим сајтовима

48 minutes ago, Драшко рече

Dobro

Misliš da sam bio previše ironičan?

Da li kao moderatori treba da imamo neutralan stav?

Njegova pesma je aludirala na nesto

Jeste osećao sam se prozvan ali diskutujemo

Oštrimo jezike i imunitet

Ne, ne mislim da si bio ironičan ili oštrojezičan, mada što se mene tiče možeš slobodno i to, zanimljivo mi je upoznati i tu tvoju stranu :D . Ja sam samo njegov komentar vidjela kao konstruktivan. Ovde učestvujemo kao članovi u diskusiji a istovremeno kao urednici imamo potrebu da branimo forum, ja to stalno radim.

Međutim, na ličnom nivou, iako sam se prepoznala, nisam se osjetila prozvanom. U tom smislu dobra nam je samokritika. Kad se pogledamo odozgo, iz orlove perspektive, shvatimo da smo maleni kao miševi, a sudimo i pametujemo. Tj. eto recimo ja to radim.

Stvar je u tome da sve što pišemo ovde bude na korist i nama i drugima. Tako sam ja razumjela misao i ja sam potpuno saglasna s njom. Poklapa se s mojim mišljenjem o forumskom pisanju uopšte. Ja često o tome pišem, da pazimo ovde šta i kako pričamo, jer ostaje zabilježeno, da imamo svijest da se čita to posle, ko zna ko. Naše ime iskazuje našu svrhu, pouka i utjeha, nažalost, toliko toga se omakne, svima, što nije ni jedno ni drugo... 

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Vladimir Jankovic рече

Ради. Лепо. Иначе, сањао сам ноћас како ми треба девојка нека из вере, сродна душа, и како сам годинама губио време пишући на Фејсбуку јер мало ко чита мој профил (иако имам преко 2000 пријатеља), и онда у сну ми дође идеја да треба да пишем на неком православном форуму јер то остаје на нету да може да чита било ко на нету, тј. много више људи него мој Фејсбук профил. И падне ми на ум форум Видовдан и Српски националисти али ту је превише политике и сад су ретко посећени, а да се вратим да пишем на форум Крстарице где сам некад писао о религији и Православљу нисам хтео јер тамо 90% чланова богохули и спрда се са вером, симпатишу сатанизам и јако је тешко за душу читати све то зло. И погледах овај форум и Верујем, видим Верујем више не ради, и тако ти ја дођох овде. Поздрав свима! :) 

Само пиши брате, добродошао :) Имаш и сајт Црква.нет, а у оквиру ње и група Упознавање ради Црквеног Брака - група Кана Галилејска па можеш и тамо потражит', тј. приступит' упознавању са девојкама.

Подели на овим сајтовима

Objašnjenje značenja riječi "rupa(mišja)":

to je ćošak

gdje se odvijaju

dvoboji intelektualaca

na portabl arenama..

iza spuštenih roletni..

duvajući...

koji se onda otisnu

u fiktivne intelektualne

obračune.

Poslano z mojega LG-H850 z uporabo Tapatalk

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vrhovac рече

Objašnjenje značenja riječi "rupa(mišja)":

to je ćošak

gdje se odvijaju

dvoboji intelektualaca

na portabl arenama..

iza spuštenih roletni..

duvajući...

koji se onda otisnu

u fiktivne intelektualne

obračune.

Poslano z mojega LG-H850 z uporabo Tapatalk

Може ова поезија и много боље. Не знам од кога ово узимаш, ал није неки квалитет како то може да се обради.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Kao da smo upali u zonu sumraka. 
Samo se vrtimo u krug.
Odoh do grada...korisnije je malo prošetati.
Nisu stihovi.
Merak mi je pisati ovako.

Možda i Vrhovac radi isto.

(Rile, čuvaj se dok se ne vratim...ne daj na sebe :))))

Подели на овим сајтовима

Pošto je rasprava o seksualnim odnosima, prirodnom i neprirodnom, dozvoljenom i nedozvoljenom ili blagoslovenom odnosu (čak ograničena samo na bračnike) preuzela ovu temu, za podrobnije analiziranje iste molim vas da se preusmjerite na ovu temu. https://pouke.org/forum/topic/44307-bračni-odnosi-i-blud-prirodno-neprirodno-moralno-nemoralno-blagosloveno-neblagoslovneno/

Za ovu temu bitna je samo konstatacija da se na toj temi prelama neko nazovimo tvrđe shvatanje otačkih pouka koje su moramo priznati, pisane za monahe, ali koje imaju uporište u Pismu, te da će se tu zaista pokazati, zbog psihološke i etičke važnosti pitanja seksualnosti uopšte, ta neka polarisanost stavova u shvatanju društvenih, etičkih i teoloških stavova po mnogim životnim pitanjima uključujući i pitanje seksualnosti, da ne forsiram tu pojednostavljenu podjelu na dvije struje u shvatanju i praktičnom življenju pravoslavlja. 

A rasprava s uredništvom o radu uredništva je prebačena na temu Pitajte administraciju.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...