Jump to content

Verski vs. eticki-vrednosni stavovi & nacionalna osecanja

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

Василије, једноставно немој да улазиш на форум.Тренирај самоконтролу. За сад нема разлога да ти  дамо бан.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Pa taj narod, kakav je da je, je tvoj narod. Koliko je neko kriv sto je glup, izmanipulisan, itd. Kriv je samo onaj ko je los, ne i onaj ko je glup. Ako neko prezire svoju porodicu, rod, naciju, on time i samog sebe prezire, a ni drugi ga ne postuju; a time ne prestaje pripadati tim grupama, ni bioloski, ni socijano, niti ga drugi vide drugacije nego bas tako, narocito na Balkanu. Mozes ti vikati koliko hoces, ja nisam Srbin, ni pravoslavac, oni ce te samo prezirati za to, a time te smatrati prestati nece, i donijece vrednosni  negativan sud i o tebi licno i o narodu kom pripadas. Ne znas ni zasto bi ratovao ni za koga, a ne bi branio svoju nejac, i jos se sprdas s nasim nevinim namucenim i zvjerski ubijenim zrtvama. Vjerovatno su nastradali zato sto su mnogi Srbi bas takvi kao ti, pa su bili vise zauzeti gradjanskim ratom nego branjenjem svoje nejaci protiv zajednickog neprijatelja. 

Strasno. Stid me je.

Подели на овим сајтовима

Клометол помаже :)

Чини ми се да је твоја највећа борба са самим собом, а за то не мораш да одеш на други крај света, то можеш и на Балкану да одрадиш :mahmah:

Подели на овим сајтовима

Putuj, i budi dobar Amer! :mahmah: Nisam govorila o vreednosnom sudu vucicevih ili Dodikovih glasaca, vec onih drugih, koji nisu Srbi. 

Kolektivizmi su dio naseg identiteta, ma koliko  se to nekom svidjalo ili ne. Nema samosvojnog pojedinca koji nije dio neke zajednice.

Zasto se Crkvi pripisuje da svojata narod i drzavu? Sta mi mozemo sto vecina onih koji sebe smatraju pravoslavnim ne odvajaju srpstvo od pravoslavlja, i ne shvataju da je pravoslavlje siri pojam po opstosti. Bolje je pitanje zasto neko, cim je ateista, postane odnarodjen.  Na to je ukazao jos Dostojevski u Zlim dusima...

Подели на овим сајтовима

@Muramasa

Мислим да те разумем у потпуности. Српска власт одавно вуче српски народ по блату и смеје се сваком облику патриотизма који им не иде директно у корист, јер га сами немају. Ниси једини који је отишао негде где можеш да будеш део групе, где осећаш да вредиш , да имаш смисла. Само, то тешко иде без Христа. Јер све то што нам се дешава је последица одбацивања Бога, догодило се као што је рекао св. владика Николај, https://svetosavlje.org/sr/misionarska-pisma/179/

И та Америка је заснованa на хришћанским вредностима, и још увек је њихов национални мото In God we trust.

Подели на овим сајтовима

Jako mi je drago za Vasilija ako ide u USA

Ja volim USA...zemlja mogucnosti

O politici ne govorim

A tebi Vaso želim da sazriš malo....ne moraš ništa da poštuješ ali ćeš morati nekad da poštuješ i ono što ti se ne poštuje....posao, hijerarhija, obaveze, spisak je dugačak.

Užasno je reći da je narod zaslužio nešto od ovoga što si naveo

Ali....uncle Sam is waiting for U

Good luck!

(U're gonna need it)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Muramasa рече

Ja već sad radim i imam hijerarhiju na poslu koju poštujem - da nije tako, ne bih prihvatio taj posao. Poštujem i hijerarhiju u ninjutsu klubu u kom treniram - da nije tako izabrao bih drugi klub ili bih trenirao nešto drugo.

Imam problem sa identitetom koji mi je nametnut, koji nisam ja birao i koji kao moram da poštujem iako to ničim ne zaslužuje.

Nije meni problem što postoje izdajnici (koji pogaze zakletvu NAKON ŠTO JE POLOŽE), nego što ih ovaj maloumni narod stalno iznova bira.

Zašto je užasno reći da je zaslužio? Jel sam im ja izabrao Vučića?
160.jpg

Nisam "im" ga ni ja izabrao

Ali to je moj narod...kolege prijatelji....od kojih je samo 25% možda glasalo za osobu!

A sto se tiče poštovanja....toliko se upinješ da nam pokažeš kako ne želiš da poštuješ ovo "naše" da je to infantilno

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

Posto je Muki (naravno) onu temu odveo u nekom sasvim drugom (prepoznatljivom, njegovom) smjeru, koga zanima nastavak diskusije sa prethodne teme, sad je ovde 

Drale, mozda ti uspijes da dopres, ti si 'naj cool sasvim naj, najlight' pravoslavac ovde (to ono iz onog crtanog)

Ja sam govorila to isto, ali ja sam prepodobna, pateticna, ovakva, onakva...1324_womens

3 minutes ago, Драшко рече

Nisam "im" ga ni ja izabrao

Ali to je moj narod...kolege prijatelji....od kojih je samo 25% možda glasalo za osobu!

A sto se tiče poštovanja....toliko se upinješ da nam pokažeš kako ne želiš da poštuješ ovo "naše" da je to infantilno

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Дијана. рече

Posto je Muki (naravno) onu temu odveo u nekom sasvim drugom (prepoznatljivom, njegovom) smjeru, koga zanima nastavak diskusije sa prethodne teme, sad je ovde 

Drale, mozda ti uspijes da dopres, ti si 'naj cool sasvim naj, najlight' pravoslavac ovde (to ono iz onog crtanog)

Ja sam govorila to isto, ali ja sam prepodobna, pateticna, ovakva, onakva...1324_womens

:D

Muki rulz....

E moja Di...ljubim te, nasmeja me!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

18 minutes ago, Muramasa рече

Ne može mene niko da uvuče u svoju zajednicu ako ja to ne želim. Znate i sami kako to izgleda, kad Masoni pokušaju da vas svojataju.

Ma ok, to je subjektivni stav, osjecanje, svako ima pravo na to, ali postoji objektivna cinjenica, a to je da svaka individua pripada nekom drustvu, nacionu, nekoj zajednici, to nema veze sa subjektivnim stavom prema toj cinjenici. Aman! Tako stvari funkcionisu na planeti Zemlji, mozes da mijenjas te grupe, zajednice, svojom sopstvenom voljom, ali nekoj ces uvijek pripadati. 'Covjek sam, ili je zvijer, ili je bog', rekao je jos Aristotel. Sami mogu samo pustinjaci molitvenici, to su rijetke ptice, bas zato sto je to najteze. To je protivno ljudskoj prirodi. I svi individualisti zele da se nadju sa sebi slicnima, jer slican se slicnom raduje, ali ne moze biti covjek sam izolovan. Moze, ako napravi svoj vasionski brod i odleti na Mars. 

Подели на овим сајтовима

38 minutes ago, Muramasa рече

Prepodobni na Poukama (Nenad, Jessy, Agnica, pa i ti) uglavnom koriste običan vokabular, ali ima i korak dalje, sa prepodobnim vokabularom (kao kod o. Justina) - "avaj", "Oh", "OOOO", "AAA".

Čak i u nedostatku prepodobnog vokabulara, tu je onaj dušebrižnički ton. Pre ću naći zajednički jezik sa nekim gnevnim pravednikom što maše neugasivim ognjem, nego sa prepodobnima.

To se zove odbrambeni mehanizam racionalizacije, podtip 'kiselo grozdje', i tu se lijepo u tvom referentnom sistemu uklapa Hristos, hriscanstvo, prepodobni, ovo, ono... Hoces da me potcijenis, ne shvatas da je biti prepodoban veliki kompliment za hriscanina, ali ja to nisam. Suvise gorda i intelektualna za to. Jesam pravdoljubiva, onako ispravljajkrivedrine tip, pa i dusebriznik, ali ne u tom smislu kako ti tvrdis, nego u pedagoskom smislu. Pa ja tebe vrednujem i postujem kao jedinku,i razgovaram s tobom strpljivo i s postovanjem ili ostrije, opet iz postovanja, prema tebi, sebi, ili necemu sto ja smatram vrijednim; dakle postujem tvoju individualnost, tebe, zutokljunca jednog, a ti teta-Dijanu trpas stalno u neke skupove i lijepis mi etikete. Kao da jos povrh svega nemas ni dobar kucni odgoj... Eh...1324_womens

E blago meni, tako me i pojedini pravoslavni bockaju, da sam prepodobna, a oni vise cool-novotari da sam Artemija, dakle, hm... a pravi 'revnitelji, branitelji vjere pradjedovske' misle ovo je novotarsko-ekumenisticki sajt, heheheh

Подели на овим сајтовима

17 hours ago, Muramasa рече

Čovek treba da bude prevaziđen. Drugim rečima, ako će čovek da uzvrati udarac sa 700psi, nadčovek treba sa bar 2000.

Imali ste Hristove ratnike u Jasenovcu, pa su svi završili zaklani u živom kreču ili u Savi.

Nama ne treba ni jedan "Hristov ratnik" nego nadljudi. Neko poput Sime Hayhe, Zajceva, Chrisa Kylea, Alwina Yorka, Custera... Ne da nas ne bi ubijali kao ovce, nego bi Srbija bila veća od nekadašnjeg Rima.

Prevazići sebe na ovom svetu možeš samo kroz stvaranje novog života.... kroz trud.. ljubav i rad.. da kroz novi život ispraviš samog sebe... Time postaješ nadčovek nad starim čovekom što govori iz tebe. 

Подели на овим сајтовима

Bas si ljubazan, znaci neces da vrijedjas, nego nam to govoris zato sto nam se to svidja! :D

Hm... obicno onaj ko prezire svoj narod i ne bi ga branio i JESTE domaci izdajnik, i u odsudnom trenutku se tako profilise. 

pa dobro, ako ti se podriva mir i sam kucni odgoj, mozda treba malo da odmoris od tog neverendingfight... 

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Muramasa рече

Balkan napuštam čim diplomiram, a vrednosni sud Vučićevih glasača meni znači koliko i lanski sneg.

Povraća mi se od nametnutih kolektivizama.

Па желим ти да ти се план оствари и да нађеш добар посао.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

56 minutes ago, Muramasa рече

Zašto je užasno reći da je zaslužio? Jel sam im ja izabrao Vučića?
160.jpg

Нећу да започињем офтопик, али да ли ти стварно мислиш да сви проблеми друштва могу да се свале на једног човека и на тренутни акроним на власти? Да ли мислиш да ту нема нечег много дубљег, што траје много дуже од СНСа, тебе, мене, или било кога на форуму; и да зато овакве идеје о црно-белој стварности и кривици која може да се локализује без проблема "тамо негде", да би човек био миран, не пију баш воду? У постеру има истине, али далеко од тога да је само то што је аутор замислио једини и главни узрок.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...