Jump to content

Оцени ову тему

GeniusAtWork

Препоручена порука

• Гости
10 hours ago, kordun рече

ja sam za obilne subvencije, ako nista u inat ovim liberalima.

svakog treba pogurati u zivotu, posebno u mladjem periodu mu treba udariti i smjernice i pomoc, kasnije narod pobenavi, uvati se filozofije da opravda svoje nistavilo i nesposobnost, aj sam za subvencije, nekada su bliznji izmedju sebe to radili, danas je zivot mnogo dinamicniji i ako izgubis korak jako tesko se vracas . lupio bi poreze svima da pomognem mladima da se zaposle, osnuju porodicu, pa bi onda i njima lupio poreze zbog drugih mladih, od ovog liberalizma nema nista, nit on gdje na svijetu psotoji, samo u masti logicara koji misle da vrede vise od prosjecnog covjeka, a obicno nista od zivota nisu uradili

Vidiš, ja imam 24 godine i 9 meseci staža, a protiv sam subvencija. Verujem da se oko subvencija stranim "investitorima" možemo složiti, ali ja sam i protiv ovih domaćih.

To što ti pišeš, vrlo je blisko ovim socijalistima među kojima ima i otvoreih komunjara. Ako misliš da veća prava na nečije pare polaže neki ćata i njegov sestrić, nego taj ko ih je zaradio, isti si kao ova partokratsko-kleptomanska banda na vlasti.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 92
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Супер је ова расправа у некој развијеној земљи. Ал Србија је далеко од тога. И могла би ова расправа да се води да ми имамо неке компаративне предности које би инвеститоре привлачиле нама - велико тржиште, ресурсе, образовану и младу радну снагу, развијену инфраструктуру... Ал немамо апсолутно ништа од тога. Они који причају да је инвеститорима најбитнија правно уређена држава немају појма, јер се урпаво највише пара извлачи из неразвијених земаља. Дакле, не смета нама толико што нисмо довољно развијени правно, него то што немамо апсолутно никакву компаративну предност у односу на комшије.

У тој ситуацији, морамо да правимо компаративну предност, тако што ћемо да дајемо субвенције за отварање нових радних места. Нисмо тиме измислили топлу воду, многи су то радили, највеће европске државе то и даље раде у области пољопривреде и кад су велике корпорације у питању, преко разних пореских олакшица. Свима је стало да очувају радна места. 

Проблем код нас је што субвенције врло често дајемо глупо и нетранспарентно. И проблем је што их дајемо ад хок. Нема система у свему томе. А кад нема система, има места и за неправде и за разна муљања, што се врло често и дешава.

Значи, нашој привреди су потребни подстицаји док се не развије, али треба направити систем у свему томе - систем који би спречио не само корупцију, него и расипање новца.

И свакако да је потребно смањити оптерећење привреди, за то бих био одмах, ал то није реално у неко скорије време, док се не нађу здравији извори финансирања.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

13 hours ago, Justin Waters рече

Interes svake drzave je da u stratskim resursima sto manje zavisi od uvoza i da bude nezavisna koliko je moguce na tom polju. Drzavi se subvencije ovog tipa vracaju kroz porez kupovinom tih produkata koji bi onda bili mahoma zastupljeni na domacim policama. Tako rade Njemci. 

Тако што увозе 26% (20 милијарди евра) укупног холандског извоза који је одмах иза САД?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, RYLAH рече

У тој ситуацији, морамо да правимо компаративну предност, тако што ћемо да дајемо субвенције за отварање нових радних места.

А одакле долазе паре за субвенције?

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, RYLAH рече

Из буџета, као и у целом свету.

А паре из буџета долазе од привреде која такође запошљава некога... Субвенције су узимање од једних привредника и давање другим привредницима, јер ови други неће без њих да дођу тамо где су ови први већ нешто успели. Па је онда решење узмети од ових што су  успели у немогућим условима и давање онима који имају сто пута више?!

Такође стоји питање шта ће да се деси кад ”инвеститор” потроши све субвенције? Радна места створена субвенцијама су фиктивна и једина улога им је куповина гласова. Субвенције нису кредит кога даје држава. Кредит се даје тамо где постоји велика вероватноћа да се вишеструко врати уложени новац. Субвенције су потпуно супротне - дају се тамо где је улагање потпуно неисплативо. Читаво пословање се заснива искључиво на тим субвенцијама. По самој дефиницији, такво пословање може да траје само док трају субвенције.

Подели на овим сајтовима

Ne možete palme saditi na Severnom polu, odnosno možete, možete im davati i subvencije, ali one neće porasti i neće roditi. Tako, u državi koja nije uređena, koja nije pravna, sigurna država, ne može da uspe ništa.

-Миодраг Зец

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Juan рече

Такође стоји питање шта ће да се деси кад ”инвеститор” потроши све субвенције?

Ће спакује кофере и пали даље :)

Подели на овим сајтовима

28 minutes ago, Juan рече

А паре из буџета долазе од привреде која такође запошљава некога... Субвенције су узимање од једних привредника и давање другим привредницима, јер ови други неће без њих да дођу тамо где су ови први већ нешто успели. Па је онда решење узмети од ових што су  успели у немогућим условима и давање онима који имају сто пута више?!

Цео буџет је расподела, односно узимање од једних да би се давало другима. И твоје и моје школовање су паре које су узете од неког. И болнице, школе, путеви и све остало су узети од неког другог и алоцирани тамо где је неки планер сматрао да ће бити најкориснији. Ал је много лако да се заборави колико су ти неке расподеле донеле користи кад једном треба да се расподели нешто твоје.

Ова конкретна прерасподела о којој причамо је такође општи интерес - повећање укупне масе плата и новца у једном друштву, и враћање тих пара кроз порезе назад у буџет, а дугорочно и зарада и повећање укупног друштвеног богатства. Онда се има више пара у буџету, и има више да се расподељује.

30 minutes ago, Juan рече

Такође стоји питање шта ће да се деси кад ”инвеститор” потроши све субвенције? Радна места створена субвенцијама су фиктивна и једина улога им је куповина гласова. Субвенције нису кредит кога даје држава. Кредит се даје тамо где постоји велика вероватноћа да се вишеструко врати уложени новац. Субвенције су потпуно супротне - дају се тамо где је улагање потпуно неисплативо. Читаво пословање се заснива искључиво на тим субвенцијама. По самој дефиницији, такво пословање може да траје само док трају субвенције.

Није баш тако. Односно, не би требало да буде тако. Субвенције се дају да би неког инвеститора преломио да уместо у Бугарску, Румунију, Хрватску или Мађарску дође у Србију. Свакако да било ко озбиљан без интереса неће да дође у овај регион, субвенције су ту само да га "преломе" да дође код нас уместо у комшилук.

Оно што јесте проблем код свега тога је врло често нетранспарентност. И то се не мења већ десетак година, откако су почели програми субвенција. Поре нетранспарентности, велики проблем су и нејасни критеријуми, произвољност, немогућност домаћим лицима да под једнаким условима добију субвенције, и слично.

Значи, постоји проблем, али проблем није у субвенцијама као таквим, јер разне врсте субвенција користе и највће економије света, и то врло успешно и са великим резултатима, него је проблем у спровођењу програма субвенција код нас конкретно. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

Цео буџет је расподела, односно узимање од једних да би се давало другима. И твоје и моје школовање су паре које су узете од неког. И болнице, школе, путеви и све остало су узети од неког другог и алоцирани тамо где је неки планер сматрао да ће бити најкориснији. Ал је много лако да се заборави колико су ти неке расподеле донеле користи кад једном треба да се расподели нешто твоје.

Не, ја лично немам проблем са прерасподелом као таквом и свим горе побројаним, само што сам потпуно убеђен да субвенције нису

2 minutes ago, RYLAH рече

општи интерес

и да су екстремно штетне из разлога које сам описао.

Мислим да има неких ствари у којима планери просто не могу да испланирају јер по дефиницији домена могу да имају само локалне информације, а субвенције су једна од тих ствари.

Подели на овим сајтовима

33 minutes ago, Juan рече

Juan objasnio sve...

Takođe, ja sam zastupao više stranih kompanija koje su investirale u Srbiju i dobile investicije... apsolutno ni jedna od njih nije donela odluku da investira u Srbiju na osnovu subvencija... sve one su donele odluku da investiraju, pa nakon toga samo proučile šta i kako mogu da dobiju...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juan рече

Мислим да има неких ствари у којима планери просто не могу да испланирају јер по дефиницији домена могу да имају само локалне информације, а субвенције су једна од тих ствари.

Сложио бих се са тобом да се на примеру других није показало и не показује се да субвенције могу да буду итекако успешне и корисне развијеним друштвима. Поред тога, субвенције и нису само давање пара за нова радна места, него и смањење/опраштање пореза и других намета. Нешто сам скоро закачио да ће за нова предузећа која запошљавају по пет или више радника дасе опрашта део доприноса и пореза за првих годину или две. То би рецимо могло да да фине резултате. То није давање пара, а исто су субвнције

То што ми то радимо лоше, није проблем субвенција као таквих, него оних који код нас "дају" субвенције, односно проблем је у непостојању система субвенција.

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, RYLAH рече

Нешто сам скоро закачио да ће за нова предузећа која запошљавају по пет или више радника дасе опрашта део доприноса и пореза за првих годину или две. То би рецимо могло да да фине резултате.

Već sam smislio gomilu načina da to zloupotrebim.... :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...