Jump to content

Оцени ову тему

GeniusAtWork

Препоручена порука

• Одговори 92
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 5/1/2016 at 14:23, Avocado рече

Pored bića krivičnog dela, potrebna je i protivpravnost ("Nema krivičnog dela ukoliko je isključena protivpravnost ili krivica, iako postoje sva obeležja krivičnog dela određena zakonom.") a ovde je sve urađeno po zakonu (u mom hipotetičkom primeru su ispunjeni svi uslovi subvencije zakonito, nisam ja kriv što su uslovi tako postavljeni). Zašto vi krivičari stalno zanemarujete protivpravnost?

А којим је то актом овде искључена противправност? Противправност је искључена онда када постоје околности које на то упућују (мане воље, самоодбрана, крајња нужда, законско искључење у појединим ситуацијама...). Овде само биће кривичног дела упућује на злоупотребе законом дозвољених радњи у сврхе које нису предвиђене. Једино ако тај неко није стварно веровао да ће гашењем фирме, отварањем друге, и пребацивањем радника који већ раде код њега у ту другу фирму моћи да добије подстицаје који су намењени (претпостављам, јер не знам праве услове конкурса) некоме ко стварно креће с послом испочетка, али срећно са таквом одбраном на суду :)

Predstavljaš kao da su se svi ti ljudi skinuli sa grbače države i da su se skinuli baš zbog programa Prava šansa, a a ja upravo kažem da nisu. To niko nije ni proveravao i rezultat se nikad ne proverava jer subvencije suštinski ne služe proklamovanom cilju, već služe da se političari hvale dok traje program kako je X ljudi dobilo posao. Eto kod adv. pripravnika, mogao bi da uporediš koliko ih je upisivano u komoru godišnje pre Prve šanse, a koliko po završetku programa... ako nije velika razlika onda su za sve njih bačene pare. Ali to niko nikad ne proverava.

Нико никад не проверава ефекте јер смо банана држава. Ефекти се не проверавају ни код далеко озбиљнијих ствари, тако да опет аргумент за нешто што се дешава у Србији не може да буде аргумент у причи која се тиче субвенација као таквих, које постоје у целом свету.

Subvencije mogu da budu korisne kada su veoma precizno targetirane, ali one to po pravilu nisu jer onda rešavaju manji broj slučajeva (pa političari ne mogu da se pale) i zato što veliki broj uslova pravi praktičan birokratski problem primaocima subvencije (npr. često ćeš čuti roditelje da se žale kako moraju da skupe gomilu papira da bi dokazali pravo na dečiji dodatak) pa ni to nije popularno.

И опет се слажемо, само што опет причамо из перспективе једне крајње неуређене државе. У озбиљнијим државама ти не треба ни педесет папира за дечији додатак, нити две године за грађевинску дозволу, немаш милијарду партијских пацова на државној сиси (додуше, ово како где)... Па би било безвезе критиковати било шта из перспективе Србије.

Све то може да се уреди, само ако би се на првом месту побољшала контрола и казнена политика за злоупотребе.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

On 4/30/2016 at 22:31, Ћириличар рече

Веома битан фактор је ту и геостратешки положај државе, за шт је најочигледнији примјер САД које су биле поштеђене разарања оба свјетска рата. Имају висок "природни протекционизам", да то тако назовем, због свог изолованог положаја који омогућава миран економски развој.

И то сам негде на теми писао, како је један од фактора и оно што се условно назове "срећа", односно историјске околности неекономске природе.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

On 4/30/2016 at 22:41, Deja Vu рече

U kom smislu mislis generatori potrosnje?

У смислу да су највећи потрошачи, који генеришу даљу потрошњу, а преко потрошње и производњу, и тиме подстичу целокупну привредну активност. 

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, RYLAH рече

И то сам негде на теми писао, како је један од фактора и оно што се условно назове "срећа", односно историјске околности неекономске природе.

#срећа

Подели на овим сајтовима

8 hours ago, RYLAH рече

У смислу да су највећи потрошачи, који генеришу даљу потрошњу, а преко потрошње и производњу, и тиме подстичу целокупну привредну активност. 

Moze biti sobzirom da su najveca organizacija sa ogromnim brojem zaposlenih, ali ne znam sta oni trose sto se proizvede? 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Deja Vu рече

Moze biti sobzirom da su najveca organizacija sa ogromnim brojem zaposlenih, ali ne znam sta oni trose sto se proizvede? 

Енергија, храна, грађевински материјали, војна опрема ( Хитлер је дигао Њемачку тако што је држава потраживала доста војне опреме, и онда су приватници то обезбједили и почели масовну производњу )... буквално све.

Подели на овим сајтовима

35 minutes ago, Ћириличар рече

Енергија, храна, грађевински материјали, војна опрема ( Хитлер је дигао Њемачку тако што је држава потраживала доста војне опреме, и онда су приватници то обезбједили и почели масовну производњу )... буквално све.

Samo sto su mnogi proizvodjaci tih roba i usluga drzavne firme, al ajd slazem se da je najveci potrosac. 

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Deja Vu рече

Samo sto su mnogi proizvodjaci tih roba i usluga drzavne firme, al ajd slazem se da je najveci potrosac. 

То и не би требао бити проблем сам по себи, али с обзиром какву политичку структуру ми имамо...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

14 hours ago, Deja Vu рече

Сву робу која се производи - од хране и робе широке потрошње до тешке индустрије. Државе су и највећи улагачи у развој наука и технологија, посебно војске, свуда у свету. Да не помињем велике јавне радове, који не само што развијају инфрасструктуру и запошљавају огромни број људи, него и троше огромне количине ресурса.

13 hours ago, Deja Vu рече

У Србији да, ал ајде да гледамо мало шире од Србије. У САД је врло мало предузећа државно, па је опет држава највећи потрошач и генератор целокупне привредне активности.

Направи мисаони експеримент: узми коју год хоћеш државу, на целом свету. Погледај мало то тржиште. Са тржишта сутра уклони државу у свим видовима као потрошача, али да остане исти ниво производње и привредне активности, и онда замисли шта би се десило са тим тржиштем.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, RYLAH рече

Државе су и највећи улагачи у развој наука и технологија, посебно војске, свуда у свету.

Негде сам наишао на податак OECD-а да је 2/3 R&D финансирано приватно и 1/3 државно. Такође не мислим да већина државног оде на војску, осим у САД. А чак и у САД барем пола тога што званично оде на ”одбрану” су у ствари потпуно генерална истраживања, на пример развој софтвера за учење Њутнове физике, једино што их формално финансира DARPA или NATO. Наилазио сам на нека потпуно теоријска истраживања финансирана од NATO-a за која можда једино Дејвид Ајк може да смисли некакво оружје на њима засновано.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Juan рече

Негде сам наишао на податак OECD-а да је 2/3 R&D финансирано приватно и 1/3 државно. Такође не мислим да већина државног оде на војску, осим у САД. А чак и у САД барем пола тога што званично оде на ”одбрану” су у ствари потпуно генерална истраживања, на пример развој софтвера за учење Њутнове физике, једино што их формално финансира DARPA или NATO. Нашао сам нека потпуно теоријска истраживања финансирана од NATO-a за која можда једино Дејвид Ајк може да смисли некакво оружје на њима засновано.

Не знам одакле ти је тај податак, или су можда узели нешто партикуларно. Ево ти га у линку баш чланак ОЕБС-а, из 2012. јер свежији нисам нашао, који има и табелу доле која врло јасно показује ко колико финансира. https://www.oecd.org/sti/outlook/e-outlook/stipolicyprofiles/competencestoinnovate/financingbusinessrdandinnovation.htm

Из табеле можеш да видиш да су чак и те инвестиције које се представљају као приватне заправо финансиране од стране државе у великој мери (то је она црна стрелица у нивоу сивих инвестиција). Оно плаво, инвестиције које су заправо порески подстицаји, уопште нису мале исто.

Ево га и чланак ЦФР-а о истој теми http://www.cfr.org/innovation/promoting-innovation-through-rd/p29403 где јасно кажу ко је и на које начине највећи инвеститор у Р и Д у САД (има и извучено болдирано и обојено).

То да војска финансира неке ствари које нису директно повезане са војском није ништа ново, ал нека од највећих достигнућа су углавном произашла као нуспродукти војних истраживања (у која спадају и свемирска истраживања, као и истраживања из теоретских природних наука), да сад не набрајам јер то знају и птице на грани.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Креирај ново...