Jump to content

Архимандрит Никодим Богосављевић Отворено о екуменизму у Србији

Оцени ову тему

Препоручена порука

Молим те окачи извор и за овај текст, ако није твојих руку дјело.

A čije bi bilo, takvog ničeg nećeš naći nigdje na internetu, napisano je exkluzivno tebi i za sajt

i forum https://www.pouke.org/a možete to potom slobodno citirati i linkovat bilo gdje ako vam se svidi.

To sve bi trebao znati i ti još na vjeronauku u 6. osnovne, nema tu ničeg što znat ne bi mogao.

To su sve notorno poznate stvari i nema tamo ničeg tako objavnog i novog a svako to danas zna.

Ne razumijem šta ti tu nije jasno, o kakvim to uslovima govoriš, Bog ne postavlja nikom nikakve uslove.

Bog je ljude stvorio na svoju sliku i priliku i ni tada im to nije ničim uslovio, djeca su uvijek djeca, bezuslovno.

Stvorio ih je bez ikakvih uslova, Adama i Evu, ljubioih je i iz te ljubavi ih opomenuo da mu budu poslušni.

To nije uslov većv savjet, mogli su da odluče kako su htjeli, no Zmija je bila lukava a savjetu nisu bili poslušni.

I odskakali su to. A s njima i mi svi.

Подели на овим сајтовима

1. Ko si hrišćani?

Hrišćani su sljedbenici Isusa Hristosa koji vjeruju u njegovu Bogočovječansku spasiteljsku i otkupiteljsku Misiu, poslanje, ...

Edit: Ovdje samo dodati: "mesijansko":

Hrišćani su sljedbenici Isusa Hristosa koji vjeruju u njegovu Bogočovječansku spasiteljsku i otkupiteljsku Misiju, mesijansko poslanje (prorokovano, prorečeno, najavljeno, očekivano i proročko) , ...Sve o tom piše u Starom Zavjetu na mnogo mjesta i Psalama kod proroka i psalmista.

Подели на овим сајтовима

A šta mu onda dođu jeretici,đavolja deca? :D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Већ сам ти одговорио на ово питање. Богу је све могуће ако благоизволи да то учини насупрот својих тврдњи у Светом Писму. Не могу ја ограничавати свемоћ Божију. Лично, немам разлога да вјерујем у то јер ми је непознат други начин. Буди сад и ти досљедан па кажи да ли је теби познат и ако јесте на чијим тврдњама засниваш такав став.

Ne znam ja šta znače načini ali znam za reči vladike Nikolaja, blago onima koji ne znaše pa ne ispuniše a teško nama koji znamo a ne činimo.

Ti kao zdrav prav i odrastao čovek nemaš neko mišljenje da li je za ovih 1000 godina spasen, ajd ne samo katolik, bilo koji čovek, bilo koje vere?

Подели на овим сајтовима

Ne znam ja šta znače načini ali znam za reči vladike Nikolaja, blago onima koji ne znaše pa ne ispuniše a teško nama koji znamo a ne činimo.

Ti kao zdrav prav i odrastao čovek nemaš neko mišljenje da li je za ovih 1000 godina spasen, ajd ne samo katolik, bilo koji čovek, bilo koje vere?

Како да схватим твој одговор? Ти лично вјерујеш да је могуће спасење мимо Цркве на основу горе наведених ријечи владике Николаја?

Ако нисам био довољно јасан ево да покушам још једном образложити свој став. Не вјерујем да се мимо Цркве ико спасио јер немам основа за такву вјеру. Волио бих да ме Господ на другом доласку дематује и покаже да ће бити спашени сви који својом слободном вољом изразе жељу да уђу у заједницу са Њим. Колико је уопште тако нешто могуће остаје нам да сачекамо страшни суд па да видимо.

Подели на овим сајтовима

Не вјерујем да се мимо Цркве ико спасио јер немам основа за такву вјеру.
Nema osnova?

Dakle, nakon svih ovih vekova tvrdiš da su se samo Pravoslavni spasavali?

Подели на овим сајтовима

Nema osnova?

Dakle, nakon svih ovih vekova tvrdiš da su se samo Pravoslavni spasavali?

Нећемо се тако играти. Ако хоћеш да ти буде одговорено одговарај и ти на постављена питања. Нисам у станици полиције.
Подели на овим сајтовима

Нећемо се тако играти. Ако хоћеш да ти буде одговорено одговарај и ти на постављена питања. Нисам у станици полиције.

Nije stanica policije, već ti odgovaram kontra pitanjem.

Pogledaj koliki je ovaj svet, mnogi ljudi u prošlim vekovima nikada čuli nisu za Pravoslavnu veru, jel moguće da je Bog baš takav pa spasava samo Pravoslavne, a da se ne lažemo, medju nama i nema nekog kvaliteta za spasavanje, čast izuzecima.

Подели на овим сајтовима

Ђакон Георгије Максимов (сада свештеник) написао је књигу "Ван Цркве нема спасења".

Само два-три цитата одатле:

"Pitanje: Da li čovek koji ne veruje u Hrista, na primer, Judejac ili Samarjanin, a čini mnogo dobrih dela, ulazi u Carstvo Nebesko?"

"Odgovor: Pošto Gospod govori Nikodimu: ?Zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u Carstvo Božije? (Jn. 3:5), jasno je da (niko od neverujućih u Hrista) neće ući u (to) Carstvo. Međutim (niko) se ne lišava svoje plate: ili će (neverujući u Hrista) dobiti svoje blagostanje bogatstvom, raskošima i drugim obmanama (ovog) života) nalik na (bogataša) koji je od Avraama čuo: ?sjeti se da si ti primio dobra svoja u životu svome? (Lk. 16:25), ili će njegova sudbina u budućem veku jako da se razlikuje od sudbine onoga ko (ovde) nije činio dobro. Jer kao što za pravednike postoji mnogo obitelji (Jn. 14:2) kod Boga, tako i za grešnike (postoji) mnoštvo različitih kazni."

Prepodobni Anastasije Sinait,Pitanja i odgovori, 7

"Bez Krštenja niko ne može da se nada na večno spasenje - makar bio i najpobožniji od pobožnih."

Prepodobni Jovan Damaskin

"Da li može čovek da se spasi bez Crkve? Ne, ne može, jer je Crkva riznica Božije blagodati, bez koje niko ne može da se spasi, kao što ne može da živi ruka, odsečena od tela."

Sveti Nikolaj Srpski,

Katihizis "Vera Svetih"

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/VanCrkveNemaSpasenjaMaksimov/Lat_VanCrkveNemaSpasenjaMaksimov14.htm

Ti sad ove reči tumačiš kao , za sve ove vekove, niko ko nijeje pravoslavan se nije spasio?

Подели на овим сајтовима

А ти те речи тумачиш као да се јесте спасао?

Pa ako se niko izvan Crkve nije spasao, onda se ni 90% onih u Crkvi nisu ili vise.

Подели на овим сајтовима

Nije stanica policije, već ti odgovaram kontra pitanjem.

Pogledaj koliki je ovaj svet, mnogi ljudi u prošlim vekovima nikada čuli nisu za Pravoslavnu veru, jel moguće da je Bog baš takav pa spasava samo Pravoslavne, a da se ne lažemo, medju nama i nema nekog kvaliteta za spasavanje, čast izuzecima.

Брате, није у реду да очекујеш да ти одговорим када ми на питање узвраћаш контра питањем. Изјасни се и ти лијепо па ћемо да разговарамо као људи. Дугујем прво одговор Зајрону, а ти ако желиш у међувремену се изјасни да знам на чему се темеље твоја увјерења.

Подели на овим сајтовима

Врло могуће.

(Пре)бивање у Цркви је нужан али не и довољан услов за спасење.[/quote

]Ako ti mozes tako da vjerujes, svaka ti cast, ja ne mogu ni da pomislim da je nesto tako moguce, jer ti I sad u Crkvi nemas vise od 1 ili 2 % onih koji bi se liturgijskim hriscanina mogli nazvati.

Подели на овим сајтовима

А ти те речи тумачиш као да се јесте спасао?

А књига о којој је реч ми се чини добром, можеш и друге ствари тамо наћи као одговор на разне дилеме и питања у вези спасења у Цркви и неспасавања ван Цркве.

Проблем је у буквализму, плиткости.

То да се људи не спасавају ван Цркве у опште не мора бити изречено у контексту међурелигијском.

Може да се односи на оне који мисле да је самоо довољно бити хуман и верник а не ићи у Цркву.

Црква је кроз читаву историју имала дисциплинске мере према вечно инфантилном човечанству, понашала се у зависности каква јој је улога у некој држави, какве су политичке прилике и сл.

Имаш ти у ПЦ примера да се говори како је пакао место реалног мучења и да је то једино место где нам Бога, тога имаш код светог Игнатија Брајаничанова, а таква размишљања су неутемељена међу светим оцима и предању ПЦ. Божија љубав је та која је за неког рај а за некога пакао. То не значи да свети Игнатије није свет, али напросто није у праву, а можда су његова дела имала позитиван утицај , дисциплински, на један део верника.

Друга ствар, некада су људи били племена, живели у катунима и својим примитивнои зајеницама, па постоји језик и начин како се тим људима обраћаш, нарочито у периодима и местима где су мисионарили унијати и сл.

Па нећеш сигурно примитивног, неписменог човека учити теологији, постоје методе заштите, оцрниш ове ко црне ђаволе, бацаш анатеме, проклињеш. У ранијој историји где ти се укорени туђа вера, ту ти и туђа држава има утицај, такво размишљање и деловање још стоји на снази код нас Балканаца.

21 и први је век, ми морамо да изучавамо своју веру како би били достојни да одговримо на свеа питања овог света који има струју и описменио се. Најлакше се фљати цитатима, добићеш етикету примитивца, сваки атеиста ће са тобом да се игра као са играчком. Никада нећеш бити способан да на прави начин предочиш веру неком нормалном човеку, образованом, слободном, таком што ћеш га гурати у неке стеге где се он менталитетом, знањем и односом према свету не може уклопити.

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...