Arsenija Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Neko kais mora da popusti ili Crkva ili drzava, sta je mnogo mnogo je. Srecno badnje vece. Nalupala sam se gluposti na ovom forumu za ceo zivot . Bojim se da ne dobijem logoreju , pa cu da ubrzam i maksimalno skratim tekst -> Daklem - VSB , ti ne treba da zivis da bi jeo , vec da jedes da bi ziveo . Niko ti ne brani da jedes mrsnu hranu , da se ugojis i da posle ,umesto da stezes, kais kupujes nove pantalone i aparat za merenje pritiska . Vidis kako je sve lepo uredjeno . Pozdrav svima . Srecan Bozic . Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Нема везе што ми ово налепи. Славим ја вечерас, идем и да светим водицу са женом у једном дому. Но то није фрка. Проблем је што ако се уведе твоје правило, цела православна црква је под епитимијом. Јер пости постове који нису канонски регулисани. Велиш, ко додаје, једнако се кажњава као онај који укида. Постови које ја "укидам" не постоје, нису канонски, нису обавезни. И, шта сада да радимо? Типик, правило које је неко негде увео треба да нас обавезује? Оче, са све мислих да славите по новом календару кад и Васељенска Патријаршија . Мислим да на недовољно исправан начин разумевате оно што рекох, не знам. Узмимо за пример Српску Патријаршију. Она се придржава оваквог типика каквог имамо, иако је далеко од савршенства! Није Црква канон, нити је све у канонском регулисању. Мада пожељно је да се што више ствари регулишу, а најпре пост. "Каноничност" постова даје сама Црквена употреба и благослов архијереја. Патријарх српски каже, на пример, ко не пости све постове, не исповеда се (по потреби) не може се причестити на свакој Св. Литургији! То значи да он није ни пуни члан Цркве! Тако да је Србија пуна таквих, на жалост, повремених верника. Они јесу на неки начин чланови Цркве и њен део, али далеко су од пуноће, јер њихово чланство варира. Такав је благослов за Архиепископију бео.-карл., што не значи да то и није званичан став СПЦ. Онај ко оступа од тога повлачи осуду. Наравно, испред верника стоји свештеник, који има власт у име епископа(који само њему одговара) разрешавати пост до самог његовог неиспуњавања.На пример, мени може свештеник дати благослов да не постим уопште Божићни пост или било који други! Ја сам миран пред Богом и Црквом, а свештеник ће за свој благослов одговарати Епископу. Велиш, ко додаје, једнако се кажњава као онај који укида. Постови које ја "укидам" не постоје, нису канонски, нису обавезни. И, шта сада да радимо? Типик, правило које је неко негде увео треба да нас обавезује? А сипате ми у лице да је то црква донела. Није, племенити пријатељу. То су ствари које су стихијски улетеле. Кршимо апостолске каноне и каноне антиохијског сабора који налажу одлучење од цркве за оног ко се не причести! А тада нису ни постојали ови постови. Само 40. Не знам на основу које логике закључујете да оно што није ,,канонски,, , не постоји? Зар сам канон сам по себи даје валидност постовима или било којој црквеној пракси? Не бих се рекло. Сам живи Црквени живот откуцава постом, као нечим ,,обавезим,,. Ипак дозвољени су разни видови разрешења, што заправо није пост. То стално заборављамо, да чим разрешавамо на уље, рибу ми заправо и не постимо, и ако је то данас, за нас веома добар и благословен подвиг. Да, на жалост, мада не бих рекао да аутоматски кршимо, већ спроводимо икономију. Но, ако реално погледамо, људи који се не причешћују редовно и нису чланови Цркве у пуноћи, на неки начин сами себе изопштавају. Мада ти канони одлучују од Цркве оне који не посте среду и петак и 40-ницу. Шта ти желиш да уведеш у цркву? Зашто се не буниш за ово безакоње? Нашао си да се побуниш што ја предлажем да се вратимо на праксу Апостола Павла?! Ја бих рекао: ок., васељенски сабор исправља Апостола. Но, у ситуацији која је више него перверзна, ти долазиш да се позиваш на нека правила? Што не одговориш Апостолу да је био у заблуди да се не осуђују међусобно они који једу и који не једу? Не желим ја ништа да уведем у Цркву, Она ће се сама побринути за се, има ко да о томе мисли Сматрам да потпуно погрешно разумете и тумачите речи Апостола Павла! Мислим да стављате Павла у погрешан контекст. Тај исти св.Павле говори у 1Кор.8.13 :,, 13. Зато, ако јело саблажњава брата мојега, нећу јести меса до вијека, да не саблазним брата својега.,, То би могло значити да, на пример, ви и ја требамо престати јести довека меса, ако брата Администратора Дејана Бићанића, то саблажњава. Да ли сте свесни да, можда Апостол Павле не подржава ваш став, већ другачије сагледава ситуацију, са свим нашим проблемима и грешкама. А како можеш да не осудиш мене, који кажем: ко хоће да пости овај најновији измишљени пост, Божићни, може да га пости а и не мора? Где ти је ту Јеванђеље? Не осуђујем ја вас, зашто бих. Желео бих да вас питам. Можете и не морате да ми одговорите. Да ли сте ви неком од оних који од вас траже било какво духовно руковођење, дали благослов да не пости овај Божићни пост, ако не жели? Да ли би ваш митрополит дао благослов на ваш благослов? И да ли би се са тим сложио и ваш првојерарх Вартоломеј? Не мислим на оне који телесно не могу да посте или су неким одређеним околностима спречени. Јер мораш да ме осудиш због ових хулних предлога на основу људског предања, али не на основу Павла. Па и Павла осуђујеш. Јер како можеш да осудиш неког који не пости Божићни пост? И тај ти дође на причешће. Рећи ћеш му: Ниси постио, не можеш! - Да ли су ти јасне консеквенце твог расуђивања? - Ако се законски пропише пост као обавеза, онда пада Павлова арбитрарност. Можда се може она пошалица од Архимандрита Кипријана Керна о спаљивању Св. Писма, може данас односити и на Ап. Павла . Ваше се расуђивање може онда односити и на 40-ницу која је обавезна, онда такође пада Павлова арбитрарност. Но Павле нешто сасвим друго мисли.. Немам тренутно времена, а и ово што, написах је збрда здола, тако да остављам тумачење Посланице Римљана светом Теофилакту ; http://www.verujem.org/pdf/teofilakt_rimljanima.pdf у добрим жељама у Богомладенцу Христу ! Фидер је реаговао/ла на ово 1 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 6, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2016 Христос се роди! Престаје пост и иду дани славља... Но, пред освит Литургије нешто мним: "По плодовима њиховим познаћете их". Ако је оваква пракса поста одређена од институционалног дела Цркве (намерно оваква формулација) донела овакве плодове, чини ми се да је потребно нешто мењати. Плодови нису за похвалу. Ако сматрате да је пост одлично средство против конформизма а ми болујемо од истог - онда да удвојимо пост. Али ако је довео до тога да се људи удаљују од Христа јер им је у стартном размишљању о Цркви ово претежак намет (а видесмо шта је патријарх Павле мислио о мирјанском посту у нашем времену), онда опет ваља нешто чинити... Да не буде забуне, цела моја породица са све дечицом пости цео пост, свако у мери својих снага... Paradoksologija, Плутон, Volim_Sina_Bozjeg and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 7, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2016 Христос се роди! Престаје пост и иду дани славља... Но, пред освит Литургије нешто мним: "По плодовима њиховим познаћете их". Ако је оваква пракса поста одређена од институционалног дела Цркве (намерно оваква формулација) донела овакве плодове, чини ми се да је потребно нешто мењати. Плодови нису за похвалу. Ако сматрате да је пост одлично средство против конформизма а ми болујемо од истог - онда да удвојимо пост. Али ако је довео до тога да се људи удаљују од Христа јер им је у стартном размишљању о Цркви ово претежак намет (а видесмо шта је патријарх Павле мислио о мирјанском посту у нашем времену), онда опет ваља нешто чинити... Да не буде забуне, цела моја породица са све дечицом пости цео пост, свако у мери својих снага... Vrlo prikladno napisano. No oko mrtvih kanona raspravljase dvoje, oboje steglo mrtvilo. Васијан, Zoran Đurović and Јанко је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Јануар 7, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2016 Христос се роди! Престаје пост и иду дани славља... Но, пред освит Литургије нешто мним: "По плодовима њиховим познаћете их". Ако је оваква пракса поста одређена од институционалног дела Цркве (намерно оваква формулација) донела овакве плодове, чини ми се да је потребно нешто мењати. Плодови нису за похвалу. Ако сматрате да је пост одлично средство против конформизма а ми болујемо од истог - онда да удвојимо пост. Али ако је довео до тога да се људи удаљују од Христа јер им је у стартном размишљању о Цркви ово претежак намет (а видесмо шта је патријарх Павле мислио о мирјанском посту у нашем времену), онда опет ваља нешто чинити... Да не буде забуне, цела моја породица са све дечицом пости цео пост, свако у мери својих снага... Ваистину се роди. ''Ако је оваква пракса поста...донела овакве плодове'' - да ли стварно мислиш да је пост тај кључни детаљ који треба од неког да направи верника, каквим он треба да буде? Или је то што си ти видео, а има у сваком храму у Србији за Божић и Васкрс, један много шири и комплекснији проблем. До скора сам мислио да је тај проблем код срба због наглог враћања вери после комунизма (додуше има и тога), међутим променио сам мишљење када сам недавно прочитао један одличан текст на тему проблема традиционалне вере. Заборавио сам тачно ко је аутор, мислим да сам га баш овде на форуму нашао. Невероватно ми је било да сам у опису Римског царства, у деценијама после Миланског едикта, препознао исту ситуацију као сада у Србији, самим тим мислим да је кривица поста у свему овоме само гурање ствари под тепих. Што се тиче овог дела где кажеш да се удаљују од Христа јер им је то претежак намет, оно што сам видео у мом окружењу је да људи посте али без Цркве, без Литургије (иако би да мало загребу по површини схватили да је то само дијета а не пост), а знаш зашто - зато што им је Литургија досадна, смарање, дугачка... јел треба да је скратимо на њима прихватљивих 10минута...? И по стоти пут, немам ништа против да се редукује пост (дужина, начин), али до тада, постоји овај који имамо, на крају крајева тај пост и сада може се редукује наспрам могућности сваког појединца, и по стоти пут, још нисам чуо да је свештеник неког натерао да пости строжије од његових могућности. No oko mrtvih kanona raspravljase dvoje, oboje steglo mrtvilo. Е, живота ти престани да ме прозиваш са овим квази мудростима и ''дубоким'' мислима! До пре неког времена си черечио неке чланове овде по форуму када се ниси слагао са њима, и вијао их од теме до теме, а сада просипаш неку духовну величину овде. Пази колико ''мистике'' и ''дубине'' у овој филозовској мисли сажетој у једну реченицу. Ај леба ти батали. Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 7, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2016 Е, живота ти престани да ме прозиваш са овим квази мудростима и ''дубоким'' мислима! До пре неког времена си черечио неке чланове овде по форуму када се ниси слагао са њима, и вијао их од теме до теме, а сада просипаш неку духовну величину овде. Пази колико ''мистике'' и ''дубине'' у овој филозовској мисли сажетој у једну реченицу. Ај леба ти батали. Arsenija је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 7, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2016 Христос се Роди! Пост понедељком је монашко правило а некад као благослов узимају и мирјани да посте али само неко време(тако сам бар ја научила од мог старца,додуше никад нисам постила и понедељком мимо поста али знам људе који јесу и добри су то људи без онога"благочестиви" под наводницима са дозом сарказма,већ кад имају велика искушења и муку). И понедељак јесте посвећен ангелима,као дан у недељи,светим бестелесним силама.Онај ко учествује у дневним богослужењима то зна(види-октоих) Е,сад...ако је неком то обљутавело јер су мирјани на неки болестан начин томе приступали...не знам...хвалили се...предлагали другима,то је друга ствар.Често мрзнемо и згаде нам се ствари кад их људи погрешно презентују. Васијан је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Ваистину се роди. ''Ако је оваква пракса поста...донела овакве плодове'' - да ли стварно мислиш да је пост тај кључни детаљ који треба од неког да направи верника, каквим он треба да буде? Или је то што си ти видео, а има у сваком храму у Србији за Божић и Васкрс, један много шири и комплекснији проблем. До скора сам мислио да је тај проблем код срба због наглог враћања вери после комунизма (додуше има и тога), међутим променио сам мишљење када сам недавно прочитао један одличан текст на тему проблема традиционалне вере. Заборавио сам тачно ко је аутор, мислим да сам га баш овде на форуму нашао. Невероватно ми је било да сам у опису Римског царства, у деценијама после Миланског едикта, препознао исту ситуацију као сада у Србији, самим тим мислим да је кривица поста у свему овоме само гурање ствари под тепих. Што се тиче овог дела где кажеш да се удаљују од Христа јер им је то претежак намет, оно што сам видео у мом окружењу је да људи посте али без Цркве, без Литургије (иако би да мало загребу по површини схватили да је то само дијета а не пост), а знаш зашто - зато што им је Литургија досадна, смарање, дугачка... јел треба да је скратимо на њима прихватљивих 10минута...? И по стоти пут, немам ништа против да се редукује пост (дужина, начин), али до тада, постоји овај који имамо, на крају крајева тај пост и сада може се редукује наспрам могућности сваког појединца, и по стоти пут, још нисам чуо да је свештеник неког натерао да пости строжије од његових могућности. Као што видиш, то "ако" много ствари доводи у питање. Не, не мислим. Чим моје најмлађе дете од непуних 7 година без проблема испуни заповест о телесном посту за свих 40 дана - значи да то није главна препрека, поготову не данас кад има свашта нешто посно. Лепо је што помињеш свештенство. Много већи проблем је пастирствовање. Лично сам се уверио да народ сасвим лепо крене да ради оно што треба и како треба ако му се 1) ПОКАЖЕ и 2) ОБЈАСНИ. Свештенство, наравно, поставља епископ. Дакле, сва иницијатива креће одозго. Зашто нам се дају такви пастири је питање за Христа, не за мене. Дубоко верујем да Он зна шта и зашто допушта. Зато: а) Јесам за варијанту поста како је препоручио патријарх Павле, али ћемо ја и моји без икаквих проблема наставити да постимо и овако. б) Знам да то неће ништа суштински променити без другачијег приступа пастирском раду. (Свакако да ту не генерализујем, тј убрајам све свештенике и епископе. Ипак, по делима њиховим познаћете их. Да не лајем по форуму, али увек ми је фасцинантан пример једног нашег политичара који испљује Цркву, а онда оде да пред камерама ломи славски колач у истој. Ја бих скинуо епитрахиљ... Али га, хвала Богу немам, да не бих сам себи ускочио у стомак ) Фидер, Васијан and feeble је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 8, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2016 Е, живота ти престани да ме прозиваш са овим квази мудростима и ''дубоким'' мислима! До пре неког времена си черечио неке чланове овде по форуму када се ниси слагао са њима, и вијао их од теме до теме, а сада просипаш неку духовну величину овде. Пази колико ''мистике'' и ''дубине'' у овој филозовској мисли сажетој у једну реченицу. Ај леба ти батали. To ti je istinita misao. Ja postujem tvoj trud da o mrtvom slovu govoris i pronalazis mu bilo kakvo dejstvo ali ti je posao mrtav. Kako sad da ti to drugacije kazem u 10 recenica, pa da se ne ljutis? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Inace nisi ni razumeo recenicu, niti je direktno tebi napisana, dvoje koji govore o mrtvom slovu su jedan za da i jedan za ne. Obojici ista sudbina, steze ih mrtvilo podjednako i onog koji se bori za njega i onog koji je protiv tog slova, jer oseca to mrtvilo koje treba da razoblici. Tako da to nije nikakva direktna prozivka na licnoj osnovi u bilo kom delu, vec govori o jednoj neprijatnosti sa kojom smo svi ovde suoceni a to je to mrtvo slovo i ta mrtva praksa na koju ovde vecina skrece paznju. Nemam ja nista licno protiv tebe, pogotovo ne da mudrujem kako bi nekog unizio i ponizio i to jos da pretendujem sa mudroscu i dubinom za takav jedan prizemni cin. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Da probam jos vise potkrepiti moju tvrdnju da se radi o mrtvom slovu, dodacu najcesce izgovorenu recenicu u poslednjih nekoliko godina, koju svestenici izgovaraju svojim duhovnim cedima a to je> Postite po svojim mogucnostima i tako razresuju vecinu onih koji se pozale. Tako da smo skoro u praksi vec tu sa Pavlom, na koga nam je o.Zoran ukazivao. Dakle da ne bude vise zabluda, govorimo konkretno o temi a ne o licnostima ucesnika teme. Ja nemam problem da napisem ime kad se nekome obratim. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Лепо је што помињеш свештенство. како каже она прича: у неком градићу био један градић где су становници били од зла оца и горе мајке, а имали су дивног свештеника... и убише га у неко доба. После неког времена дође им нови свештеник, сто пута лошији од њих, и они се у неверици мољаше Богу ''зашто си нам Боже дао оваквог свештеника?'' и Бог им рече ''јер горег нисам могао да нађем'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Religioznost - naravno, pod uslovom da na zemlji nađe plodno tlo, dolazi odozgo, s neba, a jok odozdo, iz popečiteljstva obrazovanja - uverila se u to Matuška Rosija, u kojoj je, vaktile, post bio obavezan za sve. Država se brinula o opštenarodnom isposništvu, pa tako, recimo, restorani tokom postova nisu služili mrsnu hranu, a u pozorištima nije bilo predstava. I - šta? Ne prođe mnogo vremena i eto ti revolucije. Koja je takođe uvela post. Samo drugačije vrste. https://www.pouke.org/forum/topic/41662-вербић-vs-верска-настава/?p=1387508 Јанко and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Religioznost - naravno, pod uslovom da na zemlji nađe plodno tlo, dolazi odozgo, s neba, a jok odozdo, iz popečiteljstva obrazovanja - uverila se u to Matuška Rosija, u kojoj je, vaktile, post bio obavezan za sve. Država se brinula o opštenarodnom isposništvu, pa tako, recimo, restorani tokom postova nisu služili mrsnu hranu, a u pozorištima nije bilo predstava. I - šta? Ne prođe mnogo vremena i eto ti revolucije. Koja je takođe uvela post. Samo drugačije vrste. https://www.pouke.org/forum/topic/41662-вербић-vs-верска-настава/?p=1387508 Одлично! Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Ако је један од циљева молитве Богу - још више молитве Богу,можда је са постом исто тако. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука