Јадранка-Дервента Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Једва чекам, не због тога што престаје пост, него због љепоте самог празника, неке усхићености, као дијете сам. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 "Ој, бадњаче, бадњаче, ти, наш стари рођаче, Добро си нам дошао и у кућу ушао!.. Ти нам Христа објављујеш, Њега славиш и казујеш! Мили српски бадњаче, ти, наш стари рођаче!.." "Колико варница, толико срећица, колико варница, толико парица, колико варница, толико у тору оваца, колико варница, толико прасади и јагањаца, колико варница, толико гусака и пилади, а највише здравља и весеља, Амин, Боже дај". Ватра боље него игда плама, Прострта је испред огња слама, Прекршћени на огњу бадњаци, Пушке пучу, врте се пецива, Гусле гуде, а кола певају, С унучади ђедови играју..." Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 како вам протичу дани у ишчекивању нашег великог празника....? како вам иде пост....? ваша размишљања, осећања....? Питам се зашто сам овако дуго на раскршћима; како да одржим макар ово мало живе воде на длану. Вратио ми се један човек у живот али је опет и његова прича тужна и развејавам си те облаке констатацијом да бар има дете. Помишљам на Хиландар и Свету Гору често, манастир Григоријат, падне ми на памет сочиво које сам јео у манастиру св. Павла на Атосу па ми та сочива која овде једем буду малко укуснија (а која не волим уопште), грчком музиком покушавам да се пренесем у ту климу, солунску јер такав је ванредан осећај ступити у саборни храм св. Григорија Паламе у Солуну... Такав дах вечности и спознаје се намах осети. То ме држи, та нада да ћу опет да крочим на Атос, у поменуту цркву у Солуну, да ћу видети скит светог Андреја у Кареји... Мене то држи, држи ме и што сам једном прочитао баш код св. Григорија Паламе - да је Христос ми и брат, он је Бог али ми и брат по телу; то ми даје наде, да ће ми се родити и Бог Господ и брат. И радује ме. Јадранка-Дервента and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Питам се зашто сам овако дуго на раскршћима; како да одржим макар ово мало живе воде на длану.Вратио ми се један човек у живот али је опет и његова прича тужна и развејавам си те облаке констатацијом да бар има дете. Помишљам на Хиландар и Свету Гору често, манастир Григоријат, падне ми на памет сочиво које сам јео у манастиру св. Павла на Атосу па ми та сочива која овде једем буду малко укуснија (а која не волим уопште), грчком музиком покушавам да се пренесем у ту климу, солунску јер такав је ванредан осећај ступити у саборни храм св. Григорија Паламе у Солуну... Такав дах вечности и спознаје се намах осети. То ме држи, та нада да ћу опет да крочим на Атос, у поменуту цркву у Солуну, да ћу видети скит светог Андреја у Кареји... Мене то држи, држи ме и што сам једном прочитао баш код св. Григорија Паламе - да је Христос ми и брат, он је Бог али ми и брат по телу; то ми даје наде, да ће ми се родити и Бог Господ и брат. И радује ме. .mense. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2012 Материце У другу недељу пред Божић пада овај празник. Ово је највећи хришћански празник мајки и жена. Тога дана дјеца поране и унапријед припремљеним канапом, концем, шалом, марамом или каишем на препад завежу своју мајку, за ноге, на исти начин, као што су њих мајке везивале на Дјетинце. Мајка се прави да не зна зашто је везана. Дјеца јој честитају празник, а мајка онда дјели дјеци поклоне, и на тај начин се "дријеши". На исти начин се вежу и све удате жене, које се дријеше поклонима дјеци: колачима, или неким другим слаткишима. Празник Материца се у новије вријеме свечано прославља и при нашим храмовима, нарочито по градовима. Богомољне жене у договору са свештеником припреме пригодну академију са програмом, у коме учествују дјеца са прикладним рецитацијама и пјевањем, а онда дјеца везују присутне старије жене. Оне им се "дријеше" поклонима и припремљеним пакетићима, књигама, крстићима итд. Негдје се организује посјета болници, нарочито дјечјим одељењима, где се дјеци носе поклони, што даје овом празнику пун хришћански смисао. Светигора ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2012 Danas-sutra svoj deci materice doći,svako svojoj majčici sa uzicom poći.I ja čuvam uzicu da majčicu vežem,dobro da je upetljam, al neću da stežem.A ja znadem šta će ona tad da uradi,poklon će da izvadi da je ja odrešim. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 2, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2013 ево још који дан и стиже....да ли се радујете....? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zupa Написано Јануар 2, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2013 Pomaže Bog svim forumašima ove poučne i dušekorisne web stranice Po prvi put pišem na ovom forumu, i želim svim Pravoslavnim Hrišćanima, a i svim ljudima dobre volje, sretne i blagoslovene nastupajuće dane Rođenja Hrista Boga našega. Dani koji nastupaju su prije svega dani praštanja, pokajanja, i molitve Bogu, Gospodu našem Isusu Hristu, da svima nama koji pokušavamo da idemo "uskim putem" pomogne, da postavimo dobar početak, i naravno, da budemo onakvi kako to Gospod od nas zahtjeva da budemo, ne samo deklarativni već prije svega praktični Pravoslavni Hrišćani. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 2, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2013 Pomaže Bog svim forumašima ove poučne i dušekorisne web stranice Po prvi put pišem na ovom forumu, i želim svim Pravoslavnim Hrišćanima, a i svim ljudima dobre volje, sretne i blagoslovene nastupajuće dane Rođenja Hrista Boga našega. Dani koji nastupaju su prije svega dani praštanja, pokajanja, i molitve Bogu, Gospodu našem Isusu Hristu, da svima nama koji pokušavamo da idemo "uskim putem" pomogne, da postavimo dobar početak, i naravno, da budemo onakvi kako to Gospod od nas zahtjeva da budemo, ne samo deklarativni već prije svega praktični Pravoslavni Hrišćani. добродошла/o...хвала на лепим жељама... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Јануар 2, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2013 Ja se već pripremam Sjutra postavljam Vertep u kući, a Bogomladenca ću u jasle položiti tek na Badnje veče oko ponoći . Ove godine sam nabavio i slamu da se pospe po podu dnevnog boravka. Jedva čekam JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јануар 2, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2013 Sjutra postavljam Vertep u kući, a Bogomladenca ću u jasle položiti tek na Badnje veče oko ponoći Извини Митрандире, али шта је то Вертеп,и какво полагање Богомладенца,јел то нешто у фазону католика ? Јадранка-Дервента and Таша је реаговао/ла на ово 2 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Јануар 2, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2013 Vertep je prikaz rođenja. Moj je napravljen od drveta i keramike a u jednom manastiru u blizini napravljen je od drveta, a figurice su ikonopisane. Ikona ili figurica Hrista se postavlja u jasle na Badnje veče. To sam negdje davno pročitao, ne sjećam se na kojem sajtu, svidjelo mi se i tako radim Ručno rađen vertep izgleda ovako : Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Јануар 2, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2013 ,и какво полагање Богомладенца,јел то нешто у фазону католика ? Moguće je da sam ja to pročitao na nekom katoličkom sajtu... Ne sjećam se više... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Јануар 3, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2013 Moguće je da sam ja to pročitao na nekom katoličkom sajtu... Ne sjećam se više... Italijani ga zovu "presepe" ... Nije mi poznata ovakva priprema u pravoslavnom svetu?! Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Јануар 3, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2013 Volim atmosferu ovog praznika. U te dane sklonim tepihe sa podova, razbacam slamu po kuci, orahe, zito, bombone .... kuca mirise na tamjan, kandilo gori neprekidno ... " Bozic, Bozic blagi dan, Blagog Hrista rodjendan .... " JESSY and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука