Јадранка-Дервента Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Код мене. На Бадњу вече, послије вечерње службе и пањења Бадњака, сва моја родбина колико нас има овдје долазимо код мене кући, муж уноси Бадњак, ја идем иза њега и бацам бомбоне, орахе... а дјеца пијучу. Послије тога, кафица, сокић и обавезна баклава. Ујутро, послије јутрења, правим чесницу и цицвару (не знам да ли још неко то прави, а код нас је обичај, скува се пура са доста кајмака и масти), на ручак ми долазе стари, добри, пријатељи, брачни пар иначе муслимани, и скоро увијек они пронађу парицу у чесници. Једва чекам!!! Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Ел Нињо and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest JelenaLela Написано Децембар 6, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Da li je uopšte moguće opisati radost Božića?! Kada kažem Badnjie veče i Božić uhvati me neka milina i toplina se raširi po celom telu. Osećam u isto vreme i hladnoću dok smo ispred crkve, sneg što škripi pod nogama i pucketanje vatre i nasmejana i ozarena lica sa radosnim pozdravima! Toplota našeg doma dok unosimo badnjak, miris tamjana dok tata kadi kući, i kandilo i sveća i mi svi skupa za stolom, pa prosto neki mir i radost i prosto- ljubav!!!! heaven Badnje veče uvek provodimo u krugu porodice, samo mi, nekako mi lepo to kad smo na okupu i tada atmosvera ima neku intimnu porodičnu notu... A za Božić- slavlje! Uvek se slatko ismejem kada tata i brat prelome česnicu a tata krene da zagleda vidi li se gde parica ili još nešto pa kako da namesti da svako dobije po nešto . Tada obično imamo goste ili mi idemo. Moram priznati da jedino što me nervira jeste bezbroj sms poruka sa čestitkama što mi stvarno izgubi svaki smisao, ali što je red- mora da se svima uredno odgovori ! Inače pre nepune dve godine u Badnje jutro moja mila seka se porodila i na svet donela jednog anđelka. Gospode koja je to tek radost bila! A beba 'sama sebi dala ime' pa tako jedan Bogdan ima svake godine da slavi Badnji dan kao rođendan! hehheheh heaven A dok ovo pišem razmišljam o sledećem: Kako je lepo što radost Božića delim sa vama! Naravno da je delim sa svom braćom i sestrama u Hristosu, ali ovako prosto mogu da osetim i vašu, a onda mi srce bude još veće, još toplije i još ispunjenije! HVALA VAM! JESSY, Јадранка-Дервента, Мара and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Св. Николај Велимировић: "Постом се задобија чистота телесна на првом месту, а кроз чистоту телесну и чистота духовна. Пост, молитва и милостиња јесу практични израз вере, наде и љубави. Од неуздржљивости у јелу долази свака друга неуздржљивост. Превасходна ствар је пост, али је још превасходнија праштање увреда. Постом се човек вежба за великодушност, а опраштањем увреда поклања великодушност. Оно претходи овоме, но само ово не спасава без онога. Постом човек олакшава и тело и дух од мрака и дебелости. Тело постаје лако и чило, дух светао и јасан. Ако се неко хвали постом, нема користи од поста. Ако неко пости с гордошћу, нема смирења, нема користи од поста." ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 Св. Јефрем Сирин: "Узда за страсти је пост, а умртвљење страсти је молитва са милостињом. Чувај се од онога што је супротно врлини. Јер, ако постиш али се и безумно смејеш, биће лако да се саплетеш. Од мноштва хране ум постаје груб, а добро уздржање га очишћује. Онај ко угађа стомаку се труди и пашти око тога како да напуни свој стомак јелима, а када поједе - мучи се да их свари. Уздржање, пак, прати здравље и бодрост. Молитва и пост су прекрасни. Њих укрепљује милостиња, будући да је речено: Милости хоћу, а не жртве (Ос 6,6)." Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 18. И приступивши Исус рече им говорећи: Даде ми се свака власт на небу и на земљи. 19. Идите дакле и научите све народе крстећи их ва име Оца и Сина и Светог Духа, 20. Учећи их да све држе што сам вам заповедао; и ево ја сам с вама у све дане до свршетка века. Амин. Мат. 28:18,19,20 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2012 Црква учи да је пост важно средство за духовни и телесни живот и здравље. Телесни пост не користи ако није везан са духовним постом каже Свети Јован Златоусти: ,,Не говори ми: Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гневног човека постао тих, од жестоког - благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио? Ако је у теби завист и љубав према стицању, да ли је од користи што си пио само воду? Ако је душа, која је господарица тела, заблудела, зашто кажњаваш слугу њезиног - своје тело? Не хвали се телесним постом, јер он сам не уздиже на небо без молитве и милостиње’’. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2012 На питање: Која је мера поста? Свети Василије Велики одговара: ,, У духовном посту мера је једна и важна за све - потпуно удаљење од свега што води греху. А што се тиче уздржавања од хране, ту су мера и начин употребе различити: зависе код свакога од његовог узраста, занимања и стања тела. Зато је немогуће подвести под једно правило све који се налазе у школи побожности. Но, одредивши меру уздржања за здраве подвижнике, ми препуштамо разборитости настојатеља да у томе врши паметне измене. Храну пак болеснику, или уморноме од тешких радова, или ономе који иде на тежак рад, на пут или на какав било тежак посао, настојатељи су дужни удешавати према потреби. Јер није паметно, узимајући храну за одржавање тела и сметати му у вршењу заповести. У свакој врсти хране треба претпостављати ону која се лакше набавља, да се не бисмо, под изговором поста, патили око спремања омиљених и скупих јела’’. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 emilija and pink panter је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ О БОЖИЋУ Из љубави жарке Ти се с неба спусти,Из вечне красоте у ругобу муке,Из вечне светлости у мрак злобни, густи,Дављеним у греху пружи свете руке.Зачуди се небо, земља затресе се,Добро дош'о Христе! Људи радујте се!Из љубави жарке, којом свет сотвори,К'о роб се понизи, да робље одрешиш,Да обновиш кућу што Адам разори,Да мрачне просветиш, грешне да разрешиш.Љубав не зна страха нити понижења,Добро дош'о Христе Владико спасења!Из љубави жарке, Царе свих красота,Ти остави блесак красних Херувима,У пећину сиђе људскога животаС буктињом и миром очајним људима.Устраши се земља како да Т' одржи?Добро дош'о Христе, Тебе небо држи!Девица прекрасна давно Ти се надаЗемља ти ју диже да се кроз њу спустишС високог престола, из небеског града,Да донесеш здравље, грехе да отпустиш.О девице света, кадилнице златна,Слава ти и хвала, мати благодатна!Владика Николај, Охридски пролог ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2012 Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије одржао је у недјељу 16. децембра, у пословном центру „Нама" у Беранама, предавање под називом „У сусрет Рождеству Христовом". Бројну публику, која је до последњег мјеста испунила салу беранског пословног центра, поздравио је протојереј-ставрофор Драган Ристић, архијерејски намјесник берански, а духовна поука Преосвећеног Епископа Г. Јоаникија о најрадоснијем хришћанском празнику Рођења Богомладенца Исуса Христа наишла је на велико интересовање публике. LINK Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2012 Roždestvo Hristovo - Božić Roždestvo Hristovo - Božić "A kad se navrši vrijeme, posla Bog Sina svojega jedinorodnoga" (Gal 4, 4), da spase rod ljudski.I kad se ispuni devet meseci od blagovesti, koju javi arhangel Gavril Presvetoj Devi u Nazaretu, govoreći: "Raduj se, blagodatna... evo začećeš i rodićeš sina, i nađeni mu ime Isus" (Lk 1, 18 i 31). U to vreme iziđe zapovest od kesara Avgusta, da se popiše sav narod u Carevini rimskoj. Shodno toj zapovesti trebaše svako da ide u svoj grad i tamo se upiše. Zato Josif Pravedni dođe s Presvetom Devom u Vitlejem, grad Davidov, jer oboje behu od carskog kolena Davidova. Pa kako se u taj maleni grad sleže mnogo naroda radi popisa, ne mogoše Josif i Marija naći konaka ni u jednoj kući, zbog čega se skloniše u jednu pećinu ovčarsku, gde pastiri ovce svoje zatvarahu. U toj pećini, a u noći između subote i nedelje, 25. decembra rodi Presveta Deva Spasitelja sveta, Gospoda Isusa Hrista. I rodivši Ga bez bola, kao što Ga je i začela bez greha, od Duha Svetoga, a ne od čoveka, ona Ga sama povi u lanene pelene, pokloni Mu se kao Bogu i položi Ga u jasle. Potom priđe i pravedni Josif, i on Mu se pokloni kao božanskom plodu devičanske utrobe. Tada dođoše i pastiri iz polja, upućeni od angela Božjeg, i pokloniše Mu se kao Mesiji i Spasitelju. I čuše pastiri mnoštvo angela Božjih gde poju: "Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja" (Lk 2, 14). U to vreme stigoše i tri mudraca s Istoka vođeni čudesnom zvezdom, sa darovima svojim: zlatom, livanom i izmirnom, i pokloniše Mu se kao Caru nad carevima, i darivaše Ga darovima svojim (Mt 2). Tako dođe u svet Onaj, čiji dolazak bi prorečen od proroka, rodi se onako kako bi prorečeno: od Prečiste Deve, u gradu Vitlejemu, od kolena Davidova po telu, u vreme kada više ne beše u Jerusalimu cara od roda Judina, nego carovaše Irod tuđin. Posle mnogih Svojih praobraza i nagoveštenja, izaslanika i vesnika, proroka i pravednika, mudraca i careva, najzad se javi On, Gospodar sveta i Car nad carevima, da izvrši delo spasenja ljudskog, koje ne mogoše izvršiti sluge Njegove. Njemu neka je večna slava i hvala. Amin. http://www.nasa-stranka.hr/srpska-pravoslavna-tradicija/srpski-pravoslavni-crkveni-praznici/rozdestvo-hristovo-bozic.html ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 како вам протичу дани у ишчекивању нашег великог празника....? како вам иде пост....? ваша размишљања, осећања....? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука