Jump to content

Све што сте хтели да знате о феминизму...

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

On 22. 12. 2019. at 16:07, Лубеница рече

А некад је довољно било да будеш супруга, мајка и домаћица. Куд ћеш лепше.

Expand  

Razmisljao sam o ovome i pricao sa starijim zenama, zaista si u pravu, je nekad bilo lakse zenama, osim.onima koje su zivele u zajednicama u kojima su prosle lose. Medjutim danas dobar deo muske populacije nije u mogucnosti da zaradi i za sebe i za porodicu pa zato smatraju da i zene treba da rade i da zaradjuju, pa su protivnici ovakvih izjava.

Ali ko ima mogucnisti da zaradi za sebe i porodicu, to i nije lose, ipak je bolje kada je majka uz decu i da ih vaspitava, nego kada su prepusteni sebi, posebno ako je otac primoran da bude cesce van kuce zbog posla.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

On 29. 1. 2020. at 17:35, Flojd рече

Razmisljao sam o ovome i pricao sa starijim zenama, zaista si u pravu, je nekad bilo lakse zenama, osim.onima koje su zivele u zajednicama u kojima su prosle lose. Medjutim danas dobar deo muske populacije nije u mogucnosti da zaradi i za sebe i za porodicu pa zato smatraju da i zene treba da rade i da zaradjuju, pa su protivnici ovakvih izjava.

Ali ko ima mogucnisti da zaradi za sebe i porodicu, to i nije lose, ipak je bolje kada je majka uz decu i da ih vaspitava, nego kada su prepusteni sebi, posebno ako je otac primoran da bude cesce van kuce zbog posla.

Expand  

Odličan komentar.Socijalne,kulturne i druge okolnosti su se promeile,a mentaliteti se sporo menjaju.Muškarci su nekada radili ,i obezbedjivali sredstva za porodicu,žena se bavila decom i poslovima u kući.Ne znam da li su to žene želele,ali je bilo u velikom broju slučajeva tako.Međutim,žene danas rade neretko iste poslove kao i muškarci,neke zaradjuju i više od muža,ali deo aktivnosti koje je žena ranije obavljala nisu preuzeli muškarci.

Mislim da su smešne floskule o feminizmu koje se a priori lepe ženi ako samo pomene ovu temu.

Žena koja ima 50 godina je baba,a muškarci u najboljim godinama:))

Mislim da postoje muževi koji znaju da kuvaju i to praktikuju,nije im ispod nivoa da usisaju stan,ukjluče mašinu za veš,odu na roditeljski sastanak,na pijacu...i zaradjuju zajedno sa suprugom.Dele sve onako prijateljski,i lepe trenutke i obaveze,i daju lep primer svojoj muškoj i ženskoj deci za budući život i relacije.Respect za takve.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

On 29. 1. 2020. at 18:10, Нифада рече

Odličan komentar.Socijalne,kulturne i druge okolnosti su se promeile,a mentaliteti se sporo menjaju.Muškarci su nekada radili ,i obezbedjivali sredstva za porodicu,žena se bavila decom i poslovima u kući.Ne znam da li su to žene želele,ali je bilo u velikom broju slučajeva tako.Međutim,žene danas rade neretko iste poslove kao i muškarci,neke zaradjuju i više od muža,ali deo aktivnosti koje je žena ranije obavljala nisu preuzeli muškarci.

Mislim da su smešne floskule o feminizmu koje se a priori lepe ženi ako samo pomene ovu temu.

Mislim da postoje muževi koji znaju da kuvaju i to praktikuju,nije im ispod nivoa da usisaju stan,ukjluče mašinu za veš,odu na roditeljski sastanak,na pijacu...i zaradjuju zajedno sa suprugom.Dele sve onako prijateljski,i lepe trenutke i obaveze,i daju lep primer svojoj muškoj i ženskoj deci za budući život i relacije.Respect za takve.

Expand  

Slazem se sve je u percipiranju stvari oko nas.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

Expand  

Потпуно је очигледно да мушкарац и жена од 50 година биолошки не могу да се пореде. 

Подели на овим сајтовима

Expand  

Vidis npr igrom slucaja( nadam se da se nece naljuti i razumeti nesto pogresno), znam da je lubenica je lepa devojka, ima i lepo ime a znam da se bavi sportom. Ima takodje i dobrog duhovnika i po objavama bih reko da je na ispravnom putu. Tako da i ova njena izjava je na mestu za domacicu i ostalo sto je napisala jer stvarno jeste tako. Vidim, oko mene u kolektivu, da je veliki pritisak na zene i da se mnogo tesko bore sa tim izazovom.

Ali vidis, kada se procita da neko zeli da bude domacica, uglavnom se jave predrasude kod nas muskaraca, obzirom u vremenu u kome zivimo, jer ispada da bi se devojke * udale za pare* pa onda slede burne reakcije, na tako nesto muskaraca koji nisu u mogucnosti da izdrzavaju sami porodicu ili zena koje same dobro zaradjuju pa ne vide to kao dobru stvar.  Ja npr, ne bih mogao sam da izdrzavam porodicu ali ima onih koji mogu i to je oke. Ipak porodica treba biti svakome na prvom meatu.

@НифадаKako se vremena menjaju i kako zene vise zaradjuju, a muskarci sede kuci sa decom, vidim da cemo uskoro ziveti u matrijarhatu. ??

Da, zato se u danasnje vreme brak smatra vise partnerstvom, ili deljenjem obaveza, jer nisu svi muskarci sposobni da sami izdrzavaju porodicu. Steta je sto zivimo u ovakvim vremenima kad se sve pomesalo, nekada se znalo sta i kako, danas je drugacije i komplikovanjie. 

Подели на овим сајтовима

On 29. 1. 2020. at 18:51, Juanito рече

Потпуно је очигледно да мушкарац и жена од 50 година биолошки не могу да се пореде. 

Expand  

Žena u 50-ој radi,na poslu niko ne očekuje od žene sa npr.50 godina da manje radi u odnosu na svog muškog kolegu,vozi auto,neke radjaju i decu u pedesetoj godini,kuvaju,peru,peglaju,izgledaju lepo,sve stižu.Ima izuzetaka,ali mislim da žena u pedesetoj godini je aktivnija od mnogih muškaraca.

Predrasude su čudo1324_womens

Подели на овим сајтовима

On 29. 1. 2020. at 19:31, Flojd рече

Vidis npr igrom slucaja( nadam se da se nece naljuti i razumeti nesto pogresno), znam da je lubenica je lepa devojka, ima i lepo ime a znam da se bavi sportom. Ima takodje i dobrog duhovnika i po objavama bih reko da je na ispravnom putu. Tako da i ova njena izjava je na mestu za domacicu i ostalo sto je napisala jer stvarno jeste tako. Vidim, oko mene u kolektivu, da je veliki pritisak na zene i da se mnogo tesko bore sa tim izazovom.

Ali vidis, kada se procita da neko zeli da bude domacica, uglavnom se jave predrasude kod nas muskaraca, obzirom u vremenu u kome zivimo, jer ispada da bi se devojke * udale za pare* pa onda slede burne reakcije, na tako nesto muskaraca koji nisu u mogucnosti da izdrzavaju sami porodicu ili zena koje same dobro zaradjuju pa ne vide to kao dobru stvar.  Ja npr, ne bih mogao sam da izdrzavam porodicu ali ima onih koji mogu i to je oke. Ipak porodica treba biti svakome na prvom meatu.

@НифадаKako se vremena menjaju i kako zene vise zaradjuju, a muskarci sede kuci sa decom, vidim da cemo uskoro ziveti u matrijarhatu. ??

Da, zato se u danasnje vreme brak smatra vise partnerstvom, ili deljenjem obaveza, jer nisu svi muskarci sposobni da sami izdrzavaju porodicu. Steta je sto zivimo u ovakvim vremenima kad se sve pomesalo, nekada se znalo sta i kako, danas je drugacije i komplikovanjie. 

Expand  

Ne verujem da ćemo uskoro živeti u matrijarhatu.

Ima lepih brakova i porodica,ali sve manje.

Oni koji žive iznad proseka,mogu sebi da priušte neko lepo utovanje,izlazak i sl.i to sve dprinosi kvalitetu bračnog života..

Volim npr.da kuvam,ali mi nije u tome identitet.Ne bih volela da budem domaćica i da mi muž daje dzeparac.Ne bih mogla zamisliti da nemam platu i da ponekad obradujem muža lepom košuljom,majicom i sl.Ako muškarac ne zna ili ne voli da kuva,može da ode na pijacu ili market. Ne znam,morao bi da bude mnogo dobar pa da kuvam,perem ,peglam,idem na pijacu.posao i da ne očekujem od muža da se uključi.Da sam muškarac,sa ovom svešću i osećajem,mene bi bilo blam da žena rnta dok ja sedim i čitam novine,ili gledm sport nakon posla.

Подели на овим сајтовима

On 29. 1. 2020. at 19:48, Нифада рече

Oni koji žive iznad proseka,mogu sebi da priušte neko lepo utovanje,izlazak i sl.i to sve dprinosi kvalitetu bračnog života..

Volim npr.da kuvam,ali mi nije u tome identitet.Ne bih volela da budem domaćica i da mi muž daje dzeparac.Ne bih mogla zamisliti da nemam platu i da ponekad obradujem muža lepom košuljom,majicom i sl.Ako muškarac ne zna ili ne voli da kuva,može da ode na pijacu ili market. Ne znam,morao bi da bude mnogo dobar pa da kuvam,perem ,peglam,idem na pijacu.posao i da ne očekujem od muža da se uključi.Da sam muškarac,sa ovom svešću i osećajem,mene bi bilo blam da žena rnta dok ja sedim i čitam novine,ili gledm sport nakon posla.

Expand  

Salio sam se za matrijarhat, valjda si skontala. ?

Pozdravljam sve sto kazes, i meni se svidja takav pristup.

Al kazem da ne treba da se osudjuje i ovaj drugi pristup, sta vise oba imaju svojih prednosti i mana.

U prvim dete ne mora ici u vrtic i imati dadilju u drugom mora. Ali u prvom vise tereta padne na zenu a u drugom se deli teret, mislim da je ona htela reci ili navesti primer gde je sav teret na savremenu zenu plus domaci poslovi, a lakse bi bilo daje samo domacica. Ja se nadam da je onanaslatakvog momka koji ce to razumeti, ali bih voleo da je upoznam uzivi da cujem jos neko misljenje jer vidim da da su nejna razmisljanja drugacija od uobicajnih pa zato vredi razmeniti miljenja ali uzivo poruke znaju lose da se razumeju. Pa zato smatramnjeno misljenje ne treba osudjivati jer je i ono ispravno.

Ali meni se vise svidja tvoje razmisljanje, tj ovo sto si napisala osim kuvanja, tu sam duduk i za jos po nesto sto se tice tih domacih poslova. ?S

Slazem se predrasude su cudo, mene su mnogi kostale i kontakata i prijateljstava. Trebaju ljudi izbegavati predrasude.

Подели на овим сајтовима

On 29. 1. 2020. at 19:48, Нифада рече

Expand  

Слажем се у потпуности са тобом. Делим твоје мишљење. :smeh2:

Подели на овим сајтовима

On 29. 1. 2020. at 19:35, Нифада рече

Predrasude su čudo1324_womens

Expand  

Jesu. Zato treba sto pre da ih se otarasis.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Волим 1

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2020. at 22:26, Нифада рече

Bez primera, nema značenje:)

Expand  

Ono sto si vec napisala je odlican primer.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

To je možda samo tvoja percepcija .

Opštepoznat stav je da kod nas žene nazivaju babe,cim predju četrdeset godina,termin deda se uglavnom koristi za očevog oca.

Inače,kod nas je uobičajeno da se  deca uče da se ženi  obraćaju sa teta-Marija,teta-Milica,,,iako im nije tetka,a to rade i starije osobe od dece.Mislim da treba prihvatiti da je žena dama bez obzira na godine,i da se ženi obraća sa gospodjo ili gospodjice.Ne kažem da to svi rade,ali poznato je to.U tom kontekstu pominjem mentalitet,a i predrasude.

Socijalni status kod nas,posebno penzionera,verovatno ima implikacije i na planu mentaliteta,stavova i sl.Kod nas ljudi sa penzijom preživljavaju,u razvijenim evropskim zemljama odlaskom u penziju počinju da žive,putuju,sa 80 godina krenu npr.na putovanje brodom Dunavom,neki umru u devedesetoj na putovanju,kod nas uglavnom ne putuju.

Sećam se jednog komentara žene koja se udala u 65-oj,putuje,jer to sebi može da priušti,a komentariđu je oni koji imaju predrasude ili im smeta,a ona im je odgovorila,d li očekujete da u 65-oj godini rezervišem grobno mesto.

Predrasude su zaista čudo,ponekad mnogo određuju percepciju,i to se vidi kada prebrzo donosimo zaključke o stavovima osobe koju ne poznajemo,uvaženi Obi0703_read

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...