Jump to content

Да ли је покајани разбојник на крсту свет?

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Одговори 115
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Vladan ::: рече

Онда ме не чачкај тамо где је потребно "супериорно" теолошко знање... :smeh2:

ne znam kako da ti objasnim...sam se čačkaš :mahmah:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan ::: рече

Некако мислим да ће и @Neša_ нешто слично да ми напише :mahmah:

не обазири се, само ти настави, али без цитирања и спомињања мене.

Хвала на разумевању

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Снежана рече

али без цитирања и спомињања мене.

Хвала на разумевању

Наравно, али се и ти суздржи од овога:

пре 14 часа, Снежана рече

`ајде бре откачите се

и свега сличног на мој рачун што је уследило и у наредним порукама.

Хвала на разумевању :1405_love:

Подели на овим сајтовима

Оно што десног разбојника на крсту чини тако посебним, је та потпуна свесност своје грешности и дубоко покајање, за које је је мало ко способан. Никола Ђоловић је својевремено поставио одличан текст о томе. Није згорег да се понови.

https://upodobljavanje.wordpress.com/2013/06/05/о-разбојницима-на-крсту-онда-и-сада-2/

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Neša_ рече

Zaboravio si da je tema zaključana. Nema vraćanja do daljnjeg.

Opet izvrćeš smisao. Predlažem ti da razmisliš malo o tome šta si pročitao, pre nego što se odlučiš na komentar. Iznosi svoje mišljenje, a ne nešto što ti se čini da je moje mišljenje.

Valjda bi trebalo prvo da razumeš šta sam napisao, a ne da mehanički nastavljaš besmisleno natezanje u nedogled.

Да да... све је то јако занимљиво. Али и потпуно небитно за дискусију коју имамо :) 

Елегантно заобилазиш јасан одговор о значењу овог свог става:

"Jedino ako se gorko pokajao, inače ne bi bilo logično."

а за свако објашњење кажеш: "izvrćeš smisao"...

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Neša_ рече

Ne zaobilazim odgovor, jer sam ga već dao, a ti zaista izvrćeš smisao. Kada bi u raj svako mogao odmah, čemu bi to vodilo. Ako je tebi čudno to šta je Bog razbojniku rekao, ali tek nakon što se ovaj pokajao, meni nije čudno već sasvim logično. Razbojnik je već umirao strašnom smrću, podvrgnut teškim mukama. U takvom stanju se pokajao.

I drugi razbojnik je umirao istom strašnom smrću, pa se u tom stanju nije pokajao... 

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Neša_ рече

Razbojnik je već umirao strašnom smrću, podvrgnut teškim mukama. U takvom stanju se pokajao.

Mislim, da nije bas bilo tako, kao da je razbojnika neka neumitna  neminovnost naterala da se pokaje.

Jer, imamo i drugog razbojnika koji je u istoj poziciji, pa, nemamo kod njega pokajanje.

Cak  stoji u stihovima, da je prvi razbojnik ( koji se nije pokajao ), rekao, .... Ако си ти Христос помози себи и нама....( i Jevrejske glavne staresine i knjizevnici su se takodje slicnim recima obracali Hristu ).....

Znaci, prvi razbojnik je mislio da Hristos , ako je stvarno Bog i Mesija, moze sici sa Krsta i spasiti Samog sebe i njega samog ( razbojnika ) od muke i krsta i teske smrti. 

Znaci, prvi razbojnik se Hristosu obracao sa zeljom da se spasi smrti , dok se drugi razbojnik Hristosu obracao kao Bogu koji moze da izbavi dusu coveka posle smrti.

Jer, drugi razbojnik ( posle ispovedanja Hrista kao Boga i pokajanja za svoja nedela ), kaze ,.... Опомени ме се, Господе, кад дођеш у царство своје....

Подели на овим сајтовима

Заборавили смо да су извесно време онако распет провели заједно. Један се покајао, други не.

- Ево, висим на крсту суочен са самим собом... видим ругобу своје душе,.... схватам да сам промашио живот..

али авај, смрт ми долази и нема поправног, тешко мени... 

Помени ме, Господе, у Царству Твоме!

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, ninaana рече

I drugi razbojnik je umirao istom strašnom smrću, pa se u tom stanju nije pokajao... 

То што једног није мука натерала на покајање, не значи да овог другог није.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...