Jump to content

Историја у слици

Grizzly Adams

Препоручена порука

19510400_10213088236057641_4760330964035

Top lista beogradskih hitova iz vremena okupacije u Drugom svetskom ratu. Reklama prodavnice ploča sa najprodavanijim izdanjima, sezona 1943-44. Sudeći po ovom oglasu, deo Beograda živi kao da je mir "u punom jeku"...

Horor okupacije otkriva sitan detalj: prva pesma "Ne plači majčice mila" dolazi iz radio emisije "Beograd za Bor", ciničnog nacističkog programa za ljude naterane na težak i prinudan fizički rad u rudniku u Boru. Na tom radu, na koji ih je primoravala kvislinška Radna služba u korist nacističke ratne privrede, mnogi stanovnici Srbije su zauvek izgubili zdravlje, a mnogi i živote. Pored "običnih" građana rudu iz Bora za Treći rajh kopali su, uz zvuke ovih šlagera sa nemačkog Soldatensender Belgrad (radio Beograd), i bezbrojni logoraši iz "Prihvatnog logora Zemun", Srbi iz NDH.

Foto: Milan Milovanovic

Bane Gajic

Подели на овим сајтовима

Иркиња Флора Сандс, жена официр српске војске, снимљена како храмље улицама Солуна повређена је у борбама са бугарима.

1392728_348532898616653_1134856915_n.jpg.bd671700034293741a8a8be2e2e9fabd.jpg

Српска историја

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

7. јула '41. је био ИВАЊДАН

19732005_1472481992799665_60775302567128

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Марш побеђених: „Ето вам, стигли сте до Москве!“ 

German_Soldiers.jpg

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

IMG_201705127_050542~5.jpgIMG_201705127_050340~5.jpg Прадедина исправа за време заробљеништва.

Poslato sa LG-M250 koristeći Pouke.org mobilnu aplikaciju

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Boulevard-du-Temple-Paris-Louis-Daguerre

Најстарију познату фотографију на којој је ухваћен човек, снимио је у Паризу, 1838. године Луј Дагер (Louis Daguerre). Желећи да овековечи тренутак, Дагер је, највероватније несвесно, успешно фотографисао прво људско биће, које на слици у доњем левом углу, гланца ципеле код уличног чистача.

Дагеру је требало читавих седам минута времена да успостави одговарајућу експозицију, и иако је улица била испуњена саобраћајем и пешацима, на коначној фотографији она изгледа празна. Захваљујући предугој експозицији, објектив није био у стању да забележи објекте и људе у покрету. Изузетак је човек у углу, који је мировао довољно дуго, омогућивши објективу да га успешно фотографише.

“Ухватио сам светлост. Успорио сам јој лет!” – Луј Дагер

извор

Подели на овим сајтовима

20258348_10213400756350453_7049184689857

Za ljubitelje verovanja da je Josip Broz Tito bio taj koji je naredio bombardovanja Beograda i ostalih srpskih gradova u prolece i jesen 1944. godine:

izviđački snimak (segment) americkog vazduhoplovstva snimljen oktobra 1943. nad Beogradom u kome su jasno označeni ciljevi na zemlji. Pored aerodroma Zemun i obliznje fabrike aviona tu su jos obelezeni i logor na Ušću ("Sajmiste") kao i transportne rečne rute kojima su se kretali nemački teretni brodovi, i pruge sa istom svrhom.

Dakle, sve je ovo nastalo u vreme dok partizani pokusavaju da se u Bosni oporave od razornih gubitaka nastalih tokom proboja iz pozicije u koju su glupo upali na Sutjesci, i u trenutku kada su tek priznati od Saveznika kao partnerska strana u borbi protiv Treceg rajha.

Onda, da ponovimo ukratko kljucne teze pravilnog sagledavanja istorije:

1) Tito iz bosanskih gudura oktobra 1943. komanduje izvidjanjem americkih aviona
2) na engleskom upisuje mete
3) sedam meseci kasnije po tim oznakama "letece tvrdjave" po prvi put bombarduju Beograd
4) itd.

Van ironije, nisam nikakav apologeta komunisticke revolucije, naprotiv, ali s obzirom da vidim da nesrecnu i netacnu tezu o Titovom bombardovanju Srbije americkim avionima ovih dana prenose i neki ozbiljniji mediji, pozeleh da ovim postom jos jednom obnovim ovu polemiku.

Jer, niko drugi osim americkih ratnih planera 15. vazdusne armije USAAF nije imao uticaja na to koji ciljevi i u kom gradu ce biti razarani. A teza o Titovom mahanju avionima predstavlja jos jednu tragicnu epizodu u sagledavanju sopstvene proslosti od cije "magle" tesko razumemo i samu sadasnjost...

via Bane Gajic FB

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Милан Ракић рече

20258348_10213400756350453_7049184689857

Za ljubitelje verovanja da je Josip Broz Tito bio taj koji je naredio bombardovanja Beograda i ostalih srpskih gradova u prolece i jesen 1944. godine:

izviđački snimak (segment) americkog vazduhoplovstva snimljen oktobra 1943. nad Beogradom u kome su jasno označeni ciljevi na zemlji. Pored aerodroma Zemun i obliznje fabrike aviona tu su jos obelezeni i logor na Ušću ("Sajmiste") kao i transportne rečne rute kojima su se kretali nemački teretni brodovi, i pruge sa istom svrhom.

Dakle, sve je ovo nastalo u vreme dok partizani pokusavaju da se u Bosni oporave od razornih gubitaka nastalih tokom proboja iz pozicije u koju su glupo upali na Sutjesci, i u trenutku kada su tek priznati od Saveznika kao partnerska strana u borbi protiv Treceg rajha.

Onda, da ponovimo ukratko kljucne teze pravilnog sagledavanja istorije:

1) Tito iz bosanskih gudura oktobra 1943. komanduje izvidjanjem americkih aviona
2) na engleskom upisuje mete
3) sedam meseci kasnije po tim oznakama "letece tvrdjave" po prvi put bombarduju Beograd
4) itd.

Van ironije, nisam nikakav apologeta komunisticke revolucije, naprotiv, ali s obzirom da vidim da nesrecnu i netacnu tezu o Titovom bombardovanju Srbije americkim avionima ovih dana prenose i neki ozbiljniji mediji, pozeleh da ovim postom jos jednom obnovim ovu polemiku.

Jer, niko drugi osim americkih ratnih planera 15. vazdusne armije USAAF nije imao uticaja na to koji ciljevi i u kom gradu ce biti razarani. A teza o Titovom mahanju avionima predstavlja jos jednu tragicnu epizodu u sagledavanju sopstvene proslosti od cije "magle" tesko razumemo i samu sadasnjost...

via Bane Gajic FB

да ли постоје извиђачки снимци Лесковца? У време бомбардовања у граду није било Немаца осим оних које су заробили и разоружали припадници ЈВуО. 

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...