Jump to content

Зоран Ђуровић - Онан - Онанија

Дејан

Препоручена порука

Ја прочитала. Хвала за труд, веома поучно

Nema na cemu,svi delimo svoja vidjenja sa nastojanjem da su u sto vecem skladu sa Bozijim vidjenjem,koje svi  zelimo da prepoznamo.

Drago mi je da ima onih koji obrate panju na sustinu i poruku,oslobodjeni forme,ja pisem opsirno i temeljno,jer uvek tako pristupam problematici,mada mislim da je jednostavno i jasno.No evo bas procitah takode malo opsirniji komentar oca Midrasa,i uzivala sam u svakoj recenici,kao da je od samog Boga doslo.

Подели на овим сајтовима

Eh...Zoki Zoki ;) Smeši ti se razapinjanje ;) Mnogo brate mutiš vodu :D No, zaista. Biblijska seksualna etika je predmet mnogih interpretacija koje se baš ne bave izvornim značenjem teksta

Брате у Кристу, Мидраше, једини је проблем што нисам још написао књигу. Понављам не знам сада по који пут, али ову тему ображујем парче по парче. Цела тема је требало остати само на Онану. После иде Павле, а ту ме упропасти онај Александар Милојков, туђ свакој Божијој благодати, ако ћемо веровати артемитима и од сада и ави Зорану:))) После Павла или заједно са  њиме, иду још нека ситнија испитивања библијског текста али свагда у смислу да ли се конкретно говори о мастурбацији. Алузије или надахнуте коментаре оставити са стране, јер смо склони да текст читамо са вишевековним пртљагом, а од те шуме се не види дрво. Једном када видимо шта Библија вели о томе, онда се прелази на Оце (Милојку ћу језик у грлу усећи, као што ћу му и десницу одсећи, па да видимо како ће онда да пише или продужава своје тело; ово је шаљива опсервација јер је та синтагма била у оптицају приликом исповести у католичкој цркве, била је нека врста техничког израза), где ћу третирати полуцију, каноне везане за њу, као и саму мастурбацију. Нећу улазити претерано у детаље, јер ће се одмах јавити неки са питањем: А откуда ви то тако добро познајете? :))

Велику захвалност дугујем вама који имате нешто паметно да кажете на тему, а видех и из малих натукница око овог пројекта да су многи се одмах заинтересовали и нашли на нету разних ствари којима ћемо се бавити. Проблем је што немам довољно времена, сада се вратих из Субјака са неког послића, а мене ће са Института за теолошка истраживања спором смрћу уморити ако им убрзо не предам цео превод Оригена.

Жао ми је што ћемо се само у паузама дружити. Велики поздрав свима!

ПС. Једна напомена: ја сам увек истраживач, не апологета једне или друге ствари коју треба да "откријем" у предању. Дакле, нема унапред датог одговора кога треба подупрти. Да не помисле неки како позивам све професионалне мастурбаторе овог света да се уједине, али да се зна и да их не бацам у пакао, како то чини Синодски превод. Да ови не преведоше Нови завет, ја не бих знао о чему да пишем:)) - Такође, давао сам као исповедник епитимије за мастурбације и за предбрачне односе, ако нису никако били, тј. никакве намере није постојало, финализовани идејом брака и проналаском сродне душе. Некима за предбрачне нисам давао никаве епитимије, као ни за мастурбације. Ствар особе. Но, о свему подробније у неко наредно време.           

Подели на овим сајтовима

Само да разјасним, нико није рекао да мастурбирањем постајеш хомосексуалац, само да можда постоји могућност да се то неком деси. Одакле оволико хомосексуалаца у свету? Нису сви рођени такви, то је сигурно. Нешто им се морало десити у младости па да крену на ту страну. Само покушавам да имам отворен ум, да не постоје табу теме. Толико.

Ја сам чуо да неко постаје хомић ако једе мед. Да ли неко може да ми помогне око ове непознанице?

Подели на овим сајтовима

Такође, давао сам као исповедник епитимије за мастурбације и за предбрачне односе, ако нису никако били, тј. никакве намере није постојало, финализовани идејом брака и проналаском сродне душе. Некима за предбрачне нисам давао никаве епитимије, као ни за мастурбације. Ствар особе. Но, о свему подробније у неко наредно време.           

Чекајте, чекајте, па мени ово сад није јасно... У ком случају неко не би заслужио епитимију за мастурбирање и за предбрачне односе? Извињавам се унапред, али морао сам ово да питам.  :stadaradim:

п.с. јасно је да зависи од примера, али хајде да ипак наведемо неке

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

Ево теби рецимо следи јер са предумишљајем питаш! Хихихи

Подели на овим сајтовима

Da :D Bog plati i Marija mati! :D BArem mi tako rekoše na šalteru za isplatu :D

Мидраш, сада ће ава да их прокуне: Дабогда имали плату и пензионо као патер Мидраш! :)))

Подели на овим сајтовима

Боже дај! Ипак сам ја слободни уметник! ( доста сам спамовала)

Подели на овим сајтовима

Чекајте, чекајте, па мени ово сад није јасно... У ком случају неко не би заслужио епитимију за мастурбирање и за предбрачне односе? Извињавам се унапред, али морао сам ово да питам.  :stadaradim:

п.с. јасно је да зависи од примера, али хајде да ипак наведемо неке

Pa valjda je avva prozorljiv, on zna kome kakvu pokoru da dadne..

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Menije lako čitati da homoseksualci neće naslediti carsvo, ja sa homoseksualnim nagonom nemam problem, a šta je sa onima koji su od rodjenja takvi?

Ово је сјајно питање! Знамо да се један проценат рађа као хомосексуалан. Испада да их је Бог предодредио на пакао? Да не помињемо и хемафродите и неке транс који су једноставно добили погрешну апаратуру.  

Подели на овим сајтовима

Ово је сјајно питање! Знамо да се један проценат рађа као хомосексуалан. Испада да их је Бог предодредио на пакао? Да не помињемо и хемафродите и неке транс који су једноставно добили погрешну апаратуру.  

Zoki to je makar prosto. I kod njih je isti nagon kao i kod nas koji nismo samo je pogresno usmeren. Sve zavisi sta ce da ucine sa time tj. upotreba nagona.Verujem i znam da svako od nas ima neke pozitivne i negativne nagone. NJih smo nasledili od roditelaj. Ne udovoljavamo svakom nagonu koji smo nasledili kao sto nemoramo ni da upraznimo vrlinu koju smo nasledili. Mi smo ti koji donosimo odluku sta cemo ili necemo da upotrebimo. Dakle svaka zloupotreba bilo kojeg nagona je zlo.Dakle ako je neko rodjen sa npr. homoseksualnim nagonom i ako ga uz pomoc Bozju savlada blazen je. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...