Jump to content

"Ако со обљутави, чиме ће се осолити" или о личној и друштвеној одговорности нас хришћана

Препоручена порука

Al su oni smajlici govorili "ovaj tekst je Boze me sacuvaj, nego da vam kazem od cega treba poceti", mnogo padaju u nesvest tj biju se...

Тиме сам хтео рећи да су циљеви за једног хришћанина много узвишенији него за било ког муслимана, будисту, неверника... Самим тим и искушења.

Ради појашњења прочитати:

О САВРШЕНСТВУ ХРИШЋАНСТВА И НЕСАВРШЕНСТВУ ХРИШЋАНА - Николај Берђајев

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• Одговори 151
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Тиме сам хтео рећи да су циљеви за једног хришћанина много узвишенији него за било ког муслимана, будисту, неверника... Самим тим и искушења.

Ради појашњења прочитати:

О САВРШЕНСТВУ ХРИШЋАНСТВА И НЕСАВРШЕНСТВУ ХРИШЋАНА - Николај Берђајев

Uopste tako nije izgledalo na prvi pogled, ali eto vidis :)

Note to myself: ne gledati prolaznikove smajlice jer ne znace to sto se vidi :)

Ko bude zeleo da nesto procita vise pitace i sam. A ovaj tekst je i previse ako se ide redom i radi po njemu.

Nemamo mi manjak tekstova nego prakse.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

самоиницијативно развијати љубав најлакше је кад се ускладе три врсте активности - корисни рад, молитва и одмор. Ако једно од та три фали могућност за то је сразмерно нижа. Ако се недостатку једног придружи и недостатак другог (других) фактора могућност опада експоненцијално. 

Da probam da kažem i ja matematičkim jezikom: vidim ovde samo konstante koji se odnose na JA, moje potrebe i motive za radom, odmorom i molitvom.

Ne vidim varijablu ličnosti drugog, i odnošenja s drugim.  

Pitanje se odnosi na ja- u odnosu- drugi (f-ja kako faktor ja i moji vjerski stavovi oblikuju odnose i stavove drugih prema meni, vjeri i Bogu).

Proširi i upotpuni koncept! :) 

Подели на овим сајтовима

Ako nas nisu roditelji u detinjstvu naucili - biti ziv znaci biti dovoljno dobar i svako ko je ziv jeste dovoljno dobar, sta vise te kategorije i ne postoje, svako je vredan ljubavi i paznje. Onda cemo kroz zivot lutati da zadovoljimo tu unutrasnju glad za ljubavlju i prihvatanjem, a cesto cemo najblizima sedeti na glavi zvocanjem.

Al to je sve resivo :)

Inace sjajna tema i fenomenalan tekst. Od jednog monaha prepreprezivotan, jeste dugacak ali pun razlicitih primera onoga kako ne treba, uputstava i saveta kako treba. Mnogo je dobar tekst i moze se uciti samo iz njega o bracnim odnosima, dovolje.  :whackado:

Jeste naša sposobnost za ljubav psihološki determinisana odnošenjem značajnih drugih prema nama u djetinjstvu. Ali ima prostora za saznavanje, rast i promjenu

Zaista je dobar tekst i podsjeća toplinom i umnošću na velike starce poput Jovana Krestjankina i Pajsija Svetogorca. Vjerovatno je ovaj duhovnik opremljen znanjem psihologiej i ljudskih odnosa. 

Naravno da ne mislim, samo mislim da je FORMA svega toga drugacija u svetu i u manastiru. Monah nema komsiju, brata, oca, majku, zenu, dete poso...

Monahova molitva je molitvenik, nasa molitva je prvo drugi, nas bliznji, pa tek ako i kada ostane vremena formalna molitva.

Podvig samo ima drugaciju formu, a ko zeli formu formalne molitve, korisnog rada i odmora on ide u manastir.

Slažem se, mada i u manastiru postoji zajednica ljudi, a i u svijetu određeni podvig. ali je tačno da je u svijetu naš glavni podvig trpljenje drugog, njegovo prihvatanje kao osnova nekakve idealnije ljubavi, to je čini mi se osnovna ideja onog što sam htjela reći.

Подели на овим сајтовима

Proširi i upotpuni koncept! :)

Концепт је од почетка довољно широк иако вам можда не изгледа тако, а оставио сам га отвореним да бисмо заједно дошли до решења.

Уосталом, и са тим прихватањем другог и даље можемо да останемо у себи. Ваљда је кључ у потреби да се буде (једно са) други(м).

"Прихватајући" можемо и даље остајати на ступњу толеранције и на одстојању а мислећи да волимо, заједничаримо у потпуности итд.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

A ima i onih koji imaju jedan stil ponašanja u hramu i/ili
sa verujućima, a potpuno drugačiji sa 'ostalima'.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

и са тим прихватањем другог и даље можемо да останемо у себи. Ваљда је кључ у потреби да се буде (једно са) други(м).

"Прихватајући" можемо и даље остајати на ступњу толеранције и на одстојању а мислећи да волимо, заједничаримо у потпуности итд.

Prihvatanje i podnošenje je neophodno za početak, a prije svega izlazak iz sebe, van, drugome. Biti jedno ne razumijem u vjerskom kontekstu šta znači, psihološki znači simbiozu i nije zreo tip odnošenja, voljeti i zajedničariti je dovoljan ideal. Kao što reče brat Toma

A ima i onih koji imaju jedan stil ponašanja u hramu i/ili sa verujućima, a potpuno drugačiji sa 'ostalima'.
zajedničariti u Čaši a ne zajedničariti u stvarnosti je licemjerje i opet solipsizam. Treba prihvatiti i podnositi i onog koji ne zajedničari. Ili naročito njega. 
Подели на овим сајтовима

E - ima i onih koji o Bogu i Crkvi Njegovoj razgovaraju
sa verujućima a sa 'ostalima' ... ćute li ćute.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!

Подели на овим сајтовима

Ok, onda govorimo o tome, kako da se približimo jedni drugima, da bismo bili bliže Bogu. Otprilike nešto što je Jelena pričala.

Obrnuto ne važi automatski, tj. da ja samo gradim svoj odnos s Bogom istovremeno sam bliže bližnjima. U realnosti to bude mnogo drugačije, i mi ispadamo gradeći sebe i radeći na svom spasenju, sebični... Drugo je molitvena ljubav pustinjaka za sav svijet...

Подели на овим сајтовима

По мени, најбољи начин да човека који је верник прихвате и да поједини и прихвате веру, је љубав и милосрђе према другим људима.

Када си увек спреман да помогнеш другима, да их охрабриш и да им поручиш да увек гледају позитивно, без потенцирања других ствари(бар не на почетку) које су везане за веру, то је најбољи начин да будеш прихваћен.

Немојмо да кријемо да смо верници и промовишимо љубав и милосрђе, то је најбољи начин да нас људи прихвате и разумеју, и не само то, већ на такав начин најбоље промовишемо  своју веру.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

E - ima i onih koji o Bogu i Crkvi Njegovoj razgovaraju

sa verujućima a sa 'ostalima' ... ćute li ćute.

Govorimo i ćutimo i riječima a još više djelima!

Подели на овим сајтовима

A ima i onih koji stvarno čine dobra dela
prema i medju necrkvenim ljudima, a kada
ih ovi nešto pitaju u vezi Bog i Liturgije,
oni ... ne znaju da ponove ni šta
u Crkvi iz nedelje u nedelju čuju.

Подели на овим сајтовима

Pa dobro, ali svojim djelima savršeno svjedoče.. rjeđi su oni sa darom riječi i znanjem i voljomi revnošću i blagodaću...

Ali nisu rijetki i oni koji potpuno neprimjereno, hoće da poučavaju, i da nameću,  i tako samo štete i svojoj i duši drugih...

Подели на овим сајтовима

E da, ima i onih koji toliko ne žele da se nameću,
da bližnjeg, kad ih upita za molitvu Bogu,
ni "Oče naš" ne žele da im 'daju'.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...