Jump to content

О МОЛИТВИ И МОЛИТВЕНОМ ЖИВОТУ ХРИШЋАНА

Препоручена порука

• Одговори 824
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

веома ме интересују ваша искуства....

ја лично се молим ујутро и увече и имам одређена молитвена правила за те прилике...(понекад нешто изменим или додам, у зависности од ситуације)

када сам у фрци са временом , мало скратим...жао ми је што немам неки свој кутак где могу да се осамим окружена иконама и тако стекнем већу концентрацију (која ми је иначе веома лоша)...

понекад, нарочито у току постова, или када искрсне проблем било које врсте, читам акатисте, или молбени канон...

у сваком случају нисам задовољна ни квалитетом ни квантитетом молитве...ипак, важно је да сам тога свесна и да се колико толико трудим да то поправим.....

Za sada znam samo dve, napamet i one su mi najlakše za zapamtiti trenutačno i na to em je uputio moj sveštenik, reče, polako, ove dve su za sada i tebe sasvim i više nego dovoljne, iako su po njemu, što kaže, sve molitve upravo sadržane u ove dve.

Znači, kažem, "Isuse Hriste, sine Božiji, pomiluj me grešnu " i "Presvetla Bogorodice, spasi me. "

Pokušavam to nekako i preko dana, ali mi nekako en ide. Više mi dođe nekako, kada ležim u krevetu, noću, pred spavanje. Kada je mir i tišina. Nekada se zaplačem, dođe mi teško. Prosto, tada osećam da najiskrenije to kažem. Da najskrenije to mislim. Činim. I da me tada Nebo čuje.

Preko dana, sada molim još jednu, za neprijatelje, svaki dan. Ja to u mojoj glavi, doživljavam za one, koji su po meni, na nekom putu, koji nije najbolji za njih. Koji mi mozda ne misle bas dobro a ja opet ne mogu da gledam mirno sta rade sebi, i po meni, je dugoročno, put koji završiti dobro neće, i put je srljanja. Tu se nesto dvoumim, pa cu morati da pitam i svestenika, da li mi ipak onda dobro činimo, jer moze biti i da sma ja u zabludi, pa ako je nesto po meni srljaje a nekome je put koji smatra super a meni nije, a ne zato sto nije moj put, pa kao sad mi je srljanje, nego meni se istinski cini u duši da jeste los put, da li onda ipak cinim dobro ovim ili jos gore time...  Eto, prosto, to mi je to, u toku dana/noći.

I kada to odmolim, sklopim ruke u molitveni položaj  i  zamolim Isusa Hrista da ih pomiluje grešne i da ih Bogorodica spasi. 

Za tu, volim isto da imam mir, osamim se, nije bitan kutak, samo je vazno da niko ne smeta, da mi ne šeće i ne prolazi. Jer moram da se skoncentrišem, jer ako ne mislim o čemu čitam, imam utisak kao da je protrčalo kroz mene i da nema efekta onda.

Za sada, to su mi te. Koje praktikujem. :)

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

чини ми се да до сада нисам нигде прочитала о ''месту'' где се молите....то ме веома занима....да ли имате неко своје посебно место у кући....да ли вам јеппотребна тишина......да сте сами....?

Господ је рекао:

И када се молиш Богу, не буди као лицемјери, који радо по синагогама и на раскршћу улица стоје и моле се да их видељуди. Заиста вам кажем: Примили су плату своју.

А ти када се молиш, уђи у клијет своју, и затворивши врата своја, помоли се Оцу своме који је у тајности; и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно.

А када се молите, не празнословите као незнабошци

Јер они мисле да ће за многе ријечи своје бити услишени.

Не будите, дакле, слични њима; јер зна Отац ваш шта вам треба прије но што заиштете од њега.

Мислим да је за праву молитву потребно да се човек осами, Господ је често одлазио у пуста места и молио се Богу.

Ако се и молимо у себи међу људима потребно је да они то не виде тј. да не натмуримо лица своја те сви да виде и примимо плату.

Ако се молимо међу људима јер немамо друге могућности сигурно ћемо убрзо бити гоњени и презрени од оних који служе другом духу те ће тад према нама осећати нетрпељивост. Бог зна све пре него што и заиштемо од њега, важно је да је срце чисто и воља управљена ка Богу јер он нас чује и онда када ми нисмо потпуно сабрани и не осећамо молитву те мислимо да нам Бог не прима наше речи молитве. Каже апостол Јован  ,,Јер ако нас осуђује срце, Бог је већи од срца нашег и зна све.,,

Подели на овим сајтовима

Ponekad svratim u Crkvu,bilo koju, da celivam ikone.

Pogledam svaku fresku i pomislim da je to istina.I da sam ja samo čovek u vremenu.Onda opet gledam,malo levo,malo desno...gledam i čudim se,znajući da je to istina.

Ne mogu da verujem,ali verujem.I pomislim-Bože,čuješ me i vidiš me,ali ja ništa ne razumem.Pomozi mi .Onda gledam ljude kako ulaze i izlaze,i mislim....-Bože,koliko ima ljudi na ovom svetu i koliko ljubavi mora da bude u Tebi da svakog od njih podjednako voliš.

Ja imam Andjela čuvara,Aha...znači i On je tu negde....Andjele,ti si tu,vidiš me,ja sam ovde,evo me ušla sam u crkvu i ja se sad kao molim,ali se u stvari samo izmotavam.Oprosti mi.

Čitam molitve iz molitvenika.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Молитва је најснажније оруђе

Живот без молитве је површан, без дубине, живот у две димензије простора и времена. Молитва је дар којим откривамо да све има меру вечности и бесконачности. Молитва, заједно са постом и доброчинством (у Божје име) најснажније је оруђе којим нас је Бог удостојио да приљежно радимо на свом спасењу, на задобијању Царства Небеског, Живота вечног.

Има ли ичег лепшег од искреног разговора са Родитељем нашим Небеским, од сазнања да Он зна шта је нама потребно чак и када ми сами то не знамо, да чује сваки скривени уздах срца и види сваку неисплакану сузу нашу? Иштите и даће вам се, учи нас Господ. Тражите и наћи ћете, куцајте, и отвориће вам се. И још додаје: „Који је међу вама човјек у кога ако син његов заиште хлеба, камен да му да, или ако рибе заиште, да му да змију?“ (Мт 7,7-11).

Господе Исусе Христе, Који си се Сам молио пред Своје Крсно страдање речима: Да сви једно буду, као Ти, Оче, што си у мени и ја у Теби, да и они у нама једно буду..., једини Човекољупче, помози нама грешнима, да поставимо добар почетак, даруј нам покајање, смирење и трезвеноумље и удостој нас да те молитвено прослављамо у све дане живота нашег, како бисмо, када осване светли и незалазни Дан Царства Твога, и ми са Тобом једно били!

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/938/tekst/molitva-i-nas-zivot/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Оче наш користим као јутарњу,а Богородице Дјево као вечерњу молитву?Да ли може тако и коју ви користите?

После молитве ја се молим мало својим речима да ли и то може?

Ево поуке једног свештеног лица која ми је дала надахнуће да почнем да радим на свом молитвеном правилу: Прибегавајмо молитви, немојмо одустајати од ње. Нека то буде и пет минута у току дана али само нека је од срца и Бог ће је примити и биће нам на спасење. Наравно, апостол Павле каже: "Молите се непрестано", али о том потом. Ти пронађи онакво молитвено правило какво теби одговара и гледај да то време потпуно посветиш Богу. Временом ћеш већ увидети да ли можеш више али битно је да не одустајеш. Можда ће ти бити интересантна искуства друге браће и сестара која моћеш пронаћи у склопу неколико тема, као на пример Када, колико често и где се молите...

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Ne znam zašto ali ja ne volim da se molim u Crkvi.   :945729: 

Više volim neko mirno mesto bez toliko ljudi koji se samo gurkaju.

Često je zagušljivo,dok je napolju proleće.

Ponekad samo zelim da sedim u nekom parku i da ne mislim ništa.Nikakve molitve,nikakve kinjige,ništa.Samo zelim da sedim okružena zelenilom i da mi cvrkuću ptičice.

Vazduh bi bio svež,gotovo bez mirica,a vetar bi lagano duvao i grane drveća bi se njihale......Onda bih želela da odem na izvor i posmatram vodu koja teče i da slušam njen šum.To bi nahranilo moju dušu više od bilo koje molitve u Hramu.

Ne trazim opravdanje zbog kog ne posećijem liturgije,samo kažem da mi to nije tako blisko kao većini ovde.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Нови сам на форуму,не знам да ли има тема о следећем питању па се извињавам што га ове пишем. Питање је о поштовању родитеља и старијих.Да ли морам да ако хоћу да не учиним грех испњавати сваку родитељску жељу,наредбу?

за почетак....https://www.pouke.org/forum/topic/25765-%D0%B8%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD-%D0%B5%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D1%99%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8/page-10#entry858206

или цела тема...https://www.pouke.org/forum/topic/25765-%D0%B8%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD-%D0%B5%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D1%99%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Да ли морам да ако хоћу да не учиним грех испњавати сваку родитељску жељу,наредбу?

Питао сам мог дивног духовника у вези тога и рекао ми је да имамо право да урадимо како желимо, јер сам имао неке недоумице и нелагоде око родитељских жеља.

Наравно ако смо одрасли људи, док смо деца то је нешто друго ако не грешим.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Питао сам мог дивног духовника у вези тога и рекао ми је да имамо право да урадимо како желимо, јер сам имао неке недоумице и нелагоде око родитељских жеља.

Наравно ако смо одрасли људи, док смо деца то је нешто друго ако не грешим.

Ne bih sebi dopustila jos uvek da citiram Bibliju,ali postoji deo gde se govori da covek treba da napusti roditelje i sa svojom porodicom gradi novi zivot.Naravno da ne mislim da treba zauvek orenuti ledja,pa ni priblizno,ali porodica postaje prioritet.Roditelji ostaju kao sporedni. Dotle su roditelji glavni :)

Подели на овим сајтовима

Да ли палите кандило пре молитве?

Да, а кад је већи празник онда гори целог дана. Ово није опште правило, само неко моје, лично. Може се кандило палити и чешће и ређе.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

molitva.jpg  

”Молите се без престанка” (1. посланица Солуњанима 5, 17)

По некад нас узнемирава мисао да не знамо како да се исправно молимо, јер нисмо сигурни како би требало да формулишемо извесне ствари и какав телесни став да заузмемо, да би молитва била ”исправна”. Питамо се да ли треба да користимо посебне изразе, специјалан говор.

Али ово уопште нису главне ствари за молитву. Далеко од тога. Најважнија ствар у молитви је наше срце. Одлична ствар у вези са молитвом је да Бог првенствено гледа наше срце. Чак и када наша молитва није савршено структурисана, иако није посебно елоквентна, уколико долази из срца она иде диркетно Богу и таква молитва Му је угодна.

Како год да Му се обраћаш, не мораш да бринеш, јер Бог разуме твоје срце, тако да добро разуме твоју терминологију, ма каква да је. Он зна шта ти мислиш и шта говориш.

Најважније ствар је започети молити се. Започни са места где си сада и говори Богу директно из твог срца.

У Јеванђељу по Луци Господ Исус је испричао својим ученицима причу ”како треба свагда да се моле и да не клону.” (Лука 18, 1). 

Зато, проводите време у молитви. Можете се молити код куће. Можете се молити и кад сте заглављени у саобраћају.

У Светом Писму читамо да су се људи свих сталежа и свих узраста молили сваки дан, у сваком телесном ставу и у свим околностима.

САМО СЕ МОЛИТЕ

Постоји прича како су три свештеника разговарала који је најбољи телесни став за молитву. Један је тврдио да је најбоља молитва кад се подигну руке. Други је тврдио да је најбоље молити се на коленима, а трећи да је најбоља молитва кад се у облику крста простреш на под.

Док су они дебатовали, мајстор из телефонске компаније је чуо њихово расправљање, пошто је поправљао телефон у суседној соби. Ушао у собу где су били свештеници и рекао; ”Извините ме, очеви, није ми намера да вас прекидам и ја нисам никакав теолог. Али схватио сам да је најснажнија молитва којом сам се икада молио у животу када сам наглавачке висио са телефонске бандере, обешен о кабал, висећи 12 метара од земље.”

У Светом Писму читамо да су се људи молили у баш сваком телесном положају – молили су се стојећи, повијени, подигнутих руку, клечећи, седећи, лежећи, подижући очи, ударајући се у груди…

Такође смо видели да су се молили на сваком месту – у борби, у јами, у пећини, у ормару, у врту, на планини, поред реке, у мору, на улици, у дому, у кревету, у затвору, у дивљини и чак и у стомаку огромне рибе. Дакле, на сваком месту је добро молити се и Бог чује све.

Затим смо могли прочитати да Бог чује човечије молитве у свако доба дана или ноћи – ујутру, пре подне, у подне, после подне, увече, 3 пута на дан, пре оброка, после оброка, у време лежања у кревету, у сред ноћи…

Није ли то одлична ствар у вези са молитвом? Можемо се молити у свако време, на сваком месту и у сваком телесном ставу.

Зато, само се молите!

http://svetatrojicaroterdam.com/%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D1%83-%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%BE%D0%BC/

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...