Jump to content

Питајте професора и свештеника др Зорана Ђуровића

Оцени ову тему

Препоручена порука

10 minutes ago, poelbuster рече

Занимљиво би било и ово, по томе испаде да и Павле крштава крштене :)

Колико ја видим, ови ученици су већ били крштени.

Зашто их Павле опет крсти?

Наравно, задржавам себи као лаику право да немам појма и будем у заблуди...те да нисам добро разумео.

"

Треће мисионарско путовање апостола Павла

Догоди се пак, кад бјеше Аполос у Коринту, да Павле пролажаше горње земље, и дође у Ефес, и нашавши неке ученике

2

Рече им: јесте ли примили Духа светога кад сте вјеровали? А они му рекоше: нијесмо ни чули да има Дух свети.

3

А он им рече: на што се дакле крстисте? А они рекоше: на крштење Јованово.

4

А Павле рече: Јован крсти крштењем покајања, говорећи народу да вјерују онога који ће за њим доћи, то јест, Христа Исуса.

5

А кад то чуше, крстише се у име Господа Исуса.

6

А кад Павле метну руке на њих, сиђе Дух свети на њих, и говораше језике и прорицаху.

7

А бијаше људи свега око дванаест.

Одговорио сам КРАТОСУ на то питање - око крштења у ИСХС. Потражи га на цг1756, после 30 стране... Дакле, у одговору на Кратос

Подели на овим сајтовима

• Одговори 702
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

9 hours ago, Иван ♪♫ рече

@Zoran Đurović

Danas sam naišao na nešto interesantno, i hteo sam da postavim u kontekstu one teme o prihvatanju krštenja inoslavnima (sada zaključana). Možda nije najdirektnije vezano za temu, ali mi je interesantno u tom kontekstu:

И удивише се вјерни из обрезања који бијаху дошли с Петром, видећи да се и на незнабошце изли дар Духа светога.

Јер их слушаху гдје говораху језике, и величаху Бога. Тада одговори Петар:

Еда може ко воду забранити да се не крсте они који примише Духа светога као и ми?

И заповједи им да се крсте у име Исуса Христа. Тада га молише да остане код њих неколико дана.

Dela apostolska https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=44&chap=10

Биће на кратко отворена тема када спремим нека 2-3 текстића...

Подели на овим сајтовима

9 hours ago, Иван ♪♫ рече

@Zoran Đurović

Danas sam naišao na nešto interesantno, i hteo sam da postavim u kontekstu one teme o prihvatanju krštenja inoslavnima (sada zaključana). Možda nije najdirektnije vezano za temu, ali mi je interesantno u tom kontekstu:

И удивише се вјерни из обрезања који бијаху дошли с Петром, видећи да се и на незнабошце изли дар Духа светога.

Јер их слушаху гдје говораху језике, и величаху Бога. Тада одговори Петар:

Еда може ко воду забранити да се не крсте они који примише Духа светога као и ми?

И заповједи им да се крсте у име Исуса Христа. Тада га молише да остане код њих неколико дана.

Dela apostolska https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=44&chap=10

Укратко: 

1. Битно за Августинову теологију да вери претходи благодат. Човек не може по себи да поверује, него нашој вери претходи благодат, тако да је она та која припрема срце и зато је гратис, није плата за заслуге неке наше назови доброте! Због тога и поле Бог не плаћа твоја добра дела, него венчава своје дарове. Опет, никако да се не разуме као да смо ми "неосетљиво камење", како вели Аг, него да Бог увек ради са нашом вољом којој даје снагу да учествује у усиновљењу (то је Аг кориспондент за источни теосис, обожење).

2. Златоуст говори о томе да су пагани примили Духа Светог као и ми ἔλαβον ὡς καὶ ἡμεῖς, без посредништва Јевреја! Тај ванредан догађај је ослободио Петра одговорности, да је он нешто по својој памети урадио, него је само констатовао да је бесмислено негирати крштење некоме ко је примио ДС као и сами Јевреји.

Они су практично већ примљени у цркву! Важно зато што моји противници верују да се неко може крстити без Духа Светога, а онда се Дух даје кроз миропомазање! А до те лудости су дошли јер су прихватили мрзитељску тезу кољивара, који негирају крштење католицима. Јер, ови мисле да су католици мртворођени, крштени без Духа и да је крштење комплетно тек са миропомазањем. На све апсурдности те тезе сам се осврнуо више него довољно. Најсмешнија је последица тог резона што су нам обесмислили све Свете тајне, тако да се миропомазањем крштаваш, рукополажеш без рукоположења, причешћујеш а да ниси крштен итд...  

3. Оно што говорим нашим духоборцима: Дух дише где хоће, тако да хуле на ДС они који веле да у јеретика (католика) не може бити светаца. Дух претходи сваком добром делу и ниједно дело не можемо назвати добрим по себи ако нема Њега иза.    

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Zoran Đurović рече

Они су практично већ примљени у цркву! Важно зато што моји противници верују да се неко може крстити без Духа Светога, а онда се Дух даје кроз миропомазање! А до те лудости су дошли јер су прихватили мрзитељску тезу кољивара, који негирају крштење католицима. Јер, ови мисле да су католици мртворођени, крштени без Духа и да је крштење комплетно тек са миропомазањем. На све апсурдности те тезе сам се осврнуо више него довољно. Најсмешнија је последица тог резона што су нам обесмислили све Свете тајне, тако да се миропомазањем крштаваш, рукополажеш без рукоположења, причешћујеш а да ниси крштен итд...

Da! Bravo! Upravo je to ono što me konstantno zbunjuje u celoj priči (a nisam umeo da se izrazim)! Kako uopšte može biti kršten bez blagodati? Ako priznajemo krštenje, onda priznajemo da je od Boga. A, suprotno tome, odricati katolicima krštenje i samog Boga je previše, previše smela izjava (ko uopšte od ljudi može tvrditi da ima takvo detaljno znanje o Božijem delovanju).

Ali ne želim sada da širim priču, sačekajmo nove tekstove!

Hvala! :) 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Иван ♪♫ рече

Ali ne želim sada da širim priču, sačekajmo nove tekstove!

Hvala! :) 

Нема на чему! Надам се да ће их бити брзо...

Подели на овим сајтовима

38 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

оче Зоране,

изненадио сам се да постоје православни хришћани који ове Христове речи из Јеванђеља:

''Ја сам дошао у име Оца својега и не примате ме; ако други дође у име своје, њега ћете примити.'' (Јн 5:43)

тумаче као доказ да ће у последња времена Јевреји прихватити Антихриста. чак им то служи и као разлог за нескривен атисемитизам. ја сам се сетио Симона бар Кохбе (кога су прихватили као месију) и потпуне пропасти која је снашла палестинске Јевреје након слома устанка.

како Црква тумачи ове стихове?

У принципу се односи на антихристе. Бар Кохба је био заиста упропаститељ. Могуће је да се Ис односио пророчки на њега. Јер су тада Јевреји угасили. Да ли ће као народ масовно прихватити и коначног Антихриста, то не знам. Естаблишменти хоће, али ако се сетимо Павла, он говори да када се овај антипод Христа појави, много Јевреја ће се обратити на хр. Пре неколико година је умро у Израелу један рабин који је прорекао повратак Ис и за њега тврдио да је прави Месија. То је изазвало много негодовања и скандала у Израелу јер је рабин био познат као велики духовник и чудотворац. Чак је његов син покушао да негира очево пророштво, али је на крају признао да је аутентично. Хтедох пре неку годину да напишем текст о томе, али не стигох...

Та месијанска тензија је увек присутна у Јевреја... Зато финансирају неки у њих градњу Храма, а Џамију би спаковали и вратили је камен по камен за Египат. Наиме, Месија треба у Храму да се устоличи, а не у џамији.

Наравно да талибани у Срба немају валидних разлога да мрзе Јевреје, јер и сам Исус је Јевреј, као и сви апостоли, али за мржњу не требају разлози, она је гратис:))

Апокалипса говори о тим данима, а интересантни су ми 2 момента (гл. 11): људи ће давати поклоне једни другима, као за неку свечаност, када рокну двојицу пророка, а још вели: Њихова тела ће гледати цео свет! Мени се чини да је проречена телевизија. Јер је немогуће да цео свет присуствује том спектаклу... Можда је овде нека говорна фигура употребљена, али цела глава говори о учествовању целокупног људског рода у овим догађајима. Зато сам склонији да у овоме видим аутентично пророштво.  

Подели на овим сајтовима

O.Zorane

Kakvo je tvoje misljenje i na osnovu autenticnih sacuvanih spisa otaca, samo misljenje o antihristu? Da li antihrist mora nuzno da bude jedan jedini covjek koji ce se u nekoj buducnosti pojaviti glumeci Hrista? Zar nije bilo mnogo antihrista kroz istoriju? Jevandjelja ga ne spominju. Prvi koji ga uvodi je apostol Pavle sa pominjanjem sina pogiblog kojeg zadrzava neko ili nesto dok je vrijeme. Kasnije u Otkrovenju pominjanje zveri, ustolicenje u svetinji nad svetinjama itd....vremenom sto od apostola Pavla sto iz otkrivenja oblikovala se jedna slika o jednom covjeku. Ali da li je to stvarno autenticno? Osim toga sva predvidjanja o antihristu su dosad propala, pa cak je i jedan Zlatousti masio kada je smatrao da ce se taj Antihrist pojaviti kad ne bude vise Rimske imperije. Razni talibani ziloti su Obamu zbog sve te euforije oko njega bila digla, predvidjali za antihrista pa evo nista, pa onda princ Carls na otvaranju olimpijskih igara u Londonu 2012 pa evo nista i tako ce se nastaviti do vijeka. 

Kako je uopste moguce pomisliti da ce se pojaviti neko ko ce ujediniti i hriscane i muslimane i nevjerujuce i sve ostale na nekom kvaziduhovnom nivou pri tome jos otvoreno huleci na Boga i da to sve mase progutaju u ovoj tehnoloskoj eri youtuba i ostalog? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

27 minutes ago, Zoran Đurović рече

Пре неколико година је умро у Израелу један рабин који је прорекао повратак Ис и за њега тврдио да је прави Месија. То је изазвало много негодовања и скандала у Израелу јер је рабин био познат као велики духовник и чудотворац. Чак је његов син покушао да негира очево пророштво, али је на крају признао да је аутентично.

a baš sam hteo da postavim na forumu, da vidim šta ljudi misle i sve zaboravim, evo ga:

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Justin Waters рече

Prvi koji ga uvodi je apostol Pavle sa pominjanjem sina pogiblog kojeg

Pominje se još u starom zavetu (u knjizi proroka Danila, i da l' još negde ne sećam se), kao ,,gnusoba opustošenja".

ps: to čisto da dodam, ne mogu više da čekam o. Zorana da odgovori, oću da kažem i da idem, a ako mu smeta pisanije ovde nek se buni, uvažiću :D 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Иван ♪♫ рече

Pominje se još u starom zavetu (u knjizi proroka Danila, i da l' još negde ne sećam se), kao ,,gnusoba opustošenja".

ps: to čisto da dodam, ne mogu više da čekam o. Zorana da odgovori, oću da kažem i da idem, a ako mu smeta pisanije ovde nek se buni, uvažiću :D 

To sve moze da se odnosi na jedan konkretan dogadjaj lokalnog karaktera (koji se mozda i obistinio rusenjem jerusalimskog hrama i postalvjanjem jupiterovog zrtvenika), a gnusoba pustosenja moze da bude u dzamija al-aksa. Ne mora nuzno da ima globalnu dimenziju u kome ce citava planeta da ucestvuje i koga ce predstavljati jedan jedini covjek. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Pontifex Emeritus рече

оче, ја сам се запањио кад сам чуо од неких православних верника да је ''званично учење'' СПЦ (како они кажу) то да ће Јевреји устоличити Антихриста. шта више, они сматрају да је Антихрист у ствари јеврејски стратешки пројекат, нешто као прворазредни национални циљ. и то им је разлог да Јевреје гледају са мржњом, не само због оног ''што су учинили Христу'', него и због оног ''што спремају са Антихристом''. врло опасно размишљање. тим пре, што тврде да је то учење Цркве.

Činjenica je da Jevrejii dan-danas čekaju Mesiju, pošto Hrista nisu prihvatili kada im je bio poslan. Do drugog Hristovog dolaska pojaviće se još samo antihrist. U svetlu toga dovodim u vezu tekst iz Jevanđelja po Jovanu 5:43: "Ja dođoh u ime Oca svoga i ne primate me, ako drugi dođe u ime svoje, njega ćete primiti".

Pošto je Isus propovedao među Judejima, smatram logičnim da se navedeni tekst odnosi upravo i direktno na Jevreje, pošto je među njima živeo i propovedao do raspeća i vaskrsenja.

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Pitao bih  Vas, oče Zorane, o stavu Pravoslavne Crkve prema radu Svetog Ipolita Rimskog "Izloženje o Hristu i antihristu na osnovu Svetog pisma" objavljenog na https://svetosavlje.org/izlozenje-o-hristu-i-antihristu-na-osnovu-svetog-pisma/ u kome se nedvosmisleno navodi da će Antihrist, kada bude dosao na zemlju biti Jevrejin-iz plemena Danova. 

Isto tako, zanima me da li se citiran deo Jovanovog Jevandjelja, odnosno Hristove reči u njemu  ''Ја сам дошао у име Оца својега и не примате ме; ако други дође у име своје, њега ћете примити.'' (Јн 5:43) odnosi direktno na Judeje?

O tome sam u predhodnom postu replicirao Pontifex-u.

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

Подели на овим сајтовима

Samo bih još dodao da je pomenuto delo  Svetog Ipolita Rimskog "Izloženje o Hristu i antihristu na osnovu Svetog pisma" izdato od strane Kazanske duhovne akademije a naknadno štampano od strane Svetotrojičino-Sergijevske Kijevske Lavre 1997 godine.

U našoj zemlji pomenuto delo Svetog Ipolita Rimskog je izdato od strane Pravoslavne Misionarske Škole pri Hramu Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu u okviru dela  "АПОКАЛИПСА – ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА ЈОВАНОВОГ, стр.317-347 " ćiji je recezent bio Протојереј Ставрофор Вајо Јовић, starešina Hrama Svetog Aleksandra Nevskog.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...