Рапсоди Написано Јул 30, 2020 Пријави Подели Написано Јул 30, 2020 Ни Соломон се у свој слави својој овако не обуче Smaragdni kamičak, PredragVId and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плаво Небо Написано Јул 30, 2020 Пријави Подели Написано Јул 30, 2020 On 28.7.2020. at 21:58, PredragVId рече Podseća me po malo na one svetogorce sa Karulje. Ето, никад нисам био на Светој Гори па некад ''одем'' тамо читајући о њој. Па тако и нешто нађох о Каруљи. Занимљиво је, ево цитата: ''Običaj na Karulji je da, kada kucate na nečija vrata, obavezno izgovorite molitvu: „Molitvama Svetih Otaca naših, Gospode Isuse Hriste, pomiluj nas“. Na Karulji su velika iskušenja i kada stanovnik kelije čuje ovu molitvu, otvoriće vam vrata. Naime, đavo zbog svoje gordosti ne može da izgovori ovo „pomiluj nas“, tako da, kada izgovorite molitvu, isposnik je siguran da mu demon ne kuca na vrata. Ja ovo nisam znao pa sam pokucao i rekao „Hristos Voskrese“, pošto je bio Uskrs. Otvorio mi je otac Jovan, Rus, krupan monah prodornih plavih očiju. Pustio me je unutra i pažljivo osmotrio. „Jesi li hrišćanin, pravoslavac?“, upitao je. „Jesam, Srbin sam!“, odgovorih. „Pa gde ti brojanica, krstić?“, ponovo me upitao otac Jovan. „Ja sam planinar pa se bojim da pri penjanju negde ne zakačim brojanicu i pokidam, zato i ne nosim“, odgovorio sam pomalo zatečen. Jovan me posmatra sa smirenjem i poziva unutra u keliju. Kelija je zapravo manja pećina, neka okapina, u kojoj je jedan deo sklepan od dasaka, dok je u produžetku ozidana pećina. Tu se, pored mnogo drugih, nalaze i lobanje Nikona i Inokentija. Inokentije je u svetu bio bogataš Sibirjakov. Ostavio je sve, izgradio skit Sv. Andreja, zamonašio se i upokojio ovde na Karulji. Nedavno je proglašen za sveca. „Hajde da prvo otpevamo nešto“, reče Jovan i poče da peva „Hristos Voskrese iz mertvih…“, itd. Vaskrs je, u svim manastirima na liturgijama pevaju ovaj tropar, svi moji s kojima sam došao na Svetu Goru znaju da pevaju, samo ja ne znam. Tj., ne znam pravilno, zamuckujem i zaboravljam reči. „Kako ne znaš ovo? Jel ideš u crkvu?“, pita Jovan, već sam mu sumnjiv. „Idem kad stignem, nedeljom sam u planini pa sa planinarima obično obiđem neku crkvu, a ruski ne razumem najbolje“, pokušavam da se izvadim. „Treba da nosiš krst“, reče Jovan i daje mi jednu kutijicu u kojoj je krstić. „Stavi ovo“, reče. Ruke mi se tresu od penjanja po Karulji, mišići mi se grče iz istog razloga, ali ipak uspevam da otvorim kutijicu i izvadim krst. Stavljam ga oko vrata, međutim krstić pada na zemlju, na kraju konca nije zavezan čvor! Posmatram Jovana, vidim kako me gleda izuzetno smireno, ali shvatam da mu nije svejedno, kao da očekuje da se dogodi nešto neprijatno. Znojavim rukama pokušavam da napravim čvor na krajevima konca, ali mi ne ide, materijal je klizav i nikako ne uspevam da spojim krajeve. Jovan prilazi, uzima mi krstić, nešto odmerava na mojim grudima, pravi dva-tri poteza rukom i čvor je napravljen! „Prekrsti se, poljubi krst i stavi ga oko vrata“, reče Jovan i malo se izmače u stranu. Sve sam uradio kako mi je rekao. Jovan me promatrao još koji tren, a onda se dogodila potpuna transformacija! Od potpuno smirenog i opreznog monaha, postao je radostan i veseo kao malo dete! Razvukao je osmeh preko celog lica i zagrlio me očinski, sa puno ljubavi. U trenutku sam sve shvatio! Sve vreme me je ispitivao! Moje neznanje molitve, nenošenje krsta i brojanice, neznanje tropara i to što nikako da namestim krst, sve je ukazivalo da pred njim stoji demon! Međutim, demon ne bi ni mogao da celiva krst, jer bi ga spržio. Eto kakva sve iskušenja trpe ovi podvižnici na ovom najsvetijem mestu Svete Gore''! Нађох на сајту: SVETA GORA - Karulja - PLANINE.NET Ovaj putopis o Svetoj Gori predstavlja kombinaciju moje prethodne dve posete ovom čudesnom mestu, s tim što želim... Дуња and PredragVId је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dominika Написано Јул 30, 2020 Пријави Подели Написано Јул 30, 2020 Czeremcha, Poljska PredragVId and Kafanski amater је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јул 30, 2020 Пријави Подели Написано Јул 30, 2020 пре 57 минута, Плаво Небо рече Ето, никад нисам био на Светој Гори па некад ''одем'' тамо читајући о њој. Па тако и нешто нађох о Каруљи. Занимљиво је, ево цитата: ''Običaj na Karulji je da, kada kucate na nečija vrata, obavezno izgovorite molitvu: „Molitvama Svetih Otaca naših, Gospode Isuse Hriste, pomiluj nas“. Na Karulji su velika iskušenja i kada stanovnik kelije čuje ovu molitvu, otvoriće vam vrata. Naime, đavo zbog svoje gordosti ne može da izgovori ovo „pomiluj nas“, tako da, kada izgovorite molitvu, isposnik je siguran da mu demon ne kuca na vrata. Ja ovo nisam znao pa sam pokucao i rekao „Hristos Voskrese“, pošto je bio Uskrs. Otvorio mi je otac Jovan, Rus, krupan monah prodornih plavih očiju. Pustio me je unutra i pažljivo osmotrio. „Jesi li hrišćanin, pravoslavac?“, upitao je. „Jesam, Srbin sam!“, odgovorih. „Pa gde ti brojanica, krstić?“, ponovo me upitao otac Jovan. „Ja sam planinar pa se bojim da pri penjanju negde ne zakačim brojanicu i pokidam, zato i ne nosim“, odgovorio sam pomalo zatečen. Jovan me posmatra sa smirenjem i poziva unutra u keliju. Kelija je zapravo manja pećina, neka okapina, u kojoj je jedan deo sklepan od dasaka, dok je u produžetku ozidana pećina. Tu se, pored mnogo drugih, nalaze i lobanje Nikona i Inokentija. Inokentije je u svetu bio bogataš Sibirjakov. Ostavio je sve, izgradio skit Sv. Andreja, zamonašio se i upokojio ovde na Karulji. Nedavno je proglašen za sveca. „Hajde da prvo otpevamo nešto“, reče Jovan i poče da peva „Hristos Voskrese iz mertvih…“, itd. Vaskrs je, u svim manastirima na liturgijama pevaju ovaj tropar, svi moji s kojima sam došao na Svetu Goru znaju da pevaju, samo ja ne znam. Tj., ne znam pravilno, zamuckujem i zaboravljam reči. „Kako ne znaš ovo? Jel ideš u crkvu?“, pita Jovan, već sam mu sumnjiv. „Idem kad stignem, nedeljom sam u planini pa sa planinarima obično obiđem neku crkvu, a ruski ne razumem najbolje“, pokušavam da se izvadim. „Treba da nosiš krst“, reče Jovan i daje mi jednu kutijicu u kojoj je krstić. „Stavi ovo“, reče. Ruke mi se tresu od penjanja po Karulji, mišići mi se grče iz istog razloga, ali ipak uspevam da otvorim kutijicu i izvadim krst. Stavljam ga oko vrata, međutim krstić pada na zemlju, na kraju konca nije zavezan čvor! Posmatram Jovana, vidim kako me gleda izuzetno smireno, ali shvatam da mu nije svejedno, kao da očekuje da se dogodi nešto neprijatno. Znojavim rukama pokušavam da napravim čvor na krajevima konca, ali mi ne ide, materijal je klizav i nikako ne uspevam da spojim krajeve. Jovan prilazi, uzima mi krstić, nešto odmerava na mojim grudima, pravi dva-tri poteza rukom i čvor je napravljen! „Prekrsti se, poljubi krst i stavi ga oko vrata“, reče Jovan i malo se izmače u stranu. Sve sam uradio kako mi je rekao. Jovan me promatrao još koji tren, a onda se dogodila potpuna transformacija! Od potpuno smirenog i opreznog monaha, postao je radostan i veseo kao malo dete! Razvukao je osmeh preko celog lica i zagrlio me očinski, sa puno ljubavi. U trenutku sam sve shvatio! Sve vreme me je ispitivao! Moje neznanje molitve, nenošenje krsta i brojanice, neznanje tropara i to što nikako da namestim krst, sve je ukazivalo da pred njim stoji demon! Međutim, demon ne bi ni mogao da celiva krst, jer bi ga spržio. Eto kakva sve iskušenja trpe ovi podvižnici na ovom najsvetijem mestu Svete Gore''! Нађох на сајту: SVETA GORA - Karulja - PLANINE.NET Ovaj putopis o Svetoj Gori predstavlja kombinaciju moje prethodne dve posete ovom čudesnom mestu, s tim što želim... Ето, на добром си путу. Ово је одломак из књиге "Пешице кроз Свету Гору" нашег одличног ходочасника и планинарског водича Ненада Андрића који одлично познаје пећине Свете Горе и њене знамените старце. Скоро сваког месеца организује по неко ходочашће са планинарењем на Свету Гору. Одлична прилика за све оне који желе да упознају Свету Гору у њеном најскривенијем издању... Пг, Лидија Миленковић and Плаво Небо је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Јул 30, 2020 Пријави Подели Написано Јул 30, 2020 Flojd, PredragVId, Smaragdni kamičak and 3 осталих је реаговао/ла на ово 4 2 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јул 30, 2020 Пријави Подели Написано Јул 30, 2020 Украс једног лепог дворишта Пг, Лидија Миленковић, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јул 31, 2020 Пријави Подели Написано Јул 31, 2020 Juanito, Драшко, Dominika and 3 осталих је реаговао/ла на ово 3 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јул 31, 2020 Пријави Подели Написано Јул 31, 2020 Подина, Сокобања Драшко, Dominika, Juanito and 5 осталих је реаговао/ла на ово 3 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Август 1, 2020 Пријави Подели Написано Август 1, 2020 Лидија Миленковић, Kafanski amater, Smaragdni kamičak and 4 осталих је реаговао/ла на ово 5 2 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dominika Написано Август 1, 2020 Пријави Подели Написано Август 1, 2020 76. godisnjica Varsavskog Ustanka protiv nemackih nazista. U toku malo vise od jednego meseca poginulo je oko 200 hiljada stanovnika Varsave, izmedju njih takodje pravoslavnih. Rusi iz Crvene Armije bilu su blizu poljske prestonice, ali nisu pomogli. Alijanti malo su pomagali iz aviona. "P" ovde znaci "Polska walcząca" - "Poljska se bori" Smaragdni kamičak, PredragVId, Лидија Миленковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dominika Написано Август 1, 2020 Пријави Подели Написано Август 1, 2020 Krstovi na Svetoj Gori Grabarki, Poljska Kafanski amater, Пг, Flojd and 4 осталих је реаговао/ла на ово 5 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rabbi Написано Август 1, 2020 Пријави Подели Написано Август 1, 2020 Ko je za baklavu? ? Kafanski amater, Лидија Миленковић, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dominika Написано Август 1, 2020 Пријави Подели Написано Август 1, 2020 Jos u vezi 76. godisnjice Varsavskog Ustanka - na ovom mestu, blizu mene, sahranjeno je 100 000 zrtava Лидија Миленковић, Kafanski amater and PredragVId је реаговао/ла на ово 1 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Август 2, 2020 Пријави Подели Написано Август 2, 2020 Kafanski amater, PredragVId, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Flojd Написано Август 2, 2020 Пријави Подели Написано Август 2, 2020 Zeleno skroviste. ? Dominika, Kafanski amater and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 1 Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука