Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

пре 18 минута, Muramasa рече

Nisam bas toliko gord da to vidim, a hocu da budem kao Zevs.

U svakom slucaju, ja hocu ateistkinju ili paganku, a moze i satanistkinja. Hriscanke neka sa nekim drugim zagorevaju i prepodobisu.

Snaga, snaga i snaga. Benc- 200 kg; cucanj-350; mrtvo-300. :) Forsiraj cucnjeve i benc i mrtvo ces popraviti. Naravno kvalitetna hrana i suplementi jer ništa bez toga:D

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 7 минута, Mаслачак рече

Хјој људи не замјерите, ал мени је то кад неко изјави да је атеиста некако кукавички, а да не помињем то што је парадокс...ма енциклопедијски примјерак парадокса. 

Сартр ми је помого да тај закључак уобличим. Читала сам некад ону његову драму "Ђаво и Господ Бог" примамљив наслов од једног Сартра... ајде реко баш да видим шта вели, кад оно, пита један лик Ђавола: "Зашто да чинимо зло? -Зато што је добро већ учињено. -Ко га је учинио? -Господ Бог!"

Нема болан већег вјерника од атеисте.

Тренутно опет читам Пекића... шоу програм са тим атеизмом.

Pa naučni agnosticizam je najvalidnija pozicija.

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, aliluja рече

Mozda one vide Boga u tebi kojeg ti nisi svestan... to te i čini privlačnim... rekla bih... 

Da li si ti ikada u uočila Boga u nekom muškarcu i šta je to kod njega bilo božansko?Možda je malo intimno pitanje....al moro sam da pitam.:D:)))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ronald рече

Asexualan sam pa zato sam i rekao. Pazi treba uzeti u obzir kakav je to brak bio jer je žena Svetog Jovana Krostanskog dosta ispastala, a o njemu imamo dosta podataka. Uvijek su Žitije po malo našminkane jer prepisuju ljudi koji takodje mogu pisati u mnogo većem superlativu nego stoje bilo realno, zanesu se.

Odgovori ti meni koliko imaš godina, mislim da to nije previše intimno pitanje?:)

Da uzimamo sve u obzir. tesko je, niko nije ni rekao da je podvig lak. :) Da bi se prevaziso treba da saradjujemo s Bogom.

Btw. imala sam jednog prijatelja o kome sam znala sve ili barem bas mnogo, osim seksualnog opredjeljenja, na momente je pominjao da je aseksualan a ponekad heteroseksualac, a eto... bice da je ipak homoseksualac ali se plasio da to kaze cak i meni :( 

Nego, godine, 24. :D

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Mаслачак рече

Da uzimamo sve u obzir. tesko je, niko nije ni rekao da je podvig lak. :) Da bi se prevaziso treba da saradjujemo s Bogom.

Btw. imala sam jednog prijatelja o kome sam znala sve ili barem bas mnogo, osim seksualnog opredjeljenja, na momente je pominjao da je aseksualan a ponekad heteroseksualac, a eto... bice da je ipak homoseksualac ali se plasio da to kaze cak i meni :( 

Nego, godine, 24. :D

Nisam homosexualan, niti se  bilo čega plasim. Zar hrišćanin da se plasi, hehehe:)Godinice, Godinice, mlada si ti, polako sa tim asketizmom, hehehe:) Pekic, Pekic, najbolji nas pisac, ali je volio nagrade pogotovo one nacionalističke. Volim Kiša vise. Naučni agnosticizam iz razloga jer uvijek ostavlja prostor da će nauka nešto novo otkriti, ne zadovoljava se trenutnim stanjem, a pozicija je evolutivna:) 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ronald рече

Nisam homosexualan, niti se  bilo čega plasim. Zar hrišćanin da se plasi, hehehe:)Godinice, Godinice, mlada si ti, polako sa tim asketizmom, hehehe:) Pekic, Pekic, najbolji nas pisac, ali je volio nagrade pogotovo one nacionalističke. Volim Kiša vise. Naučni agnosticizam iz razloga jer uvijek ostavlja prostor da će nauka nešto novo otkriti, ne zadovoljava se trenutnim stanjem, a pozicija je evolutivna:) 

Не, не, нисам хтјела да кажем да си хомосексалац, него ми на помен тих тема прво падне он на ум. 

Млада да, али "..што се боре мисли моје..." није то аскетизам, само покушавам да се научим да не падам духом кад погријешим тамо и овамо. Можда кад овако причам како би то све требало, изгледа као да ја у свему томе успијевам. Нажалост није тако. Добро осим ових брачних односа, пошто још нисам у тим водама, али Боже здравља. :)))

А Пекић, хјој, ај прво да кажем да је по мом укусу Црњански најбљи од наших писаца. По мени Пекићу није било тешко да напише ово "Време чуда" нпр. то може сваки ученији агностик који, подразумијева се, изузетно познаје Библију и Апокрифне текстове, такође и географско подручје тог доба... То је ствар интересовања за тематику, ништа мањом грађом није располагао ни Андриж када је писао "Травничку хронику". Постмодерна је, тим боље по Пекића, теоријски неупоредиво лакша од било ког пређашњег правца. Ту ти је брале мој све дозвољено, а најслађа му је псовка уз ријечи "анђео", "Господ"... Пун ми је роковник неких биљешки о овој књизи, неких закључака, кобива мојих схватања... Но добро, то је једна његова књига...

Друга која ми се допала је "Ходочашће Арсенија Његована"... Ја ни у ком случају не оспоравам његов таленат, нити Пекића као великог писца, нешто ме код њега фасцинира, можда тај агностицизам, па гностицизам, или уопште однос његов са Христом као Сином Божијим, није могао с тим да се помири. Планирам да га истражујем много дубље зато га сад и читам поново, детаљно и полако.

А Киш ми је опет друга прича, "Рани јади" су ме оставили без даха три пута. Читала сам и "Пешчаник" и "Башту, пепео" и друго изван тог породичног круга, ал` има нешто у оним "Јадима" ... Могла бих ја до сутра писат о њима хеххее....отела сам се контроли :D

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Maslacak

Zezam te za asketizam, ali nije strasno kad padnes, vec kad ne ustanes ili kako kaze JJZ. " Ako si u blato pao nemoj da se kaljas, ako se i kaljas nemoj da se valjas".Nema tog svetitelja koji nije padao i dizao se, zbog toga sve ide i postepeno.

Lijepo je da volis da citas, slobodno pisi, imas teme o Kisu i Pekicu, a mozes da otvoris i svoje i pises o knjigama koje si procitala. A ovo sam mislio za Pekica, volio je nagrade, dok je Kisa bilo briga za to. 

http://www.sveske.ba/bs/content/iz-biljeznice-o-borislavu-pekicu

Mada i Mirko Kovac je drndao iz Hrvatske o srpskom nacionalizmu, sto je po meni promasaj, pobjegao od srpskog nacionalizma u Hrvatsku, mada jeste izabrao najliberalniji grad, ali opet, ne mogu se Crnogorci osloboditi odredjenih krajnosti, mada mu svaka cast jer je bio anacionalan hhehehe:)

Mirko Kovac kaze da je Kis znao da poludi kad mu dirnes njegove pisce, ili ako nesto negativno kazes o jevrejima ili pozitivno o komunizmu, mada se uvijek brzo smirivao, uvidjao da grijesi i prihvatao kritiku.:). Gledaj ovo:

https://filozofskimagazin.blogspot.pt/2016/09/mirko-kovac-o-kisu-i-jednom-nesporazumu.html

E da citaj Umberta Eka i Borhesa oni su zanimljivi i zagonetni.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Muramasa рече

Jedna od pojava koja me žestoko nervira kod vernika je to što imaju potrebu da guraju nos u tuđ život i onda rasuđuju šta je izgovor, a šta ne.

Problem je u tome što ne mogu da shvate da svako živi svoj život kako misli da treba, sve dok ne ugrožava druge i da se nema šta kome pravdati, pa da mu trebaju izgovori i opravdanja.

Kao kad bih ja sad išao okolo i slabim i debelim ljudima zamerao što nalaze izgovore što ne treniraju. Njihova stvar. Salo je njihovo, atrofirani mišići i otupela motorika ostaju njihovi, a ne moji. Krivi su sami sebi, a meni se nemaju šta pravdati.

Treba mudrosti i iskustva da bi se prihvatio individualisticki pristup zivotu

Подели на овим сајтовима

Ronald хвала на препорукама. На првој години факса сам читала, ма гутала све и свашта, нешто и по више пута хехех за сваки случај. Па сам тад први пут читала "Име руже", Борхеса мало слабије, више посредством оног раније поменутог друга. 

Видјела сам да има тема на форуму и о Пекићу, писала сам нешто, али се тамо одвно нико није јављао, а стварно бих вољела да видим шта све људи мисле и како га читају. Ја га читам доста у једном теолошком и књижевнотеоријском, па и књижевноисторијском кључу (пошто све то улази у опсег мог стручног образовања). Не знам јесам ли ти раније споменула да сам мислила да тему за мастер рад узмем у вези са њим, морам добро да га ошајцујем хехех са свих страна јер ми се чини као мач са безброј оштрица ...па да се не исјечем. :)

Хвава ти за ове линкове, прочитаћу чим прије. :ok:

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Дакле, ако супружници, улазећи у брак, не доносе чврсту и бесповратну ОДЛУКУ да се воле упркос свим животним невољама, привременом хлађењу осећања, не увек достојанственом понашању блиског човека, постојању привлачних искушења споља, онда се може с увереношћу рећи да је барка њихове љубави веома лоше припремљена за породичну пловидбу и тешко да ће допловити до краја.
И обрнуто, ако човек доноси ОДЛУКУ да воли упркос свему и, начинивши свој избор једном за свагда, више не буде разматрао било кога као потенцијалног супруга или супругу, онда се такав човек више неће кидати због празних сумњи, већ ће градити свој сопствени породични живот.

Овде треба поменути још један назив живота у браку - БОРБА. Али не борба супружника између себе, наравно, што се, нажалост, често дешава. Не, ово је другачија борба. Борба за љубав, борба са самим собом, на првом месту, подгревање у себи дара љубави, рат са искушењима и, наравно, непријатељем рода људског - ђаволом, чији је циљ да посвађа супружнике, да уништи њихов брак. Стога: "наш рат није с крвљу и с тијелом, него с поглаварима и властима, и с управитељима таме овога свијета, с духовима пакости испод неба" (Еф. 6, 12)

(из књиге "Он и она", свештеника Павла Гумерова, стр. 95)

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Марина Савковић рече

Дакле, ако супружници, улазећи у брак, не доносе чврсту и бесповратну ОДЛУКУ да се воле упркос свим животним невољама, привременом хлађењу осећања, не увек достојанственом понашању блиског човека, постојању привлачних искушења споља, онда се може с увереношћу рећи да је барка њихове љубави веома лоше припремљена за породичну пловидбу и тешко да ће допловити до краја.
И обрнуто, ако човек доноси ОДЛУКУ да воли упркос свему и, начинивши свој избор једном за свагда, више не буде разматрао било кога као потенцијалног супруга или супругу, онда се такав човек више неће кидати због празних сумњи, већ ће градити свој сопствени породични живот.

Овде треба поменути још један назив живота у браку - БОРБА. Али не борба супружника између себе, наравно, што се, нажалост, често дешава. Не, ово је другачија борба. Борба за љубав, борба са самим собом, на првом месту, подгревање у себи дара љубави, рат са искушењима и, наравно, непријатељем рода људског - ђаволом, чији је циљ да посвађа супружнике, да уништи њихов брак. Стога: "наш рат није с крвљу и с тијелом, него с поглаварима и властима, и с управитељима таме овога свијета, с духовима пакости испод неба" (Еф. 6, 12)

(из књиге "Он и она", свештеника Павла Гумерова, стр. 95)

:dobro:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Mora da si mislio komentar postaviti na onoj drugoj temi: sve sto ste hteli da znate o feminizmu ;-)

...

Kada bi umeli da volimo Hristolikom ljubavlju, bilo bi I vise brakova I dece I svega, nista nam ne bi nedostajalo.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Евогац...

12:15 "Открићу једну тајну за лепшу половину људског рода. Ако Вас мушкарац заиста воли, он ће Вас сам позвати пред матичара, он ће Вас сам запросити, он ће Вас сам одвести и ставити све те печате. А ако мушкарац при разговору о томе почиње да гледа у плафон, почиње да наводи 1001 разлог зашто такво нешто не треба урадити, у питању је врло јасан сигнал који показује да сте Ви за њега привремена варијанта."

И о томе зашто је живот у блуду лош, о грађанском браку, заједничком животу пре брака, првенствено мушким манипулацијама, страху од брака, људском достојанству, животу у самоћи...

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...