Александрида Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Uh,već sam pomislila da grešim u mnogim stvarima oko tumačenja Starog Zaveta,ali g-din Aleksandar mi je pomogao i pomaže da shvatim mnogo toga na pravi način.Hvala puno na tome 1312_womens Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Јул 27, 2011 Пријави Подели Написано Јул 27, 2011 0311_womens algabacaju 0102_laugh http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 27, 2011 Пријави Подели Написано Јул 27, 2011 A ja mislila da je Eva bukvalno stvorena od Adamovog rebra... 0442_feel У Библији постоје и изрази за Бога, где он има руке, ноге, уши, очи.... Не би требало то буквакно схватати, већ метафорично. Tamo gde se opisuje da Bog ima udove,negde sam procitao da se odnosi na Isusa Hrista,tako da mozda i nije metafora. O.Aleksandre da li se opis ulaska i osvajanja Obecane zemlje od strane Isusa Navina zaista dogodio ili je i to metafora ? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 27, 2011 Пријави Подели Написано Јул 27, 2011 A ja mislila da je Eva bukvalno stvorena od Adamovog rebra... 0442_feel У Библији постоје и изрази за Бога, где он има руке, ноге, уши, очи.... Не би требало то буквакно схватати, већ метафорично. Tamo gde se opisuje da Bog ima udove,negde sam procitao da se odnosi na Isusa Hrista,tako da mozda i nije metafora. O.Aleksandre da li se opis ulaska i osvajanja Obecane zemlje od strane Isusa Navina zaista dogodio ili je i to metafora ? Освајање се заиста догодило, али је оно у наведеној Књизи описано на један епски начин. Историчнија је Књига о судијама (обухвата наведени догађај). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Август 21, 2011 Пријави Подели Написано Август 21, 2011 Што се тиче Старог Завета,изгледа да су неки догађаји поучне приче,а нису се стварно догодили. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 21, 2011 Пријави Подели Написано Август 21, 2011 Што се тиче Старог Завета,изгледа да су неки догађаји поучне приче,а нису се стварно догодили. Има и таквих делова. Неке бих упоредио, на пример, са нашим епским песмама. Дакле, имају функцију да славе, величају Бога Творца. Даље, имају функцију да поуче човека врлини и Закону Божијем, баш као и многе наше епске песме. Иначе, у српској епској поезији налазимо многе старозаветне мотиве и парадигме. Да бих вам боље дочарао ситуацију, када су библијски текстови/књиге питању, поготово они који говоре о историји, ка када бисте, рецимо, правили књигу о косовском боју, па направили збирку истпријских факата и епских песама о тим фактима. У таквом су односу, на пример, Књига Исуса Навина и Књига о судијама. Обе говоре о јеврејском освајању "обећане земље", с тим што је Књига о судијама далеко историчнија, историјски фактичнија, а ова друга је више епски приказ, опевање наведених догађаја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 Evo ovako pet pitanja imam 1 Ako je Bog svemocan da li moze da stvori neko bice koje je superiornije i jace od njega, ili da li moze da izvrsi samoubistvo. 2 Sta je Bog radio pre nego sto je stvorio svet 3 Zasto je Bog postavio drvo poznanja dobra i zla ako je unapred znao da ce Adam i Eva da pogrese 4 Ako je Bog bespolan zasto mu se obracamo u muskom rodu, i zasto je presveta Bogorodica rodila decaka a ne devojcicu odnosno zasto se Bog ovaplotio kao muskarac a ne kao zena 5 Zasto se ovaplotio Sin zasto Bog otac nije sisao na zemlju i postradao Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Au Grisho,kako to da ti koji Postanje tumacis bukvalno i verujes da je Zemlja stara 6000 godina postavljas ovakva pitanja? 4chsmu1 Da i mene ona interesuju,pogotovu ono cuveno "Da li Bog moze da stvori kamen koji ne moze da podigne" Pa tu ide ono,ako ne moze onda nije svemocan,pa i ako moze onda opet nije svemocan,jer ne moze da podigne. Covek je stvarno "cvetak zanovetak". 0102_laugh http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
djoleat Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Crvena zvezda ide u napad i napada sa levog boka, ili preko levog krila. Boka,krila. Evu napravi od rebra. Tako ja razumem kad kaze da se udalji od Boga i ne vidi da je celo covecanstvo jedno telo vec i Evu distanciranu od sebe !? Разочарајте се у свему, и тада ћете бити очарани свим, чак и својим разочарањима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
djoleat Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 1 ne moze jer ne postoji jace od najjaceg ; ne moze jer nema tu slabost 2 radjao sina ljubavlju duha svetog 3 da bi napredovali rastom bozijih osobina 4 u savrsenoj,toj recimo metafizickoj ljubavi ne postoji musko,zensko,rob,gazda,judej,jelin 5 jer je sin materijalizovan bog a bio je i otac stalno s njim uvek dosta plasticno izgledaju teoloska pitanja na koja na zapadu odgovaraju platonistickom antropologijom tj. kroz coveka stvaraju i boga, a na istoku iskustveno kao svakoj svetoj ipak tajni. moje misljenje. Разочарајте се у свему, и тада ћете бити очарани свим, чак и својим разочарањима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Mucite pitanje kamena, ovako posto je Bog Sveta Trojica Bog otac je mogao da stvori toliko tezak kamen koji Hristos nebi mogao da podigne, ali bi Bog otac mogao. Ili Hristos nebi mogao da podogne kamen kao covek ali bi mogao kao Bog Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Видео сам питања, одговорићу. Ускоро... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Pozdrav Aleksandre. Malopre razmisljam nesto o raju i paklu,pa mi je palo na pamet jedno pitanje.Naime,da li Bog moze da tuguje zbog covekove nesrece,zbog coveka koji je otpao od Boga?Ako ne moze,onda ispada da je bezosecajan,ali ako moze onda to znaci da nije savrsen,jer tuga,bez obzira kakve da je,narusava dusevni mir. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Pozdrav Aleksandre. Malopre razmisljam nesto o raju i paklu,pa mi je palo na pamet jedno pitanje.Naime,da li Bog moze da tuguje zbog covekove nesrece,zbog coveka koji je otpao od Boga?Ako ne moze,onda ispada da je bezosecajan,ali ako moze onda to znaci da nije savrsen,jer tuga,bez obzira kakve da je,narusava dusevni mir. Бог не престаје да воли човека, сваког човека. Та љубав ће омогућити да ништа што је створено не оде у небиће. Но, Бог не жели да дира у нашу слободу, у наш дар да постојимо као личности - то и чини да љубав буде љубав, слобода а не морање. Следствено томе, рај и пакао су производ наше слободе, као одговора на једну и исту љубав Божију и према грешнику и према праведнику. Душевни мир, мада је то беспотртебна антропомофизација Бога, нарушава одсуство љубави. Највиши душевни мир, највиши степен смирења, имали су они оци који су научили да љубе непријатеље своје. Да ли то значи, како си рекао, безосећајност? Не, него је и то опет и опет потврда кротости и смирења - да волиш и држиш у постојању онога ко ти је мрзитељ и непријатељ. w.a.mozart and Александрида је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Hvala Aleksandre. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука