Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

A inace moje pitanje se odnosilo na obican svet... ne na otselnike, isposnike itd...
Ko nije u pokajanju (pod epitimijom) mora da se pricesti (po kanonima) minimum jednom u tri sedmice. Ko se ne pricesti minimum jednom u tri sedmice  racuna se da je ekskomuniciran, te da vise nije clan crkve. Da bi se takav pricestio potrebno je prvo da pristupi Svetoj Tajni Pokajanja, pa onda opet moze da se pricescuje.

Credo in unum Deum!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Malo preciznije... sta je aktivni liturgijski zivot?

i dodatak pitanje: Ako je neko krsten u crkvi a u crkvu ide dvaput godisnje i to samo da zapali svecu (nije liturgijski aktivan) moze li taj sebe da naziva pravoslavcem?

Литургијски живот значи активно присуство богослужењу Цркве, Причешће, активно живљење у послушању Цркви, молитва, пост, свеукупни живот.

Не можеш ускратити право некоме да се изјасни како хоће. Међутим, крштени људи који нису литургијски активни јесу успавани хришћани, који су сами себе одлучили/одвојили од Цркве. Да би били хришћани у пуном и правом смислу ртечи потребно им је покајање - повратак у живот Цркве.

Добро шта ћемо онда са св.Маријом Египћанком , она се причестила два пута у животу, једном пред одлазак у пустињу и други пут пред смрт. Нит је долазила редовно на литургију( заправо није никако а не редовно) нит је заједничарила нит ишта, а има и других испосника и пустињака који су тако проживели живот па се рачунају не у одсечене од цркве него у светитеље Божије ?

То су изузеци, који никако нису правило. Јер, узмемо ли их за правило, бојим се, разорићемо Цркву, а побожност претворити у индивидуализам. Ипак, оно што треба знати о пустињацима је седеће. Они НИСУ, како се то обично мисли, неки самостални, јако побожни људи, који се индивидуално спасавају, без везе са Црквом. Не, сваки пустињак, сваки анахорета, јесте то што јесте СА БЛАГОСЛОВОМ ЦРКВЕ. То говори да конкретни пустињак припада конкретној литругијској заједници, коју возглављује конкретни епископ. Његов, пак, начин подвига, начин причешћа, који је специфичан и различит од општеважећег, јесте подвиг са благословом и допуштењем епископа, односно Цркве. Све мимо тога је непослушност, прелест и ђавоља обмана.

Дакле, НЕ МОЖЕ хришћанин рећи: ја напуштам своју литургијску заједницу и идем у пустињу да се спасавам као Марија Египћанка. НЕ, све док за тако нешто благослов не да Црква. Самим тим, пустињак је послушник и верно чедо Цркве и спасава се, као и сваки хришћанин, бивајући уд Тела Христовог.

Подели на овим сајтовима

izvini sad mozda vec smaram, ali sta zanci to "aktivno"? jednom nedeljno, jednom mesecno...?

Jel mora svaki post ili moze poneki da se preskoci?

Увек и свагда. То је комплетна промена философије живота, а не пуко извршавање форми (колико пута, када и како).

To je, Mračnjače, ključ odgovora. Hrišćanstvo nije hobi ili neki dopunski rad (ili zabava) uz redovan život i nekako "sa strane" od redovnog života. Da, hrišćanin je hrišćanin "Увек и свагда".

Подели на овим сајтовима

razumem ja to... moje pitanje jeste mozda tehnicke prirode jer zelim da znam sta je to tj. ko je to "Pravoslavac" odnosno kako da ga razlikujem od jevreja ili busmana...

Prvi odgovor koji sam dobio

Да си крштен у Православној Цркви и да активно живиш богослужбеним, литургијским животом.

Mi je OK jer sam tako nesto koncizno i zeleo... ali sad vidim da ipak zelim malo blize objasnjenje termina "aktivni liturgijski zivot". Al sam se zbunio sad kad vidim neke oprecne stavove...

Ja bih voleo da zajedno iskonstruisemo definiciju, tj. iskonstruiseTE (ja bas i nisam kompetentan). Znam da ce rec "definicija" mnogima grubo zvucati, ali je opravdan termin... sve sto postoji ima svoju definiciju i u tome ne vidim nista pogtesno... dakle koja je definicija pravoslavca koja je univerzalna i primenljiva iskljucivo na pravoslavce... i koja je minimalna i konkretna u sadrzini u smislu da sve sto je ispod te definicije ne moze se nazivati pravoslavljem...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

izvini sad mozda vec smaram, ali sta zanci to "aktivno"? jednom nedeljno, jednom mesecno...?

Jel mora svaki post ili moze poneki da se preskoci?

Увек и свагда. То је комплетна промена философије живота, а не пуко извршавање форми (колико пута, када и како).

To je, Mračnjače, ključ odgovora. Hrišćanstvo nije hobi ili neki dopunski rad (ili zabava) uz redovan život i nekako "sa strane" od redovnog života. Da, hrišćanin je hrišćanin "Увек и свагда".

Amin!

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Sad mi pade na pamet da je mozda bolje da moderatori naprave novu temu "Definicija pravoslavlja" jer ako se rasiri moze kompromitovati originalnu Aleksandrovu temu...

па то је барем просто и једноставно - Христос ти је прототип хришћанина, Онај на кога се сви угледамо и подражавамо.

ал не подражавамо имитацијом као мајмуни, већ узрастамо у хришћанству као личности, не као копије.

због тога и не можеш да кажеш ''е ово'' или ''оно'', или да правиш списак ко у хороскопу, јер онда ћеш добити неке који немају шансу у старту да задовоље те ''потребне'' и/или ''неопходне'' услове.

како је љубав основа, практично хришћанство нема услова и безразложно је.

зато је и најтеже, или најлакше, зависи с које стране гледаш.

Подели на овим сајтовима

Pa dobro kontam... ali kako prepoznas pravoslavca u odnosu na jevreja?

Ne cekaj... ovako cemo... Moj cale je krsten u pravoslavnoj crkvi. On ide u crkvu jednom godisnje kad treba da se presece kolac za slavu.

Da li je on pravoslavac?

Подели на овим сајтовима

Ne cekaj... ovako cemo... Moj cale je krsten u pravoslavnoj crkvi. On ide u crkvu jednom godisnje kad treba da se presece kolac za slavu.

Da li je on pravoslavac?

Pa jel veruje u Boga uopste?

"Znam da nista ne znam" - Sokrat

Подели на овим сајтовима

Da li je on pravoslavac?

Pa jel veruje u Boga uopste?

veruje

Подели на овим сајтовима

Da li je on pravoslavac?

Јесте по назвању, не и суштински, не и животно. Свакако твој отац је чедо Цркве, пошто је кртштен. Међутим, то није довољно. Потребно је оно што горе написах. Многи људи крштењем и језиком признају Цркву за своју, али је мало оних који јој суштински припадају. То ти је као да си званично венчан са женом а не живиш са њом. Рекох, ови други, "традиционални" хришћани, јесу успавани хришћани, чеда Цркве чије покајање/суштински повратак литургијском животу Црква очекује и зашта су им увек отворена врата. Црква их се никада не одриче.

Подели на овим сајтовима

за почетак, крштење одваја, или у другом случају недостатак крштења и посвећеност сасвим другој Цркви.

друго Јевреји се не крсте, јер признају Свето Писмо само у облику Старог Завета, не и Новог, па не признају ни Христа. врло су очигледни и начини размишљања, а ако си мало пратио по форуму једни замерају другима да размишљају ''јуридички'', илити прилично црно-бело. под тиме се мисли сувише старозаветно, онако како су Јевреји радили у тој Књизи.

с друге стране, не треба упасти у замку да је Бог различит у два Завета, пошто им на то Христос обраћа пажњу речима:

Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нисам дошао да покварим, него да испуним.

свето Јеванђеље по Матеју, глава 5, стих 17

црква није само грађевина, већ и светиња, али ниједна субота није већа од човека јер је ту за човека а не човек због ње.

с друге стране, Црква није ни само институција и мантија, већ сви крштени у њој.

е сад, ко јесте, а ко није, мислим да Бог има тај верометар и да је задужен за мерење душе, а не поједини човек или нечија интерпретација нечега. добро је Аца одговорио о томе.

Подели на овим сајтовима

link=topic=333.msg487181#msg487181 date=1311341759]

како објаснити Божије понашање у старом завету...

Hoćemo li uskoro dobiti odgovor? Evo zbunjujućih stihova iz Isaije 65:12 "Ja vas maču predajem! Svi ćete vi na kolena pasti i zaklani biti" :( Ima puno primera surovosti u Starom zavetu pa me zanima odgovor na ovo pitanje koje je postavio mocart.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...