Jump to content

Како неправославни виде нас православне вернике ?

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Зато је јадни Лутер, када је видео у шта се претворила његова реформација, изјавио: "Да сам знао, не бих ово започињао ни да ме вуку са два пара волова!"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 231
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Само да напоменем Јосифа Варсаву да и даље чека тема коју сам отворио на којој ћемо ми и ви размијенити рагументе о томе да ли је Православан теологија сатрта

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,3402.msg87615/topicseen.html#msg87615

Подели на овим сајтовима

Мени је једном један адвентиста "магистар" река: "Па знаш, ми још нисмо потпуно изградили нашу теологију!" А кад ћете, кукала вам мајка? Како сте Црква онда ако ни 2000 година после Христа још немате своје теологије?  0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Ја не зна и не могу да схватим како то може једна књига да буде основ вјере?

Пази ти тај безобразлук:сами Христос је сиша на земљу да васпостави Цркву а сад ми се појављују свакакве шуше и тмуше,обични људи,да формирају Цркву.Онда се ја питам,је ли Христос луд,што је морао да баш Он да формира Цркву кад је код протестаната добијеш за секунд.

Подели на овим сајтовима

Идемо редом:

Nije tačno uopšte da je Stamenković spomenuo gnostike uz bogumile..., kao da je to jedno te isto.

Рекао сам да је Стаменковић написао да су Богумили били  примјер истинске Христове Цркве, јер је Православна Црква, како он тврди, отпала од Христове науке... Иначе, тиме проглашава Господа Исуса Христа за лажова, јер је он рекао: ''Основаћу Цркву своју, и врата паклена неће је надвладати.''

Да не испадне да сам и ја слагао, наводим гдје Аутор помиње богумиле: стр. 777(Поглавље: Ко су еванђеоски хришћани?'', а поред њих, за истинске хришћане проглашава: Монтанисте,Новацијане,Павликијане, Албигензе, Валдежане и сиромахе из Лиона и тд.

Толико о томе.

he, he... to ste izmislili (pobrkali lončiće)

Измислио,дакле,нисам-дао сам Вам референцу. Једина могућност јесте да халуцинирам,па ми се привиђају ствари које у стварности- не постоје. Ипак, то би било тешко доказати. 0202_238

Možete da ovde podmećete šta god hoćete, ali vam to ne služi na čast.

Шта сам подметнуо, молићу?

takođe, priča o 15000 grupacija koje neznam kako tumače bibliju... Stamenković nije nigde o tome govorio, već o JEDNOJ JEDINOJ  Crkvi Hristovoj proganjanoj kroz vekove, kojoj su neprijatelji istine pripisivali lažna verovanja - kao vi o bogumilima.

Па наравно да није говорио, није имао времена од пласирања злонамјерних тврњи и измишљотина,Јосифе. О томе Вам ја говорим, т.ј. питам Вас- ако постоји преко 15 000 протестантских деноминација, а све оне,чињеница је, на различити начин тумаче Библију, која је исправна, п, од. које је тумачење исправно?

С обзиром да ви дајете предност Стаменковићевој секти, питам Вас: чиме доказујете да је тумачење ове вјерске заједнице тачно

Nego da ja pitam:

Питајте, али бих Вас замолио да ми одговорите на питање које Вам по трећи пут постављам.(в. 2 поста изнад.)

Šta je lažno u toj knjizi?  dakle, navedite ijedan primer da je autor pogrešno predstavio učenje Pravoslavne crkve!!!

Практично све. Толико лажи на једном мјесту, да заиста немам намјеру(нити времена) да сваку поименице наводим. Ето,рећи ћу Вам укратко: потпуно погрешно навођење хришћанског канона Светог Писма, начина на који је донесен, погрешан поглед на Предање, лаж да Православни условљавају спасење држањем Закона(па онда наводи ријечи Св. Павла о немогућности оправдања законом..), лаж да православни хришћани обожавају паганска божанства јер прослављају Празник Рођења Христовог-Божић, исте квалификације у вези прослављања Празника над Празницима- Васкрса, гнусна лаж да православни обожавају иконе, мошти светитеља, Богородицу, тврдња да православни Житија светих тумаче буквално(као Стаменковић,па их ''сецира'', ријеч по ријеч- што није ни чудно,с обзиром на то да се вјера његове секте темељи на лингвистичкој анализи Библије), лажи у вези Свете Тајне Причешћа- овај бисер ми је остао у сјећању: да хришћани по први пут у историји,у 9. вијеку почињу да вјерују да је Хлебу и Вино, у Евхаристији, присутан Сами Христос- Његово Истинско Тијело и Крв(Стаменковић очигледно није читао Светог Игњатија Богоносца,пострадао 107., ученик Светог Јована Богослова, узмимо за примјер), потпуно нетачно схватање Свете Тајне Свештенства, Исповијети,Јелеоосвећења... списак би заиста био предуг, када бих детаљно побрјао и појаснио све Стаменковићеве измишљотине и лажи.

i pod 2:

Koji navedeni istorijski podatak je lažan? Šta je autor izmislio a da nije potkrepio mnogobrojnim citatima iz biblije i pravoslavne literature, kao i crkvenih istorija???

Поставили сте два питања(мислим да ово, и питање узнад) која су суштински идентична, те не видим како бих одговорио. Хм, кад већ помињете Библију и црквене историје(врло селективно цитиране)- уз невјероватан пропуст- заобилажење Отаца из прва 2 или 3 вијека- а које је неопходно консултовати кад се о овим темама говори, чуди ме да нисте поменули Достеја Обрадовића?  Овако, од ока, рекао бих да преко 50% свих цитата у књизи управо припадају овом писцу.

Свако добро

Поздрав

Подели на овим сајтовима

???? ?? ????? ?????, ???? ?? ????? ? ??? ?? ?????????? ?????? ???????????, ???????: "?? ??? ????, ?? ??? ??? ????????? ?? ?? ?? ???? ?? ??? ???? ??????!"

????? ??????????, ???? ??????????? ????? ????? ?? ??????????. ????????? ?? ?? ???? ?? ??????? ? ????????? ???????????.  ??? ??????????? ???? ?????: ''????? ???????? ???? ????????????'' 0202_238

Подели на овим сајтовима

Богумили су били јерес која је учила да је сотона БОГ и да је БОГ исто оно што је учио гностик Базилид:summum bonum et infimum malum-сума добра и бесконачног зла,а патарени су учили да је сотона Син БОЖЈИ.

А како може Хришћанин да учи да је БОГ и добро и зло и да му је Син ђаво?Каква је то хула?И ви протестанти држите да су они који вјерују да су БОГ и ђаво једно Хришћани.

Ево вам овдје да се мало едукујете о богумилима

http://www.4shared.com/file/145162525/bf6e2f66/o_bogumilima.html

Подели на овим сајтовима

???????? ?? ???? ????? ???? ?? ????? ?? ?? ?????? ??? ? ?? ?? ??? ???? ??? ??? ?? ???? ??????? ???????:summum bonum et infimum malum-???? ????? ? ??????????? ???,? ???????? ?? ????? ?? ?? ?????? ??? ?????.

? ???? ???? ????????? ?? ??? ?? ?? ??? ? ????? ? ??? ? ?? ?? ?? ??? ?????????? ?? ?? ?????? ?? ??????????? ?????? ?? ?? ??? ???? ??????? ?? ?? ??? ? ???? ????? ????????.

??? ??? ????? ?? ?? ???? ????????? ? ??????????

http://www.4shared.com/file/145162525/bf6e2f66/o_bogumilima.html

?????? ???? ???????? ???????- ????? ???????? ?? ????? ???????????, ?????? ????????- ???? ?? ????? ?????? ???? ???????? ??????? ???????????. ??????? ????? ??? ???? ??????????? ??????- ???? ????????.  ??? ???????, ???? ???? ?????, ??? ??????? ??? ??? ???????, ????????: ?????? ?? ????? ????? ???????? ?? ?????? ??????, ?? ???? ?? ?????? ?????????

Подели на овим сајтовима

Montanizam je ranohrišćanski pokret nazvan po osnivaču Montanu (lat: Montanus), koji je počeo da propoveda oko 170. godine u oblasti Frigije (Mala Azija), tvrdeći da je primio seriju objava od svetog Duha.

Montan je selo Pepuza u Frigiji proglasio Novim Jerusalimom. Sa njime su uvek išle dve žene, Priska (ili Priscila) i Maksimilija, koje su tvrdile da ih sveti Duh pokreće i nadahnjuje. Njih troje su propovedali u ekstatičnim stanjima podstičući ljude da poste i da se mole, kako bi doživeli otkrovenje. Montan je govorio:

„Jer, pravedan čovek će sijati stostruko sjajnije od Sunca, pa čak i najmanji među vama koji su spašeni, (će sjati) stostruko sjajnije od Meseca.

Pokret se brzo priširio i ostalim delovima Rimskog carstva u vreme dok je hrišćanstvo još uvek bilo ilegalno. Iako je episkop Apolinarije smatrao da dele crkvu u Ankari i nazivao ih lažnim prorocima, u Rimu su isprva dobro prihvaćeni, pa je ih je čak i Papa Eleuterije podržao pismom.[2]. Najpoznatiji montanista je bio Tertulijan, koji je pre toga bio prestižni latinski teolog.

Iako ih je zvanična hrišćanska crkva proglasila za jeres, njihove zajednice su se na nekim izolovanim mestima održale i do 8. veka. U 6. veku, po naređenju cara Justinijana, Jovan Efeški je predvodio ekspediciju u Pepuzu radi uništenja montanističkog svetilišta, ustanovljenog pored grobova Montana, Priscile i Maksimilije.

Danas se često podvlači sličnost između montanizma i savremenog pentekostalizma, koji neki nazivaju i neo-montanizmom.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC

Није ни чудо што их Стаменковић држи за ранохришћане.

А да би парадокс био већи,какав је Стаменковић лицемјер,фино пише да су светилишта монтаниста била установљена на

ustanovljenog pored grobova Montana, Priscile i Maksimilije.

А што су била установљена на гробовима ових људи ако протестанти заговарају да нема светитеља?

Подели на овим сајтовима

А најјача ствар- Стаменковић говори како су Монтанисти прва групација(препостављам да мисли на ''хришћанску'' гурпацију) која је увела институцију патријарха.

Јосифе, једно питање:

Да ли секта којој припадате има Патријарха, с обзиром да су истинити хришћани,монтанисти, који су правилно тумачили Свето Писмо- како тврдите, имали ову Институцију у цркви?

Свако добро

Поздрав

Подели на овим сајтовима

???? ?? ????? ?????, ???? ?? ????? ? ??? ?? ?????????? ?????? ???????????, ???????: "?? ??? ????, ?? ??? ??? ????????? ?? ?? ?? ???? ?? ??? ???? ??????!"

????? ??????????, ???? ??????????? ????? ????? ?? ??????????. ????????? ?? ?? ???? ?? ??????? ? ????????? ???????????.  ??? ??????????? ???? ?????: ''????? ???????? ???? ????????????'' 0202_238

????? ???? ?? ?????????? ???????:

????? ?? ??? ????: ??? ???? ?? ???????!

??? ??? ?? ???????? ????? ???????. ?????????? ?? ???? ??? ?????? ?? ??????? ?????????? ?????? ????? ???? ??????? ?????????????? ????? ??? ???? ? ?????. ?? ????? ??? ????? ?????? ??, ???????, ??? - ??????????, ??? ?????? ????????? ???????? ???????.

????? ?????????? ??? ?????? ????? ?? ?????? ????? ? ??????? ???????? ?? ????? ???????????????.

Подели на овим сајтовима

Ја ћу наставити да напомињем брата Јосифа да је тема о ``разрушености Православне теологије``отворена и да има част да нас упозна са тиме

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,3402.msg87615/topicseen.html#msg87615

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

мислим да су постови мало отишли у офф.....

Тема ипак није "како ми православни видимо протестанте.....?"     confused

Карађорђе је отворио лепу тему "на ту тему".... joooj

Такође, приликом отварања теме нисам мислио да се отвори догматско-апологетска расправа...него сам просто очекивао да нам браћа по Христу (пошто смо скупа хришћани....), а могу и муслимани такође....,напишу просто како нас православне виде....да ли испуњавамо оно што говоримо и причамо , (оно што исповедамо)....Како они виде, да ли нам је христос на првом месту или је на неком дугом. итд итр.......дакле, можда више у моралном смислу .....то ме интересује пре свега..... joooj

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...