Jump to content

Како видимо нашу литургијску заједницу

АНКЕТА: Да ли и колико често одлазите у Цркву?  

97 члановâ је гласало

1. 1. АНКЕТА: Да ли и колико често одлазите у Цркву?

• Свратим, понекад, да упалим свећу.
    • Да, одлазим редовно на Литургију.
    • Једном, два пута годишње, на венчања, крштења...
    • Не одлазим у Цркву. Нисам верник.
    • Да, више пута у току недеље, на Вечерње службе и Литургију.
    • Само када је неки Празник...
    • Да, идем у Цркву, некад, али нисам ја тамо неки верски фанатик

Препоручена порука

• Гости

@@Srdjan,

Може да буде и на крају Литургије али не и на месту причасног. Мислим, може све ако то неко тако мисли да треба... но, сада је то већ друго питање, одлутаћемо од теме.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Retki nadju pravu rec, i za to treba imati dara... pamtim par fantasticnih propovedi pok. vladike Save Sumadijskog. Propovedi koje su odisale sa necim sto te digne iznad svakog problema i gluposti svakodnevne. Fantasticno je baratao dogadjajima i licnostima nase istorije i sve to protkano i objasnjeno na shvatljivo i razlozno zasto je moralo tako biti.. Isle bi posle Liturgije kuci i uvek ponavljale pojedine pasuse i nalazile pouke iz njegovih reci...

Eto, to su mi bas lepe uspomene moje mladosti... terasa Sabornog hrama... crkveni hor bruji, Liturgija priziva blagoslov dok sve na tamjan mirise  

Подели на овим сајтовима

уживајте у беседи владике Андреја на литургији у храму св.Трифуна....

http://slovoljubve.com/sites/default/files/7/13/02/14.02.13_vladika_andrej_-_sv.trifun_topcider64kbps.mp3

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Постави поново линк, није добар.
ево сад је добро....:)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Beseda dugo traje sveštenik počne sa tumačenjem Jevanđelja, a završi sa nečim desetim, beseda traje oko 10-20 min, a meni se čini da traje 2 sata. Ali pošto sveštenik voli puno da priča(moj čovek) sve mu je oprošteno, trudim se da što više zapamtim i da ne dremam dok traje beseda.

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

Код нас имају два свештеника, па наизменично служе литургију. Старији свештеник кад беседи, толико добро беседи да не приметим колико прича. Данас сам узео да мерим и испаде 22 минута :) Млађи који чита са папира, не знам колико дуго траје његова беседа, али је то толико сувопарно и бескорисно да тада излазим и палим свеће. Буде ме срамота, али стварно то не могу да слушам. Јесте да нема свако талента за беседу, али мислим да то може да се научи. Има која књига из које може да се прочита нешто и унапреди беседа.

Подели на овим сајтовима

...јако се радујем кад код нас у цркви служи владика Андреј

Мени је било милина кад одем у манастир Ковиљ док је владика Андреј још био јеромонах па беседи, то је стварно милина слушати. А алтернативе су му тад биле Фотије и Порфирије, не знаш који је бољи беседник :)

Подели на овим сајтовима

• Гости

@@feeble,

Па и не мора да беседи. То није обавезно. Ми смо се у Цркви окупили да би служили Литургију. Нека беседи старији и решен проблем. 

Подели на овим сајтовима

@@feeble,

Па и не мора да беседи. То није обавезно. Ми смо се у Цркви окупили да би служили Литургију. Нека беседи старији и решен проблем. 

Па ваљда има неку обавезу или он мисли да мора. Па сам ја молио црквењака да му некако сугерише да то прескочи али не иде.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Подели на овим сајтовима

Морам да кажем, са извесним поносом, да наши свештеници лепо беседе и да то јесте конкретно, да буде та реч и патриотска и хумана, реч вере Православне. Не бих имао ништа против да буде и теолошка (каква понекад и буде) али махом су то делатне поуке (рађајте се, не наседајте на провокације медија, молите се, верујте) и у том смислу је доступно свима да оне који нешто знају опомене а друме подучи; с тим у вези, не могу да кажем да сам свештеницима незадовољан, напротив.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Kod nas ima 4 sveštenika i 2 đakona. Svi besede. Neki vako, neki nako. Neki čitaju, neki onako iz glave. Neki se zanesu pa pričaju dok svi ne popadamo u nesvest i da zavrište da svima popucaju uši, neki opet pa kratko i jasno. U 95% slučajeva pričaju o parama, TV emisijama (ko skraćeni pregled šta je bilo na TV čitave sedmice). 4% slučajeva je prepričavanje Jevanđelja i filosofsko tumačenje istih. 1% je priča o svarnim problemima i iskušenjima savremenog vernika.

Da se ne bi nervirala slušajući šta pričaju, čitam molitve pred pričešće.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...