Jump to content

Zašto su Ateisti Srbije protiv Srpske pravoslavne crkve?

Оцени ову тему

Препоручена порука

mislis da je nesto od navedenog netacno? Izvoli objasni i demantuj.

Verska zajednica čiji čelnici su poznati po pozivanju žena na pokornost muževima nasilnicima i po kritici žena koje nisu rađale više dece da nadomeste one koji su u versko-nacionalnim sukobima, koje je i sama podgrevala, stradali, nema nikakvo ljudsko pravo da se poziva na moralni pad, bez čišćenja sopstvenog dvorišta.

Ово није тачно. Црква то не подржава, осим можда неких појединаца али то није став Цркве. У Цркви се поред венчања обавља и развод ако нисте знали. Целу тему сам посветио тој антитеистичкој заблуди https://www.pouke.org/forum/topic/24944-%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%88%D1%9B%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0/#entry815712

Kada se ova verska zajednica poziva na abortus kao deo „kulta smrti“, a istovremeno najveću pažnju posvećuje obredima koji su u vezi sa nekrofilskim obožavanjem leševa „svetaca“, ispada smešna i, istovremeno, tužna svim racionalnim ljudima.

Ово је небулоза над небулозама. Мислим да није потребно коментарисати да ово написано нема везе са православном вером. 

Drskom tvrdnjom da su hrišćanski narodi izloženi pogubnom uticaju sekularnosti, ova verska zajednica direktno udara na ustavne temelje Republike Srbije, definisane kao sekularne države.

Одакле им ово ? Многи из Цркве су за секуларност. Нисам чуо патријарха да се залаже за теократску Србију.

Kada se ova grupacija ljudi, poznatih po bahatom prikazivanju bogatstva stečenog zahvatanjem iz budžeta i netransparentnim otimanjem od vernika

Људи из Цркве нису стекли богатство, поготову не из буџета. Владике ништа не поседују нити њихови рођаци наслеђују. Све остаје Цркви и та "групација људи" практично нема ништа приватно у Цркви. Нико од верника не отима новац.

proneveru novca namenjenog narodnim kuhinjama na Kosovu

Кад, где, шта, како ???

O abortusima neka brinu kada nauče da svoje i tuđe ćerke, sestre, žene i majke vole kao sebi ravne, a ne kao poslušnice i pokretne materice.

Ово сам већ објаснио :

Ово је глупост за дијамантску медаљу.   Управо Црква проповеда и учи да своје ближње волимо као себе. И то је чак једна од две највеће заповести. Али коме је то битно. Битно је пљувати по Цркви и вери без обзира на чињенице.

И све је то једна пљувачина пуна мржње, пристрасности, лажи и клевета.

mozda je netacno da crkva cisti svacije dvoriste dok je njeno zaraslo u korov? Mozda je netacno da je kacavendin dvor okovan u zlatu i luksuzu? Mozda je netacno da bi vozni park SPC svestenstva postideo i neke mogule i tajkune? Mozda je netacno da crkva ima dovoljno kinte da resi mnoge socijalne probleme? Mozda je netacno da je kazna za kacavendine bahanalije najobicnija penzija?

У овоме има истине. То не поричем. Али је та истина помешана са лажима и мржњом као што сам изнад и објаснио. 

П.С. зашто не добијам обаштење када ми одговараш на поруке или цитираш ?

Подели на овим сајтовима

Ja ne videh patrijarha i nijednog vladiku u autobusu.I kad idu lokalno voze automobile.O tome pričam.

Pa znaš kako sasvim lepo mogu da se voze i u nekim mnogo jeftinijim automobilima.Da je većina luksuznih, to je činjenica.Nek pogledaju ovaj narod koji jedva ima za bus plus.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ja ne videh patrijarha i nijednog vladiku u autobusu.I kad idu lokalno voze automobile.O tome pričam.

Pa znaš kako sasvim lepo mogu da se voze i u nekim mnogo jeftinijim automobilima.Da je većina luksuznih, to je činjenica.Nek pogledaju ovaj narod koji jedva ima za bus plus.

У реду. Али, мислиш ли да је овим "критичарима" стало до народа и да због бриге за народ критикују СПЦ? Мислиш ли да би те "критике" престале таман и да разапну Качавенду, његов двор поделе сиротињи а све владике одлуче да иду искључиво пешке? Ја сам сигуран да "критике" не би престале. Јер, циљ тих критика је нешто сасвим друго. Њима смета Црква као таква а поготово им смета велико поверење које ужива у народу. То је поента свега.

Подели на овим сајтовима

У реду. Али, мислиш ли да је овим "критичарима" стало до народа и да због бриге за народ критикују СПЦ? Мислиш ли да би те "критике" престале таман и да разапну Качавенду, његов двор поделе сиротињи а све владике одлуче да иду искључиво пешке? Ја сам сигуран да "критике" не би престале. Јер, циљ тих критика је нешто сасвим друго. Њима смета Црква као таква а поготово им смета велико поверење које ужива у народу. То је поента свега.

Ne mislim da bi kritike prestale, ali ako bi se i nastavile svako normalan bi video da nisu u pravu i imao bi argumente da im bar na momente zapuši usta.Mislim da bi se kritike smanjile, jer bi onda bilo mnogo manje povoda za to.

Crkva će uvek biti kritikovana od onih koji je ne vole i od onih koji bi najviše voleli da je nema i u neku ruku kritika je jako dobra za one koji žele da je prime i da se ispravljaju.

Međutim problem je što crkva nekim svojim luksuziranjima štrči,naročito sad kad većina naroda ( pa i vernog) grca od bede a čini mi se da sama crkva ni malo nema sluha za to, ni na duhovan ni na bilo koji drugi način.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Управо то. Право у суштину !

Смета им  и то што користимо Стари Завет, кажу да би га ваљало променити. Када бисмо испунили ту жељу ни тада не бисмо ваљали. 

Смета им у ствари то што постојимо. Што смо заражене јединке и тај вирус ширимо на здраве. Све док верујемо у Бога ми смо опасни по околину. А ти дворци, "јадна" деца, луксуз, "кршење" секуларизма... су само изговори за њихову мржњу и борбу против нас.

Подели на овим сајтовима

I Crkva je samo odraz stanja naseg drustva.....valjalo bi da nasi crkveni velikodostojnici shvate ....da jedino sto moze da urusi Crkvu je ona sama....tj mi kao vernici i oni kao svestenici Zivoga Boga oko kojih se okupljamo....vise ce ljudi da sablazni los svestenik..nego hiljade bljicovih pljuvacina....nadam se da ce nase Vladike postati svesne odgovornosti koju nose....i nije uopste vazno u cemu se voze....mnogo je bitniji i mozda i sama esencija odnos svestenika prema vernicima i drustvu u kome egzistiraju.....Crkva treba da bude uz drustvo...da oseca njegove probleme,da ih prepoznaje,pomaze i upucuje na njihova resenja....aktivno.....

Подели на овим сајтовима

Да нема свега тога, Цркву би критиковали због рекламирања (скромног) ретроградног, средњовековног начина живота... Зато сам ја престао да одговарам и да се осврћем на такве критике Цркве, јер су оне искључиво идеолошки инспирисане а мене идеологије не занимају (осим да се борим против њих). А Цркву ћемо критиковати, верујем плодно и са смислом, ми у Цркви - зато што нам је стало до ње и зато што желимо да буде ефикаснија и боља. Пустимо мртве да сахрањују свога деда Мирка...

Подели на овим сајтовима

Posto se ja mahaom druzim sa ateistima znam tacno na koji nacin oni razmisljaju. Oni bi hteli da Crkvu oporezuju a da pri tom ne vrate nista

od onoga sto su njihovi dedovi oteli, jer prema Bibliji Crkva nebi smela nista da poseduje. A za svestenike je posebna prica, tako me jedan drugar pita zasto svestenik njemu ne izda fiskalni racun kada osveti vodu, a drugi kome on moze da se zali ako mu posle osvecenja ne bude napredak u kuci pa da mu pop vrati pare.

Подели на овим сајтовима

Znaš kako, Aleksandre,vrlo dobro se zna na šta su se monasi ( pa i vladike, ) zavetovali,ali oni sad ispadoše viša klasa u društvu( čast izuzecim) i sasvim lepo su se uklopili u to.Ja ne mogu da kažem kad ih neko napada ( pa i samu crkvu), da nije tako kao što kažu,kad jeste.

Подели на овим сајтовима

ovo krtikuju i vernici ,a ne samo ateisti 

ali ne vidim da je nekog briga iz SPC -a sta narod kaže

samo da dodam ne vidim da je ikog briga sta narod kaže

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

У овоме има истине. То не поричем. Али је та истина помешана са лажима и мржњом као што сам изнад и објаснио. 

П.С. зашто не добијам обаштење када ми одговараш на поруке или цитираш ?

Sigurno da je tekst pisan pod utiskom i da ima populisticki srocenih recenica... ali bas zato sto su mnoge stvari istinite, protivnici crkvve sad imaju pravo da na te krupne istine dodjau i po koju nepotpunu ili poluistinu, jer ste im vi sami to dozvolili time sto ste dopustili da imaju poentu i da budu u pravu.

A sve to zato sto se crkva uobrazila i uljuljkala u taj mit poverenja od strane naroda kosto milojkov romanticarski pretpostavlja... i interesuju vas samo brojke tj. procenti, dok pravo stanje u srbiji jeste zapravo takvo da jedva da imas sacicu pravoslavaca... ovo sve ostalo veze s pravoslavljem nema, sto zbog tradicije sto zbog protestantskih ubedjenja koja proizvode veru iz straha, koja takodje nije kvalitetna (ako mi dopustite da je tako ocenim, kao neko ko i nije dovoljno upoznat).

Iskreno ti kazem, da je na popisu postavljeno pitanje "da li verujete  u pravoslavnog Boga" situacija bi bila drasticno razlicita, jer pravosalvci tipa "verujem u boga al ne verujem u crkvu i mrzim popove" ili "verujem u nesto ali ne znam sta" imaju apsolutni primat po brojnosti (koliko sam sam shvatio iz licnog iskustva)

Ne stizu ti obavestenja zato sto sam stavljen na moderaciju i moji postovi ne izadju tada kada ih napisem nego kada ih admin odobri (i nikako da se smiluju da mi ukinu taj ban)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

ali bas zato sto su mnoge stvari istinite, protivnici crkvve sad imaju pravo da na te krupne istine dodjau i po koju nepotpunu ili poluistinu, jer ste im vi sami to dozvolili time sto ste dopustili da imaju poentu i da budu u pravu.

Нема се оправдање за лагање. Лаж је лаж, клевета је клевета, и то се не може опрвдати тиме како си приказао.

Који смо то "ми" што дозвољавамо атеистима да лажу ?

A sve to zato sto se crkva uobrazila i uljuljkala u taj mit poverenja od strane naroda kosto milojkov romanticarski pretpostavlja... i interesuju vas samo brojke tj. procenti, dok pravo stanje u srbiji jeste zapravo takvo da jedva da imas sacicu pravoslavaca..

Та "шачица" је сваким даном све већа.

Iskreno ti kazem, da je na popisu postavljeno pitanje "da li verujete  u pravoslavnog Boga" situacija bi bila drasticno razlicita, jer pravosalvci tipa "verujem u boga al ne verujem u crkvu i mrzim popove" ili "verujem u nesto ali ne znam sta" imaju apsolutni primat po brojnosti (koliko sam sam shvatio iz licnog iskustva)

Али такви нису ни атеисти. Они су неупућени и верски необразовани верници Православци. 

Људи воле и верују Цркви. То што неко не подноси попове због нечега не значи да мрзи Цркву као такву. 

Стање се ту, хвала Богу, поправља на боље. Све више људи пости и инересује се да сазна нешто, барем основно, о вери коју исповеда.

Ne stizu ti obavestenja zato sto sam stavljen na moderaciju i moji postovi ne izadju tada kada ih napisem nego kada ih admin odobri (i nikako da se smiluju da mi ukinu taj ban)

Предпостављавао сам да је због тога. Шта ћеш...верници су то  big-smile.png

Подели на овим сајтовима

Виђу, виђу, ко то рекламира наше атеисте. Стари добри и веродстојни Курир :)

Ateisti napali SPC zbog abortusa!

Društvo,

00:57, 06.06.2013.

Autor: Dijana Tadić,Foto: Fonet

O krizi porodice ne treba da govore ljudi s voznim parkom čijom prodajom bi se zaradilo za izgradnju porodilištaspc-crkva-1370472163-321493.jpg Ne propustite... Crkva zahteva zabranu abortusa

BEOGRAD - Udruženje ateista oštro osudilo stav SPC.

Udruženje Ateisti Srbije najoštrije je osudilo saopštenje Srpske pravoslavne crkve u kojem su podržali inicijativu lekara vernika da država zabrani abortus, osim u slučajevima kada se on obavlja iz medicinskih razloga.

- Protestujemo protiv novog napada čelnika SPC na reproduktivni sistem žena - kaže Milena Burgić, članica nadzornog odbora ovog udruženja.

Ona dodaje da verska zajednica čiji su čelnici poznati po pozivanju žena na pokornost muževima nasilnicima nema nikakvo ljudsko pravo da se poziva na moralni pad.

- Ako o krizi porodice govore ljudi s voznim parkom čija vrednost premašuje cenu dovoljnu za izgradnju nekoliko porodilišta, jasno je da je reč o najobičnijem licemerju - kaže Milena Burgić, članica nadzornog odbora ovog udruženja.

Podsetimo, SPC je istakla da je zbog čedomorstva stanovništvo Srbije svake godine manje za jedan grad srednje veličine. Kontaktirali smo SPC da bi nam neko prokomentarisao napad udruženja Ateisti Srbije, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovore.

Ministarstvo: Zakon jasan

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović povodom stava SPC da bi trebalo zabraniti pobačaj rekla da je to jasno regulisano zakonom.

Подели на овим сајтовима

Ona dodaje da verska zajednica čiji su čelnici poznati po pozivanju žena na pokornost muževima nasilnicima nema nikakvo ljudsko pravo da se poziva na moralni pad. - Ako o krizi porodice govore ljudi s voznim parkom čija vrednost premašuje cenu dovoljnu za izgradnju nekoliko porodilišta, jasno je da je reč o najobičnijem licemerju - kaže Milena Burgić, članica nadzornog odbora ovog udruženja.

i ko je kriv za ovu rečenicu ?

MI 

aman više sa ateistima 

kako seješ tako žanješ !

i treba da nas pljuju , bolje nismo ni zaslužili !

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

i treba da nas pljuju , bolje nismo ni zaslužili !

Делимично се слажем са овим, али... Курир....ух. Знате за ону питалицу: Шта је то, купује се на трафици а нису новине? Одговор: Курир.

Курир је најобичније смеће. И нико нормалан не треба да се одушеви намерном или случајном сарадњом са њима (не верујем да су АС у неком дилу са тим смећем). 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...