Jump to content

Ukoliko čoveku ne preti odlazak u nebiće, ima li onda čovek problem smrti?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 30 минута, Јанко рече

Хронос те заробио, мој Милане.

Или не знаш да је по догматици узрок садашњег догађања у Есхатону?

Eshaton je naručje Boga Oca u ravni nestvorenog i bespočetnog ličnosnog odnosa Svete Trojice. Zato nemoj ništa da prenagljuješ sa zaključcima i uverenjima - kada je reč o ovakvoj temi -, jer to u vezi Eshatona su u pravom smislu reči egzistencijalne dogmatske stvari.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 838
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 26 минута, GeniusAtWork рече

Велики прасак није никакав догађај па према томе не може да се деси или не деси. Тако је назван тренутак пре кога садашња наука не може да каже било шта о свемиру у коме живимо. Да ли је и шта било. То важи и за сам концепт времена.

Чисто реко да поменем да не оде расправа опет у неке бесмислене токове.

:) 

Mene si zbunio... zar svaki određeni "trenutak" nije "događaj koji se desio ili se nije desio"?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Samo da kažem da je ovo jedina tema u poslednje vreme koja e je stcvarno zainteresovala. Jutros sam pročitao prve tri strane i u planu mi je da pročitam svih 50 i nešto. Ne znam šta da očekujem u nastavku ali se nadam da je priča zadržala tok s početka. Prozdravljam učesnike. :)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Precious рече

Наука није уопште објаснила еволуцију. Објаснила је само микро еволуцију. Еволуцију из врсте у врсту није успела да објасни, постоје снажни аргументи против који су поткрепљени доказима. 

Nauka jeste objasnila diverzitet postojećih vrsta i njihovu povezanost teorijom evolucije, koja se zasniva na gomili dokaza tj. činjenica koje ukazuju na valjanost te teorije, a argumenti protiv nisu potkrepljeni dokazima... ali naravno možeš uvek da pokušaš da je osporiš... imaš podforum "Stvaranje" na ovom forumu...

Цитат

Где си прочитао да је Бог створио Адама и Еву пре "Великог праска?

To je neka Milanova lična teorija...

Цитат

Ако је Велики прасак стварање материје.

Nije. Veliki prasak je trenutak u kojem je prostor-vreme počelo da se širi/teče (a materija/energija se kreću u tom prostoru i zajedno sa tim prostorom). Na pitanje šta je bilo "pre" toga i kako i kada je nastala materija i da li je nastala, nauka (još uvek) nema odgovor, a pitanje je i da li će ga imati...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Mene si zbunio... zar svaki određeni "trenutak" nije "događaj koji se desio ili se nije desio"?

Мислио сам 'десио' у смислу да означава настанак свемира. Знаш оно, огромна експлозија и тако то...експлозија сигурно није, а да ли је стварно почетак свемира то данас нико не може да зна. Само се зна да материја и простор-време нису могли да постоје (по физици коју ми знамо данас) у облику у коме их знамо у неком тренутку пре њега, ако су тачне једначине које ми користимо. А не знамо ни да ли је било времена пре, тако да је и то питање.

Подели на овим сајтовима

Ako ćemo o Budizmu i Hinduizmu, samo da napomenem da moramo biti obazrivi prema tim kulturama jer imaju ogroman potencijal za hrišćanstvo.

Pošto već toliko skrećemo sa teme, da pripomognem da se malo opustimo: :) Sozercavajte malo ovo:

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Precious рече

Фосили настали после пада. ахааа :D

Trilobiti  su, navodno, jedne od najstarijih zivotinja koje su zivele na Zemlji. Imamo li dokaze da su u vreme trilobita, tih prvih zivotinja (vreme valjda kambrijske epohe) ziveli i ljudi?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Благовесник рече

Trilobiti  su, navodno, jedne od najstarijih zivotinja koje su zivele na Zemlji. Imamo li dokaze da su u vreme trilobita, tih prvih zivotinja (vreme valjda kambrijske epohe) ziveli i ljudi?

Бог је створио животиње пре људи, ахааа

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, GeniusAtWork рече

Мислио сам 'десио' у смислу да означава настанак свемира. Знаш оно, огромна експлозија и тако то...експлозија сигурно није, а да ли је стварно почетак свемира то данас нико не може да зна. Само се зна да материја и простор-време нису могли да постоје (по физици коју ми знамо данас) у облику у коме их знамо у неком тренутку пре њега, ако су тачне једначине које ми користимо. А не знамо ни да ли је било времена пре, тако да је и то питање.

To je već naučno stanovište.Big Bang je samo matematički model mogućeg nastanka svemira a ne neka apsolutna istina.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Кратос рече

To je već naučno stanovište.Big Bang je samo matematički model mogućeg nastanka svemira a ne neka apsolutna istina.

Ništa u nauci nije apsolutna istina...

A kad kažeš "samo matematički model" deluje mi kao da si razumeo da je neko seo i čistom kontemplacijom zamislio kako je to moglo da se desi i drugi se složili da je eto i takav model moguć.

Zapravo, u pitanju je samo ekstrapolacija sadašnjosti na prošlost... danas vidimo da se ceo univerzum širi u svim pravcima tj. sam prostor se širi... i onda je samo potrebno da zamisliš te iste (trenutno postojeće i nama poznate) procese unazad - da zamisliš kakako bi izgledalo ako bi film koji sada gledamo pustio da ide unazad... i nameće se zaključak da bi se u tom slučaju (u tako puštenom filmu unazad) sve skupljalo u jednu tačku... kada na to primeniš Ajštajnove teorije, dolaziš i do toga da iza jednog trenutka vreme ne postoji (t=0)... kada se približiš toj tački, sve naše formule kojima izražavamo prirodne zakone počinju da bivaju besmislene jer određene vredosti kreću da teže nuli ili beskonačnosti i to je tzv. Plankovo vreme (približno t= 5.39 × 10−44s).

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Precious рече

Бог је створио животиње пре људи, ахааа

A imas li dokaz da ni jedan trilobit nije umro sve dok se na Zemlji nije pojavio covek?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече

A imas li dokaz da ni jedan trilobit nije umro sve dok se na Zemlji nije pojavio covek?

Možeš i da pojačaš to... svi trilobiti su umrli bar 250 miliona godina pre nego što se pojavio čovek...  :)

Подели на овим сајтовима

On 31.5.2018. at 11:31, Благовесник рече

Ako je takav koncept nespojiv sa ucenjem Crkve, moramo dokazati da svet nije delo "demijurga" ma sta sve on predstavljao, i da zivi svet nije umirao pre nastanka coveka... Do sada imamo, uopsteno gledajuci,  tri odgovora na to pitanje: odgovor br. 1)  koncept kreacionozma sa stavom da zivotinje nisu umirale pre nastanka coveka,  br. 2) zivotinje i zivi svet se kroz taj mehanizam razvijao, to je nacin Bozjeg stvaranja, bez obzira sto se to ne uklapa sa nasom epmpatijom; i odgovor br. 3) koji naziremoi i kod Milana Nikolica...

Da li pod kreacionizmom (tačka 1) misliš na kreacionizam mlade Zemlje (ne znam da li mi koristimo ovaj izraz u našem jeziku, nadam se da ne zbunjujem)?

Da li se živi svet razmnožavao pre nastanka čoveka? Da li je razmnožavanje bar bilo u planu? Ne bi bilo dobro imati svet (ograničene veličine) u kojem se bića razmnožavaju a ni jedno ne umire.

I kako su Adam i Eva uopšte trebali da napune zemlju živeći u Edemu? Da li je postojao plan proširenja istog? :D Ili Adam i Eva uopšte nisu u Edemu ni trebali da se množe, razmnožavanje je posledica pada, stvaranje je unapred računalo na pad? Koliko sam upoznat, na početku Biblije imamo dve odvojene priče, po mom mišljenju ne baš sasvim spretno uklopljene.

Подели на овим сајтовима

Razmnožavanje je zapovest i blagodat Božija, ali sa ciljem da se to razmožavanje ukine i da ga ne bude u Carstvu Božijem. Razmnožavanje nije posledica pada, nego je upravo zanemarivanje razmnožavanja uzrok pada.

Inače moje gledište koje je brat Blagovesnik naveo pod brojem tri, je spojivo sa kreacionističkim stavom da živa bića nisu umirala pre čoveka i pre pada, kao i sa stavom evolucionizma da su ljudi nastali onako kako nauka objašnjava.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Branislav81 рече

Da li pod kreacionizmom (tačka 1) misliš na kreacionizam mlade Zemlje (ne znam da li mi koristimo ovaj izraz u našem jeziku, nadam se da ne zbunjujem)?

Da li se živi svet razmnožavao pre nastanka čoveka? Da li je razmnožavanje bar bilo u planu? Ne bi bilo dobro imati svet (ograničene veličine) u kojem se bića razmnožavaju a ni jedno ne umire.

I kako su Adam i Eva uopšte trebali da napune zemlju živeći u Edemu? Da li je postojao plan proširenja istog? :D Ili Adam i Eva uopšte nisu u Edemu ni trebali da se množe, razmnožavanje je posledica pada, stvaranje je unapred računalo na pad? Koliko sam upoznat, na početku Biblije imamo dve odvojene priče, po mom mišljenju ne baš sasvim spretno uklopljene.

Koliko sam skapirao, minimum je bilo u planu. Taj plan se u veri definise kao promisao Boziji o stvarima.

Narocito se taj plan ( promisao ) najbolje pokazuje u odnosu na Adamu i Evu.

( ovo, prvo,  si pogodio ),  nije bilo i namenjeno da kroz zivljenje prvih ljudi u Edemu bude razmnozavanja i punjenje zemlje, bar, kroz nacin koji nam je poznat ( :351780:). Kako bi se onda napunila zemlja ? Pa, neki oci su spekulisali ( sozercavali kroz veru ) da bi Bog na samo Njemu svojstven nacin uveo neke druge ljude u zajednicu sa Adamom i Evom. ( koliko se secam  , sv.Avgustin je pricao o nekom bestrasnom radjanju novih ljudi, sta je tacno mislio , zaboravio sam )

(i, ovo , drugo , si pogodio ) ovakvo razmnozavnje kakvo vidimo danas, je posledica pada, tj. stvaranje je unapred racunalo na pad. Tu' zapovest u Raju o razmnozavanju oci tumace kao 'prognosticku' , kao deo onog plana koji si pomenuo, ili kao promisao Boziji o svemu. Promisao kao nesto, kada Bog po svom sveznanju deluje pravedno i odgovarajuce,  sve ustrojavacu na korist samom coveku.

Mozda deluju kao dve price, ali, kada se 'kontekstuju' 1324_womens, onda sve dodje na svoje mesto.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...