Jump to content

Препоручена порука

Mislim da su ovakvi tekstovi sa primesama ,,psihologije" nesmotreno napisani. Ovaj konkretno sadrži neke, po meni, pogrešne tvrdnje koja kao da su izrečene onako, po nekom svom doživljaju i predstavama. Sa onim delom da se treba uzdati u Boga se naravno slažem.

Подели на овим сајтовима

On 12. 1. 2013. at 14:27, ajvanho8 рече
Mislim da su ovakvi tekstovi sa primesama ,,psihologije" nesmotreno napisani. Ovaj konkretno sadrži neke, po meni, pogrešne tvrdnje koja kao da su izrečene onako, po nekom svom doživljaju i predstavama. Sa onim delom da se treba uzdati u Boga se naravno slažem.

наравно да свако има своје мишљење...то је нормално....ове цитате сам пробрала са сајта Саборне цркве...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 12. 1. 2013. at 14:34, JESSY рече
наравно да свако има своје мишљење...то је нормално....ове цитате сам пробрала са сајта Саборне цркве...

da, piše Из предавања о. Арсенија, сабрата манастира Острог

Подели на овим сајтовима

On 12. 1. 2013. at 13:18, JESSY рече
Страх је само средња вредност од пет ступњева: постоји брига, стрепња, страх, паника и ужас.

...ми, хришћани, не бисмо смели никакав страх да имамо...

...бригу треба трансформисати у промишљање, а страх треба трансформисати у опрез...

?

Čovek ne može pobeći od svojih osećenja, to je kao da beži od sebe samoga. Ne mogu se ona na silu transformisati snagom volje.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је суштина текста да страх није нешто неприродно човјеку! Страх, било какве природе,  и постоји јер треба да нас подсјети да је вријеме да се "уздигнемо" изнад извора наших страхова, а не да "хранимо" тај осјећај и остајемо у том стању...

Подели на овим сајтовима

Mонах Арсенијe: О страху и страховима

Monah_Arsenije.jpg

У данашњој емисији "Огледало" емитујемо снимак са предавања монаха Арсенија, сабрата манастира Острог, аутора књиге "Бог и рокенрол", на тему "О страху и страховима". Предавање је одржано у Духовном центру Црквене општине Подгорица 11. марта 2012. године.

Преузмите аудио датотеку

http://www.saborna-crkva.com/index.php?option=com_content&task=view&id=562&Itemid=400

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

@ego,hvala ti za ovaj razgovor...bas mi je prijalo slusati ovog monaha. srcee

• Волим 1

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Dobra vest je što strah ne postoji sam po sebi. Ono što se javlja kao strah u stvari je reakcija iz stanja nesigurnosti koja jedino postoji u odnosu na nešto drugo. Sama priroda straha zapravo je mentalna kreacija – slika/reč – koju pokušavamo da održimo stalnom kako bismo zaštitili voljenu sliku o sebi. To objašnjava da je koren straha zapravo deo nas, a ne nešto spolja. Otud, bežanje od straha jeste bežanje od sebe. I sve dok to ne uvidimo, nećemo prestati da pokušavamo da pobegnemo, što samo produbljuje konflikt i mizeriju. Napokon, kada direktno uvidimo da nema straha izvan nas samih, strah se rastapa u ništa. Ostaje nam da se nasmejemo raspršenoj iluziji, pre nego što zaboravimo da smo uopšte imali strah – da smo bežali od sopstvene senke.

http://www.lovesensa.rs/clanci/psihologija/zivot-bez-straha

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Има још занимљивих предавања оца Арсенија. :)

Монах Арсеније (Јовановић): "Шизофренија или светост“

У Духовном центру Црквене општине Подгорица монах Арсеније (Јовановић), аутор књиге "Бог и рокенрол“ одржао је, у недјељу 1. јануара 2012., предавање на тему "Шизофренија или светост“.

Monah_Arsenije.jpg

Преузмите аудио датотеку

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Ljubav je ono s čimе dolazimo na ovaj svet. Strah je ono štа naučimo u ovom svetu.

Slabe i plašljive ljude strah nagoni da rade upravo ono čega se najviše boje. Andrić

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Hm, nisam baš ovu temu pratila od početka, pročitala sam par poslednjih postova, pa se unapred izvinjavam...Problem su duboko potisnuti strahovi, tj. kada npr. neko ima panične napade a ne zna zbog čega. Da li je u pitanju samo senzibilitet ili smo doživeli nešto tako bolno, da se i ne sećamo (detinjstvo npr.). Teško je boriti se protiv nepoznatog.

И повика снажним гласом, говорећи: Паде, паде Вавилон велики, и постаде станиште демонима и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистих и мрских; јер се жестоким вином блуда њезина напојише сви народи;

https://www.facebook.com/pravoslavni

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Strah urusava Vasu licnost. Tera Vas u depresiju. Cepka Vam psihu na komade.

Strah se moze pobediti. Pobedicete strah, tako sto cete se suociti sa njim.

Ako kod sebe nalazite nedostatak hrabrosti da preduzmete potrebne korake
ka svom cilju, evo nekoliko predloga na koji način je možete uvećati:

- Strah imamo prema onome što nam je nepoznato. Umanjićete ga ako se što bolje upoznate sa onim što vas plaši.

- Drugo čega se veoma plašimo je poraz. „Šta ako ne uspem?“ Pronađite odgovor na to pitanje.

Treći način da povećate svoju hrabrost je da pojačate ono što vam
daje sigurnost. To može biti podrška vaše porodice.. ili prijatelja..
ili određena svota novca koju ćete uštedeti i imati u rezervi.. ili
priprema terena na koji želite da stupite… Pronađite koji element vas u
predstojećem poduhvatu najviše zastrašuje, i uradite kod sebe ojačanje
po tom pitanju.

- Četvrti i najbolji način za uvećanje hrabrosti je: povećanje vere u
sebe. Ljudi su mnogo moćniji nego što su u stanju da u to poveruju.
Setite se samo koliko puta ste se našli zatečeni u nekoj situaciji, i
uspešno ste je prevazišli. Takođe, veru u sebe možete povećavati
postepeno: zadajte sebi svakoga dana mali cilj u oblasti u kojoj
verujete da niste dobri, i ostvarite ga. Kroz neko vreme, mali ciljevi u
njoj vam više neće biti zanimljivi. Polako ih povećavajte, i u jednom
momentu više nećete imati nikakvu nesigurnost u toj oblasti.

♦ Osećaj nedostojnosti. Svima nama su, od detinjstva, pa na ovamo, u um
usađene neke premisli o načinu na koji ovaj svet funkcioniše. Spram
njih, mi sebe postavljamo na određeno mesto u njemu. Te premisli nas
potpuno jednakom jačinom usmeravaju i kada su konstruktivne za nas, i
kada nisu. Veoma je dobro istražiti ih, naročito u ovom drugom slučaju.

Šta god da ste poželeli: shvatite da ste vredni toga. Vredni ste i
zdravlja, i bogatstva, i najiskrenije ljubavi, i življenja na kojoj god
tački planete da želite… Vredni ste svoje sreće, šta god ona za vas
podrazumevala!

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...