Jump to content

Након самоубиства жртве вршњачког злостављања, насилници прете његовој сестри

Препоручена порука

Pa upravo tako. Ti biras sekcijom selekcijom sta ces bukvalno sta ces alegorijski kako ti odgovara. :D

pa jes ti judej ili 'riscanin? :D

Sta te briga kako tumace judeji.

ne znam sta je to odsecanje ruke.

Ne biram ja kako hocu vec zato postoje kriterijumi u zavisnosti koja je knjiga u pitanju.

Tumacili su jevreji, ali su tumacili i Sveti oci.

Odsecanje ruke kada Isus kaze ako te sablazanjava desnica tvoja odseci je.

Подели на овим сајтовима

Обраћао си се Звонку који је рекао да би бранио своју породицу.

Није било речи о брањењу себе већ ближњег.

А што се тиче брањења себе, колико сам ја разумео, Христос препоручује да је најбоље, најсавршеније окренути другиобраз. Није грех и нешто лоше бранити себе. Али Бог је дао циљ ка коме би требали да тежимо, па сад колико ко може да га оствари.

Aha, dakle ako trebas da koljes kad ti neko dira familiju po hriscanstvu je ok, ali kada neko ima nameru tebi da naudi nije ok?

A zasto je ispravno u prvom sluchaju koristiti nasilje a u drugom, nije neispravno ali je bolje? To nikako da razumem.

Eto ja sam kad sam bio mali i verovao u reci Hrista, okretao drugi obraz. I da vam kazem nisam daleko dogurao.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Aha, dakle ako trebas da koljes kad ti neko dira familiju po hriscanstvu je ok, ali kada neko ima nameru tebi da naudi nije ok?

A zasto je ispravno u prvom sluchaju koristiti nasilje a u drugom, nije neispravno ali je bolje? To nikako da razumem.

Eto ja sam kad sam bio mali i verovao u reci Hrista, okretao drugi obraz. I da vam kazem nisam daleko dogurao.

Мало је и неприродно да се то ради на силу, да се окреће други образ, па после да се кука.

За такав поступак потребна је одређена зрелост.

Не мислим да треба ико да се коље. Ја то не бих радио ни у каквом случају.

Подели на овим сајтовима

Поента је имати љубави, ако браниш само себе где је ту љубав, то је самољубље.

Откуд знаш да ниси далеко догурао, не знаш где би био да ниси окретао.Можда би сад био у затвору ,рецимо.

Подели на овим сајтовима

Ако ти кренеш да бијеш моје дете ја ћу урадити оно што је потребно да те у томе зауставим.

Ако морам да те ударим песницом да бих те зауставио, ударићу те.

То није насиље. То је одбрана. У тој ситуацији ти би био насилник а ја бранитељ.

Подели на овим сајтовима

Ни једно ни друго - већ обичан човек са свим врлинама и манама које уз то иду, из чијег тренутка слабости и подлегања искушењу не треба изводити правило. Због тога се тај моменат и не иконопише.

:)

Да, био је човек од крви и меса као ми, али далеко од тога да је био обичан.

Некако си га лежерно банализовао.

Не верујем да је тај чин био тек тако јефтино подлегање искушењу.

Не иконопише се, сматрам, зато што је тај догађај сам по себи изузетно осетљив, и било би неукусно изображавати га. То би га онда на неки начин карактерисало и на крају би још и испао некакав силеџија.То светитељ није радио стално већ једном у једном веома специфичном тренутку који је, верујем, добро извагао.

Подели на овим сајтовима

Смисао целе приче о окретању другог образа није, по мом мишљењу, у толерисању насиља, него у томе да се злу не треба супротстављати злом, већ добротом. Другим речима - када те неко увреди на форуму, не треба узвратити увреду, него одговорити на њу смирено и аргументовано. Када ти неко угрози права - одговорити не агресивно, али одлучно и примерено. Када те неко буквално удари - одбранити се, али не мрзети онога ко те ударио.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Да, био је човек од крви и меса као ми, али далеко од тога да је био обичан.

Некако си га лежерно банализовао.

Не верујем да је тај чин био тек тако јефтино подлегање искушењу.

Не иконопише се, сматрам, зато што је тај догађај сам по себи изузетно осетљив, и било би неукусно изображавати га. То би га онда на неки начин карактерисало и на крају би још и испао некакав силеџија.То светитељ није радио стално већ једном у једном веома специфичном тренутку који је, верујем, добро извагао.

Када сам рекао обичан, тиме сам хтео да нагласим да су и светитељи способни да погреше, и да нису некаква супербића имуна на грех (како их многи, на жалост, доживљавају).

Ноу дисриспект.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Ако ти кренеш да бијеш моје дете ја ћу урадити оно што је потребно да те у томе зауставим.

Ако морам да те ударим песницом да бих те зауставио, ударићу те.

То није насиље. То је одбрана. У тој ситуацији ти би био насилник а ја бранитељ.

Po cemu je to odbrana? Nismo rekli koji je moj motiv za batinjanje tvog deteta. :)

Volite da uproscavate medjuljudske odnose pa to ti je. :D

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Мора да се шалиш... Значи родитељ треба да запостави своју децу и посвети се непријатељима?

Слабо си ти то разумео братац.

изволи образложи или цитирај, где сам ја то написао?

изгледа да ниси ни имао стрпљења ни да прочиташ ни цитирано ни тумачено, а још си нашао мени да додајеш и шта нисам написао.

поента је твоје и остала писања о узвраћању истом мером а да се оправдавате Светим Писмом.

наше деловање и даље није телесне природе, већ ПРВО разумом, а кад нема друге онда и мотком, ал на одбрану не на освету и/или заузврат око за око.

мишљења сам да у овом случају малтретирања до краја може да се избегне мотка, на начине које сам и образложио уназад.

Подели на овим сајтовима

То јесте хришћанство, а светитељ може да буде и особа која је најгрђа морална руина...

Шта је незрело, то што кажем да не треба из одмазде распалити шипком по једанаестогодишњацима?!?

можда да је БИО најгрђи, као свет не може БИТИ руина, због природе покајања и преумљења, као што се разбојнику десило.

такве изјаве, које не стоје утврђене како треба већ остају у ваздуху за двосмисленост, су незреле а поготово међу некима који су били жртве па још и међу атеистима.

Подели на овим сајтовима

није ок ни у једном случају, човеку треба да буде страшно да одузме другом човеку живот.

зато је свештеницима забрањено ратовати, јер није рат на телесност већ са ђаволима, иако делују кроз људе.

насиље треба да је последњи ниво одбране, која не подразумева убиство.

уколико до тога дође, свештенику се скида мантија а лаику изриче епитимија и/или чека покајање. Црква има заповест од које се не удаљује, али се ни акривија не примењује по аутоматизму. то је једна од основних разлика између Цркве и државе и одраз божанског наспрам грађанског закона, који никако не негирају један други већ се сваки својим бави.

покајање не подразумева формално сузе, клечања, кукњаву, већ је потребан преображај свести да схвати шта је учинио и да више неће хтети да понови.

и не ради се о морално подобном чину, већ о онтолошки погрешном, немогућност поправке нечијег живота науштрб померања смера свог у супротном од Христа.

окретање другог образа не подразумева буквалност, већ недостатак мржње и непрестајање узвраћања добрим на учињено зло.

ако оћете пример светитељског смирења и неузвраћања истим, можете да се угледате на једног протестанта, који је својим деценијским неузвраћањем преобразио главу змије у главу проповедника.

http://www.youtube.com/watch?v=TBwIRq_hmjg

у конкретном случају, то би значило чак и изостајање тужби и сличног уколико ће тој деци бити спасоносно, због покајања које је уследило.

очигледно, видимо да је покајање изостало и да је следећа инстанца подизање родитеља, школе, јавности и државе на неко чињење које ће убудуће спречити, решити и оздравити, колико је то могуће по слободној вољи, нешто такво.

такође, очигледно је да се не ради о изолованом случају, већ о генералном недостатку здравог кућног васпитања међу децом па се онда мора инсистирати и на мешању у живот породице на начин који је погодан, не нужно и пријатан.

надам се само да неће неко нешто горе смислити од ових закона који везују руке и родитељима и наставницима и држави и практично фабрикују даље неваспитање код деце, будућих родитеља који ће учити своју децу да се проблеми решавају песницама, моткама и сличним пуштањима крви.

Подели на овим сајтовима

Нешто ми паде на памет, док читам ове постове о "агресији" па да приупитам

Да ли је Свети Никола, слава му и милост, био агресиван човјек, који је батином хтио да промјени мишљење друге особе или да му одузме право говора и слободу изражавања?

*Ех кад би могао негдје наћи то иконописано, али нажалост нигде нема :)

Ako mislis na to kako je navodno udario Arija, to je prica a ne istorijska cinjenica.

Sv. Nikola nije ni ucestvovao na prvom saboru.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

и тако смиреним чињењем према насилнику добијено је далеко више него што је ико очекивао.

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1256651806' post='46459]

1979. године пречасни Вејд Вотс (протестант јеванђелиста), један од људи који су водили борбу против апартхејда, сегрегације и расизма у САД заједно Мартином Лутером Кингом, потукао је Хришћанском љубављу једног од вођа Кју Клукс Клана. тим чином је ударио тачку на постојање ККК.

сам бивши вођа Клана Џони Ли Клери сведочи о томе како је запалио и цркву пречасном у једном тренутку ...

Former Ku Klux Klan leader Johnny Lee Clary

KKK је иначе ПРОТЕСТАНТСКА група верника.

пречасни Вејд Вотс никад није престао да се бори, до смрти.

http://en.wikipedia....wiki/Wade_Watts

Wade_Watts_on_Justice_American_Style.jpg

а и Џон Ли Клери му се придружио, касније и као проповедник и пречасни, иако је био стигао до највише титуле Великог Змаја при Белим Витезовима ККК (најмилитантнија, најнасилнија и најокрутнија фракција, практично срце и душа ККК), касније и Империјалног Гуштера целог ККК. у дослуху, његова девојка је постала достављач информација за ФБИ и полако су годинама изнутра уништили цео ККК. изашао је из Клана 1990. године. 2005. године је осуђен један од последњих припадника Клана.

данас води бробу против свих про-белих десних идеја - поготово неонацизма и аријанства.

http://en.wikipedia....ohnny_Lee_Clary

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...