Jump to content

Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)

Колико се често исповедате код свештеника?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често исповедате код свештеника?

• Једном седмично или чешће.
      2
    • Једном у две седмице.
      5
    • Једном месечно.
      6
    • Једном у два месеца.
      9
    • По једном/двапут у току сваког од 4 год. поста.
      20
    • Два пута годишње.
      10
    • Једном годишње.
      4
    • Једном у току неколико година.
      6
    • Како кад... врло променљиво.
      18
    • Не исповедам се.
      14
    • Не исповедам се. Шта је то исповест?
      1

Препоручена порука

@Ignjatije Vidiš, to sa psiholozima i sveštenicima u smislu ispovesti je meni isto, dobar sveštenik mora biti dobar psiholog. Međutim, ko prelomi i ode kod psihologa, ili psihijatra, može da očekuje i određene zadatke koje će ga poboljšati kao ličnost. Dok je kod sveštenika ogromna količina ljudi i ne može baš svakom da se posveti onoliko koliko bi trebalo, kod psihologa dobijaš razgovor jedan na jedan pola sata ili 45 minuta i njegovu nepodeljenu koncentraciju.

I da odgovorim na tvoje pitanje, jesam, bio sam liturgijski vernik, a onda sam, kao što reče Džordž Karlin jedanput, dostigao doba zrelosti. Negde oko 22. godine.

Da se razumemo, nemam ja ništa protiv institucije ispovesti, naprotiv, smatram da je vrlo korisna i doprinosi samosagledavanju. Nije bitno ko te sluša, jer slušaš samog sebe kada se ispovedaš, psihologu ili svešteniku, svejedno.

944528_10151568645482440_1674994958_n.jp

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Ignjatije Vidiš, to sa psiholozima i sveštenicima u smislu ispovesti je meni isto, dobar sveštenik mora biti dobar psiholog. Međutim, ko prelomi i ode kod psihologa, ili psihijatra, može da očekuje i određene zadatke koje će ga poboljšati kao ličnost. Dok je kod sveštenika ogromna količina ljudi i ne može baš svakom da se posveti onoliko koliko bi trebalo, kod psihologa dobijaš razgovor jedan na jedan pola sata ili 45 minuta i njegovu nepodeljenu koncentraciju.

Мени није исто код психолога и духовника. Али добро.

Разговоре које сам водио са свештеником су трајали не 45 минута, него сатима. Некада до врло касно. Такође сам добијао и задатке, савете, књиге... од свештеника. Свештеник у мојој парохији толико смирује својим говором да су њиме одушевљени и верници традиционалисти, па чак и атеисти то признају (замерају му неке друге ствари). Наравно да су то приватни разговори. Исповест је Света Тајна у Цркви, а не нека терапија. За то постоје разговри са свештеником или духовником.

Након тих разговора сам као препорођен и доста смирен.

I da odgovorim na tvoje pitanje, jesam, bio sam liturgijski vernik, a onda sam, kao što reče Džordž Karlin jedanput, dostigao doba zrelosti. Negde oko 22. godine.

Штета. Религија - не пушта те да одрастеш  big-smile.png

Da se razumemo, nemam ja ništa protiv institucije ispovesti, naprotiv, smatram da je vrlo korisna i doprinosi samosagledavanju. Nije bitno ko te sluša, jer slušaš samog sebe kada se ispovedaš, psihologu ili svešteniku, svejedno.

Ок. Само разговор са самим собом не ослобађа терета као разговор са другом особом. Мени лично је разговор са свештеником много бољи него са психологом и није ми свеједно. У сваком случају је исповест добра и корисна за човека, без обзира да ли је верник или не. То је нека наша унутрашња потреба за другом личношћу, разумевању, сигурношћу, љубављу...

Подели на овим сајтовима

Духовници могу бити веома добри психолози, психолози нису духовници али добар психић итекако може да растерети човека и распетља чвор у њему

Исповест је најлепша кад је натенане и кад се човек одлучи да ће казати све што га притиска, можда да постави и приоритете од нечега што га највише гризе и то храбро срочи и каже

Зависи и од исповедника, има свештеника који просто инспиришу да им се отвориш и кад си већ ту да кажеш јасно и отворено све чега се сетиш

Верујем да су и наше сузе наши исповедници 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

kad se pokajem svejedno mi je ko me sluša

važno mi je da sam raščistila sa sobom,a Gospod već zna

ipak lepo je kad se čovek ispoveda kod iskusnog duhovnika koji ume da izvuče na svetlost dana i neke stvari koje smo nesvesno potisnuli a kopkaju nas

neki su me zaprepastili sposobnošću da proniknu u ljudsku dušu

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

У мени има још доста тога за исповиједити! Једноставно немам снаге за рећи све шта ми лежи на души! Само молим Господа да ми да снагу да једног дана и то кажем! Није да се нисам покајала, једноставно немам снаге за исповијед! Још нисам спремна! 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

У мени има још доста тога за исповиједити! Једноставно немам снаге за рећи све шта ми лежи на души! Само молим Господа да ми да снагу да једног дана и то кажем! Није да се нисам покајала, једноставно немам снаге за исповијед! Још нисам спремна! 

сви пролазимо кроз исто чини ми се

треба времена за све :)

• Волим 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Прокло је лепо указао на дефект аутоматизма.

Било да проблем стоји до клира или народа.

Иначе, одавно се не исповедам.

Свој пакао са собом носим. :)

Подели на овим сајтовима

Ja ne mogu tek tako da se ispovedim.Potrebni su mi specijalni uslovi.Na primer ostanemo samo ja i duhovnik i da se apsolutno niko više ne pojavljuje u mom vidnom polju...I to mora da obude osoba koja je spremna da me zagrli,ako treba...Naravno i neko ko  neće vremenom da mi postane "ortak".

Ja nemam nameru da menjam duhovnike,jedan bi mi bio sasvim dovoljan.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Дедо, објасни како то благослов. .hvala.

Zato sto nema greha koji je neoprostiv osim hule na Duha Svetoga tako da nemamo sta da krijemo a sve to smo dobili na dar i blagoslov od Onoga koji je sve grehe uzeo na sebe.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Еј, разумем, Он нам опрашта јер је благ и човекољубив, треба само да се кајемо. Hristos vaskrse

Схватио сам коначно да се грех мора изговорити пред свештеником са кајањем и добити разрешна молитва.

Нема друге.

Подели на овим сајтовима

Trudim se da kažem sve. Do kraja. Do koske. Jednom mi je sveštenik rekao: "Dobro, Srdjane, neka ti je Bog u pomoći." Mislio sam da će to poremetiti odnos sveštenika i mene, ali nije. I danas smo sasvim ok.

Подели на овим сајтовима

Ja se ne ispovedam zato sto se za neke stvari jednostavno i ne kajem,ne mislim da su neki greh ili nisam ni siguran sta je greh i sta treba ispovedati.Nekako mi je glupo da nesto ispovedim a znam da cu to raditi opet.A i kod mene u crkvi se niko i ne ispoveda,samo ono na dan pricesta ispod epitrahilja ili kako se vec kaze.
A sto se prakticnog zivota tice,desava mi se da osetim pravo ono kajanje,kada nekoga slucajno uvredim,lupim nesto i slicno.Tad se bas smorim.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...