Jump to content

Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)

Колико се често исповедате код свештеника?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често исповедате код свештеника?

• Једном седмично или чешће.
      2
    • Једном у две седмице.
      5
    • Једном месечно.
      6
    • Једном у два месеца.
      9
    • По једном/двапут у току сваког од 4 год. поста.
      20
    • Два пута годишње.
      10
    • Једном годишње.
      4
    • Једном у току неколико година.
      6
    • Како кад... врло променљиво.
      18
    • Не исповедам се.
      14
    • Не исповедам се. Шта је то исповест?
      1

Препоручена порука

Чињеница је да је овакав вид исповест присутан. Можда није за свакога, и треба благослов као и за све друго у животу. Они који имају благослов нека чине по томе. 

Ја расуђујем да је много више тога што је добро и да је поготово битно због одсецања своје воље. 

Ако вам се од 1000 тачака у исповести не свиди 100, шта је са осталих 900? Да ли их треба прећутати?

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Чињеница је да је овакав вид исповест присутан. Можда није за свакога, и треба благослов као и за све друго у животу. Они који имају благослов нека чине по томе. 

Ја расуђујем да је много више тога што је добро и да је поготово битно због одсецања своје воље. 

Ако вам се од 1000 тачака у исповести не свиди 100, шта је са осталих 900? Да ли их треба прећутати?

У реду је то што ти кажеш, само што се мени чини - можда и грешим - да је сам концепт подсетника за исповест промашај... Као да се може набројати шта је све грех, сваки човек који то жели може лако да увиди шта га све удаљава од Бога...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Дотични списак је глупост и интелектуално-духовна љага на човечанском телу наше Цркве

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Наведено је одакле је списак и братство ког манастира (руског) га је свету представило. 

Што се тиче самог списка, превасходно ми је жеља да се разлучи све, и да се промисли о свему што је наведено. Због тога и објављујем кратке делове које анализирам. Много је лоше причати и осуђивати ad hoc, без претходног расуђивања.

Оно што знам, а вероватно и многи од вас, ко је био у понекој цркви или манастиру код нас где је благословено да се користи овакав вид подсетника, какве благодати су се десили и каква искушења. Ништа не бива без разлога. 

Пре неки дан баш на фејсбуку прочитах један диван цитат Сјенкијевича, из књиге "Кроз пустињу и прашуму". Рече он устима свог јунака: "Плашићу се, али ћу ићи". А ми имамо Господа, и чега год да се плашимо он је са нама, и са Њим се нећу плашити ничега, и ићи ћу даље. 

Подели на овим сајтовима

Чуо сам од људи који су заиста црквени и свој живот су посветили целодневном мислију и уподобљенију, да је добро имати подсетнике за исповест. Сатана је страшан човекомрзац и дешава се да човеку ум помути када дође на исповест, и на питање свештеника "Реци сине?", он заборави све и заблокира, и понови нешто што је уобичајено а за шта се кроз Свету тајну исповести није припремао. 

Не мора то бити наравно овакав списак, али је добро да се промишља, ако треба и данима и недељама пре исповести и да се на папир бележе ти моменти и греси. После их можеш и на брзака срочити свештенику, ако си кроз испитивање се покајао због свега. 

Овај подсетник који презентујем на ЖРУ је добар баш из разлога што много тога што смо "заборавили" поново оживљава у нашем уму и ми можемо конкретно да се сетимо догађаја и да себе видимо у том греху. Самим тим и да се покајемо. 

Подсетник је дошао из Руске Цркве. А то је наша Црква колико је и било која друга. Не можемо присвојити Св.Серафима и Оптинске старце а одбацити нешто друго. То јест можемо, али све је то део наше вере. 

Није све за свакога, и благослов треба за овако нешто. То ћу поновити. Не радите ништа битно, па ни овакву исповест без благослова. 

Подели на овим сајтовима

Нема у овом упутству ничег паметног и корисног за хришћанина/хришћанку. Напротив, може да буде опасно, да од верника направи психотичног болесника. Квазикалуђерска прелест. Опрез људи, не дајте се преверити!

Организоваћемо преко ЖРУ дивана разговор о Светој тајни покајања, где ћемо да анализирамо проверене Свете Оце Цркве. Ово смеће баците, јер оно нема везе са здравом православном духовношћу.

Подели на овим сајтовима

Prava majstorija u pisanju ovog spiska je to što su pravi gresi (ubistvo, krađa, ...) gotovo homogeno pomešani sa postupcima koji zapravo nisu gresi (slušanje strane muzike, korišćenje mirišljavih sapuna,...)

"Списак" је дело очигледно ментално поремећене особе, којој је потребан лекар, психијатар, психолог и искусан праволсавни духовник.

Подели на овим сајтовима

51. Обнаживао сам се пред другима. Купао и сунчао пред мноштвом људи, бавио се гимнастиком у неприличном оделу.

52. Био сам непристојан у покретима, телесним гестовима и ходању. Носио сам нескромну и упадљиву одећу.

53. Гледао сам различите игре, позоришта, плесове и сам сам играо.

54. Носио сам на саблазан људима модерне, лепе ствари, да бих привукао пажњу на себе.

55. Разслабљавао сам своју душу дугим разговорима са млађим лицима супротног пола.

56. Читао сам љубавну преписку, преписивао, учио напамет страсне стихове, слушао страсну музику, гледао биоскопске представе.

57. Грешио сам својевољним и слободним опхођењем са лицима супротног пола, били су непристојни додири. Ради похоте сам хтео да се заљубљују у мене да би страдали због мене.

58. Превише сам се бринуо о здрављу свог тела. Бојао сам се бора и седе косе.

59. Носио сам на глави перику, фарбао сам се, подмлађивао се у "салонима лепоте".

60. Наслађивао сам се нечистим, блудним помислима у време молитве.

(Дошао сам полако и до неких тачака које су благо речено по мом расуђивању "проблематичне". У суштини схватам зашто је и тако нешто наведено, али мислим да може представљати проблем многима, и онима који су против Бога и против вере, изазвати салве смеха. Али свако има своју савест.

Овде буквално све од тачке 51. до тачке 59. ми је проблематично за моје расуђивање. Заиста бих волео да оци који сматрају то грехом, образложе. Знам да је виђење свештеника о греху прилично шаренолико и да оно што један не сматра грехом, други за то даје епитимију. Епитимија није ништа лоше, да се разумемо. Баш због тог шаренила очинских параметара према греху, долазимо и до тога да се атеисти и теолози наслађују и смеју заједно у колу, а да подвижници са сузама клече. Ко зна, могуће да су сви у праву, а на нама је да посматрамо и расуђујемо. Да не бупнемо да, зато што неко каже да, или не зато што неко каже не, него да кажемо или да или не, зато што то ми мислимо.)

Подели на овим сајтовима

Toga je bilo u 1990-ima, ali smisao nije bio da se sve to recitira na ispovesti, nego da podseti odnosno da posluži katehumenima i novokrštenima kao primer šta bi mogli ili trebali da ispovede. To je bilo ono vreme kada smo postili sedmicu na vodi da bi se pričestili, ne kao danas "uzmi ko te pita".. E sad neki su malo preterali...

Hehe, a ja mislila da odstampam, pa da procitam popu sad u subotu  greengrin

Подели на овим сајтовима

51. Обнаживао сам се пред другима. Купао и сунчао пред мноштвом људи, бавио се гимнастиком у неприличном оделу.

53. Гледао сам различите игре, позоришта, плесове и сам сам играо.

54. Носио сам на саблазан људима модерне, лепе ствари, да бих привукао пажњу на себе.

55. Разслабљавао сам своју душу дугим разговорима са млађим лицима супротног пола.

59. Носио сам на глави перику, фарбао сам се, подмлађивао се у "салонима лепоте".

7896634 Padre gresila sam  smiley-dance007

Подели на овим сајтовима

Обзиром да си ти сестро Воћкице на лицу места у Русији, да ли ти је нешто познато више о том спису.

Да ли имаш из руске штампе или с интернета нешто о Православном братству кнеза Владимира, из Доњецка, које је овај подсетник и изнело у јавност. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...