Jump to content

Шта то Значи Живети у Светом Духу

Оцени ову тему

Ralex

Препоручена порука

Покушаћемо да извидимо шта је то све потребно да бисмо живели у Светром Духу. Dа извидимо како се духови пројављују у нашем животу и шта све утиче на то каквог ћемо бити духа.

Ово је тема о којој би се могле књиге написати па остати недоречен; тако да ћу сада покушати да представим само грубу слику свега што утиче на наше понашање и на наш доживљај живота и света који нас окружује.

Најлакше је да кроз примере видимо како се духови пројављују у нашим животима. Када видимо децу да се играју ми кажемо да их покреће дух игре. Кад се неко весели; онда га покреће дух весеља или неки весео дух, веселог је духа. Кад видимо некога које тужан; њега покреће дух туге и жалости.

Што ће рећи да наше понашање одређују духови који су део нас. У зависности који нас дух покреће зависи и каква ће осећања наша Душа да произведе. Па ако наше поступке покреће дух мржње то ће се у нашој души појавити осећање мржње и ми ћемо се тако осећати понашати.

Постоје духови зла и постоје духови добра; духови добра су свети духови анђели ,а духови зла су бесови или демони. Духови милосрђа, љубави, радости, мира,поуздања у Бога, храбрости итд. су свети духови. А зли духови су: дух мржње, дух гнева, љутње,недостатка самопоуздања, кукавичлука, беса, себичности итд.

Будући да нас духови наводе да се ми сагласимо са понуђеним мислима и осећањима, то ми мислимо да је сваки наш покрет производ наше воље и нас самих. Кажемо: ја сам то учинио. И будући да мислимо да су дела последица наше воље ми превиђамо постојање духова који покрећу наше тело и тако одређују наше понашање.

На пример: ако нас засврби нешто; чак да је и наша пажња усмерена на нешто сасвим друго, дух ће померити руку и почешати то место без да смо ми свесни тога. Значи дух мора да усклади рад најмање десетак милијарди ћелија да би се ти учинило. У свакој од тих ћелија треба да се обаве неки хемијски процеси да би се тај покрет извео.

Дух о свему томе води рачуна наводећи гене у нашој ДНК спирали да се отворе и омогуће производњу одређених протеина који су неопходни да би се у ћелији обавио потребан рад. Ћелија не зна шта да ради док дух не да генима сигнал да се отворе и произведу протеине који ће омогућити рад. Постоје гени који регулишу наша понашање као и гени који регулишу колективно понашање.

Ти гени се отварају осећањима; тојест осећања су кључ који их отвара. Зато се духови и труде да у нама изазову одређена осећања кроз мисли које нам предлажу. Погредајмо у Јеванђељу по Марку глава 9 стих29; када питају ученици Исуса зашто они не могоше истерати демона из узетог? Он им одговара: Овај се род ничим не може истерати до молитвом и постом.

Господ за духа употребљава реч РОД. А ако погледамо како се реч Род каже на грчком видимо да је у питању реч Ген. Овде Господ повезује духове са генима и будући да је наука открила да гени утичу на наше понашање па чак и на колективно понашање; а видимо да и духови такође одређују наше понашање онда видимо да наше тело у потпуности се повинује духовима који су део нас, јер све покрете тела одређују духови кроз гене.

Оно што су духови на духовном плану то су гени у материјалном свету. И као што видимо; Да би се духови испољили у нашем животу прво треба да нас преко мисли наведу да имамо осећања. А да би то постигли неопходно је да преко мисли узбуркају нашу душу и онда се ми осетимо; Тужно,љуто, бесно, гневно,радосно итд.

Што ће рећи да без осећања духови не могу да се испоље. Питамо се: Како онда функционишемо када немамо никаква осећања? Када немамо осећања и мисли онда функционишемо по навици. Зато је свака молитва која је прешла у навику постала без плода, јер се ми тада не молимо духом. Али то је већ друга тема.

Дакле, духови се труде да у нама узазову осећања и мисли како би нас навели да се својом вољом приклонимо њима и да би они могли да делују кроз нас. Ово је тренутак кад ми још увек можемо да спречимо духа да се испољи. Јер дух иако је успео да у нама изазове осећања, не може још увек да делује и да се испољи док се ми не сагласимо са тим. Јер наша воља је закон за духове и она мора да се поштује; тако је Бог Отац уредио доносећи законе по којима ће живот да се одвија. И ниједан дух не сме да преступи те законе. Зато се духови труде да нас мало помало, наводећи нас да се саглашавамо са мислима које нам они предлажу, наведу да чинимо по њиховој вољи, док се не устали навика.

После тога они постају господари над нашим телом и више не маре за нашу вољу јер смо се покорили њима, па смо тако и своју вољу покорили њима. Рецимо да је у питању дух гнева; он ће покушати да нас наведе и да на неки начин повредимо особу на коју смо гневни. И ако се ми сагласимо са његовим предлогом у нашим мислима, онда или ћемо рећи нешто што би ту особу повредило,(што је најблажи обик) или ћемо учинити неки гест(пљунути или показати средњи прст, (што би био мало оштрији облик испољавања злог духа) или ударити шамар или песницом повредити : што је још већи степен испољавања итд.

У случају да смо физички слабији и да немамо храбрости за овако нешто; дух који нас покреће на зло ће нас наговарати да се послужимо неким сретством да нанесемо зло ономе кога мрзимо. У нама ће се појављивати мисли да користимо батину или неко оружје, наводећи нас на убиство, или ако је неки дух склон врачарству, он ће покушати да нас наговори да покушамо магијом да остваримо своје зле циљеве, И сво време нaше мисли ће бити такве, осуђујуће, и увераваће нас да смо ми у праву што тако мислимо, да је то праведно јер су други зли према нама.

Зли духови су вешти у завођењу, тако да ће нама увек изгледати да се нама чини неправда и да је поштено да се бранимо од неправде, и ми нећемо бити свесни да они заправо искривљују стварност да изгледа тако, а да заправо ништа није тако како нама изгледа, коликогод да је то нама очигледно.

Људи кажу: Па видео сам својим очима да је било тако. Они нису свесни да док гледамо нешто наш интелект тумачи шта видимо, и да ми заправо видимо у складу са нашум уверењима, убеђењима искуствима и васпитањем. То је филтер кроз који ми доживљавамо свет и стварност никада не долази до нас, Као кад ставимо сунчарице. Ми више не видимо свет онаквим какав јесте, већ га видимо обојеним бојом наших наочара.

Дакле: духови се прво труде да освоје нашу пажњу, јер кроз пажњу ми им дајемо своју љубав која им је неопходна да би живели у нашем уму. Дух који дуго не добија пажњу полако вене и на крају умире, зато је јако битно да водимо рачуна којим мислима посвећујемо своју пажњу, Ако посвећујемо пажњу злим духовима,злим мислима, оне ће се све више множити у нама и наш ум ће бити све прљавији и прљавији. Све више лоших осећања ће се испољавати у нашем животу и наш доживљај света ће бити све сивљи и сивљи док потпуно не поцрни.

Почињемо да мислимо како је овај свет препун злих људи и да нас нико не воли, да смо ми у овом свету осуђени само на патњу и неуспех. Почињемо да мислимо да више нема смисла живети и да је боље убити се него живети живот у оваквом свету. Крајни циљ злих духова је да нас наведу на самоубиство или да почнемо да убијамо друге да би задовољили правду. Самоубиство је начин освете према ближњима и покушај да их окривимо за наше зло. Е сад ће они да виде до чега је довело њихово понашање.

То је својствено за зле духове, неприхватање своје кривице већ увек окривљују друге. Што ће рећи да увек када кривимо друге ми смо под утицајем злог духа. Из до сада реченог би требало да смо видели да је духовима јако битно да нас наговоре, наведу, да се својом вољом, својом слободном вољом коју нам је Отац дао, приклонимо њима, станемо на њихову страну да би они могли да се пројаве у нашим поступцима и понашању, у нашем животу.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

I kako smo videli da od istine, koja je naš bog, zavisi naše ponašanje, to je jako bitno da naša istina ne bude pogrešna, da ne bude zabluda. Jer kad za istinu imamo zablude one će omogućiti da se zli duhovi, demoni, projave kroz naše ponašanje. A Gospod kaže da je On Istina. On koji je Bog je istina. Što nas dovodi do toga da je Istina Gospod koji treba da se nastani u nama kako bi Duh Istine mogao da zaživi u našem ponašanju. 

A Istina će se nastaniti u nama ako budemo tvorili ono šta je Gospod govorio. Jer radeći pogrešne stvari mi smo u svom umu opravdavali te stvari da izgledaju dobro, i tako smo u svom umu izgradili zablude, pogrešne istine. Jer zabluda je istina nastala posle bluda.

I kako smo opravdavajući svoja zla dela izgradili zablude, tako ćemo radeći ono šta je Hristos govorio opravdavati to u svom umu i izgraditi Istinu. Dakle radeći ono šta je Gospod govorio, kroz opravdavanje, sam Gospod će se naseliti u našem umu. Bog će se naseliti u nama i biće izvor našeg dobrog suda i lepih osećanja pa će se i Duh istine projaviti u našem ponašanju.

Подели на овим сајтовима

On 1. 11. 2024. at 21:51, Bokisd рече

A bre, covek, dosta vise, pretero si vise, bez Crkve covek nema blagodat i duhovni napredak, jedan svetitelj naslednik apostola je rekao, da kome Crkva nije Majka tome i Bog nije Otac, nema prave vere u Boga bez prave Crkve.

Expand  

Slažem se da je crkva bitna i da bez zajedništva duhovnog napretka, ali vi niste prava crkva, prava crkva su oni koji tvore Božiju volju a ne kriju se iza raznih obreda koje su ljudi izmislili. Svi znamo da će se u zadnje vreme ostatak spasiti, a vi niste ostatak vi ste većina i to već samo govori da niste prava crkva. Vi nemate ono šta je krasilo prvu crkvu i od zajedništva vam je ostala samo zajednička molitva.

A za svetske crkve, za Babilon, Bog poziva da izađemo i nje da se ne bi oskvrnili u grehe njezine.

I ja sam uradio ono na šta me Bog poziva.

Jer pogledajmo ko su 144000 devstvenika. To su oni koji se nisu opoganili sa ženama. A kad Pismo govori o ženama ono govori o crkvama. Tako se može razumeti da su devstvenici oni koji nisu svoj um opoganili sa raznim crkvenim učenjima. 

Jer Logos je Um, a um se prlja kroz pogrešnu nauku koje nude žene.  Nije li Eva prevarila Adama i ne varaju li žene ljude oduvek, Žene su zavele najmudrijeg, Solomona da greši Bogu. A ti si se pouzdao u crkveno učenje a Gospoda Boga svog si zapostavio.

Подели на овим сајтовима

On 2. 11. 2024. at 6:35, Ralex рече

144000 devstvenika

Expand  
KRSCANSKI.CHAT

Otkrivenje 14,1: “ Ugledam zatim Jaganjca kako stoji na gori Sionu i s njim sto četrdeset četiri tisuće koji na čelima imaju napisano njegovo ime i ime njegova Oca.”Je li 144000...

Подели на овим сајтовима

Чујеш ли @Bokisd места су ограничена, можда већ и попуњена, џаба се трудиш. Или су задња времена па је нумерисано само за новопридошле, они предходни верујући се не рачунају. Ако не изврћеш Цркву против Св. Писма које је писала против Себе, нема ти спасења. Или мисли на цркве?! Е онда си на правом месту, у Цркви. :D

Подели на овим сајтовима

On 2. 11. 2024. at 10:27, ИгорМ рече

Чујеш ли @Bokisd места су ограничена, можда већ и попуњена, џаба се трудиш. Или су задња времена па је нумерисано само за новопридошле, они предходни верујући се не рачунају. Ако не изврћеш Цркву против Св. Писма које је писала против Себе, нема ти спасења. Или мисли на цркве?! Е онда си на правом месту, у Цркви. :D

Expand  

Jeste, trebamo da imamo, osim vere, i dobru savest i zdravo prirodno rasudjivanje, jer pise da neki koji su imali veru ali su odbacili dobru savest i zdravo rasudjivanje, takvi nazalost odpadose i od vere, i onda bre dodju danas neki i kazu puj pike ne vazi ovo sve pre nas i svi ti predhodni verujuci pre nas, samo od nas postoje verujuci, to sto je Isus rekao da Crkva nece biti nikad porazena od pocetka, i to prakticno ne vazi jer ti prakticno kazu da od njih danas crkva nece biti porazena, jer su oni upravo ta crkva.

Bas lepo, samo za njih to vazi, lakonski ukidose predhodnih 2.000 godine hriscanstva i Crkve.

I to je upravo ono gore, misle da imajy veru, ali nemaju zdravo rasudjivanje i dobru savest, i sta se desava, izgube veru i Crkvu. Mislim stvarno jednim potezom gumice lakonski izbrises celu istoriju Crkve i hriscanstva predhodnih 2.000 godina i pocnes da tvrdis da ti danas jedini pravo tumacis Pismo i Crkvu i veru.

Bas gordo.

Подели на овим сајтовима

On 2. 11. 2024. at 6:35, Ralex рече

Jer pogledajmo ko su 144000 devstvenika. To su oni koji se nisu opoganili sa ženama. A kad Pismo govori o ženama ono govori o crkvama. Tako se može razumeti da su devstvenici oni koji nisu svoj um opoganili sa raznim crkvenim učenjima. 

Expand  

Ako ovo vazi od pocetka, gde je onda Crkva koju je Hristos ustanovio i apostoli utvrdili i apostolski ucenici i naslednici prosirili, i da li onda ne vazi i ono od Isusa da Crkva nece prestati da postoji od pocetka hriscanstva i sve do kraja vremena.

Vidis kako to ide protiv tebe samog jer pogresno tumacis. 

Pokusavas intelektom da dokucis sta pise u Pismu, tesko to moze, cak i ne postujes neka osnovna logicka pravila po kojima deluje nas razum i intelekt i tu padnes u tumacenju, i tu te odvede intelekt na drugu pogresnu stranu, da ne pricamo nesto vise.

Samo oblagodaceni i prosveceni um i intelekt moze da prodre u dubine tumacenja Pisma, samo saborni crkveni um svetitelja  moze pravilno da tumaci Pismo, sve drugo odvodi u pogresnom pravcu.

Nadam se da ces, dok sam ne odes sa foruma, na kraju nesto korisno nauciti o Pravoslavlju i Crkvi.

Подели на овим сајтовима

On 2. 11. 2024. at 23:56, Bokisd рече

Ako ovo vazi od pocetka, gde je onda Crkva koju je Hristos ustanovio i apostoli utvrdili i apostolski ucenici i naslednici prosirili, i da li onda ne vazi i ono od Isusa da Crkva nece prestati da postoji od pocetka hriscanstva i sve do kraja vremena.

Vidis kako to ide protiv tebe samog jer pogresno tumacis. 

Pokusavas intelektom da dokucis sta pise u Pismu, tesko to moze, cak i ne postujes neka osnovna logicka pravila po kojima deluje nas razum i intelekt i tu padnes u tumacenju, i tu te odvede intelekt na drugu pogresnu stranu, da ne pricamo nesto vise.

Samo oblagodaceni i prosveceni um i intelekt moze da prodre u dubine tumacenja Pisma, samo saborni crkveni um svetitelja  moze pravilno da tumaci Pismo, sve drugo odvodi u pogresnom pravcu.

Nadam se da ces, dok sam ne odes sa foruma, na kraju nesto korisno nauciti o Pravoslavlju i Crkvi.

Expand  

Oduvek je bilo ljudi koji su išli za Hristom a ne za crkvenim učenjima, Među prvima takvi su bili i apostoli, jer i oni su pošli za Hristom odbacivši crkveno učenje tog vremena. I ti ljudi su prava Hristova crkva koju vrata paklena neće nadvladati.

Hristos je rekao da će on biti predat neznabošcima i da će ga oni biti, popljuvati i ubiti i da će treći dan ustati, I to se sa njegovim učenjem i desilo, Pavle je Hrista predao neznabošcima koji su njegov nauk popljuvali, bili i ubili, I dva dana je već kako je Hristos mrtav, dve hiljade godina. I počeo je treći dan kada očekujemo njegovo vaskrsenje, drugi Hristov dolazak. 

Uzalud se trudiš, drugi Hristov dolazak nećeš sprečiti. Neće vam poći za rukom da ga opet ubijete.

Подели на овим сајтовима

On 3. 11. 2024. at 16:46, Ralex рече

Oduvek je bilo ljudi koji su išli za Hristom a ne za crkvenim učenjima, Među prvima takvi su bili i apostoli, jer i oni su pošli za Hristom odbacivši crkveno učenje tog vremena. I ti ljudi su prava Hristova crkva koju vrata paklena neće nadvladati.

Hristos je rekao da će on biti predat neznabošcima i da će ga oni biti, popljuvati i ubiti i da će treći dan ustati, I to se sa njegovim učenjem i desilo, Pavle je Hrista predao neznabošcima koji su njegov nauk popljuvali, bili i ubili, I dva dana je već kako je Hristos mrtav, dve hiljade godina. I počeo je treći dan kada očekujemo njegovo vaskrsenje, drugi Hristov dolazak. 

Uzalud se trudiš, drugi Hristov dolazak nećeš sprečiti. Neće vam poći za rukom da ga opet ubijete.

Expand  

Opet se 'ukopavas', sta je onda sa onima posle apostola, i ko je onda nasledio apostole i apostolsku crkvu i predanje, i ko je onda nasledio one posle onih koji su nasledili apostole, i tako ko je sve nasledio sve do Crkve danas.

I to je ono sto ti pricam, pise da Crkva postoji i nece biti pobedjena od pocetka do danas.

I mozes bre da pises ovako napamet jos 100 godina, Hristos je sam rekao da ce biti samo u Svojoj crkvi, samo u pravoj Crkvi moze da se pronadje istiniti Bog, zato u stvari ipak ti ne shvatas da nemas jos uvek pravu veru u Hristosa jer si protiv vere u pravu i istinitu Crkvu.

I kakva ti to sad ezoterija o 2 i 3 dana i vaskrsenju Hristosa.

Sve si pogresno shvatio, Pavle je predao neznabozcima veru u istinitog Hristosa i neznabozci su prihvatili tu veru kao novi Izrailj, bre i ti i ja smo bili ti neznabozci i prihvatili smo veru i postali hriscani, nemoj samog sebe da porices.

Vidis dokle si doso sa svojim napamet tumacenjem Pisma, uzmi se malo u razum.

Подели на овим сајтовима

On 4. 11. 2024. at 17:04, Bokisd рече

Opet se 'ukopavas', sta je onda sa onima posle apostola, i ko je onda nasledio apostole i apostolsku crkvu i predanje, i ko je onda nasledio one posle onih koji su nasledili apostole, i tako ko je sve nasledio sve do Crkve danas.

I to je ono sto ti pricam, pise da Crkva postoji i nece biti pobedjena od pocetka do danas.

I mozes bre da pises ovako napamet jos 100 godina, Hristos je sam rekao da ce biti samo u Svojoj crkvi, samo u pravoj Crkvi moze da se pronadje istiniti Bog, zato u stvari ipak ti ne shvatas da nemas jos uvek pravu veru u Hristosa jer si protiv vere u pravu i istinitu Crkvu.

I kakva ti to sad ezoterija o 2 i 3 dana i vaskrsenju Hristosa.

Sve si pogresno shvatio, Pavle je predao neznabozcima veru u istinitog Hristosa i neznabozci su prihvatili tu veru kao novi Izrailj, bre i ti i ja smo bili ti neznabozci i prihvatili smo veru i postali hriscani, nemoj samog sebe da porices.

Vidis dokle si doso sa svojim napamet tumacenjem Pisma, uzmi se malo u razum.

Expand  

A ti kao radiš ono šta je Pavle predao? Pavle nije od ljudi pravio idole, nije se molio svecima niti o tome govori. Nije slavio omiljenog sveca ko ti što radiš. U prvoj crkvi nije bilo oltara sa ikonama svetaca da se prinose žrtve u novcu. U prvoj crkvi su bili prosti ljudi oni koje svet nije cenio ni u šta, nisu bili fakultetski obrazovani. A onda su intelektualci ušli u crkvu i ubili hrišćanstvo paganštinom koju su doneli . Osvrni se malo oko sebe pa vidi koliko ti slediš ono šta je Pavle predao neznabošcima.

Šta će vam kandila sa tamjanom, to ste preuzeli od neznabožaca, paljenje sveća i to je neznabožački običaj. Nije li sveća telu oko, nisu li molitve kad mirisni pred Bogom. Sve ste upropastili.

Подели на овим сајтовима

"И дође други анђео са златном кадионицом па стаде код жртвеника,
и даде му се много тамјана - да га за молитве свих светих принесе на златни жртвеник пред престолом."
Откривење Јованово

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...