Jump to content

Шта то Значи Живети у Светом Духу

Оцени ову тему

Ralex

Препоручена порука

пре 2 часа, Toma рече

"И дође други анђео са златном кадионицом па стаде код жртвеника,
и даде му се много тамјана - да га за молитве свих светих принесе на златни жртвеник пред престолом."
Откривење Јованово

Misliš na ovaj stih

И кад узе књигу, четири животиње и двадесет и четири старјешине падоше пред јагњетом, имајући сваки гусле, и златне чаше пуне тамјана, које су молитве светијех. Otkrivenje glava 5

A iz ovog stiha što sam citirao bolje se vidi da su molitve duhovni tamjan,

A stih koji si malo čudno citirao je ovaj iz osme glave: И други анђео дође и стаде пред олтаром, и имаше кадионицу златну; и бијаше му дано много тамјана да да молитвама свију светијех на олтар златни пред пријестолом. Otkrovenje 8,3

Na oltaru se nalazi žar i kada se na njega stavi tamjan onda se napravi miomirisna dimna zavesa da Bog ne vidi naše grehe i da nam se smiluje i oprosti nam ih.

И дим од кађења у молитвама светијех изиђе од руке анђелове пред Бога. Otkrovenje 8.4

Подели на овим сајтовима

On 4. 11. 2024. at 19:36, Ralex рече

A ti kao radiš ono šta je Pavle predao? Pavle nije od ljudi pravio idole, nije se molio svecima niti o tome govori. Nije slavio omiljenog sveca ko ti što radiš. U prvoj crkvi nije bilo oltara sa ikonama svetaca da se prinose žrtve u novcu. U prvoj crkvi su bili prosti ljudi oni koje svet nije cenio ni u šta, nisu bili fakultetski obrazovani. A onda su intelektualci ušli u crkvu i ubili hrišćanstvo paganštinom koju su doneli . Osvrni se malo oko sebe pa vidi koliko ti slediš ono šta je Pavle predao neznabošcima.

Šta će vam kandila sa tamjanom, to ste preuzeli od neznabožaca, paljenje sveća i to je neznabožački običaj. Nije li sveća telu oko, nisu li molitve kad mirisni pred Bogom. Sve ste upropastili.

Otkud znas za Pavla sta je on tacno radio i mislio, on je sam pisao da je i usmeno - recju i poslanicom komunicirao sa crkvom i svestenicima i vernima, znaci postoje i neke crkvene stvari koje su Apostoli predali  usmeno i nepisano, zato i postoji apostolsko predanje u crkvama i apostolski ucenici koji su to predanje primili i predali dalje.

Prva crkva mucenika i ispovednika, na grobovima mucenika su se skupljali hriscani i vrsili sluzbe i molitve svetim mucenicima. U katakombama postoje na zidovima prve slike i ikone, apostol Luka je po predanju bio medju prvim slikarima ikonopiscima.

Ne razumes, a.Pavle i njegove poslanice su bile i vrhunsko intelektualnu i retoricko delo, a.Petar pise da neki ne mogu da razumeju stvari o kojima u svojim poslanicama pise a.Pavle i da treba da budemo oprezni kada tumacimo njegove poslanice.

Kandila i tamjan i slicno je bilo i u staroj crkvi Starog Zaveta, nije Isus dosao da ukine nego da ispuni Stari Zavet i neke zavetne obrede kao recimo obrezanje, neki ostali obredi su ostali kao recimo kadjenje, tamjan, svestenstvo, hram, i slicno. To su neke opste univerzalne stvari za verske obrede u bilo kojoj veri, spoljasnji obredi, u hriscanstvu se preko spoljasnjih obraza i prototipova prenosi bogopostovanje prema Bogu.

Nisu svi ljudi i ne mogu svi da budu proroci i pustinjaci pa da prinose Bogu bas ciste duhovne stvari. Bila je jedna sekta gnostika koji su mislili da su duhovna elita sa tajnim bozjim gnostickim ezotericnim znanjem, i kasnije su postojale slicne sekte.

Ne postoje takvi izabranici van prave Crkve to je duhovna prelest i obmana. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Bokisd рече

Otkud znas za Pavla sta je on tacno radio i mislio, on je sam pisao da je i usmeno - recju i poslanicom komunicirao sa crkvom i svestenicima i vernima, znaci postoje i neke crkvene stvari koje su Apostoli predali  usmeno i nepisano, zato i postoji apostolsko predanje u crkvama i apostolski ucenici koji su to predanje primili i predali dalje.

Ako je tačno da su apostoli i Pavle usmeno predali stvari koje ne pišu u Bibliji kako možeš da znaš da se učenje nije izobličilo predanjem kad vidimo da Biblija govori sasvim druge stvari kao bitne od onga šta vi praktikujete kao bitno.

Jevrejski narod je od Boga jasno ukoren što se mole pod svakim visokim drvetom i klanjaju svoj vojsci nebeskoj. Vi imate zapse pod kojima se molite Bogu . A vojska nebeska su sveci i anđeli. A vi slavite svece i anđele i to vam je ispravno ispovedanje vere. A u stvari to je čisto idolopoklonstvo jer je jedino Boga dobro slaviti a slavljenje bilo koga pa i anđela je pravljenje idola.

Подели на овим сајтовима

On 6. 11. 2024. at 17:27, Ralex рече

Ako je tačno da su apostoli i Pavle usmeno predali stvari koje ne pišu u Bibliji kako možeš da znaš da se učenje nije izobličilo predanjem kad vidimo da Biblija govori sasvim druge stvari kao bitne od onga šta vi praktikujete kao bitno.

Jevrejski narod je od Boga jasno ukoren što se mole pod svakim visokim drvetom i klanjaju svoj vojsci nebeskoj. Vi imate zapse pod kojima se molite Bogu . A vojska nebeska su sveci i anđeli. A vi slavite svece i anđele i to vam je ispravno ispovedanje vere. A u stvari to je čisto idolopoklonstvo jer je jedino Boga dobro slaviti a slavljenje bilo koga pa i anđela je pravljenje idola.

Nisam mogo ranije.

Pavle i Apostoli su i usmeno i nenapisano predali crkveno ucenje i veru, to je na pocetku hriscanstva ocuvano kroz to tkz.Apostolsko predanje koje su primili apostolski ucenici i predali celoj Crkvi, znaci svedoci su apostolski ucenici i naslednici koji su ziveli i radili sa apostolima, znaci nema pouzdanijih svedoka od njih da je pouzdano preneto apostolsko predanje i da je u skladu sa Pismom.

U Pismu postoji ono da ce Isus poslati sv.Duha koji ce ucenike uvesti u svu istinu, znaci Isus je nama predao osnovne dogmate i veru, ali postoje stvari vere i crkve koje su tek trebale da se definisu, Isus je Svojoj crkvi dao vlast da sto ovde na zemlji razrese i sveze to ce biti tako i na nebu, i mnoge stvari koje su vazne za veru i nisu pismeno predate zato su predate usmenim i nenapisanim predanjem koje je Crkva primila.

Recimo pada mi na pamet sam obred i forma sv.Krstenja i molitve koje se citaju, to nema tacno napisano u Pismu kako se vrsi krstenje, ali imamo opisano krstenje u prvim hriscanskim izvorima, slicno je i sa Liturgijom, slicno sa svestenstvom, itd.

To sa andjelima i svetiteljima je stvar poklonjenja, samo se Bogu odaje istinsko i jedno bogopoklonjenje, andjelima i svetiteljima odajemo poklonjenje kao onima koji su najblizi Bogu i koji mu najbolje sluze, na primer u staro vreme se odavala carska cast vladaru drzave, ali i njegovim slugama se takodje odavala odredjena cast, tako slicno i ovde.

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Bokisd рече

Nisam mogo ranije.

Pavle i Apostoli su i usmeno i nenapisano predali crkveno ucenje i veru, to je na pocetku hriscanstva ocuvano kroz to tkz.Apostolsko predanje koje su primili apostolski ucenici i predali celoj Crkvi, znaci svedoci su apostolski ucenici i naslednici koji su ziveli i radili sa apostolima, znaci nema pouzdanijih svedoka od njih da je pouzdano preneto apostolsko predanje i da je u skladu sa Pismom.

U Pismu postoji ono da ce Isus poslati sv.Duha koji ce ucenike uvesti u svu istinu, znaci Isus je nama predao osnovne dogmate i veru, ali postoje stvari vere i crkve koje su tek trebale da se definisu, Isus je Svojoj crkvi dao vlast da sto ovde na zemlji razrese i sveze to ce biti tako i na nebu, i mnoge stvari koje su vazne za veru i nisu pismeno predate zato su predate usmenim i nenapisanim predanjem koje je Crkva primila.

Recimo pada mi na pamet sam obred i forma sv.Krstenja i molitve koje se citaju, to nema tacno napisano u Pismu kako se vrsi krstenje, ali imamo opisano krstenje u prvim hriscanskim izvorima, slicno je i sa Liturgijom, slicno sa svestenstvom, itd.

To sa andjelima i svetiteljima je stvar poklonjenja, samo se Bogu odaje istinsko i jedno bogopoklonjenje, andjelima i svetiteljima odajemo poklonjenje kao onima koji su najblizi Bogu i koji mu najbolje sluze, na primer u staro vreme se odavala carska cast vladaru drzave, ali i njegovim slugama se takodje odavala odredjena cast, tako slicno i ovde.

Pavle pominje da su se u crkvu uvukli vuci koji razvlače stado, Šta misliš da se ti vuci nisu pozivali na apostolsko predanje i govorili da su to od apostola naučili. Pa to je bar najlakši način da se pokaže da je ono šta se uči ispravno. to su svi govorili. Iti se sad uzdaš u predanje a Boga koji živi u tebi i može te najbolje poučiti zapostavljaš. Je li se Hristos uselio u tebe kako je rekao da će se useliti u one koji tvore ono šta je On govorio? Zašto ne slušaš njegov glas nego se uzdaš u predanje. Jer da slušaš njegov glas došao bi do toga šta i ja govorim, ali bi onda morao da preuzmeš odgovornost za svoj život i svoje bolesti, a to ti nikako ne odgovara. Drugi su krivi, sudbina, samo ja nisam kriv. Ljudi bežeći od odgovornosti prihvatiće svako učenje koje im ne smešta odgovornost za njihov život u njihove ruke. prihvatiće ljude koji ih češaju kako ih uši svrbe. 

A ja kad sam poučen od Boga video da sam ja taj koji je upropastio svoj život, meni je to bilo spasenje: Pa to znači da ga ja mogu i popraviti uz Božiju pomoć. I ja sam spašen. Ali sam prihvatio odgovornost nisam druge krivio za svoje zlo i Bog me je iscelio.

Подели на овим сајтовима

Само у Цркву и Предање и ништа друго!

Ни у шта своје се не сме поуздати. Шта ако си ђавоиман и Бог није у теби, него твориш вољу сатанску мислећи да је Христова?

Подели на овим сајтовима

On 9. 11. 2024. at 16:39, Ralex рече

Pavle pominje da su se u crkvu uvukli vuci koji razvlače stado, Šta misliš da se ti vuci nisu pozivali na apostolsko predanje i govorili da su to od apostola naučili. Pa to je bar najlakši način da se pokaže da je ono šta se uči ispravno. to su svi govorili. Iti se sad uzdaš u predanje a Boga koji živi u tebi i može te najbolje poučiti zapostavljaš. Je li se Hristos uselio u tebe kako je rekao da će se useliti u one koji tvore ono šta je On govorio? Zašto ne slušaš njegov glas nego se uzdaš u predanje. Jer da slušaš njegov glas došao bi do toga šta i ja govorim, ali bi onda morao da preuzmeš odgovornost za svoj život i svoje bolesti, a to ti nikako ne odgovara. Drugi su krivi, sudbina, samo ja nisam kriv. Ljudi bežeći od odgovornosti prihvatiće svako učenje koje im ne smešta odgovornost za njihov život u njihove ruke. prihvatiće ljude koji ih češaju kako ih uši svrbe. 

A ja kad sam poučen od Boga video da sam ja taj koji je upropastio svoj život, meni je to bilo spasenje: Pa to znači da ga ja mogu i popraviti uz Božiju pomoć. I ja sam spašen. Ali sam prihvatio odgovornost nisam druge krivio za svoje zlo i Bog me je iscelio.

Pa nisu se pozivali, jer nisu ni imali apostolsko predanje jer nisu ni bili u Crkvi, a.Pavle je usmeno pricao i predavao predanje samo  onima koji su bili sa njime u Crkvi, apostolska predanja su bila samo tamo gde su apostolski ucenici i naslednici i cela crkva, to je jednostavno razabrati.

Ne moze se doci do istinite vere u Boga osim preko prave Crkve, zasto bi onda Isus osnivao Svoju crkvu, ispalo bi djabe ako moze i mimo prave Crkve da se ima prava vera u Boga.

Pa to sve ima u Crkvi, mi smo odgovorni i krivi za sebe i svoje greske i grehove, i kroz pokajanje mozemo da se ispravimo.

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Вилотије рече

Само у Цркву и Предање и ништа друго!

Ни у шта своје се не сме поуздати. Шта ако си ђавоиман и Бог није у теби, него твориш вољу сатанску мислећи да је Христова?

A jel živi Bog u tebi? Ako živi zašto se oslanjaš na ljude? A svako ko ima intelekt ima i đavola u sebi, A ti misliš da nisi đavoiman, pa tu si tek prevaren. Takvi ko ti su i za Hrista govorili da je đavo u njjemu. 

Pa ko su domaćina nazvali velzevulom i vas će kaže Pismo.

Подели на овим сајтовима

@Ralex Милион пута смо прешли то али никако да се помириш са чињеницом да усмено предање (како је иначе и почело преношење вере) као и писана реч посланица, касније и Св. Писмо које је изнедрила, јесте била и остала Црква.

Шта су апостоли и њихови ученици преносили? Техничку спецификацију, мантру, тачан састав рецепта? Преносили су оно што су чули, видели, своје лично искуство и веру. Па целокупна Библија се посматра као израз предања а не нешто одвојено од њега.

Своје ставове износиш као доказе а стално упућујеш критике ослањања на људе, парадоксално. То је врло лоше што си од неког покупио. Покушаваш људе да извучеш из Цркве. Негде се спомену ап. Павле па ми паде на памет Солуњанима 2:15 "Тако дакле, браћо, стојте чврсто и држите предања, којима сте научени, било нашом ријечју, било посланицом."

Такође Христове речи где обећава Св. Духа који ће водити ученике у сву истину и учење светих отаца и светитеља у православљу сматра се такође вођеним Духом јер се Бог пројавио кроз њих, кроз њихов живот и дела. Њихово искуство наравно да нам је значајно и они нису извори нових учења већ сведоци и тумачи вере коју су наследили од апостола.

Том твојом логиком/критиком можемо исто тако "тебе" (твоје учење, мисионарење, шта год) одбацити, јер јелте, не ослањамо се на људе и њихово искуство, које пре свега, треба бити потврђено у Духу Цркве. Зашто би те ико послушао да му није потребна Црква и да нема потребе за Заједницом? Имам читанку, тамо све пише, могу ја сам. Управо су о таквом стању говорили Св. Оци као врло опасном и зато су све такве критике бесмислене.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ralex рече

A jel živi Bog u tebi? Ako živi zašto se oslanjaš na ljude? A svako ko ima intelekt ima i đavola u sebi, A ti misliš da nisi đavoiman, pa tu si tek prevaren. Takvi ko ti su i za Hrista govorili da je đavo u njjemu. 

Pa ko su domaćina nazvali velzevulom i vas će kaže Pismo.

Не ослањам се на било које људе, него на Божије угоднике који Цркву утемељише и Предање нам оставише.

Не знам јел Бог живи у мени. Чиним све што могу да буде тако и знам да ђавоиман нисам, јер сам крштен и на крштењу сам добио печат дара Духа Светога.

Ко је то говорио за Христа? Људи нису, него жиди фарисејски.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, ИгорМ рече

@Ralex Милион пута смо прешли то али никако да се помириш са чињеницом да усмено предање (како је иначе и почело преношење вере) као и писана реч посланица, касније и Св. Писмо које је изнедрила, јесте била и остала Црква.

Шта су апостоли и њихови ученици преносили? Техничку спецификацију, мантру, тачан састав рецепта? Преносили су оно што су чули, видели, своје лично искуство и веру. Па целокупна Библија се посматра као израз предања а не нешто одвојено од њега.

Своје ставове износиш као доказе а стално упућујеш критике ослањања на људе, парадоксално. То је врло лоше што си од неког покупио. Покушаваш људе да извучеш из Цркве. Негде се спомену ап. Павле па ми паде на памет Солуњанима 2:15 "Тако дакле, браћо, стојте чврсто и држите предања, којима сте научени, било нашом ријечју, било посланицом."

Такође Христове речи где обећава Св. Духа који ће водити ученике у сву истину и учење светих отаца и светитеља у православљу сматра се такође вођеним Духом јер се Бог пројавио кроз њих, кроз њихов живот и дела. Њихово искуство наравно да нам је значајно и они нису извори нових учења већ сведоци и тумачи вере коју су наследили од апостола.

Том твојом логиком/критиком можемо исто тако "тебе" (твоје учење, мисионарење, шта год) одбацити, јер јелте, не ослањамо се на људе и њихово искуство, које пре свега, треба бити потврђено у Духу Цркве. Зашто би те ико послушао да му није потребна Црква и да нема потребе за Заједницом? Имам читанку, тамо све пише, могу ја сам. Управо су о таквом стању говорили Св. Оци као врло опасном и зато су све такве критике бесмислене.

Nisam ja ništa pokupio nego iznosim ono šta mi Bog otkriva, Obaj Bog Za kojeg ovaj @Вилотије ne zna dal živi u njemu. Niko nije rekao da nje potrebna crkva, crkva je potrebna ali ona prava a ne ova puna idolopoklonstva. Vidiš kako izvrćeš istinu. Po ko zna koji put objašnjavam da su prava crkva svi koji verom tvore ono šta je Hristos govorio da treba tvoriti. A šta vi ne tvorite jer bi ste da stve tvorili upoznali Boga koji živi u vama i ne bi vam trebala ljudsta iskrivljena učenja. 

Ali vi zapostavljate Božiji glas, a oslanjate se na ljudsko predanje, za koje ste odabrali da verujete da je ispravno. 

Vi ne možete proveriti da li je došlo do iskrivljenja ljudskog predanja, ali ste ipak izabrali da verujete u to samo da bi ućutkali Boga koji živi u vama i prekoreva vas za vaše grehe. 

Ljudi vole da razmišljaju tipa, Onaj vladika Nikolaj mora da jebio mnogo pametan kad je napisao sve to, njemu ću da verujem, Time si samo priznao da si ti glup i da ne možeš da spoznaš božanske stvari što nije tačno. Svaki um je sposoban da spozna božanske stvari ako ga Bog koji živiu njemu podučava. Zato je Bog odabrao proste ljude da njih nauči a nas je dao u pokvaren um da verujete u prevaru.

A tako i treba svakome ko je zatisnuo uši svoga uma da ne čuje Boga koji živi u njemu.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Вилотије рече

Не ослањам се на било које људе, него на Божије угоднике који Цркву утемељише и Предање нам оставише.

Не знам јел Бог живи у мени. Чиним све што могу да буде тако и знам да ђавоиман нисам, јер сам крштен и на крштењу сам добио печат дара Духа Светога.

Ко је то говорио за Христа? Људи нису, него жиди фарисејски.

Ako si stvarno na krštenju dobio pečat Svetoga Duha hajde Objasni mi u čemu se ogleda taj pečat koji si primio? Ili ti samo veruješ da si primio pečat a da i ne znaš šta bi to bilo?

Evo i ja sam kršten u pravoslavnioj crkvi, a pečat Svetoga Duha sam primio tek posle 40 godina kad sam napustio pravoslavlje i počeo da radim ono šta je Hristos govorio.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...