Jump to content

Саопштење Светог Архијерејског Синода поводом ревизионистичке кампање о броју жртава концентрационог логора смрти Јасеновац

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 часа, Владимир Владимирович Цар1 рече

Данас, када појединци злонамерно намећу наратив да није било научног приступа страдањима у Јасеновцу, академик Живановић је неко пред којим би сви такви наративи требало да занеме.

"

"Amnestija dželata iz NDH

UZALUDAN bi bio revizionizam sa Kaptola i sa nekih drugih adresa u Hrvatskoj da mu nije stigla podrška od ljudi kojima platu i sve životne troškove pokrivaju građani Srbije. Ukoliko ova apologija za Maksa Luburića i ostale ustaške zločince ne bude hitno zaustavljena, to će biti ogroman udarac srpskom narodu u celini, a Srbija kao država biće označena kao nesumnjivi sponzor i pokrovitelj revizionizma na štetu istorijske istine i sopstvenog naroda. U tom slučaju dobili bismo paklenu inverziju - revizionisti "svih zemalja" bili bi proglašeni za svesne i savesne borce protiv navodnog srpskog revizionizma, propagande i "mitomanije". Jasenovački i drugi NDH-dželati bili bi delimično amnestirani, ako ne i rehabilitovani, a njihove žrtve ponovo mučene i posmrtno po drugi put ubijene. Kakva orvelovska zamena teza - istina je laž, a laž je istina! Pojedinci među poricateljima istorijske istine da je nad srpskim pravoslavnim narodom u NDH, kao i nad našom braćom Jevrejima i Ciganima, počinjen genocid, mada nemaju nikakve kvalifikacije za bavljenje ovom temom, otvoreno i besramno vređaju i omalovažavaju mnoge današnje istoričare, kao i njihove preteče i učitelje, sada pokojne istraživače i naučnike koji su utvrđivali i, koliko je to uopšte moguće, utvrdili istinu o ustaškom arhizločinu, o dželatima kod kojih nije bilo milosti ni za nepoćudne Hrvate i Slovence."

@Дејан ОЧИГЛЕДНО је да је вл. Иринеј овде мало - INDIREKTNO - "поткачио" и вл. Јована, и да (овде увећано)  мисли директно на проф. Живановића. Осим тога реч главне уреднице у "Православљу" објављена на сајту СПЦ говори довољно i без увијања. Како год, то што вл. Јован седи на функцији којој седи (не мислим на епископство) не даје му ни "квалификације" да је он једини квалификовани, нити за право да се на овакав начин воде ове болне теме по јавности, директно омаловажавајући своје неистомишљенике - а и дискредитујући их не баш благим речима. Као и активности људи и неких организација које се баве Јасеновцем. Очито је у директном раскораку са Синодом и врхом СПЦ по овој теми. Видећемо епилог, али најбоље је да мало "спусти тон"...

ŽIVIMO U GLOBALNOM GULAGU: Intervju - episkop bački Irinej

WWW.NOVOSTI.RS

KADA govorimo o obrisima nove epohe imamo u vidu kovid-pasoše, ukidanje novca, čipovanje ljudi nalik nekadašnjem žigosanju stoke, manipulacije svešću i savešću...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 33 минута, Ćiriličar рече

"

"Amnestija dželata iz NDH

UZALUDAN bi bio revizionizam sa Kaptola i sa nekih drugih adresa u Hrvatskoj da mu nije stigla podrška od ljudi kojima platu i sve životne troškove pokrivaju građani Srbije. Ukoliko ova apologija za Maksa Luburića i ostale ustaške zločince ne bude hitno zaustavljena, to će biti ogroman udarac srpskom narodu u celini, a Srbija kao država biće označena kao nesumnjivi sponzor i pokrovitelj revizionizma na štetu istorijske istine i sopstvenog naroda. U tom slučaju dobili bismo paklenu inverziju - revizionisti "svih zemalja" bili bi proglašeni za svesne i savesne borce protiv navodnog srpskog revizionizma, propagande i "mitomanije". Jasenovački i drugi NDH-dželati bili bi delimično amnestirani, ako ne i rehabilitovani, a njihove žrtve ponovo mučene i posmrtno po drugi put ubijene. Kakva orvelovska zamena teza - istina je laž, a laž je istina! Pojedinci među poricateljima istorijske istine da je nad srpskim pravoslavnim narodom u NDH, kao i nad našom braćom Jevrejima i Ciganima, počinjen genocid, mada nemaju nikakve kvalifikacije za bavljenje ovom temom, otvoreno i besramno vređaju i omalovažavaju mnoge današnje istoričare, kao i njihove preteče i učitelje, sada pokojne istraživače i naučnike koji su utvrđivali i, koliko je to uopšte moguće, utvrdili istinu o ustaškom arhizločinu, o dželatima kod kojih nije bilo milosti ni za nepoćudne Hrvate i Slovence."

@Дејан ОЧИГЛЕДНО је да је вл. Иринеј овде мало - INDIREKTNO - "поткачио" и вл. Јована, и да (овде увећано)  мисли директно на проф. Живановића. Осим тога реч главне уреднице у "Православљу" објављена на сајту СПЦ говори довољно i без увијања. Како год, то што вл. Јован седи на функцији којој седи (не мислим на епископство) не даје му ни "квалификације" да је он једини квалификовани, нити за право да се на овакав начин воде ове болне теме по јавности, директно омаловажавајући своје неистомишљенике - а и дискредитујући их не баш благим речима. Као и активности људи и неких организација које се баве Јасеновцем. Очито је у директном раскораку са Синодом и врхом СПЦ по овој теми. Видећемо епилог, али најбоље је да мало "спусти тон"...

ŽIVIMO U GLOBALNOM GULAGU: Intervju - episkop bački Irinej

WWW.NOVOSTI.RS

KADA govorimo o obrisima nove epohe imamo u vidu kovid-pasoše, ukidanje novca, čipovanje ljudi nalik nekadašnjem žigosanju stoke, manipulacije svešću i savešću...

Није мало поткачио, добро је поткачио.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Владимир Владимирович Цар1 рече

Синод је реаговао, забранио Владици да се тиме више бави и тиме ставио случај ад акта, надамо се. Јер након тога је Владика Јован изјавио да се осећа као Ђордано Бруноne_shvata, ако настави да се надгорњава са Синодом на ову тему на овај начин може да му се деси сл као и Владици Артемију.

Где си нашао податак да му је забрањено с тим да се бави?

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Владимир Владимирович Цар1 рече

То сви знају опчте позната ствар. Зато је и рекао да је Ђордано Бруно:).као Синод је инквизиција:) 

Колико сам прочитао, одлука је да у јавности не говори о томе. Нигде нисам видео да му је забрањен рад и да је смењен са функција.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

https://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti/aktualnosti/sredisnje-molitveno-slavlje-molitvene-osmine-za-jedinstvo-krscana-u-zagrebu?fbclid=IwAR0Hv4F-7VNbAdCeKM3iwNrfnOkqSmCIdCkmua9N9jfj2NSgH8TlA11gFPA

Мене је ово стварно погодило, ајд нећемо о екуменизму иако је и он лош, али зар мора баш у том храму, ово је благо речено срамота. :unbelieveble:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Мене је ово стварно погодило

Погодило? Ја сам се уплашио...све је Богу могуће, па нем шта да се плашим(о), него сам се уплашио у ком свету ми то живимо.

Бојим се да је ово последица хиперпродуковане теологије која се ухармонизовала са (гео)политиком.

Човече, векове и миленијуме назад, када се на магарцима ходило, имали смо великане. Када се на кожи и папирусу писало...када свако и није могао бити великан...данас кад се преко ЗУМА-а теологише, и кад изгибосмо од доктораимамо ово.

Застрашујуће. Нисам могао да читам - ко су, бре, ови православци? Чији су? Побегао сам након првог блица на страницу. Саме одежде и архитектура ме помало плаше, иако нисам нешто против католика генерално. Но одежда и аархитектура су набољи визуелни сведок раскола.

Подели на овим сајтовима

"Svi oni koji pripadaju različitim konfesionalnim zajednicama naši su najbliži, jer su po svetom krštenju postali jedno u Isusu Kristu snagom njegova Duha, te nema veće međuljudske blizine nego li je krsna". 

То су речи бискупа Шкворчевића. И то је поента и лукавство (поред многих других) екуменизма: не каже се отворено, али подразумева се да су сви који су крштени у име Свете Тројице практично једна Црква (невидљива) и остаје само да се и видљиво уједине. И тако се преко лукавства "најмањег заједничког именитеља"  (званог крштење) избегло све оно што реално у учењу раздваја Цркву и "цркве" и све те "цркве" су (за екуменисте) постале Црква.  

И пошто смо, јелте (ал за мало), једна Црква, није никакав проблем да се молимо заједно. 

Па да подсетимо и еп. Кирила, и еп. Јована и све друге наше епископе и свештенике који учествују у "молитвеним осминама" шта је о томе Св. Синоду писао свети Јустин Србски пре педесет година, 1974. године:

"...Свој став према јеретицима, – а јеретици су сви који су неправославни -, Црква Христова је једном за свагда одредила преко Светих Апостола и Светих Отаца; то јест преко светог Богочовечанског Предања, јединственог и неизменљивог. По томе ставу: православнима је забрањено свако молитвено општење и дружење са јеретицима. Јер, какав удео има правда с безакоњем? или какву заједницу има видело с тамом? или како се слаже Христос с Велијаром? или какав удео има верни с неверником? (2Кор.6,14-15). Светих Апостола Правило 45 наређује: “Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи; ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне”.[2]
Овај свети Канон Светих Апостола не одређује какво богослужење, него забрањује свако заједничко мољење, ма и појединачно (συνευξάμενος) са јеретицима. А на екуменским заједничким молитвама зар не долази и до нечег крупнијег и групнијег? Лаодикијског Сабора правило 32. наређује: “не треба од јеретика примати благослов (ευλογίας), јер је то пре безумље (άλογία) неголи благослов”. А на заједничким екуменским сусретима и самољењима (συμπροσευχή) зар не бива да благосиљају јеретици: римокатолички бискупи и фратри, протестантски пастори, па чак и жене?!
Ова, и сва, по овоме питању, остала правила Светих Апостола и Светих Отаца важила су не само за древна времена него она у пуној мери важе и за све нас, садашње православне хришћане. Важе несумњиво и за наш став према римокатолицима и протестантима. Јер римокатолицизам је многострука јерес, а о протестантизму и да не говоримо. "

Цео текст, са много других корисних и јаких ставова о екуменизму, налази се на овој адреси:

SVETOSAVLJE.ORG

А о неприхватљивости да наше свештенство учествује у тим "мољењима" у "богослужбеном" простору Алојзија Степинца, не треба трошити речи. Тужно на шта ми све пристајемо. Зарад чега? Да би нас у Хрватској оставили на миру, да се покажемо као лојални, нереметилачки фактор, шта ли? Господе помилуј!

Подели на овим сајтовима

То је Рођо она екуменистичка крштењска теологија, врло лукава работа, имали смо овде на форуму многобројне расправе и писанија на ту тему, једноставно врло лукаво користе оно у канонима да се у Цркву не примају поновним крштењем неки који су у јереси и као и оно да постоји само једно крштење, и онда им испада као да има истинито крштење у јересима и као ето признају се на крају крајева и као и црква.

А то је сам оксиморон нонсенс парадокс да постоји истинито крштење у јересима, па ако је јерес у питању како може да буде истинито крштење. Него су ту у питању друге теолошке ствари зашто се не крштавају они из јереси када прелазе у истиниту праву Цркву, не да им се због тога аутоматски признаје да у јереси постоји истинито крштење и благодат и спасење.итд.

Подели на овим сајтовима

Молићемо се Богу да Рођа и Боки остану на путу чисте православне светоотачке вере и да их лукави латини не преваре.

Помози Боже да Рођа и Боки не крену да се крсте лопатом и штују Алојзија 

Подели на овим сајтовима

Мислим да ће бити боље  да се молиш за неке друге, који су у већој опасности него Боки и ја.

А кад си већ при молитви, моли се да Бог опрости светом Јустину његове заблуде апропо заједничких молитава са инославнима. А и Светим оцима на Васељенским саборима, који саставише каноне о томе.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Дејан рече

Молићемо се Богу да Рођа и Боки остану на путу чисте православне светоотачке вере и да их лукави латини не преваре.

Помози Боже да Рођа и Боки не крену да се крсте лопатом и штују Алојзија 

Хвала лепо од тебе :kolcecb3hb8:,..... ће се потрудимо и ми мало.... 0512_music.....   :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Поздрав Дејану ( а пре њега еп. Кирилу, еп. Андреју, еп. Јовану...) од епископа Фотија Зворничко-тузланског:

МОЛИТВЕНЕ КРИВИНЕ

Ових дана, благословених
великих Празника:
Божића - Оваплоћења Бога Логоса,
Богојављења - када се
Један Бог у Три Ипостаси јави,
Сабор Светог Крститеља
- Сабор покајања,
па све до Светог Саве, нашег пастира
који Србе путем
живота у Христу води,
појавише се неки други
религијски скупови,
такозване осмине,
иако више кривинама личе,
где су присутне многе хришћанске
а често и нехришћанске конфесије,
које би изгледа
духовним слаломима - осминама
да се уједине

О браћо Срби, о мученички народе,
ти страдални роде,
куда те осмине пастири кривинама
у беспуће воде,
а своју Православну Цркву имамо
коју Господ
и Свети апостоли основаше,
која оста иста као у време Христа,
ни једну јој јоту
или слово не изменише,
већ оста древна каква је и била
- Једна Света Саборна
и Апостолска Црква,
Тело Христово, Лађа спасења
свима људима

Свети владика Николај
и авва Јустин
- духовни Оци нашег времена,
и о злу екумеменизма говорише,
да је то скуп свих јереси
- свејерес,
и да од тога, као од духовне куге
бежати треба,
а за друге хришћане
и друге представнике религија
ми Православни увек се молимо
да и њих, ако Бог да,
на Пут спасења - Христу вратимо,
а никако са њима
молитвеним кривинама
у амбис да идемо,
где ће бити плач и шкргут зуба,
стога се за Име Божије,
Светог Православља држимо,
а они који су у кривинама залутали
нека се својој Цркви врате,
јер је у Православљу спасење,
то морате сви да знате.

Еп. Фотије

https://www.eparhijazt.com/sr/news/vijesti-iz-eparhije/pesme-episkopa/6763.episkop-fotije---molitvene-krivine.html

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Родољуб Лазић рече

Мислим да ће бити боље  да се молиш за неке друге, који су у већој опасности него Боки и ја.

У преводу : Хвала ти Боже што нисам ко ови други људи...

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Родољуб Лазић рече

А кад си већ при молитви, моли се да Бог опрости светом Јустину његове заблуде апропо заједничких молитава са инославнима. А и Светим оцима на Васељенским саборима, који саставише каноне о томе.

Молићу се Богу да се умањи егоизам код људи, самим тим и површност, како не би себи давали за право да под маском "Богу службу чиним" тумачили оца Јустина и Свете оце као што то расколници учинише и оправдаше грех који ни крв мученичка не може да спере.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...