Jump to content

Саопштење Светог Архијерејског Синода поводом ревизионистичке кампање о броју жртава концентрационог логора смрти Јасеновац

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 6 часа, Дејан рече

Мани ме малограђанштине Рођо, најлакше је глумити интелектуалну елиту лепим изражавањем и облачењем. А шта ћемо са народном мудрошћу израженом у предходној поруци?

Из угла члана дајеш субјективне оцене на рад сајта у претходној деценији, лако је тако. 

Док смо се ми по улици освртали иза леђа да ли нам прети нека опасност, ти си из угла своје удобности тражио нама мане .

Рекао бих ти да треба да те буде срамота, ал нисам сигуран да ти знаш шта емоционално срамота значи .

Дејане, те форе са заменама теза и дисквалификацијама  много пута су виђене у дијалозима на форуму. Па смо дошли до маестралних ".закључака" да је бити пристојан једнако бити малограђанин који глуми финоћу, а бити прост једнако бити народно мудар. Ма сигурно је тако.

Само ти буди народно мудар ако ти тако одговара. Не бих ти ја правио у томе друштво. 

Подели на овим сајтовима

A ili se neko cudi kad Bosnjaci naduvaju njihov broj ubijenih u Bosanskom ratu, kad mi to sami radimo. A dimenzije nisu da se uporede. 

Evo Cirilicar 1,8 miliona Srba je bilo u NDH, ubijeno 1.000.000 i 200.000 kolonista, ispade da zapadno od Drine nije ostalo mozda 600.000 Srba. To nema vise veze za mozgom.

I niko ko tvrdi da nije bilo 700.000 mrtvih medju Srbima ne kaze da nije bilo genocida. 

Inace niti je SPC ili neko postavio broj jasenovackih zrtava nego komunisti, koji su duplirali broj ubijenih da bi dobili od Nemaca pare.

Taj kult zrtve koji je tu kod svih Balkanaca je bas ne ukusan. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Agnostik рече

A ili se neko cudi kad Bosnjaci naduvaju njihov broj ubijenih u Bosanskom ratu, kad mi to sami radimo. A dimenzije nisu da se uporede. 

Evo Cirilicar 1,8 miliona Srba je bilo u NDH, ubijeno 1.000.000 i 200.000 kolonista, ispade da zapadno od Drine nije ostalo mozda 600.000 Srba. To nema vise veze za mozgom.

Inace niti je SPC ili neko postavio broj jasenovackih zrtava nego komunisti, koji su duplirali broj ubijenih da bi dobili od Nemaca pare.

@Agnostik @Agnostik

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Дејан рече

Овај детаљ/снимак до сад нисам видио.

Просто не могу да вјерујем својим ушима и очима да је вл. Јован себи допустио на овај начин да говори поготово на једној међународној конференцији и каже следеће:

"Непосредно послије рата прве процјене су биле да је у Јасеновцу убијено око 700 000 људи ......иако то није, није тачно. Најновије процјене су и даље дивље, крећу се између, рецимо, сто и нетшо хиљада до двјеста педесет хиљада, али оно што имамо , имамо неких деведесет хиљада имена."

Заиста заиста не могу да вјерујем да је владика Јован на једној међународној конференцији (и не само то него било кад и гдје) могао себи да допусти да каже ово и на овај начин.

Већ сам писао о овом 2022:

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, uomo del Ve.Te. рече

Овај детаљ/снимак до сад нисам видио.

Просто не могу да вјерујем својим ушима и очима да је вл. Јован себи допустио на овај начин да говори поготово на једној међународној конференцији и каже следеће:

"Непосредно послије рата прве процјене су биле да је у Јасеновцу убијено око 700 000 људи ......иако то није, није тачно. Најновије процјене су и даље дивље, крећу се између, рецимо, сто и нетшо хиљада до двјеста педесет хиљада, али оно што имамо , имамо неких деведесет хиљада имена."

Заиста заиста не могу да вјерујем да је владика Јован на једној међународној конференцији (и не само то него било кад и гдје) могао себи да допусти да каже ово и на овај начин.

Већ сам писао о овом 2022:

Ставио сам више клипова, а има их још на јутјубу. Треба их све одслушати да би се створила комплетна слика. 

Сећам се да су наши неонацисти увек кривили Јевреје да су увеличавали број својих жртава, на крају се испоставило да су  Јевреји дошли са студијом и подацима скупљаним деценијама и да су они смањили званичне бројеве.

Тема јесте осетљива.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Дејан рече

Да скратимо причу, нађите ми једног члана од оволиког укупног броја чланова на овом сајти да више воли и поштује епископа Бачког Иринеја од мене. Само једног ми нађите а нећете га наћи.

Дакле, епископ Иринеј се разуме у број жртава током 2 светског исто колико се разуме у корону.

Не разуме се. 

Уколико има добру вољу да се овим питањем бавимо озбиљније него сада, након оволико деценија, нек помогне. 

Институције постоје, владима Јован је ту, нек нађе још сто сарадника па да видимо где смо и шта смо.

Дејане, не понашај се као дете - и још самоуверено.

AROLSEN-ARCHIVES.ORG

The world's most comprehensive archive on the victims & survivors of the Nazi era ✓UNESCO's Memory of the World ✓research & education ▶Find out more!

Погледај сајт (сад су променили боје, одвратне жуто-плаве боје, као ЕУ, БиХ, КосовА и друге те банана творевине) али то је изразито озбиљан сајт био и непојмљиво озбиљна институција. Баве се списковима жртава Другог рата, жртава нацизма.

1. То раде Немци! Хрвати шта раде?

2. Види, из једног српског села, "Богу иза ногу" што би се рекло, одведен је човек коме се зна претиме, име се не зна тачно. Осим тога, немчке ћате су писали, спеловали имена "офрље" и са њиховим алфабетом. Нити се знала година рођења, нити година смрти ни како и где је умро/убијен ништа. Пронађен је човек - брат мога деде, војник Краљевине Југославије. Где је умро, од чега је умро, где је сахрањен и број гроба.

3. Има ли владика ажуриран сајт епархије? Није ово против владике - причам ти да треба ЧИТАВА ИНТИТУЦИЈА за то о чему причамо: програмери, комјутераши, акривери, људи за конзервацију, библиотека, електронска библиотека, сервер....све то може владиа Јован? Па само за техничку подогу треба 20 људи да ради на томе. Какав Ристић. Иза тога мора да има БУЏЕТ и држава,  рква да буде координатор (пожељно би било). Црква НЕМА реусрес ни МЕТОДОЛОГИЈУ за такво нешто! Ни близу!

И само реч о како се Иринеј "не разуме" у жртве Другог рата (ајде где ће га неко поштовати макар близу као ти, то је немогуће) - чаловек, Иринеј не говори о броју жртава, човек здраворазумски закључује да је методологија, начин, приступ тој тематици просто незнавен! Какав попис након 80 година? И након то су паљене, уништаване књиге и све остало, комуњаре и сл.

"Имају институције"? Па то треба да буде НАЦИОНАЛНИ пројекат. СВаки поп и калуђер да претресе црквене књиге; свака породица породичне старе сандуке да претресе и види ко су били укућани и где су.

Ја сам нашао свог претка у Немчакој, а не могу да нађем његовог брата кога су убили партизани, комшије! Треба да се ради на томе. Ради ли се на жртвама комуњара? Не ради се. НЕМА институција, то су импровизације - не улазум, наравно, у тај литургијски део обележавања и одржавања сећања. Други део, научни, треба да се ради по угледу на протестанте! На њихову методологију. Не на наш јавалук у свему....

Ово није напад на владику....али чудо ме владика како је ушао у све ово...људи, морамо се учити радити ствари систематизовано и дубински.

ПС

Мени је мој отац оставио породични родовник, књижицу малу, из времена Аустро-Угарске када се нови члан рођени уписивао и умрлих...апропо пописа жртава - треба покренути НАЦИОНАЛНИ пројекат. Пропагандом, рекламама. Како људи знају за "узми рачун и победи"? Па медијски се иде на људе...тако се иде и на ове теме, као национани пројекат. За то трба ИНСТИТУЦИА, садшње су слабе и неефикасне. Колико то држава стимулише не знам...знам да држава спутава веронауку, а пто не би и ово спутавала? На крају, ево овај сајт жртва нацизма (на страну што су се сад офарбали у украјинске боје)...они су институција, огромна, озбиљна, ефикасна...врши се равизионизам историје...сајт који пописује жртве нацизма, подржава нацистички режим...

Подели на овим сајтовима

ПСС

Баш сам сад тражио приступну беседу владике Јована...читао сам је неколико пута и сваки пут ме гануо до суза, радосница, наравно. Убеђен сам, из онога што пратим, да је владика велико чова, да није ни влизу случајно ту где је, а вероватно је то Мучеништво о којем ми пискарамо овде, из удобних фотеља, увелико утицало на његов живот и дело - то се, уз Чин његов, никада не сме доводити у питање, нити, не дај Боже, не поштовати. Е сад, шта ми мислимо о томе како ово или оно историјски, политички, 'вако-'нако ради, то је прича друга. Мислим да се мало по овом питању залето, да ће то Синод/Сабор иканалисати, и да ће се све то на боље окренути. Историја Цркве је проћета тиме да су се решења изнаазила у неким дискусијама, често трвењима, и расправама. Так да...људи нису носиоци истине, зато је често Истине ради, и добро да двије стране "затежу" једна лево, друга десно....наравно у границама нормале. Ово је тек почетак...даће Бог, па ће будуће грнерације да се напају на том Мученичком извору, и духовности и мудрости...није њихова Жртва узалудна, и не може бити...ова генерација је урадила што је урадила, и још ће...али то је само почетак...добро је једном вадиа рекао, да се Јасеновац види добро само из Јерусалима...ретко кад сам прочитао тако нешто као његову приступну беседу...хоу рећи, некако је он везан за Јасеновац од почетка...и, само луд човек може умислити да то све не дроживљава дубоко и целим својим бићем. То су предубоке ствари....

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ćiriličar рече

Дејане, не понашај се као дете - и још самоуверено.

AROLSEN-ARCHIVES.ORG

The world's most comprehensive archive on the victims & survivors of the Nazi era ✓UNESCO's Memory of the World ✓research & education ▶Find out more!

Погледај сајт (сад су променили боје, одвратне жуто-плаве боје, као ЕУ, БиХ, КосовА и друге те банана творевине) али то је изразито озбиљан сајт био и непојмљиво озбиљна институција. Баве се списковима жртава Другог рата, жртава нацизма.

1. То раде Немци! Хрвати шта раде?

2. Види, из једног српског села, "Богу иза ногу" што би се рекло, одведен је човек коме се зна претиме, име се не зна тачно. Осим тога, немчке ћате су писали, спеловали имена "офрље" и са њиховим алфабетом. Нити се знала година рођења, нити година смрти ни како и где је умро/убијен ништа. Пронађен је човек - брат мога деде, војник Краљевине Југославије. Где је умро, од чега је умро, где је сахрањен и број гроба.

3. Има ли владика ажуриран сајт епархије? Није ово против владике - причам ти да треба ЧИТАВА ИНТИТУЦИЈА за то о чему причамо: програмери, комјутераши, акривери, људи за конзервацију, библиотека, електронска библиотека, сервер....све то може владиа Јован? Па само за техничку подогу треба 20 људи да ради на томе. Какав Ристић. Иза тога мора да има БУЏЕТ и држава,  рква да буде координатор (пожељно би било). Црква НЕМА реусрес ни МЕТОДОЛОГИЈУ за такво нешто! Ни близу!

И само реч о како се Иринеј "не разуме" у жртве Другог рата (ајде где ће га неко поштовати макар близу као ти, то је немогуће) - чаловек, Иринеј не говори о броју жртава, човек здраворазумски закључује да је методологија, начин, приступ тој тематици просто незнавен! Какав попис након 80 година? И након то су паљене, уништаване књиге и све остало, комуњаре и сл.

"Имају институције"? Па то треба да буде НАЦИОНАЛНИ пројекат. СВаки поп и калуђер да претресе црквене књиге; свака породица породичне старе сандуке да претресе и види ко су били укућани и где су.

Ја сам нашао свог претка у Немчакој, а не могу да нађем његовог брата кога су убили партизани, комшије! Треба да се ради на томе. Ради ли се на жртвама комуњара? Не ради се. НЕМА институција, то су импровизације - не улазум, наравно, у тај литургијски део обележавања и одржавања сећања. Други део, научни, треба да се ради по угледу на протестанте! На њихову методологију. Не на наш јавалук у свему....

Ово није напад на владику....али чудо ме владика како је ушао у све ово...људи, морамо се учити радити ствари систематизовано и дубински.

ПС

Мени је мој отац оставио породични родовник, књижицу малу, из времена Аустро-Угарске када се нови члан рођени уписивао и умрлих...апропо пописа жртава - треба покренути НАЦИОНАЛНИ пројекат. Пропагандом, рекламама. Како људи знају за "узми рачун и победи"? Па медијски се иде на људе...тако се иде и на ове теме, као национани пројекат. За то трба ИНСТИТУЦИА, садшње су слабе и неефикасне. Колико то држава стимулише не знам...знам да држава спутава веронауку, а пто не би и ово спутавала? На крају, ево овај сајт жртва нацизма (на страну што су се сад офарбали у украјинске боје)...они су институција, огромна, озбиљна, ефикасна...врши се равизионизам историје...сајт који пописује жртве нацизма, подржава нацистички режим...

Зато сам и рекао, нека владика Иринеј помогне. Најлакше је критиковати и ишчуђавати се. 

Институција постоји, ако је треба унапредити, нека је унапреде.

Овде се ипак ради о томе да се владика Јован практично оптужује за издају.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Владимир Владимирович Цар1 рече

Владици Јовану је Синод забранио да прича било где на ову тему и за то има разлог. О овоме се после тога не прича док није Владика Иринеј рекао да су усташе ликвидирале најмање 900000 Срба. Владика је члан Синода и то је број иза којег стоји СПЦ. Све остало је млаћење празне сламе како каже народ који иде у Цркву

Где је владика Иринеј то рекао за 900 000?

Подели на овим сајтовима

Што се препирете? Владици је важнији мир у Цркви него истина. Чини ми се да је чак и цитирао у интервјуу неког ко је рекао да је укупан збир српских жртава био 700000, али то је промакло појединима. Слажем се са Дејаном да је преувеличавање броја умрлих Срба у Јасеновцу исто што и преумањивање. Треба пустити струку да утврди број колико је могуће.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Владимир Владимирович Цар1 рече

Има овде на дискусијама

у свом интервјуу, најмање 900000

Моје мишљење је да ако се владика Јован оптужује за умањење жртава, он се индиректно оптужује за издају. 

Уколико владика Иринеј тврди да је убијено скоро милион људи, толико су и усташе тврдиле да су побили, контра аргумент је да су усташе били класична полупијана балканска слабо организована стока и да нису имали капацитет за тако масовно убијање. Они су имали капацитет за ужасно сурова злодела.

Ако су усташе били високо образовани, техничко-технолошко суперирорни, челичне дисциплине коју су унапређивали све време рата па да су превазишли и саме Немце онда ок. Ја таква "ордења" усташама не би качио. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Н И Н Е рече

Што се препирете? Владици је важнији мир у Цркви него истина. Чини ми се да је чак и цитирао у интервјуу неког ко је рекао да је укупан збир српских жртава био 700000, али то је промакло појединима. Слажем се са Дејаном да је преувеличавање броја умрлих Срба у Јасеновцу исто што и преумањивање. Треба пустити струку да утврди број колико је могуће.

Треба је пустити и помоћи. 

Временска дистанца чини своје.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...