Jump to content

Коме је "Нечиста" крв?

Оцени ову тему

Јанко

Препоручена порука

Растакање историје и књижевности у Срба кроз "слободу уметности", илити како смо навикнути од другосрбијанаца да "не ваљамо".

Слобода - дар од Бога добрима, али и оруђе смрти нечастивима.

Врањанци, моја љубав вама и Бори.

Наклон и хвала човеку у коментарима текста што ми је објаснио да је могуће, реално и потресно истинито да "у Врање (заиста!!!) нема лагање, 100 кила свиња, 200 кила мас'." :dobro:

• Свиђа ми се 1
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Грешка је што су споменули Бору Станковића, и што су име серији дали по његовом делу. Од Боре су само позајмили име серији, и имена ликова.

То што је неко одобрио (није забранио) да се користи Бора Станковић, и име његовог дела, ће довести до тога да ће ђаци на часовима књижевности препричавати серију, а сама серија није екранизација Нечисте крви.

Подели на овим сајтовима

Мислим да у серији не постоји аутошовинизам. Нису ни Албанци, ни Турци боље приказани него Срби. Серија покушава да се бави универзалним људским карактерима, који се могу пронаћи у свакој нацији, сваком граду и сваком времену. Искористили су Врање и то време због колорита, границе између Отоманске империје, и Србије (тада у процесу окретању ка западу), а донекле и Аустроугарске империје. Могли су да ставе и Београд (Шабац, Смедерево) 50-100 год раније.

Серија је по мени добра, једна од бољих наших. Ликови су коректно урађени, а то је главна мана наше кинематографије, где не можеш да разумеш понашање ликова (нпр. филм Тома).

Газда Трифун је добро одрађен. Једино је потпуно нејасан однос према ванбрачној ћерки, и законитом сину. Апсолутно је нејасно зашто допушта инцест, као и сви остали (мајке обоје деце су упознати и не прекидају га). Једино особе у инцесту нису свесни да су брат и сестра по оцу. Мислим да је та одлука сценаристе и режисера донесена под утицајем серије Игра престола. Циљ је згрозити, шокирати публику, иако је потпуно неуверљиво, у смислу да је фејк.  Нема таквих родитеља који би то толерисали.

Подели на овим сајтовима

Женске су имале само да се што лепше носе, ките, и да знају што више страних јела да готове, и што теже, заплетеније везове да везу. Али опет, ипак да им је једино главно да што више своју лепоту | и снагу негују, да су што беље, што страсније. И циљ живота да им је тај: која ће од њих, једнако негујући се и улепшавајући, моћи својом силном лепотом све остале женске иза себе бацити, а све мушке по кући — не гледајући ни род, ни доба — освојити и залудити.

Ни по бабу ни по стричевима...на самом почетку романа, стоји овај одељак, па ви процените сами, да ли је  Бјела нешто претерао...или ће ипак ће бити да је Бора Станковић  можда претерао . 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...