Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Гости

14.10.2013

Краток одговор на клеветите на расколничкиот поглавар г. Стефан

Разликата помеѓу човештината и јунаштвото се состои во следново: јунаштво е кога некој се брани себе си од другиот, а човештина е кога некој го брани другиот од себе си!

Расколничкиот поглавар г. Стефан покажа големо јунаштво, бранејќи се себе си со квалификациите за канонската Црква во Р. Македонија, како за Црква составена од граѓани, коишто, според него, се: „платеници и криминалци“ (Телма, 12.10.2013)! Ние ќе се потрудиме да покажеме човештина и да го одбраниме г. Стефан од нас, предочувајќи му дека ние не сме неговите непријатели, туку дека тој самиот си е најголемиот непријател на себе си!

Прво, расколничкиот поглавар г. Стефан, со исказот дека: „припадноста кон православието не се покажува со создавање паралелна црква од платеници и криминалци“ (Канал 5, 12.10.2013), јасно покажа дека во себе нема радост, штом одбира клеветнички зборови при таков, за него свечен, молитвен чин на поставување темели за храм. Посочениот очигледен недостаток, покажува дека нештата за г. Стефан не одат како што треба, особено ако се земе предвид дека радоста и Православието секогаш се проникнуваат! И, нека не мисли г. Стефан, дека за отсуството на радост од неговото лице му е виновен некој друг, освен неговата криза на идентитет заради одвоеноста од Соборната Црква; и, можеби, уште, растурањето на неговата личност, што си го приредува со дефокусирање на јавноста оти, навидум, преводот на Епископот бачки г. Иринеј на говорот на Патријархот вселенски г.г. Вартоломеј не бил точен, кога е кристално јасно дека е точен!  

Второ, за криминалот со разните Изгреви и Говрлева нема да зборуваме, бидејќи расколничкиот поглавар г. Стефан е „заштитен“ од државата, барем до моментот додека тие предмети мируваат заклучени во нечија фиока, правејќи го г. Стефан примерен политички послушник!

И, трето, но најбитно! Расколничкиот поглавар г. Стефан би требал сериозно да повнимава на угледот на неговите собраќа! Помеѓу нив сигурно постојат мнозина трезвеномислечки луѓе, коишто се за дијалог и изнаоѓање решение за проблемот со расколот, којшто го наследиле! Како илустрација за реченово, наведуваме дека на некои им е познат условот за преговори: „Сметам дека заострените односи можат да се надминат со добри преговори, но ако биде ослободен Вранишковски - за Плусинфо изјави соговорник од врвот на МПЦ-ОА“ (Плусинфо, 08.10.2013).

Значи, со неговите популистички изјави, со коишто го минира дијалогот, расколничкиот поглавар г. Стефан свесно и промислено ги жртвува своите собраќа, го спушта нивното ниво, со единствена цел - да си ја сочува сопствената позиција, па макар и по цена единството што декларативно го посакува со Соборната Црква - никогаш да не биде постигнато!

Нашата човештина, пак, се состои во следново: и покрај тоа што расколничкиот поглавар г. Стефан, од завист, го има фрлено во затвор Архиепископот охридски г.г. Јован, и покрај прогонот врз Православната Охридска Архиепископија, радоста што ние ја живееме во канонската Црква, во која г. Стефан, за жал, не се наоѓа, но сака да пристапи за да биде со нас, значи, не го отфрла ниту него, ниту неговите собраќа, туку ги повикува во љубовта и радоста на нашата Соборна, Православна Црква.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

надам се да ће ПОА поставити превод

Dok POA ne postavi prevod .. :)

14.10.2013

Кратaк одговор на клевете расколничког поглаварa г. Стефaна

Разлика између чојства и јунаштва се састоји у следећем: јунаштво је чин одбране себе и својих од другог, а чојство  је када другога браните, од себе самог!

Расколнички поглавар г. Стефан, показао је ових дана огромно јунаштво, бранећи самог себе – тако што је канонску Цркву у Р. Македонији, оквалификовао као Цркву састављену од грађана, који су, по њему: „плаћеници и криминалци“ (ТВ -Телма, 12.10.2013)

Ми ћемо се потрудити да покажемо чојство, те тако одбранимо г. Стефана од нас самих, предочујући му да нисмо његови непријатељи, већ да је управо он тај, који је самом себи највећи непријатељ!

Прво, расколнички поглавар г. Стефан, својим исказом: „припадност православљу се не показује саздавањем паралелне цркве, састављене од плаћеника и криминалаца“ (Канал 5, 12.10.2013), јасно показује да у себи нема трунке радости, када у таквом, за њега свечаном, молитвеном чину - постављања камена темељца новом храму, бира такве клеветничке речи. Поменути и очигледни недостатак, показује да ствари за г. Стефана не иду правцем којим би он желео, посебно ако се има у виду да радост и Православље свагда иду руку под руку! И, нека г. Стефан не мисли, како за отсуство радости са његовог лица постоји неки други кривац, осим његове личне кризе идентитета, изазване одвојеношћу од Саборне Цркве; и, можда, још, цепање његове личности, за које је сам одговоран, скретањем пажње јавности, на тобожњи погрешан превод Епископа бачког г. Иринеја, говора васељенског Патријарха г.г. Вартоломеја, а да је кристално јасно да је све изречено истинито!  

Друго, о криминалу који чини сама МПЦ, у разним аферама попут ''Изгрева'' или пак  ''Говрлева'' нећемо говорити, будући, расколнички поглавар г. Стефан је „заштићен“ од државе, барем до момента док ти предмети мирују закључани у нечијој фиоци, чинећи тако г. Стефана примерним политичким послушником!

И треће а заправо превасходно и најбитније! Расколнички поглавар г. Стефан би требао најозбиљније да припази на углед своје сабраће! Међу њима сигурно постоји више трезвеноумних људи, који су спремни за дијалог и изналажење решења за проблем раскола који су наследили! Као илустрацију изреченог, подвлачимо да је некима од њих веома добро познат услов за наставак преговора: „Сматрам да заоштрени односи могу бити превазиђени квалитетним преговорима, али тек када буде ослобођен Вранишковски – изјавио је неименовани  саговорника из врха МПЦ-ОА, интернет порталу Плусинфо (Плусинфо, 08.10.2013).

Дакле, својим популистичким изјавама, којима минира дијалог, расколнички поглавар г. Стефан свесно и смишљено жртвује своју сабраћу, срозавајући њихов ниво, са једним јединим циљем - да сачува сопствену позицију, макар и по цену јединства са Саборном Црквом, за које се  деклеративно залаже а да то јединство никада не буде постигнуто!

Наше пак чојство, састоји се у следећем: и поврх тога што је расколнички поглавар г. Стефан, из чисте зависти, бацио у тамницу Архиепископа охридског г.г. Јована, и поред гоњења Православне Охридске Архиепископије, радост којом ми живимо у канонској Цркви, у којој се г. Стефан, на нашу велику жалост не налази, али жели да приступи и буде са нама, она дакле, не одбацује ни њега, ни његову сабраћу, већ их позива у љубави и радости наше Саборне, Православне Цркве.

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!

• Волим 1

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

• Гости

Владика стобијски Давид у Јоханесбургу

docek_nj._p._vladike_davida_u_johanesbur

Беседа Владике стобијског г. Давида изговорена 16. октобра 2013. године на дочеку у храму Светог апостола Томе у Јоханесбургу:

Драга браћо и сестре, желим са вама да поделим једну своју мисао и осећање које имам данас налазећи се овде међу вама у Африци. Та мисао, сматрам, веома је битна и зато желим да је данас поделим са вама.

Кажу да је пакао немоћ човека да љуби (воли). И заиста, ми у предању наше Цркве сусрећемо најразличитије представе о томе како изгледа и шта је пакао. Али најтачнија представа је, мислим, да је пакао немоћ човека да љуби. Овог лета сам имао тај благослов Божји да је код нас у манастиру у гостима био отац Пантелејмон. Он ми је са тако великом љубављу причао о свима вама, тако да у овом тренутку осећам као да вас све већ познајем. У очима и у срцу оца Пантелејмона видео сам да има толико велику љубав за све вас овде, тако да је ту љубав пренео и мени и оцима и монасима и свим људима који су били тада на светој Литургији коју је служио отац Пантелејмон. Испуњени том љубављу, ми смо на тренутак предокусили Царство Небеско.

Јер ако, као што смо рекли, пакао јесте немоћ човека да љуби, а видимо и чујемо од оца Пантелејмона колико он љуби вас, и ту љубав пренесе нама, онда је то заиста један предукус Царства Небеског овде на земљи, а заједно са том љубављу долази и радост. Јер верујте, није могуће да уопште неко може да каже да је православни хришћанин ако истовремено није радостан човек. Љубав и радост долазе заједно. Радост је темељ сваке хришћанске породице, сваке парохије, сваког манастира.

Са том радошћу вас поздрављам и сада. Та љубав и радост, радост коју нам је овога лета отац Пантелејмон пренео, а ми је осећамо, једноставно не престаје. Верујем да ћемо само умножити и преумножити и ту љубав и ту радост о којој говоримо сада, дружећи се ових дана, а ако Бог да, ја се надам да ћете нам сви ви омогућити да вам узвратимо за ову љубав и ову радост када ви будете дошли код нас. Кажем вам не само од уста него од срца да ћете доћи као у своју кућу и све то нека буде у слави Пресвете Јединосушне Свете Тројице, у име Оца и Сина и Светога Духа, амин.

Подели на овим сајтовима

У БЈРМакедонским медијима,  појавио се невероватан ''новински'' текст ... још невероватнијег аутора .. не и новинара, ...а понајмање Хришћанина, али који за себе тврди да је православан...

Текст је објавио Скопски ''Дневник'' ..који је поређења ради, нешто као Београдска политика, али оно што доноси овај текст то показује који је ниво (дубину-дна) досегла Антихришћанска - власт у БЈРМ кад један такав лист пише на овакав начин, чинећи то заједно са својим чадом ПсеВдохришћанском групацијом, ''мпц'' 

Текст због откривања симптоматичности заслужује пажљивији осврт ..али до тада ево линка па, ''ко воли..нек изволи'' ...

http://dnevnik.mk/?ItemID=F9C39325DD542743B17A25CC63E47E59

Подели на овим сајтовима

Ево последица дуготрајног раскола. На видело све више излази протестанска теологија прилагођена потреби да сами себи оправдају раскол. 

А тек коментари...  :0222_shocked:  Народ неупућен и деценијама кљукан бајком о "својој, личној, народној и само македонској цркви", просто је научен (од стране исте "цркве"), теологији одвојености (раскола), која увек и свагда брани "право" на ту исту одвојеност (раскол) од других.

Колико је само сличности у причи, како аутора тог чланка тако и расколничких владика у Македонији са протестанском идејом (теологијом) да је однос са Богом личан и да нам не треба нико и ништа друго. Да је довољно да "имамо" љубав према Богу а према другима нам та љубав није неопходна. Односно ту имају као одбрану тезу: Они нас мрзе и они су грешници... а ми се молимо Богу за њих, па када се они покају и удовоље нама, онда ће све бити у реду :cheesy3: . А до тада не треба нам јединство са њима, довољан нам је Бог...

Кроз целу њихову теологију прожет је став да имају јединство са Богом мимо јединства са другима. Односно да ти други (православне помесне цркве) вероватно (ово се једноставно намеће као закључак) нису у јединству са Богом

...  :.mislise. Приметите ли да је семе раскола већ дало "добар" плод... јерес се шири и напредује и чека свој тренутак да процвета и роди онај плод због кога је и посејано... 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Сакатост, кљастост, убивеност, промашеност, бесмисленост,  ... потпуна отупелост, духовна аморфност, душевна конзервираноист и умна гетоизираност ...

Трагедија.. човека као таквог ...

Нажалост ..опет и опет, велики део кривице за све ово је на нашим грбинама

Подели на овим сајтовима

Ali ja to shvatam kao diktaturu, a ne i da je narod pao na tu prevaru? vecina nije?

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ali ja to shvatam kao diktaturu, a ne i da je narod pao na tu prevaru? vecina nije?

Нажалост није тако ... Народ је инструментализовганији но у Црној Гори ... и то добрано и изразитије  ... Колективна прелест и самообмана

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Текст из Скопског листа ''Дневник'' иза кога стоји и немали број ''свештеника'' расколничке ''мпц'' именом и презименом ...

Посебно на текст нека обрате пажњу они који још увек немају увид колики је степен неразумевања ..оног основног - шта је Црква и Јединство Православних, и каквим се небираним средствима труди македонски естаблишмент и расколничка ''мпц'' да оправда ју своје потезе а да иза свог деловања имају масу ..као алиби.. и ништа друго ...

Не преговарајте са СПЦ и са грешником Иринејем (бачким)

logo.gif

Српски епископ Иринеј никако да престане да се бави  нехришћанским стварима. Прошлонедељно пљување по нашој македонској цркви, при чему је био ухваћен у великој лажи-да нешто тако није учинио, сад употпуњује још већом ујдурмом . Овога пута у шоку нисмо само ми Македонци, већ  цео хришћански свет. 

Kако преносе спекулације, Иринеј је затражио одржавање великог хришћанског сабора, на коме би просто било одбачено неколико (од десет) Божијих заповести. Овакав свој став Иринеј образлаже ставом, да му је епископско деловање у цркви јако ограничено тим Божјим заповестима.

Вест је бомбастична, ипак, да ли је и истинита? Намера да се удари директно на заповести, које су главни стубови Хришћанства, делује заиста невероватно и зато ова информација треба да се прихвати са крајњом резервом. Највероватније да је неки подлац, бачком епископу ставио у уста ове нехришћанске захтеве.

Па Иринеј није такав поп, зар не? Да, факт је да је евентуални подметач, инспирацију за ово дело добио од самог владике, који је додавао своје речи патријарху Вартоломеју када је МПЦ назвао псевдоцрквом, али је творац ове „вести“ ипак претерао. Зар би се Иринеј јавно одрекао праведних заповести: не кради, не лажи, не пожели ништа туђе...? То би га уништило пред другим владикама и сигурно би био расчињен. Јер тражити овакве ствари било би  недопустиво рушење хришћанства. 

Да не ситничаримо превише, сасвим је друга ствар да ли животом и својим деловањем Иринеј уопште и поштује те заповести. За гажење божијег закона, друге владике би и могле да му прогледају кроз прсте, поготову што је овај грешник прави јуришник признатих цркава, односно члан је одабраног„канонског“ друштва. А то ''друштво'' има своје сопствене заповести. Заповести које допуштају и да будеш националиста, и да желиш туђе, и да мрзиш, и да лажеш, и да ... само при томе, да не дираш у поредак који су направиле тих неколико православних цркава. Друге који моле за прикључење, ударај, гађај, гази, понижавај... и немај бриге, то није грех (не потсећа ли вас ово на ЕУ?).

Ово је уводни део текста у коме се види сва малициозност и потпуно отсуство мере.. али и решеност етсаблишменат да јавност храни будалаштинама и да је спинује и најлуђим подацима, у циљу држања ван православне екумен колико год је то могуће ... 

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Veliki je krst koji Vladika Jovan nosi na svojim plecima. Ali svi mi nosimo svoj krst i svakome je njegov najtezi. Medjutim, mislim, mnogi zavide Vladiki Jovanu sto on njegov krst nosi u odbrani pravoslavlja i svete crkve protiv raskolnika. Vjerujem da Gospod i svi sveti Apostoli vide njegovo mucenistvo i da ga podrzavaju i daju mu snage da istraje. To je sigurno takojer, i oni su prezivljavali svakakve torture i mucenja braneci veru u Gospoda i rijec Bozju. Placali su glavom svojom u odbrani vjere u Gospoda i u najtezim trenucima nijesu ga se odricali ( izuzimajuci Sv. Petra, koji ga se triput odrekao ) niti odustajali od puta kojim ih je Gospod uputio. Molimo se za Vladiku Jovana i time mu dajmo podrsku da istraje a ujedno mu cestitamo na tome sto je bas njega Gospod izabrao da ponese taj krst na svojim plecima. Sa vjerom u Gospoda, bice dovoljno jaka da izdrze. Amim

Подели на овим сајтовима

Да се коментира Антонио Спасев е исто како да се коментира Мирко Ѓорѓевиќ. Дали ставот на Мирко е став и на СПЦ и на целиот српски народ? Знам дека не` сакате помалку од црниот ѓавол, ама пак не е в ред да се пишуваат вакви глупости на еден православен форум и да се претставуваат секакви глупости како јавно мислење на македонскиот народ.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Текст из Скопског листа ''Дневник'' иза кога стоји и немали број ''свештеника'' расколничке ''мпц'' именом и презименом ...

Чиме доказујеш ову своју тврдњу?

Подели на овим сајтовима

Да се коментира Антонио Спасев е исто како да се коментира Мирко Ѓорѓевиќ. Дали ставот на Мирко е став и на СПЦ и на целиот српски народ? Знам дека не` сакате помалку од црниот ѓавол, ама пак не е в ред да се пишуваат вакви глупости на еден православен форум и да се претставуваат секакви глупости како јавно мислење на македонскиот народ.

Да је Антонио лупетао глупости то је истина. Уједно и једина из овога што си ти написао.

Прво Спасев је као верник и као брани своју религијску организацију а Мирко је бандит црвени који је... прича за себе. Друго, ово са љубављу "нас" према "вама" ти је дебели промашај односно то ти је, изгледа, неки одбрамбени механизам за правдање себе а кривљење других. Треће, ове глупости нико овде није писао већ их је само пренео као илустрацију, исечак из живота, који мање-више одговара расположењу широких Мпц маса. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...