Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Марко Кимов и Давид Нинов кои се самопрогласени владици на Православната охридска архиепископија - vidi ovo he,

ko je ko samorpglašen pitam se c,c,c,c,c...

Да, да.. Брате ..о томе говорим..

Екипа расколника у БЈРМ, има потпуну СВЕСТ о самопроглашености... и квази аутокефалији.. и свом уделу и одговорности за исту. И апсолутно зна да то није у реду.. у противном не би им то сметало , иако је потпуна лаж , у случају владика Марка и Давида..

Дакле, расколници апсолутно ЗНАЈУ ШТА РАДЕ.. и због чега то раде...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

• Гости

No, ima jedna po meni malo čudna situacija (jedino ako nisam dovoljno obavešten) ,

prateći sva ova dešavanja vladiku Joakima koliko vidim niko ne dira niti spominju, pošto evo počeo je progon i ostalih episkopa!

Jel on nema makedonsko državljanstvo?

Dal ga za sada nediraju zato što je odavno bio u SPC, za razliku od ep.Marka i Davida koji su bili u MPC?

Подели на овим сајтовима

No, ima jedna po meni malo čudna situacija (jedino ako nisam dovoljno obavešten) ,

prateći sva ova dešavanja vladiku Joakima koliko vidim niko ne dira niti spominju, pošto evo počeo je progon i ostalih episkopa!

Jel on nema makedonsko državljanstvo?

Dal ga za sada nediraju zato što je odavno bio u SPC, za razliku od ep.Marka i Davida koji su bili u MPC?

Он никада није био део расколничке ''мпц''.. Он се почетком деведесетих замонашио на Цетињу где је и био монах... дакле никада није као клирик припадао ''мпц'' ..Па и не могу д ага оптужују за ствари за које оптужују остале епископе..

А можда и нема македонско држављанство више, јер то је било давно а по тадашњим нашим законима да би сте добили Југословенско држављанство морали сте да с еодрекнете старог.. Али није то у питању..у питању је та његова неприпадност ''мпц'' као клирика..Наравно док је био мирјанин био је у ''мпц'' по крштењу... вероватно..

Подели на овим сајтовима

Он никада није био део расколничке ''мпц''.. Он се почетком деведесетих замонашио на Цетињу где је и био монах... дакле никада није као клирик припадао ''мпц'' ..Па и не могу д ага оптужују за ствари за које оптужују остале епископе..

А можда и нема македонско држављанство више, јер то је било давно а по тадашњим нашим законима да би сте добили Југословенско држављанство морали сте да с еодрекнете старог.. Али није то у питању..у питању је та његова неприпадност ''мпц'' као клирика..Наравно док је био мирјанин био је у ''мпц'' по крштењу... вероватно..

Епископ Јоаким је рођен пре раскола и пре раскола је и крштен.

Вероватно да расколници и власти смишљају како би могли њега да оптуже.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Da,da baš zbog toga sam i pitao , jer znam da je zamonašen kod Mitopolita (kao i ostalo makedonsko monaštvo iz devedesetih) i bio je profesor, te mi odmah to palo na pamet dal ima makedonsko državljanstvo.

Očito im najbolnija tačka što su Arhiepiskop i "samozvani" episkopi "izdajnici crkve" , te ep.Joakima i ne primećuju ali nebi me čudilo da nešto izmisle te i njega da progone za nešto, pa da mu zabrane ulaz u Makedoniju.

Подели на овим сајтовима

• Гости

nisam pročitao ovaj post - tek sam sada video ali očito da isto mislimo!

Подели на овим сајтовима

Он сигурно има македонско држављанство, јер би у супротном њега експресно протерали као странца. Рекли би да је страним држављанима забрањено нешто (ко ће га знати шта би измислили, то ниједној власти, у било којој држави, никада није био проблем - да измишљају). И увели би му бар 10 година да не сме да уђе у Македонију!

Подели на овим сајтовима

Ко зна шта је њима на памети и зашто га цитирају!

Вероватно да себе и не виде као пале у етнофилетизам.

Мада, мислим да су они на још дубљем нивоу проблема од проблема етнофилетизма.

Кад томе додамо да су аналфабете у теологији добијамо прву моју реченицу :)

Нешто ми се чини да је и текст на насловној страни њиховог сајта у највећем делу преписан (можда препричан?) из Еклисиолошких теми Митр. Зизиуласа.

Подели на овим сајтовима

Да , тако је он је рођен '49. године..

По аутоматизму сам написао јер у БЈРМ ванредна ситуација траје практично од '41. кад су бугарски фашисти протерали сво монаштво и клир СПЦ из тадашње Вардарске Бановине као и Митрополита Скопског Јосифа, те успоставили Јеретичку Бугарску Екзархију, на територији цела данашње БЈРМ.

Ово што данас имамо у Македонији, .. је РОЂЕНА СЕСТРА - још боље рећи директан ПОРОД те екзархије која је и осуђена као јерес .. Потпуно исти државно-''срквени'' принципи красе и данашњу расколничку ''мпц'' као и тадашњу јеретичку бугарску екзархију..

Т

Подели на овим сајтовима

Овде и није на одмет поменути, тј. направити просту паралелу између Цркве Божије и псевдоцркве. Између Епископа Јоакима и псевдоепископа - рашчињеног расколника Кирила, тј. Николе Поповског.

Први - живи монашким животом, у Епископском је достојанству - Икона је Христова, скроман, мудар, има страха Божијега, пастир добри, у Заједници са Свима Светима, врлином украшен, све његово је у Христу, кроз Христа и за Христа...

Други - не живи монашки, није у Епископском достојанству - није Икона Христова (ако изузмемо то да је створен по Лику и Подобију, овде мислим конкретно на чин), није скроман, није мудар, нема страха Божијега, није пастир, није у Заједници са Свима Светима, није украшен врлином, није утемељен у Христу, већ Га, напротив, непрестано распиње, суђен за убиство, партијаш...

Ко има очи да види, нека види...

Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење.

Св. Иринеј Лионски

Подели на овим сајтовима

Да , тако је он је рођен '49. године..

По аутоматизму сам написао јер у БЈРМ ванредна ситуација траје практично од '41. кад су бугарски фашисти протерали сво монаштво и клир СПЦ из тадашње Вардарске Бановине као и Митрополита Скопског Јосифа, те успоставили Јеретичку Бугарску Екзархију, на територији цела данашње БЈРМ.

Ово што данас имамо у Македонији, .. је РОЂЕНА СЕСТРА - још боље рећи директан ПОРОД те екзархије која је и осуђена као јерес .. Потпуно исти државно-''срквени'' принципи красе и данашњу расколничку ''мпц'' као и тадашњу јеретичку бугарску екзархију..

Има једна разлика.

Бугарска егзархија се јавно покајала и вратила у окриље Једне Свете...

Расколничка (а потенцијално и јеретичка - док их Сабор не осуди као јеретике) МПЦ све је даље од покајања. А по њиховим изјавама (у рангу трабуњања), могао би се очекивати и захтев да све помесне Цркве (а особито српска, грчка и бугарска) поднесу покајање расколничкој дружини у Р. Македонији!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...