Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Марек рече

Joj ne znam, mene je Kostić sa onim svojim drvenim likom odmah poremetio. Takođe, očekivao sam od scene sa srbosekom da bude snažnija, da bar ona izazove reakciju. Loš mi je i rad kamere, ne znam, nisam zanemeo, baš me nije potreslo.

Meni je ta scena sa srbosjekom potresna, ne sama scena već snimak na ranu grkljana posle.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, J_a_n_a рече

@Марек Moram da dodam da ljudi koji su preživeli rat će emotivnije reagovati, pritom mislim na ratove 90-ih a pogotovo oni koji su imali nekog u Jasenovcu, i to je prirodno, i drugačije će sagledavati neke scene. Pričam ti ovo zbog onog dela o društvenim mrežama i da ljudi piju lekove za smirenje unapred, ne zameri.

Svakako odgledaj film do kraja. 

Ma razumem ja tebe savršeno, ne brini 😊 Sve je to meni jasno i ja to razumem i to nije problem. Ja samo pričam o utisku o filmu per se i kako mi to sve izgleda.

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Natasa. рече

Nema potrebe. Prenosimo utiske kao gledaoci, ne mora svima da se svidi.

Да, свако би боље режирао, био бољи селектор...Генерално од дрвета не видимо шуму.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Просечан србенда рече

Мислим да је ова девојчица Биљана Чекић  одлично одиграла Дару и верно приказала њену борбу, храброст и  одлучност да испуни мајци завет. Израз лица јој је одлучан јер није дозволила да је  обузме очај услед губитака најближих и свега што се дешававало.

Od nje ovi stariji da uče malo da se podsete :D odlična je zaista u svakoj sceni.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Марек рече

Kad sam već spomenuo Šindlera, ima ona scena kad se skupljaju zlatni zubi na sto, prstenje, nakit, sve što su nacisti poskidali sa živih ljudi nekom monstruoznom metodom, bukvalno da ti se povraća od težine scene, do tad tako nešto nisam video. Ili scena kad Fajns random puca po logorašima,u momentu shvatiš kako je ljudski život beznačajan u njegovim očima, kako od opstanka pravi lutriju i odmah ti dođe da uskočiš u scenu i uradiš mu svašta i tad se automatski identifikuješ sa logorašima, bukvalno dobiješ fizičku reakciju na scenu. E TO ja ovde, između ostalog, nisam video, nisam video dramatičnost života u Jasenovcu. A tek neki Amer u Minesoti ne bi.

DA NE KAŽE NEKO KAKO SAM IZJAVIO DA ŽIVOT U JASENOVCU NIJE BIO TEŽAK DA OBJASNIM: Da, znam o Jasenovcu sve što je pisano i ispričano, znam koliko je to iskustvo bilo stravično i nemerljivo tragično, ali ovaj film mi nije nadogradio to. Nije me potresao, negde je zaboo sa scenarijom, tehničkom izvedbom, realizacijom.

Jasno je da Dara nije first class holywood film, kao sto je na prime Sindler koji je u toj kategoriji, .... u svakom pogledu, i Oskar glume i kamere i slike i scenografije i zvuka (muzika po meni vrhunska, narocito u nekim scenama), .... ali kao pionir ovakve produkcije kod nas sasvim je zadovoljavajuci,.... za ovaj region je ispunio cilj, .... za druge, zavisi od mnogo faktora....

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

i kamere i slike i scenografije i zvuka (muzika po meni vrhunska, narocito u nekim scenama), .... ali kao pionir ovakve produkcije kod nas sasvim je zadovoljavajuci

Slažem se.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Jasno je da Dara nije first class holywood film, kao sto je na prime Sindler koji je u toj kategoriji, .... u svakom pogledu, i Oskar glume i kamere i slike i scenografije i zvuka (muzika po meni vrhunska, narocito u nekim scenama), .... ali kao pionir ovakve produkcije kod nas sasvim je zadovoljavajuci,.... za ovaj region je ispunio cilj, .... za druge, zavisi od mnogo faktora....

Šta znam, mislim da nije to ni do budžeta nego više do vizije. 

Evo recimo jedne scene koja je pogodila gde treba, nije toliko vizuelno strašna koliko zapravo pravi tenziju i tera te da žališ protagonistu a ovom liku sa maljem uradiš svašta. Dakle, ne moraju scene da budu ni ne znam ti ja kakav horor, već da te trznu dobro.

• Тужан 1
Подели на овим сајтовима

Ja sam prvu polovinu filma bio na ivici suza, (posle sam valjda oguglao)... ali zato što su u pitanju istorijski događaji koji me uvek potresu... a ne zato što je film dobar.

Prosto nema dobru priču i razvijene likove i cela ideja se svodi na: evo da vidite kako je Jasenovac bio strašan.

Kad imaš samo takvu ideju i ništa više od toga onda snimi dokumentarac.

Inače, manje bitno ali me baš odvraćalo - ni jedan od "Hrvata" (sa izuzetkom časne sestre) nije ubo hrvatski akcenat i govor kako treba, a u nekim trenucima čak ni jezik (napolje umesto vani). Prvi ustaša na samom početku filma je očigledno dorčolac..

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Драшко рече

Pljuvali su svi i Šotrin Kosovski boj ali to do sad ostade jedino ostvarenje na tu kapitalnu temu.

Nažalost tako je. Tu su glumci i dijalog, zaplet, odlični, ali ostalo i ne baš, mada i oni su imali bedan buđet i snimili na brzinu to, ali uprkos nedostatcima ostade jedini na tu temu. :((

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Prosto nema dobru priču i razvijene likove i cela ideja se svodi na: evo da vidite kako je Jasenovac bio strašan.

Bravo, to ja pričam. Ima premisu "Srbe klali Hrvati" i ne ide dalje od toga, nema neki širi kontekst, nema širinu. Opet kažem, da ga gleda neki Crnac u Bronksu bio bi u fazonu "ma ludi Sibirci i Kiprani se biju".

пре 5 минута, Avocado рече

Prvi ustaša na samom početku filma je očigledno dorčolac..

Ovo je presmešno 😂 Imamo hronični nedostatak osećaja za detalje u filmovima, to sam primetio. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

Inače, manje bitno ali me baš odvraćalo - ni jedan od "Hrvata" (sa izuzetkom časne sestre) nije ubo hrvatski akcenat i govor kako treba, a u nekim trenucima čak ni jezik (napolje umesto vani). Prvi ustaša na samom početku filma je očigledno dorčolac..

Haha...jeste ta časna sestra je bas dobra, Tatjana Kecman, Vuk Kostić je ubo akcenat, to jedino :D Meni je i igor Đorđević bio dobar.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Марек рече

Šta znam, mislim da nije to ni do budžeta nego više do vizije. 

Evo recimo jedne scene koja je pogodila gde treba, nije toliko vizuelno strašna koliko zapravo pravi tenziju i tera te da žališ protagonistu a ovom liku sa maljem uradiš svašta. Dakle, ne moraju scene da budu ni ne znam ti ja kakav horor, već da te trznu dobro.

Scene akcije su zaista teske za snimanje, ovde je dobro odradjeno, cini mi se da stalno menjanje kamere i uglova i daljine doprinose tom dobrom utisku, i dobra montaza na kraju.... tesko to mozemo ocekivati od Dare,.... ali kazem, ako se ima malo predistorije i ako se citalo o tim vremenima u NDH,... onda se ipak moze uci u film i likove i pricu i sve drugo,.... za nas region i malo sire film je dobar,.... meni je jos tesko....

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Марек рече

Bravo, to ja pričam. Ima premisu "Srbe klali Hrvati" i ne ide dalje od toga, nema neki širi kontekst, nema širinu. Opet kažem, da ga gleda neki Crnac u Bronksu bio bi u fazonu "ma ludi Sibirci i Kiprani se biju".

Isto bih ovo rekla i za Aidu, ima primesu Srbi poklali muslimane u Srebrenici, Srbi su životinje. Film kao film dosadan i spor, mada ima dobre emotivne momente, naši glumci briljiraju.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, cloudking рече

Ovaj post ilustruje zasto je neophodno da deci gradimo ukus od malena. U suprotnom dobijamo horde povrsnih i neobrazovanih sledbenika koji nemaju ikakav intelektualni integritet.

NEsposobnost da se sagleda sustina i emotvno vezivanje za povrsnosti.

"Aha, cim je film o nasim stradanjima to NE SME da se karakterise ikako drugacije osim superlativno kakav god da je film." Positovecujes istorijski dogadjaj sa jednom umetnickom interpertacijom tog dela. Ta nesposobnost diferencijacije tih pojmova je ekstremno zabrinjavajuca (naglasak na ekstremno, zgodna rec) narocito sto si relativno mlad covek...

Човече, ја сам пренео свој утисак о филму и рекао да ми је жао што Марек није осетио оно што је режисер хтео да пренесе као емоцију. Ти твој укус усађуј својој деци и схвати да твој укус није мерило ама баш ничега и никоме и знам да те боли што свет није скројен по твом укусу ал за борбу са гордошћу је већ потребан известан степен духовопсти. 

Нема потребе да се константно јављаш са својим судом о нама који имамо другачије мишљење од тебе као необразованим хордама без интегритета. Дакле молио бих те да одабијеш јер нико није дужан да трпи твоје исфрустрирано вређање, ако немаш ништа конструктивно да кажеш ништа нормално, само прескочи оно што напишем, тим пре што се нисам теби обратио, и обојици милина. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...