Jump to content

Papin najvažniji suradnik: Bez Srpske pravoslavne crkve ništa od kanonizacije Alojzija Stepinca

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 часа, Дејан рече

Negde davno sam čitao da su ustaše streljale Stepinčevog kanonika , kojeg je Stepinac poslao ustašama da se založi za Srbe. Evo, ja sam to čitao davno, a nigde ne mogu da nadjem kako se taj čovek zvao. Jel zna neko?

Не. И ја сам исто то читао и просто је трагедија како се те референце забораве временом. Исто као што не могу да пронађем усташког званичника који је писао о томе како су Павелић и врх НДХ имали резерве према Степинцу конкретно због његове репутације као "Александровог надбискупа", због ангажмана његовог брата и због протествних писама које је писао поводом одвођења људи у логоре.

Али опет, истини за вољу, ни та протестна писма нису била оштра колико је ситуација захтевала, нити баш толико честа колике су биле размере злочина. Али јесу постојала.

Колико се сећам, такт је изгубио једино након масакра у Глини и након покоља оних словеначких католичких калуђера у Јасеновцу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Дејан рече

@SrbinKatolik Znaš, Tomson i Baja Mali Knindza su neuporedivi, jedan puni stadione drugi kafane i društveni uticaj je veoma različit.

А Баја никада и нигде није имао ништа слично у текстовима попут Томсона.

То може бити исто само некоме ко гледа ствари ван сваког контекста догађаја.

А такође је истина да је Баја андерграунд појава.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, SrbinKatolik рече

Neke Tomsonove pesme vole i Srbi "Lijepa li si" recimo, vidi komentare na YouTubevideces puno pozdrava od Srba ja ga ne slusam za mene je on sramota i izrod časnog hrvatskog naroda.

Nikada dok sam živ neću prihvatiti ekstreme kao što je Justin Popović ili Nikolaj Velimirović ali Srbin sam pa neću ih previše ni kuditi za mene je ta PC jedan od važnih delova naše nacionalne tradicije, poput hrama Svetog Save, bolje reći Katedrale Sv. Save koja za sve nas ima simboličan značaj, za mene ne toliku dimenziju kao za nekog Pravoslavnog Srbina, za mene je Sv. Sava pre svega Rastko, srpski princ veliki diplomata i čak državnik i to za celinu našeg naroda ima veliki značaj. Hram Sv. Save jeste spomenik ali ne i samo to nakon 100 godina gubitaka, Srbija, ali ne zbog ove vlasti, napokon vaskrsava i nije na početku oporavka već se u celini obnavlja i zemlja i narod i pravimo značajan otklon od komunizma koji je nas Srbe najviše uništio.

Posebno u delovima Srbije gde su kao kod mene porodice 99.99 posto i danas neskloni crkvi i u srcu nose Tita u mnogim našim porodicama nikada nisu ni bili u crkvi mnogi, mene je baka krstila kao dete u KC ona je bila mislim jedina u familiji vernica od ostalih niko crkvu nikada nije video ali ja sam imao sreće da odrastem uz crkvu , molitvu i Boga. Na zalost moji roditelji nisu skloni tome niti šira familija štaviše Crkvu smatraju izvorom svih zala i kao bi moj rodjak rekao "šteta što je Tito umro prerano inaše bi još potamanili tih srpskih popova to je najveće zlo našeg naroda" I na žalost dobar deo našeg srpskog naroda misli isto, za mene je odsustvo vere u Boga oduvek bilo ne zamislivo.

Пуно поздрава од Срба? Баш ме занима какви су ти Срби-очито никакви. Да могу то да кажем са пуним правом, јер Србин који има грам душе и памети не може поздрављати усташу.

Остатак овога што си написао је заиста тужно и за жаљење, али ме нећеш разумети ако ти будем објашњавао зашто. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Тражитељ рече

Не. И ја сам исто то читао и просто је трагедија како се те референце забораве временом. Исто као што не могу да пронађем усташког званичника који је писао о томе како су Павелић и врх НДХ имали резерве према Степинцу конкретно због његове репутације као "Александровог надбискупа", због ангажмана његовог брата и због протествних писама које је писао поводом одвођења људи у логоре.

Али опет, истини за вољу, ни та протестна писма нису била оштра колико је ситуација захтевала, нити баш толико честа колике су биле размере злочина. Али јесу постојала.

Колико се сећам, такт је изгубио једино након масакра у Глини и након покоља оних словеначких католичких калуђера у Јасеновцу.

Da, najoštrije pismo je napisao nakon ubijanja katoličkih svećenika. 

Al nikada nije bio toliko oštar prema NDH i Paveliću koliko je bio prema Jugoslaviji i Titu.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Дејан рече

По чему су екстреми?

Moram se vratiti na isto mesto gde sam to pročitao pokušaću i ovde u inostranstvu naći ima naših knjiga postoji dosta gadosti od te dvojice tzv "svetaca" na pretek Velimirović je bio antisemita hvalio nacističke vlasti u Berlinu a Justin Popović je bio još gori esktremista nije se bavio Jevrejima više filetizmom svakako je začetnik mržnje unutar SPC i sve što nije u okviru SPC za njega je bila jeres protiv koje se trebalo i silom boriti.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, SrbinKatolik рече

Moram se vratiti na isto mesto gde sam to pročitao pokušaću i ovde u inostranstvu naći ima naših knjiga postoji dosta gadosti od te dvojice tzv "svetaca" na pretek Velimirović je bio antisemita hvalio nacističke vlasti u Berlinu a Justin Popović je bio još gori esktremista nije se bavio Jevrejima više filetizmom svakako je začetnik mržnje unutar SPC i sve što nije u okviru SPC za njega je bila jeres protiv koje se trebalo i silom boriti.

Vidi druže, nemam ništa protiv da u intimi doma svoga ili medju sebi sličnima ovako govoriš, ali ovde na sajtu to ne možemo da tolerišemo. Dakle, o Nikolaju i Justinu ovde znamo mnogo više nego ti. Zato sam ti i postavio pitanje . Izneo si neke floskule koje mogu da prodju samo na HRT dnevniku i u ekstremnom krilu HDZ-a kao i u ostacima KPJ gde po potrebi mogu da se koriste komunističke laži.

Ja mogu da razumem da te neke temw ne zanimaju, da se nisi bavio ovom dvojicom svetitelja, ali to ne znači da na osnovu šturog znanja treba iznositi ovako velike tvrdje. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Дејан рече

Vidi druže, nemam ništa protiv da u intimi doma svoga ili medju sebi sličnima ovako govoriš, ali ovde na sajtu to ne možemo da tolerišemo. Dakle, o Nikolaju i Justinu ovde znamo mnogo više nego ti. Zato sam ti i postavio pitanje . Izneo si neke floskule koje mogu da prodju samo na HRT dnevniku i u ekstremnom krilu HDZ-a kao i u ostacima KPJ gde po potrebi mogu da se koriste komunističke laži.

Ja mogu da razumem da te neke temw ne zanimaju, da se nisi bavio ovom dvojicom svetitelja, ali to ne znači da na osnovu šturog znanja treba iznositi ovako velike tvrdje. 

Kako nisam čitao sam o Justinu Popoviću, zanimalo me je posebno njegov život u Ćelijama nakon što su ga komunističke vlasti oterale sa Bg Univerziteta jako zanimljiva ličnost kao i Nikolaj Velimirović u to nema sumnje ali oni su za mene ekstremi kao i Amfilohije i Irinej danas. Za mene je pravi svestenik ili episkop pa i gospodin Grigorije i kada jednog dana ovi nestanu a on postane patrijarh SPC će se vratiti sebi jer sada ionako malobrojni korpus vernika se osipa zbog silnih skandala u SPC od malverzacija do pedofilskih skandala i sl. 

Svega toga sem nacionalizma ima i u KC. Nacionalizma jako malo ili skoro ni malo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Дејан рече

Pogledao dva puta. Nije mi se svideo jednostran film koji od njega pravi sveca a evidentno je da on svetac nije bio ali nije bio ni zločinac on nije skrivio bar niti jednu smrt ali je nesto poput Seselja danas sirio ekstremne ideje loše posebno za naš narod.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, SrbinKatolik рече

Sve mi se čini "sokole" nastaviš li ovako nećeš dugo bivstvovati na forumu.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, SrbinKatolik рече

Kako nisam čitao sam o Justinu Popoviću, zanimalo me je posebno njegov život u Ćelijama nakon što su ga komunističke vlasti oterale sa Bg Univerziteta jako zanimljiva ličnost kao i Nikolaj Velimirović u to nema sumnje ali oni su za mene ekstremi kao i Amfilohije i Irinej danas. Za mene je pravi svestenik ili episkop pa i gospodin Grigorije i kada jednog dana ovi nestanu a on postane patrijarh SPC će se vratiti sebi jer sada ionako malobrojni korpus vernika se osipa zbog silnih skandala u SPC od malverzacija do pedofilskih skandala i sl. 

Svega toga sem nacionalizma ima i u KC. Nacionalizma jako malo ili skoro ni malo.

Kao i svaki sveti otac , tumačiti se  mora iz duha vremena. Ta priča o osipanju PC zbog pedofilije nije tačna. To su glulosti i neupućenost. Otac Justin jeste imao svoje ekstremne stavove, naročito o ekumenizmu, Nikolaj takodje, jelte poredio je pad Adama sa padom Pape u Rimu. Pravoslavne ekstremne struje ih koriste za opravdavanje svojih stavova, medjutim ,svetinje svetima, plitkost plitkima. 

E sad, šta sve laju o Nikolaju. Jedni kažu da je ekstrem, drugi da je svilen i salonski kaludjer, treći da je izdajnik vere, da je nacista, kolaboracionista i hitlerovac, da je bio protiv voza, kulture i kupanja. On se u trenutnim istorijskim okolnostim dobro držao, njegov život je poprilično izučen a psi laju a betar nosi. Nemam ja ništa protiv da ti imaš odredjene utiske, imam ih i ja , ali celina je celina a ne uzimati šta ti odgovara.

Juče si pričao da u KC Poljaci i Hrvati su ekstremni nacionalisti a danas tvrdiš da u KC nema nacionalizma.

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, SrbinKatolik рече

Pogledao dva puta. Nije mi se svideo jednostran film koji od njega pravi sveca a evidentno je da on svetac nije bio ali nije bio ni zločinac on nije skrivio bar niti jednu smrt ali je nesto poput Seselja danas sirio ekstremne ideje loše posebno za naš narod.

Jesi gledao Pavelić bez maske?

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Дејан рече

Kao i svaki sveti otac , tumačiti se  mora iz duha vremena. Ta priča o osipanju PC zbog pedofilije nije tačna. To su glulosti i neupućenost. Otac Justin jeste imao svoje ekstremne stavove, naročito o ekumenizmu, Nikolaj takodje, jelte poredio je pad Adama sa padom Pape u Rimu. Pravoslavne ekstremne struje ih koriste za opravdavanje svojih stavova, medjutim ,svetinje svetima, plitkost plitkima. 

E sad, šta sve laju o Nikolaju. Jedni kažu da je ekstrem, drugi da je svilen i salonski kaludjer, treći da je izdajnik vere, da je nacista, kolaboracionista i hitlerovac, da je bio protiv voza, kulture i kupanja. On se u trenutnim istorijskim okolnostim dobro držao, njegov život je poprilično izučen a psi laju a betar nosi. Nemam ja ništa protiv da ti imaš odredjene utiske, imam ih i ja , ali celina je celina a ne uzimati šta ti odgovara.

Juče si pričao da u KC Poljaci i Hrvati su ekstremni nacionalisti a danas tvrdiš da u KC nema nacionalizma.

Jeste ali na svetu ima 1.2 milijarde Katolika a vecina njih su van Evrope i nikad čuli ni za Hrvate niti Srbe a kamoli nekog Stepinca. Takodje nije isto crkva u Hrvata i crkva nekog naroda koji nije na granici civilizacija okruzen "agresivnim neprijateljima" kako to tvrde Hrvati "nedoraslim Islamistima i pravoslavnim Talibanima" kako znaju reći. Crkva u Hrvata po meni vodi jedan napaćeni , pokradeni i izmučeni narod, mislim na Hrvate u BiH koji u stvarno ugroženi i čak im Dodik pomaže znajući da se i Srbi mogu naći u istoj situaciji. Dakle za mene je nacionalizam u crkvi u Hrvata realnost ali ga ne opravdavam kao vatreni pobornik Drugog vatikanskog sabora, ideja promena u crkvi i snažne i agresivne borbe protiv malodušnog nacionalizma na našim prostorima i u zapadnom i istočnom delu on je realnost a ova borba oko Stepinca ili Velimirovića i Popovića izmedju Srba i Hrvata generalno podstiče nacionalizam. Od tolikih ljudi u obe crkve na vrh su i jedna i druga strana iznele ne toliko vazne ljude skromnog udela u istoriji oba naroda ili čak štetnog uticaja zavisi kako ko od nas gleda.

To što sam KAtolik ne mora da znači da mislim da je papa Pio bio svetac ma kolika njegova stvarna moć u Vatikanu bila kao i kod Stepinca mogli su možda i više.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...