Jump to content

Константни напади новина (папирне/електронске) на СПЦ / Шта ви мислите, да ли би СПЦ требало да има барем једне новине (папирне/електронске) ако не више?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Већ сам неколико пута о томе писао овде: о медијима (папирним новинама, интернете порталима/страницама)... као и о дигитализацији на светском нивоу, као и о томе како на Западу (свака држава као и верске заједнице) већ увелико раде на томе да направе стратегију/визију како да заузму најбољи могући положај и да заштите своје интересе....

Е сад... сведоци смо сви учесталих напада на Цркву као и поједине људе који воде Цркву... дакле тренутно СПЦ је у таквој позицији да чека кад ће неко (неке новине) да избаце нешто, ово или оно али у већини случајева негативно.... не улазим у то дали је извештавање тачно (истина) или није.... имамо примере где су вођени судски процеси против лажних извештавања неких новина и где је доказано да то што је писано није истина.....знам једног чоека' као и још неке људе који су контактирали путем електронске поште новине Курир и доказима указивали на нетачност извештавања и замолили да се вест само уклони и никаквог одговора повратне рекације било које врсте, са оваквим зна се како се ствари решавају....

Дакле, код нас новине или ТВ станице који су често у страном власништву свакодневно обликују  умове наших људи свих узраста.... пласирају информације према нечијем интересу, циљевима итд....

Зашто све ово горе пишем?

Сад шта ћу написати многима од вас ће звучати вероватно чудно и неприхватљиво/контроверзно....по мени СПЦ би требала да има најмање троје или четворе новине (штампане и електронски формат)  различитог калибра... тако да на дуге стазе планираном стратегијом затвори стави под кључ новине као што су курир и још неке друге новине... према томе не треба оставити простора разбојницима/плаћеницима да уништавају наш народ..... исто тако по мени СПЦ би требала имати ТВ станицу која ће ићи 24h, ТВ Храм је одлична идеја и доста лепо ради, али ту има још простора за даљу мисију/рад...

Овде неки који воле сентименталије/гуруистичко/сентиш Хришћанство рећи ће: јојјјј мој духовник би те сад екскуницирао, или доделио епитимију за ово што си горе написао... итд...

Као и до сад што сам писао овде, непишем све ово напамет вез упоришта....ДАКЛЕ/АЛИ кад човек чита текстове Отаца Ране Цркве може се видети увек једна отвореност спремност код отаца за делање/рад за активности да се у сваком моменту заштити паства/народ као и интереси Цркве -- дакле потези Отаца Ране Цркве су биле чак понекад контроверзне у њихово време -- на пример да човек узме само Кападокијце у обзир....

Код нас имамо ситуацију: Човек иде ујутро или у току дана да купи себи (за продицу) нешто и хоће уз све то да купи новине, ово је више " безазлени" ритуал код великог броја нашег народа... Зашто не понудити алтернативу људима?  Наш велики чоек, Свети Саво да није понудио крсну славу као алтернативу пастви/народу ко зна како би се ствари одвијале....

Разборитом/разумном чоеку' не треба пуно па да дођете до закључка да је већина новина код нас буквално дно дна по свим параметрима,  само да споменем један детаљ код нас у новинама често/увек се среће а то су сензационалистички наслвои... ако на пример:  "Тај и тај или та и та је урадио/ла то од чега се леди крв у жилама..."  И да не говорим о другим гадостима које се свакодневно налазе у новинама....

Ево не треба вам познавање језика да би уочили разлику, колико су пристојније новине на Запад, кажем не треба вам познавање језика довољно је да отоврите очи добро и да погледате, ето упоредите ове новине са било којим новинама код нас па сами закључите:

Француска:

https://www.lefigaro.fr/

https://www.lemonde.fr/

Италија:

https://www.repubblica.it/

https://www.corriere.it/

Аустрија:

https://www.diepresse.com/

https://www.derstandard.at/

Енглеска:

https://metro.co.uk/

https://www.thesun.co.uk/

Немачка:

https://www.spiegel.de/

https://www.bild.de/

Поздрав за све људе добре воље

P.S.

Шта ви мислите, да ли би СПЦ требало да има барем једне новине (папирне/електронске) ако не више?

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, uomo del Ve.Te. рече

Дакле, код нас новине или ТВ станице који су често у страном власништву свакодневно обликују  умове наших људи свих узраста.... пласирају информације према нечијем интересу, циљевима итд....

Зашто све ово горе пишем?

Сад шта ћу написати многима од вас ће звучати вероватно чудно и неприхватљиво/контроверзно....по мени СПЦ би требала да има најмање троје или четворе новине (штампане и електронски формат)  различитог калибра... тако да на дуге стазе планираном стратегијом затвори стави под кључ новине као што су курир и још неке друге новине...

Слажем се са идејом генерално, само бих је мало модификовао.

Наша Црква је показала да (углавном) не уме са медијима. Болна истина, али је тако. И не само због тога што је већина медија лешинарски настројено. Црква је утуцавала тону пара у неке потпуно промашене пројекте, како на нивоима подручних Епархија, ткао и на централном нивоу. На крају крајева, нема баш толико вести у Цркви да би Цркви било потребно да има неки медиј који ће само да обрађује теме из црквеног живота, а искрени да будемо, нема ни толико публике за те теме.

Али би Црква макар део тих пара које су бачене на свакакве медијске пројекте који су пропали могла да уложи у куповину неког медија који је посрнуо и који би једва дочекао толики новац у замену за контролни пакет власништва. Онда би Црква могла да има и удео у уређивачкој политици преко свог члана у управном или надзорном одбору, али да се не меша превише, него чисто да даје смернице шта сме а шта не сме да се нађе у неком медију који контролише Црква. У осталом делу, да пусти професионалце да раде свој посао.

Временом, тај би медиј свакако стекао респектабилан статус, јер би био ослобођен гадости и треша, за рзалику од отприлике свих остлаих новина код нас, осим две новине које су у врло тешком стању. Ако ни због чега другог, а оно зато што не би зависио од разних тајкуна и њихових интереса, и слобода делвоања таквог медија би била знатно шира од других медија, јер тешко да било који тајкун у овој земљи може да се замери Цркви и да се нада да ће да изађе као победник.

Овакав модел, који ак осе не варам имају и неке друге верске заједнице, посено на западу, би могао да успе. И коштао би, верујем, много мање него још један неуспечан медијски пројекат. Кад би се нешто овако одрадило, имали бисмо један конзервативан и пристојан медиј, који би због недостатка гадости и острашћености, могао да буде и врло утицајан и поштован.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Treba, of course, ..... ali, je veliko pitanje da li u vrhu (episkopat) nase SPC kao celine, postoji volja i zelja (mislim da bi trebalo da postoji) i snaga i odlucnost da se nesto vise uradi na tom planu misionarenja i apologije vere i crkve.

Kada bi imali vise vladika 'tipa' Irineja B., Amfilohija, Atanasija, Davida, pocivseg Danila K, i naravno p.Pavla....(verovatno sam mnoge zaboravio),..... ili da nam 'vaskrsnu' Justin i Nikolaj :D..... onda bi i moglo da se mnogo uradi,..... ovako, u ovoj situaciji kada izgleda da postoje problemi i nesuglasice i medju samim vladikama, ne znam ko bi mogao i kako da pokrene neke nove casopise i tv i da siri i brani veru pred svetom ..... i kurirom i blicom i slicnima,....

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, RYLAH рече

Временом, тај би медиј свакако стекао респектабилан статус, јер би био ослобођен гадости и треша, за рзалику од отприлике свих остлаих новина код нас, осим две новине које су у врло тешком стању. Ако ни због чега другог, а оно зато што не би зависио од разних тајкуна и њихових интереса, и слобода делвоања таквог медија би била знатно шира од других медија, јер тешко да било који тајкун у овој земљи може да се замери Цркви и да се нада да ће да изађе као победник.

Заборавио си само да додаш и политичара, јер тајкуни су у целој причи мала маца. Много већи проблем су политичари. Корумпирани, бескрупулозни, у 90% случајева на првом месту им нису интереси Србије (српског народа...) већ интереси оних страних служби који су их поставили ту где се налазе. На другом месту су им њихови лични интереси, потом долазе интереси њихове ближе и даље родбине, странке чији су чланови, итд. Србија је ту на последњем месту. Тек када се СПЦ ослободи утицаја свих могућих политичара и на све њих гледа једнаким очима, моћи ћемо да говоримо о једној (у оквиру СПЦ) независној, угледној, политички неутралној, актуелној и црквено-градитељској дневној новини (часопису). До тада биће то утопија, као што је утопија да у Србији постоје новине које су 100% у својој уређивачкој политици независне од било чијег утицаја (са стране).

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, uomo del Ve.Te. рече

само да споменем један детаљ код нас у новинама често/увек се среће а то су сензационалистички наслвои... ако на пример:  "Тај и тај или та и та је урадио/ла то од чега се леди крв у жилама..."  И да не говорим о другим гадостима које се свакодневно налазе у новинама....

oni izveštavaju tako zato što je to čitano i znaju kada stave određene naslove da će uticati na čitanost, pa ako želimo da se oslobodimo gadosti i treša nemojte čitati *ne mislim na vas lično nego na društvo u celini

Kad već pitanje kvalitetno i nekvalitetnog nije drugačije regulisano.

.по мени СПЦ би требала да има најмање троје или четворе новине (штампане и електронски формат)  различитог калибра... тако да на дуге стазе планираном стратегијом затвори стави под кључ новине као што су курир и још неке друге новине

Zaista mislite da je ovo moguće? I zašto bi se crkva uplitala u tako nešto? To je pitanje države. A kako bi izgledao sadržaj tih eventualnih novina SPC? Npr. ostali napišu neistine a onda ih novine SPC demantuju? Znači morale bi biti u istom rovu s' njima?

пре 6 часа, RYLAH рече

Временом, тај би медиј свакако стекао респектабилан статус, јер би био ослобођен гадости и треша, за рзалику од отприлике свих остлаих новина код нас, осим две новине које су у врло тешком стању.

A da li bi zaista bilo tako? Nažalost velika većina svojevoljno ipak čita nerespektabilne sadržaje.

Vraćamo se na onu čuvenu ko nema Boga njemu je sve dozvoljeno, a u ova naša vremena mnogi nemaju Boga i smatraju da je vera nešto zastarelo iz prošlog veka, očekivati od takvih da vode računa kako će izveštavati i da li će SPC prikazati pozitivno ili negativno je previše, mnogi jedva čekaju da napadnu.

Подели на овим сајтовима

On 9.7.2020. at 16:30, J_a_n_a рече
On 9.7.2020. at 9:08, uomo del Ve.Te. рече

.по мени СПЦ би требала да има најмање троје или четворе новине (штампане и електронски формат)  различитог калибра... тако да на дуге стазе планираном стратегијом затвори стави под кључ новине као што су курир и још неке друге новине

Zaista mislite da je ovo moguće? I zašto bi se crkva uplitala u tako nešto? To je pitanje države. A kako bi izgledao sadržaj tih eventualnih novina SPC? Npr. ostali napišu neistine a onda ih novine SPC demantuju? Znači morale bi biti u istom rovu s' njima?

Пре него што покушам да одговорим на ваша питања, да споменем неколико уводних битних детаља да би моји одговори били јаснији/разумљивији....тј. моји одговори нису моја лична проекција већ имају основу у раној Цркви/пракси/текстовима Отаца Ране Цркве... покушаћу у што краћим цртама то да изложим/изнесем овде....

Дакле, сваки човек је створен по слици и прилици Божијој....и све што је створено како нам показује почетак Старог Завета, каже се и виде Бог да је добро.....  мислим да нема потребе да пишем детаљно о томе да нас Христово Јевнађеље учи да не треба да мрзимо људе, као и то да не треба да имамо гностички/манихејски презир према материји/материјалном свету, према своме телу.....

Оци Ране Цркве су били отворени према достигнућима науке, уметности, архитектуре итд....узимали су оно што је најбоље из античке Грчке и Христијанизовали и то користили за мисију Цркве.... овде да споменем и пример из наше Цркве: сетите се нашег Великог Светог Саве и Крсне Славе....Свети Саво није био чоек' скученог ума....

На пример....колико пута сте били на нечиојој сахрани и слушали сте свешеника како износи погребну беседу за упокојеног....да ли сте се икад питали од кад је то у Цркви.... ево ја ћу вам рећи Богослов Кападокијски је први човек  у Раној Цркви који је "измислио" погребне беседе тако што је то преузео из античке грчке праксе где су се држали говори и хвалили ратни хероји, као су били велики ратници и сл. ..... Кападокијац узима овај образац рефорумилише га на тај начин што говори како је упокојени Хришћанини  живио Јеванђелским животом... и тако он је први који ствара овај нови жанр (тј. погребне беседе) у Цркви а по узору из античке грчке као што сам већ споменуо....

Ево шта чоек од науке каже:

Даље мислим да нема потреба да пишем детаљније о томе да су Оци Ране Цркве познавали изузетно античку фолософију и користили се истом, као и образцима писања .... да остваре мисију Цркве.... даље што се тиче уметности, први Хришћански мозаци (сликање) били су по узору и користили су античку технику, па и образце....,  ово исто важи и за архитектуру.... ко је икад посетио Витлејем и место рођења Христовог које се налази испод Цркве/базилике....могао је да види да је та Црква класична античка базилика по стилу са редовима стубова унутра...дакле прве Хришћанске Цркве нису имале у основи облик Крста, него су Хришћани преузели антички стил/облик.... ко није посетио ово место ево овде можете да видите како то изгледа....

Зашто сам укратно ово горе све споменуо/написао? 

Па да покажем барем издалека да су Оци ране Цркве били отворени према свему и преузимали/узимали су оно што су сматрали да може да послужи за мисију Цркве....

У наставку, чим пре будем могао одговорићу директно на ваша питања...

Подели на овим сајтовима

On 9.7.2020. at 16:30, J_a_n_a рече
On 9.7.2020. at 9:08, uomo del Ve.Te. рече

по мени СПЦ би требала да има најмање троје или четворе новине (штампане и електронски формат)  различитог калибра... тако да на дуге стазе планираном стратегијом затвори стави под кључ новине као што су курир и још неке друге новине

Ако нисте већ замолио бих вас да прочитате прво мој претходни поствљени текст па тек онда ове одговоре на ваша питања....

Кажете: Zaista mislite da je ovo moguće?

Да могиће је, а зашто не би било....?

Наравно из текста који сам написао стављање под кључ неких новина не би био примарни циљ... мада и то не би било искљчено...

Кључна ствар су умови људи... а које те новине обликују/трују, на дневној бази....ви сте цитирали курир новине неколико пута до сад тј. постаљали овде на поукама....

Православна Црква (мислим и на друге помесне Цркве) има такву структуру у основи која кад се покрене организује (иако је често нероганизована) на прави начин може/има способност да уради много – ово је један од разлога зашто Западни глобалисти на све могуће начине раде на томе да униште/распарчају Православну Цркву...

Западни Глобалисти виде Цркву чисто као групу људи која имају релативно добру организацију.... они не виде/не знају да је Црква Бого-човечански организам....

.....а поготово им смета што Црква усмерава/обилкује умове људи како то Јеванђеље Христово предлаже- а ово је један од кључних проблема за те колонизаторе људских умова и материјалинх ресурас, јер та усиновљена деца луцифера не могу тек тако лако да спроведу свој план у својим наступима према истоку или како се то зове/каже drang nach osten....

Дакле Црква има могућност и потенцијал и снагу, да уради све што стави на папир.....ако је Рана Црква могла да победи једну Римску Империју (можда једну од накрволочнији у историји)..., зашто на крају крајева не би неке новине у Србији не би могле да се ставе под кључ, тј. ти људи који то раде, да се покаже да они то не могу баш тако како су навикли..... на пример само Црква да користи умержаност Епархија/парохија да заштити Српски народ и ништа друго...али нажалост Црква не користи ни 50% потенцијала.....

Сликовито да вам прикажем.....замислите да вас неко убаци у ринг без ваше воље и да онда ви још сами себи завежете руке и пустите да вас неко испребија иако можете сами да се одбраните, и кажете ма то није мој посао да се браним, Сорош је дужан да ме брани то је његов посао.......исту ситауцију имамо данас.....Црква је доведена/убачена у то позицију у ринг без своје воље ....али и поред тога има могућност може да се организује механизам и да се све то заустави... али шта радити кад неко на све ово каже следеће: “I zašto bi se crkva uplitala u tako nešto? To je pitanje države.”

Кажете: I zašto bi se crkva uplitala u tako nešto?

У шта треба Црква да се уплиће или не уплиће је озбиљно питање.....нажалост често имамо како ја то кажем надри-духовнике, надри-вође Цркве и надри-теологе који одређују у шта Црква треба да се меша/уплиће или не.... због свега овога упали смо/ налазимо се у великој провалији и како ствари стоје тешко да ће мо се успети исчупати из ових г....а – кад ово пишем не мислим на вас лично....

Да би се знало тачно у шта треба Црква да се уплиће а у шта не, треба да се познаје живот/пракса/списи ране Цркве, у претходној поруци сам навео неколико примера....нажалост  данас имамо један број људи у СПЦ који служе Литургију Св. Василија или Св. Златоустог 30 или 40 година а без да су прочитали једне странцие текста списа који су они написали.... и онда дођу ти исти и причају уче народ у шта је то у шта Црква треба да се уплиће или не уплиће... као и вас што су научили...  ја ћу вам рећи узмите читајте списе Св. Јована Златосутог, Кападокијаца, Апостолских отаца, Апологете другог века –за полетак, ако заиста желите да знате шта је то Црква и у шта треба да се меша или не....

...ето где ви живите питајте вашег свештеника: колико већ служи Св. Литругију Златоуста и Св. Василија и шта је до сад прочитао од њих.... нажалост колико има свештенослужитеља у СПЦ које однесу у сандуку на гробеље а без да су прочитали једне странце из списа тих Великих Свети људи чије Литругије служе... по мени ово је смртни неопростиви грех...хула на Св. Причешће/Литургију, на Христово Јеванђеље....

Треба споменути и то.... нажалост има доста штампарских/издавачки кућа код нас које штампају надри-духовне/теолошке књиге/литературу које у великом броју случајева само трују наш православни народ--- али зато је то профитабилно за те који то штампају....ово треба да се забрани и да се ради на томе да се издају преводи текстова Отаца Ране Цркве, из којих можемо да научимо шта је то Црква и у шта треба Црква да се меша или не, као и многе друге ствари....

Кажете: To je pitanje države.

Које државе? Ако живите у Р. Србији, ваљда вам је јасно да сви који су били на власти у протеклих 20 и више година....да су ови имали само своја лична и страначка питања тј. своје личне интересе .... да не улазим у детаље мислим да нема потребе..... Опет понављам Црква у неупоредиво далеко већој мери има потенцијал да уради нешто не само за садашњост/будућност народа већ и за државу..... али шта се дешава већ сам горе изнад написао да не понава+љам... 

....равнитељи православља и чувари православља често истичу шта је јеретичко, шта је црквено православно и шта државно.... нажалост и неки људи у СПЦ имају овај урођени рефлекс на ове теме и стају моментално у гард са AK-47 и већ спремни за напад... али кад се човек упозна са животом/праксом/списима Отаца Ране Цркве онда ствари другачије изгледају....

Кажете: A kako bi izgledao sadržaj tih eventualnih novina SPC?

Са овим питањм види се ви овде правите оштру разлику: државне/световне новине на једну страну иа другу те неке Црквене отодоксне новине.....

Ви кад купите комп/паметни телефон (сад који користите пишући на поукама) или тај јеретички мерцедес/BMW или Ауди или било шта друго... да ли се тај комп или ауто или био шта друго, да ли се то разликује  код вас и код  неког (протестанта, католика, атеисте) кој живи у Италији, Немачкој, Француској итд... да ли ви исчупате нешто неки део из тога аута/телефона/компа и кажете не то није православно?  и кажете то је та нека тамо држава произвела а не Црква?  Не ви то не радите. Тако да неки модел који је купљен у Србији или Јапану идентичан је, не мора нужно да се разликује, прочитајте моју претходну поруку пре овог поста......  За мене лично једна он најфасцинантнији ствари/детаља у Јеванђељима која одузима дах како би се то рекло....је то што је Господ наш Исус Христос говорио/проповедао људима у причама/сликама/приказима/примерима из свакодневног живота....  тако имитирајући чиним и ја исто овде....

Дакле “sadržaj tih eventualnih novina SPC” не би се разликовао нужно од садржаја у новинама које сам горе соменуо у првом/почетно посту—мада би Црква/Сабор могао/требао да одлучи тачно какав би био садржај тих новина... У суштини да се извештава на један примерен/простојан начин о свему, науци, политици, уметности, спорту итд а не да то раде страни плаћеници и најамници како они то желе, не треба им оставити простора да раде што желе/што им срце жуди ......Ево буквални приказ шта ти напријатељи рода нашег раде у Србији/умовима нашег народа:

Зашто мислите да те неке Црквене новине морају/би морале да пишу само о Црквеним/Теолошким темама?

Кажете: Npr. ostali napišu neistine a onda ih novine SPC demantuju? Znači morale bi biti u istom rovu s' njima?

Да ли сте ви на све трачеве или нешто што сте чули да неко прича можда о вама, да ли сте на све то увек одговорили?

Толико што се тиче одговора на ваша питања....ако неко има тачније боље исправније одговоре (у односу на списе и праксу Ране Цркве) од ових што сам написао позивам да напише и да исправи моје грешке...

Поздрав за све људе добре воље.

Подели на овим сајтовима

A gde vi odoste :)

Pročitala sam vaš tekst, ništa ne brinite:D

A šta da vam kažem da nisam već rekla. Ljudi imaju pravo izbora šta će čitati, slušati, gledati...

Sama ideja da novine SPC naprave revoluciju je utopijska, Crkva ako smatra za shodno može otvoriti novine ali čisto sumljam da bi one imale za ambiciju da druge stave pod ključ, pre bi bile slične Hram televiziji. Naravno nemam ništa protiv SPC i toga da ima novine.

Кључна ствар су умови људи... а које те новине обликују/трују, на дневној бази....ви сте цитирали курир новине неколико пута до сад тј. постаљали овде на поукама....

Konkretno dva puta, zamislite:) sram me bilo:D jeste li videli šta sam citirala? Mislim da i to treba uzeti u obzir. Pa šta s tim...citirala sam i druge...

Сликовито да вам прикажем.....замислите да вас неко убаци у ринг без ваше воље и да онда ви још сами себи завежете руке и пустите да вас неко испребија иако можете сами да се одбраните, и кажете ма то није мој посао да се браним, Сорош је дужан да ме брани то је његов посао.......исту ситауцију имамо данас.....Црква је доведена/убачена у то позицију у ринг без своје воље ....али и поред тога има могућност може да се организује механизам и да се све то заустави... али шта радити кад неко на све ово каже следеће: “I zašto bi se crkva uplitala u tako nešto? To je pitanje države.”

Šta napisaste:D...moje pitanje je bilo više retoričko, i u kontekstu vaše rečenice o stavljanju pod ključ, jer samo država može da stavi pod ključ.

Кажете: I zašto bi se crkva uplitala u tako nešto?

У шта треба Црква да се уплиће или не уплиће је озбиљно питање.....нажалост често имамо како ја то кажем надри-духовнике, надри-вође Цркве и надри-теологе који одређују у шта Црква треба да се меша/уплиће или не.... због свега овога упали смо/ налазимо се у великој провалији и како ствари стоје тешко да ће мо се успети исчупати из ових г....а – кад ово пишем не мислим на вас лично....

Да би се знало тачно у шта треба Црква да се уплиће а у шта не, треба да се познаје живот/пракса/списи ране Цркве, у претходној поруци сам навео неколико примера....нажалост  данас имамо један број људи у СПЦ који служе Литургију Св. Василија или Св. Златоустог 30 или 40 година а без да су прочитали једне странцие текста списа који су они написали.... и онда дођу ти исти и причају уче народ у шта је то у шта Црква треба да се уплиће или не уплиће... као и вас што су научили...  ја ћу вам рећи узмите читајте списе Св. Јована Златосутог, Кападокијаца, Апостолских отаца, Апологете другог века –за полетак, ако заиста желите да знате шта је то Црква и у шта треба да се меша или не....

Kako znate šta su me učili? :) Kako možete da tvrdite to tako za sveštenike? :D Nije baš sve toliko nadri- u našoj Crkvi. A opet ko je vas ovlastio da sudite bilo kome? 

...ето где ви живите питајте вашег свештеника: колико већ служи Св. Литругију Златоуста и Св. Василија и шта је до сад прочитао од њих.... нажалост колико има свештенослужитеља у СПЦ које однесу у сандуку на гробеље а без да су прочитали једне странце из списа тих Великих Свети људи чије Литругије служе... по мени ово је смртни неопростиви грех...хула на Св. Причешће/Литургију, на Христово Јеванђеље....

Kako ovo možete da tvrite? I ko ste vi da sudite?

Зашто мислите да те неке Црквене новине морају/би морале да пишу само о Црквеним/Теолошким темама?

Nisam rekla mišljenje, vas sam pitala. I sva ova pitanja su retorička.

The Sun je tabloid, Bild isto...u današnje vreme se novinartvo svelo na senzaciju, svuda nije samo Srbija izuzetak.

Подели на овим сајтовима

Bilo bi svakako korisno da Crkva ima svoje novine,televiziju,i sl.

No,nekako se ne snalazi lako na tom nazovi svetovnom terenu.

Cela misionarska aktivnost je prilicno centralizovana.

Velika je mudrost i talenat znati se obratiti svetu,gde nisu svi verujući,na način da razumeju poruku i stav Crkve.

Kao da je sve usmereno ka ljudima koji su u Crkvi.

Setimo se stila apostola Pavla-svima sam bio sve....

Crkva treba da slobodnije izražava svoje učenje,poruku,stav o raznim temama,da ima poverenja u svoje članove,da prepozna i da  priliku da afirmišu svoje talente kroz misijsku delatnost Crkve.

• Свиђа ми се 1

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, J_a_n_a рече

A šta da vam kažem

Јана душо у праву сте... цело време - читајући  ваш текст-  ми је прошло у одобравању свега што сте написали.... много ми се свиђају/допадају ваши одговори а поготово ваша реторичка питања... :) )))

Поздрав за све људе добре воље :mahmah:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...