Jump to content

Прогон Десанке Максимовић - `оћемо ли још да ћутимо?? Надам се да нећемо.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Када се фокус једног народа са јуначких песама, рада у пољу, вере у Бога и бриге за опстанак Србије и српчади измести и кад га тако дуго дојиш "демокрацијом" и трујеш га деценијама турбо-фолком, социјализмом, Паровима - добијеш Србију 2020. у којој се на ТВ пушта томпсон али се избацује Десанка Максимовић из школског програма.
То је напредна Србија.

Чак и комунисти, богоборци и србомрсци, су прихватили и славили на свој начин Десанку и њен патриотизам, е толико је ова политика данас далеко од било чега Српског и патриотског.

Нека нам је Бог у помоћи.

IMG-95109542117ae1a2e7929445f764639f-V.jpg

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Ових дана многе познате личности су пружиле подршку славној песникињи,објављујући њене стихове.

Подршку су пружали и они који се и не разумеју много у поезију нити гимназијске програме ,али Десанка је институција и светиња за Србе,и не сме да се дира,нити жели да чују објашњења да се не уклапа у епоху  "kao i savremeni koncept nastave koji počiva na problemskom pristupu i vrednovanju". Оно што не разумеју јесте да се не уклапа Десанка у епоху,него да епоха у коју се не уклапа Десанка има проблем у поимању вредности и сопственог идентитета.

ЗАТО ШТО СЕ „ТРАЖИМ ПОМИЛОВАЊЕ“   НЕ УКЛАПА У ПОЕТСКЕ ОКВИРЕ ЕПОХЕ ?

Desanka Maksimović nije proterana iz škola - Društvo - Dnevni list ...

• Свиђа ми се 1

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Да додам, није само Десанка страдала, како кажу читав низ је наслова који су избачени:

image.thumb.png.a39604a9d2faeb8812268fb2c8678122.png

Дакле, нити је случајно, нити је то крај страдању културе у нас. Морамо се борити барем овако, ма како.

Цитат

Izbacili su Desanku Maksimović, ali kao da to nije dovoljno, srednjoškolci neće čitati ni dela mnogih drugih velikana srpske, ali i svetske književnosti. I to sve zato što rukovodioci Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, na čelu sa dr Zlatkom Grušanovićem, inače rođakom Tamare Vučić, ne smatraju ova dela značajnim.

Цитат

Na čelu Zavoda za unapređivanje obrazovanja koji je ove odluke doneo stoji samoproglašeni pisac Zlatko Grušanović. Njegova autobiografska drama "Moskvičem do pakla" predstavljena je prošle godine publici u Beogradskom dramskom pozorištu. Njegovo delo je istinita priča o njegovoj saobraćajnoj nesreći, gde je on vozio kola, a poginula je njegova devojka. Kako nezvanično saznajemo, naređenje da se predstava radi došlo je od samog vrha gradske vlasti, od Gorana Vesića lično.

Директно

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Das ne lazemo, ko cita jos i mimo lektire, nece mu izbacivanje nista znaciti. A, ko je citao samo lektiru, lektira mu nije mnogo znacila. Pritom, to rade oni koji su citali. Ja sam nacuo da su to uradili jer se navadio narod da cita, pa su se otezali redovi pred bibliotekama, te da ne bi morali da uvode nocno dezurstvo po citaonicama. Satro imali smo savrseno skolstvo i sad ce sve da se sunovrati zbog nekoliko pesama ima da se zarozamo i da pocnemo da gledamo rijaliti po vas dan.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, gavrosaurus said:

Да додам, није само Десанка страдала, како кажу читав низ је наслова који су избачени:

Питам се што ли су избацили ово под три   :)))

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Tumaralo. рече

A zna li se šta su ubacili umesto ovoga... ?

MONDO.RS

Još jedna pesma koju peva Svetlana Ceca Ražnatović - "Kukavica"...

Подели на овим сајтовима

Ја сам ових дана покушавао да сазнам ко се сећа да је радио Десанку Максимовић у средњој школи и нисам успео да нађем никог.

Да ли има неко на овој теми ко је у школи од ње читао ишта осим Крваве бајке у основној и у којој је то школи било и у које време?

Ја сам ишао у гимназију у време ратних 90-их и моја генерација се одлично сећа Десанке Максимовић, али са ТВ и школског програма у време када је РТС1 био једини ТВ програм који је имао сигнал пре подне.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, drvce рече

Das ne lazemo, ko cita jos i mimo lektire, nece mu izbacivanje nista znaciti. A, ko je citao samo lektiru, lektira mu nije mnogo znacila.

Kakve to veze ima sa ovim? Ovde je rec o obaveznoj skoli i temeljnoj pismenosti, ne o licnim ukusima.

Ima u knjizevnosti deo stvari koje ja ne citam i verovatno necu ni da citam, jer to prosto nije moj ukus, ali sam svakako bar jednom procitao i barem sam upoznat sa njima, jer takodje predstavljaju nezaobilazni deo temeljne pismenosti svakog civilizovanog coveka. Dostojevskog ne voli svako, ali on jeste i mora da bude nezaobilazan deo normalnog skolovanja.

A nase skolstvo i jeste daleko od savrsenog bas zato sto smo dozvolili da polupismeni moralni patuljci odlucuju umesto nas sta ce deca da uce.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

LEUTAR3.NET

Pored Desanke izbačen Nušićev "Narodni poslanik", Domanovićev "Vođa" i mnogi drugi - Bez cenzure prenosimo vijesti iz Trebinja, Hercegovine i ostatka svijeta. Najveća Facebook zajednica u...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Оби, да ли је твоја генерација радила Десанку у средњој?

Моја није. Само Крваву бајку у основној. Девојчице су читале и њене љубавне песме у средњој, али не у оквиру школског програма.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Тражитељ рече

Оби, да ли је твоја генерација радила Десанку у средњој?

Моја није. Само Крваву бајку у основној. Девојчице су читале и њене љубавне песме у средњој, али не у оквиру школског програма.

Naravno da jeste radila. Osim toga, ovde je osim Desanke izbaceno jos stosta, i od domacih i od stranih autora.

Drugim recima - pokusaj nastavka sistemskog unistavanja jednog naroda. Pokusaj. Koji ce da propadne, kao i sve slicno do sad.

Подели на овим сајтовима

Ili, ako nekom jos nije jasno - pokusava se sa izbacivanjem iz skolskog programa SVEGA sto aktivira razum i stvara kod coveka kriticku misao, i sto neguje osecaj o Lepoti i vaspitava dusu da bude ljubitelj lepog i smislenog.

Hitler je pokusavao spaljivanjem knjiga. Ovi danas pokusavaju to isto, samo u belim rukavicama, sto ih sustinski cini jos gorim.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...