Jump to content

Протопрезвитер проф. др. Дарко Ђого - АПЕЛ

Оцени ову тему

Препоручена порука

Уважени представницима свих нивоа власти у Републици Србији, Републици Српској, Црној Гори и Федерацији Босне и Херцеговине,

Драге даме и уважена господо,

Обраћам Вам се овим јавним апелом као човјек који је бар један дио живота и не мало душе посветио црквама и манастирима који се налазе на територији заједнице која вам је у политичком процесу повјерена на управљање. Као онај ко се родио или сродио са православним људима на територијама које имате обавезу и част да надзирете и доносите одговарајуће одлуке.
У претходном периоду се намјерно нисам јавно оглашавао, иако су бројни медији то од мене тражили готово свакодневно схватајући озбиљност ситуације као и држаћи се начела да је и добра, па и лоша управа у оваквим ситуацијама боља од расула и самовоље. То не бих чинио ни сада када не бисмо дошли до једне границе унутар које, из перспективе мене лично али и многобројних православних Хришћана углавном српске народности не постоји реална опасност да изнесене мјере опреза и пажње прерасту у потпуно обесмишљавање живота као таквог. У питању су најављене мјере увођења полицијског часа и мјере потпуне забране кретаља за вријеме Васкрса и дана непосредно прије и у току празновања тог Празника Суштине Хришћанске вјере.

Нећу вас напомињати да смо сви у овом нашем друштву - укључујући и православне Хришћане - подносили тешко мјере које су неопходне. Заједничка је то мука, свачија. И брига и забринутост и немогућност да сахраните и оплачете драге у присуству вољених и немогућност да их се опет сјетите. Много шта. Заједно смо све то прошли и пролазимо и пролазићемо и даље. Свачија је то жртва. Сви смо се помало повукли да бисмо покушали да не видимо код нас претужне и потсне сцене из Италије, Шпаније, Сједињених Америчких Држава. Али морам да скренем пажњу да постоји једна граница када ће мјере укинути живот сам. Оно што чини његов смисао.

Знам да питање о смислу живота данас не стоји нити у једном уставу. Да "одвојеност Цркве од државе" значи да се држава и не брине да нама да неки смисао. Али, видите: држава бар не смије да нам брани да у оквиру наших уставних права - која су права загарантована уставом сваке модерне државе - ми тражимо и налазимо Смисао. Ја сада немам намјеру да држим час вјеронауке. Па, ипак, морам да вам напоменем: празник Христовог Васкрсења за нас Хришћане није тек један празник. Није "нерадни дан". Није прилика за роштиљање. Није прилика да причамо о свему и свачему осим о Христу. Христово Васкрсење за нас јесте Све. Да, буквално СВЕ. Када ујутро, рано, у 5 часова, свештеник први пут ускликне "Христос воскресе!" и ми му одговоримо "Ваистину воскресе!" - наш живот добија смисао, наше трагедије утјеху, наши неопојани преци опијело, наша нерођена дјеца прву молитву, наша земља благослов. Ви, наравно, не морате у то да вјерујете. Али вас молим да имате разумијевања да ни ми којима то јесте смисао живота не можемо а да га не живимо.

Постоји у ДеЕгзиперијевом Малом Принцу она епизода о краљу. Молим вас, као сестре и браћу - прочитајте је! Не може власт заповиједати оно што човјек не може да испуни. Питајте мало - можда први пут са искреном знатижељом - оне из ваших структура, Вама нижеподређене, из ваших парија начелнике општина, и људе који нису изгубили додир са стварношћу шта мисле о најавама. Има још људи, дивних, који ће вам рећи да ћете и њих натјерати да крше неиспуњиве законе. Прочитајте Дјела Апостолска, а ако не њих - бар Антигону. "зар мислиш да закони твоји људски могу укинути божанске - та ти си смртан створ"... Постоји једна граница преко које се не може. Умираћемо у тишини - треба тако, живјећемо на дистанци - треба тако, али да не будемо на Васркрс на Литургији свих Литургија, да не будемо на Литургији самој, мајци свих Литургија - ко то може тражити од нас?

Зато и немојте. Ако морате радити што морате радити, имајте разума бар да јутро од 5 часова до 9 у недјељу не буде полицијски час. Ево, као и досада, трудићемо се да у свему будемо добар пријатељ вашим напорима. Али у то доба нико не роштиља, нико не окупља родбину. У то доба само Хришћани славе побједу Живота над Смрћу. И да не вјерујете (ваше право, свакако), пустите Нас.

Нешто мора бити битно и у овом стању. Све се може електронски. Али литургија не може. Она може да се гледа у немогућности, али сви знамо да она тражи и присуство вјерног народа. И сами знате да не може све електронски. Сваки дан гледамо како се састајете у кризним штабовима, на конференцијама за штампу. Неки од тих сусрета са мелем за душу, неки потпуно непродуктивни и панични. Али ако је вама неопходно да нам кажете пред камерама и да се крећете, да сес састајете и гледате лицем к лицу - и нама је то неопходно.Не тражимо слободу да правимо сабрања (вашаре, тефериче, панађуре). Има тога и било је ту неукуса и претјериваа и мимо овога. Не тражимо литије. Тражимо Смисао. Литургију.

Желим вам од Бога здравље и за све вас се Богу молим. Послушајте. Не стављајте пред човјека оно што он не може носити. Јер проблем овог свијета као и проблем овог вијека није Црква и Литургија већ неодговорност као таква.

Богочовјек вам страдали и Васкрсли био на помоћи

Свештеник Дарко Ристов Ђого

Фоча

...

https://www.facebook.com/10157396620708333

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

https://www.facebook.com/zWXFk2MEOOESmAZqoSq1Tnp9ZCG6EpkF7evaH-M8

...

"Ово писмо оца Дарка могли бисмо назвати `Свесрпска предваскршња посланица` .
Ако неко жели да разуме нас Православне хришћане и да схвати о чему се ради у вези са овим комешањем због литургије на Васкрс - нека обавезно прочита ово.
Ако и после овога не схвата - онда то је због тога што не жели да схвати."

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Лајковао сам на Апел оца Ђога, али није то никава `Свесрпска предваскршња посланица` ,  јер у име православних Срба, крштених чланова Цркве говри ЊС Патријах Српски. Али лепо је и одмерено од оца Дарка, као, усталом, и много тога другог од њега, што је изразио осећања многих опрезно и хришаћански. Узгред, његов Апел се не коси ни у чему са молбом и апелом Синода СПЦ. Његов Апел је, уствари, појашњење Саопшрења САСинода. Тако да то није никава свесрпска посланица.

Подразумева се да свако нормалан и крштен жели за Васкрс на Литургију и да се причести Господом и Спасом. Али ти, брате Оби, немој да користиш ситуацију за пропагирање својих анти-СНС политиканстава, крешућу "у брке" врху и српска и руске Цркве.

Само у храму Девет Мученика Кизичких у Москви 3 свештеника су тешко оболела и у животној су опасности, треба сви да се молимо Господу за њихово оздрављење. Међу њима је и настојатељ храма - о, да само знаш какви су то духовни витезови, колико народа исповедају, живота мењају јер се корз њихов Чин Сила Духа пројављује.

Морам ти рећи, брате, замолити, да спустиш мало политиканство на пола копља и пустиш људе и у врховима Цркава (јер по теби су и врх српске и врх руске Цркве "срамота"), лекаре, па, ако си легалиста, и власти, да ради свако свој посао. То што свакога ко супростави своје мишљење твоме сматраш "да не мисли својом главом" не треба коментарисати.

Такође, о готово секташком приступу полемици - јер и секташи не греше у цитатима Светог Писма, као ни ти у изношењу неких чињеница, али је дискутабилно како они конотирају те цитате, као и како ти конотираш чињенице које износиш - такође не треба трошити речи. Па и овај Апел, оца Дарка, си конотирао у ту сврху и на тај начин.

Бојим се, да он, Апел, не припада ставу да је врх (н)и српске (н)и руске Цркве "срамота".

Жив био сада и увек и век векова уз Васкрслог, нам, Господа!

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ćiriličar рече

Подразумева се да свако нормалан и крштен жели за Васкрс на Литургију и да се причести Господом и Спасом. Али ти, брате Оби, немој да користиш ситуацију за пропагирање својих анти-СНС политиканстава, крешућу "у брке" врху и српска и руске Цркве.

Sram te bilo. I tvoju cu klevetu da zabelezim, da se vidi. A Gospod ce sve u svoje vreme da iznese na videlo.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Ćiriličar рече

немој да користиш ситуацију за пропагирање својих анти-СНС политиканстава

Djogo je u Republici Srpskoj.. Kroz pismo se obraća svetovnim vlastima RSa, Srbije i Crne Gore. 

Gdje ti u objavi ovog apela vidiš napad na SNS?? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

@obi-wan Ако тебе није срам да благослове и препоруке наше Цркве називаш срамотним, пто би мене било срам да ти кажем "у брке" да грешиш. Није то никава клевта.

Сад, немам уопште намеру да ти линкује где си то рекао, јер си рекао.

Немам ништа лично против тебе, али нее дозвољавам, да си владика, да на такав начин омаловажаваш Благослов врха моје и мојих Црква. Мишљења свачија поштујем, али разлика је, међу нама, што ти браниш себе а ја браним, ради себе, Блгослов који је над нама.

Где је Благослов Синода у твојим пропагандама и ружењима?

Ако и није политиканство, онда је, не дао Бог нешто и горе, али то ме не занима ван контеста да не смућујеш народ - својим ставовима да "можемо да наређујемо владикама" си се сврстао скоро па на Борбу за веру. Можемо, али када? Сада сигурно није то време.

Шта има Ђогов Апел са твојим ставовима да је "то срамота за СПЦ"? Шта је срамота? Треба да изђемо на полицију и тучемо се, то?

Није ли Синод умолио власт? Па всака част оцу Драки, али по чему се разликује његов Апел од Сапштења Синода? Не мисли да отац дарко диже револуције. И он лепо моли...по оној "кога се молити, није се срдити"...али не моли јер је срвилан, али за тебе је, биће, неко сервилан па је "срамота". Ко је срамота? Срамота је за српску државу не за српску Цркву! То што ми нисмо теократије је прича за себе.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

@Justin Waters Ниси читао, то је пост брату Обију...Апел оца Дарка је леп гест, за поштовање и у сагласности са Саопштењем Синода, раније! Није отац Дарко наивац ни лицемер, зна он шта ради, а кад ради ради искрено.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ćiriličar рече

Немам ништа лично против тебе, али нее дозвољавам, да си владика, да на такав начин омаловажаваш Благослов врха моје и мојих Црква.

Velike probleme u Crkvi nisu donosili obicni vernici, nego episkopi i patrijarsi, i svi su oni stalno itekako podlozni kritici.
I ono sto ja kazem za njih kazem zasto sam tako rekao, ma se niko ne slozio sa tim; ali sam naveo razlog.

A ovo sto ti iz srdite nemoci bacas na sagovornika je pogan i kleveta. I treba da te sramota do Neba.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ćiriličar рече

@Justin Waters Ниси читао, то је пост брату Обију...Апел оца Дарка је леп гест, за поштовање и у сагласности са Саопштењем Синода, раније! Није отац Дарко наивац ни лицемер, зна он шта ради, а кад ради ради искрено.

A ovo drugo je rec o. Nenada Ilica, nije moja, imas link za to. A slazem se s njim 300%.

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, obi-wan said:

Sram te bilo. I tvoju cu klevetu da zabelezim, da se vidi. A Gospod ce sve u svoje vreme da iznese na videlo.

Зашто се од свих људи баш ти љутиш ако те неко мисинтерпретира и зашто на овакав начин и бурно реагујеш као да ниси неко коме ће се сопствено понашање вратити као бумеранг кад тад?

Коме ја да забележим твоје клевете? Оћутао сам их и у себи рекао да ја нећу бити тај који ће ти ишта враћати, а ти ако си баш заслужио, нека ти се врати преко неког другог. И сад тог другог треба да буде срам...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Тражитељ рече

Зашто се од свих људи баш ти љутиш ако те неко мисинтерпретира и зашто на овакав начин и бурно реагујеш као да ниси неко коме ће се сопствено понашање вратити као бумеранг кад тад?

Коме ја да забележим твоје клевете? Оћутао сам их и у себи рекао да ја нећу бити тај који ће ти ишта враћати, а ти ако си баш заслужио, нека ти се врати преко неког другог. И сад тог другог треба да буде срам...

Koje klevete? Da vidim.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ćiriličar рече

@obi-wan Ако тебе није срам да благослове и препоруке наше Цркве називаш срамотним, пто би мене било срам да ти кажем "у брке" да грешиш. Није то никава клевта.

Сад, немам уопште намеру да ти линкује где си то рекао, јер си рекао.

Немам ништа лично против тебе, али нее дозвољавам, да си владика, да на такав начин омаловажаваш Благослов врха моје и мојих Црква. Мишљења свачија поштујем, али разлика је, међу нама, што ти браниш себе а ја браним, ради себе, Блгослов који је над нама.

Ако и није политиканство, онда је, не дао Бог нешто и горе, али то ме не занима ван контеста да не смућујеш народ - својим ставовима да "можемо да наређујемо владикама" си се сврстао скоро па на Борбу за веру. Можемо, али када? Сада сигурно није то време.

Шта има Ђогов Апел са твојим ставовима да је "то срамота за СПЦ"? Шта је срамота? Треба да изђемо на полицију и тучемо се, то?

Није ли Синод умолио власт? Па всака част оцу Драки, али по чему се разликује његов Апел од Сапштења Синода? Не мисли да отац дарко диже револуције. И он лепо моли...по оној "кога се молити, није се срдити"...али не моли јер је срвилан, али за тебе је, биће, неко сервилан па је "срамота". Ко је срамота? Срамота је за српску државу не за српску Цркву! То што ми нисмо теократије је прича за себе.

Уме @obi-wan да говори за себе али бојим се да га нисте разумели, и свакако са Вама није говорио оваквим тоном.
Свакако верујем да је једна од ретких и истински добронамернх особа.
Примирите се сви, побогу.
Јесте ово Страсна седмица али немојмо сви полудети ако већ страдамо.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Управо сада, gavrosaurus рече

Уме @obi-wan да говори за себе али бојим се да га нисте разумели

A meni se bas cini da su odlicno razumeli, jer sve ono sto navedem kao razlog negde oni zmureci zaobidju, i trube njihovu trubu dalje.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Ćiriličar рече

Pa vidio sam. Djogovo apel je lijep, i odmeren. Ali gdje si našao da je objava ovog apela i na koji način, antiSNS kampanja? 

Zašto bi nekome spočitavao da je antiSNS...pa svima je već više muka od SNS-a. Prevazišli su i Turkmenistan, i Sjevernu Koreju zajedno u političkom djelovanju. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, obi-wan said:

Koje klevete? Da vidim.

Оно горе стварно нисам могао да оћутим, а и то је највероватније моја сујета нашла канал да проговори. Није битно, овде и на овом месту јер не желим да ти кварим тему, и због тебе који то не заслужујеш јер си је добро поставио, и због саме теме која, као и цео форум, заслужује ваљану обраду и расправу. Нисам ја позван да коментаришем туђе понашање јер не видим себе, али ако код мене неко примети да почнем да зрачим горчином, да иритирам људе и да улазим у бесмислене расправе и сукобе тамо где томе баш и није место, ја бих волео да ми неко то каже, обраћајући ми се као некоме ко можда тога није свестан и то уопште не ради из зле намере.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...