Orion Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 Пре сат времена, Тражитељ рече Христос васкрсе! Vaistinu vaskrse! Srećan praznik svima! Tražitelj, imam dosta prijatelja koji su vernici i svi imaju isti stav oko ponašanja u vreme epidemije. Pridržavaju se preventivnih mera i niko od njih nije pravio dramu što ovog puta nisu otišli u hram na pričest, niti osudjuju one koji su postupili drugačije. Moja odluka je bila da ovog puta ne odem na liturgiju, jer brinem o petoro starijih i bolesnih ljudi. I ni jednog momenta nisam vagala da li je ta moja odluka ispravna ili ne, jer smatram da je moja dužnost da ih zaštitim i ne dovedem u opasnost. Organizovala sam se tako, da što redje izlazim, a da im opet svima dostavim potrebnu hranu i lekove. Svesna sam da postoji rizik da se inficiram u prodavnici, apoteci, liftu..... Upravo zbog toga, činim i činiću, sve što je do mene i da se maksimalno zaštitim pri kupovini i nije mi teško da sve iznesem na 10. i 11. sprat, ne koristeći lift. Bez obzira na sav oprez i dalje strepim za njihovo zdravlje i samo se nadam da će sve ovo brzo proći. Moja prijateljica koja je godinama išla na svaku liturgiju u crkvu Svete Trojice u Zemunu, prvi put nije otišla da se pričesti. Nažalost, neki njeni rodjaci nisu se izborili sa ovim podmuklim virusom i preminuli su. Na sve one koji se podsmevaju i rugaju onim vernicima koji su ostali u svojim kućama, ne treba obraćati pažnju. Ako se rugaju, sebi se rugaju. I dalje smatram da su mnogi od njih neodgovorni, ali ih ne osudjujem, jer nas je Hristos tako učio. Razumem tvoju ogorčenost, ali nemoj dozvoliti da ona prevlada, već se raduj Vaskrsu i da se svi zajedno pomolimo za ozdravljenje bolesnih i svih onih koji se sada osećaju usamljeno u borbi za dahom životnim. Neka Hristos da snage svim onim zdravstvenim radnicima koji leče i neguju bolesne. Svima nam je potrebna molitva i ceo naš život je liturgija. HRISTOS VASKRSE! Broken, Просечан србенда, dragisa and 4 осталих је реаговао/ла на ово 6 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тражитељ Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 1 hour ago, dragisa said: Hristos Voskrese brate! Polako brate, znaš da delim tvoja razmišljanja.... ali treba imati i ono u vidu da kada se ujedamo da se ipak ne proždiremo... sam Bog zna zašto nešto treba da bude... treba da bude sporenja i rasprava da bi se došlo do boljeg.... ali isto tako u svemu tome jako je teško odoleti i ne preći granicu kako apostol kaže u "dela tela: neprijateljstva, svađe, pakosti, gnjev, prkosi, razdori, jeresi " svako je rekao šta je imao i tek će se o ovome raspravljati. meni lično je drago što se papagajska žabokrečina uzburkala, jer bogu se tako izvole, da se pokrenu neka bitna pitanja opet kažem da bi došli do boljeg. generalno rečeno boraveći već dugo ovde na forumu, shvatio sam da je potrebno da postoje ljudi sa kojima se ne slažem pa čak i koje ne volim, jer neće Bog nikoga od nas osuditi ako pogrešno razmišlja, ko je taj koji sve zna? već će svakom, zbog revnosti koju ima, naći bar jednu ispravnu stvar zbog koje će reći poznajem te, a upravo tih preostalih 99% pogrešnih dela i shvatanja i to će okrenuti na dobro jer kako bi se došlo do boljeg ako ne postoje dve strane? tako da svako ovde ima svoju ulogu. svako dobro Прождрали смо се. Ти и ја ако смо из послушности остали код куће, нисмо остали да бисмо незајажљивцима и богоотпадницима, да бисмо најгорим међу нама уступили место. Да нас је неко, и тебе и мене, позвао да останемо код куће како би бољи од нас отишли на литургију и причестили се, да не правимо гужву, да ли бисмо реч рекли? Да ли би они који би под таквим условима отишли, нама трљали на нос како су бољи од нас јер су били? И ти и ја остали смо код куће због послушности, а на литургије је - опет изузимам оне који имају разлог, говорим о овима који су овде пропагирали непослушност и начине како да се избегне полиција - отишао онај тип људи који у гужви у саобраћају изађе из колоне па вози 500м по тротоару, па се на раскрсници убаци испред некога да се поново укључи, јер је он једини паметан, а сви остали су глупи. И још поручује "попиј лекиће" онима који му кажу да није у реду то што ради. Нису направили грешку, па пали. 40 дана пропагирају то, глуви су на разум и терају инат. Такав је данас себе проклео, а не благословио и његова тренутна радост којом саблажњава друге ће му се врло брзо претворити у горку патњу, јер су на слатка дошаптавања Сатане како су добри и побожни верници, скочили у амбис верујући да ће их анђели у рукама дочекати, а треснули су у дно и Христос их је мочугама избацио из Храма у ком верују да су били. Таквима не могу да честитам ништа, јер се њиховој осуди не радујем, гледам их као људе који се ваљају у блату са свињама, а певају "Христос воскресе" - изађите из блата, несрећници, тако се Христово васкрсење не слави! Христос вакрсе и мир и добро од Господа ти желим. Vasilije. and Aandrej је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 пре 3 минута, Тражитељ рече Прождрали смо се. Ти и ја ако смо из послушности остали код куће, нисмо остали да бисмо незајажљивцима и богоотпадницима, да бисмо најгорим међу нама уступили место. Да нас је неко, и тебе и мене, позвао да останемо код куће како би бољи од нас отишли на литургију и причестили се, да не правимо гужву, да ли бисмо реч рекли? Да ли би они који би под таквим условима отишли, нама трљали на нос како су бољи од нас јер су били? И ти и ја остали смо код куће због послушности, а на литургије је - опет изузимам оне који имају разлог, говорим о овима који су овде пропагирали непослушност и начине како да се избегне полиција - отишао онај тип људи који у гужви у саобраћају изађе из колоне па вози 500м по тротоару, па се на раскрсници убаци испред некога да се поново укључи, јер је он једини паметан, а сви остали су глупи. И још поручује "попиј лекиће" онима који му кажу да није у реду то што ради. Нису направили грешку, па пали. 40 дана пропагирају то, глуви су на разум и терају инат. Такав је данас себе проклео, а не благословио и његова тренутна радост којом саблажњава друге ће му се врло брзо претворити у горку патњу, јер су на слатка дошаптавања Сатане како су добри и побожни верници, скочили у амбис верујући да ће их анђели у рукама дочекати, а треснули су у дно и Христос их је мочугама избацио из Храма у ком верују да су били. Таквима не могу да честитам ништа, јер се њиховој осуди не радујем, гледам их као људе који се ваљају у блату са свињама, а певају "Христос воскресе" - изађите из блата, несрећници, тако се Христово васкрсење не слави! Христос вакрсе и мир и добро од Господа ти желим. Suviše si, brate, ogorčen. A Vaskrs je, treba svi da se radujemo, i koji smo išli i koji nismo. Ja o celoj ovoj ujdurmi koja se napravila mislim slično kao i ti, ali zaista ništa ne zameram onima koji su otišli na Liturgiju. A verujem da ni oni meni ne zameraju što nisam. Ne verujem da su na došaptavanja Satane otišli u Crkvu, nego su prosto želeli da tamo proslave Vaskrslog. Radujmo se, smrt je pobeđena, a spasenje je svima na dohvat ruke! Предраг М, Драшко, Тражитељ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 2 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тражитељ Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 Just now, Orion said: Na sve one koji se podsmevaju i rugaju onim vernicima koji su ostali u svojim kućama, ne treba obraćati pažnju. Ako se rugaju, sebi se rugaju. I dalje smatram da su mnogi od njih neodgovorni, ali ih ne osudjujem, jer nas je Hristos tako učio. Razumem tvoju ogorčenost, ali nemoj dozvoliti da ona prevlada, već se raduj Vaskrsu i da se svi zajedno pomolimo za ozdravljenje bolesnih i svih onih koji se sada osećaju usamljeno u borbi za dahom životnim. О њима говорим јер су они данас лице наше Цркве коју српски народ гледа и каже "сви су такви". Не осуђује их нико овде, нити има власт да им суди, рећи безумнику да је безумник није осуда, а и на самог безумника има утицаја као дрвету рећи да је дрво. На свачију је савест да ли ће се понашати бестидно или смирено, али хришћани треба да буду светлост света. Та је светлост данас светлила са окана прозора из породичних домова где се након молитве омрсило ускршњим јајима. Ови што су се данас опили срећом због лепог и сунчаног дана и полиције која их пушта јер не жели да за Ускрс греши душу и хапси ретардиране и малоумне, већ ће сутра стићи мамурлук у ком ће сву ту радост избацити из себе. И не занима ме ако ћу због ових својих речи бити кажњен, ретко кад сам у животу био оволико сигуран када сам нешто говорио, а овај цели пост и данашњи Ускрс, мени су ове године били болно отрежњење по питању тога у каквој зајединици живимо и са којим и каквим све људима мислимо да смо иста Црква, а нисмо. Христос васкрсе! Aandrej је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тражитељ Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 12 minutes ago, Desiderius Erasmus said: Suviše si, brate, ogorčen. A Vaskrs je, treba svi da se radujemo, i koji smo išli i koji nismo. Ja o celoj ovoj ujdurmi koja se napravila mislim slično kao i ti, ali zaista ništa ne zameram onima koji su otišli na Liturgiju. A verujem da ni oni meni ne zameraju što nisam. Ne verujem da su na došaptavanja Satane otišli u Crkvu, nego su prosto želeli da tamo proslave Vaskrslog. Radujmo se, smrt je pobeđena, a spasenje je svima na dohvat ruke! Прославили су своју гузицу уморну од седења код куће, а не Васкрслог. Да шта него да сам огорчен. Једемо хлеб са безумницима, молимо се Богу са безумницима, причешћујемо се заједно са безумницима. Безумницима изнутра који ове иритантне дане чине још иритантнијим. Радујем се ја што је Христос васкрсао, што имамо хране за васкршњу трпезу, што смо насмејани заједно у дому и благи једни према другима, трудимо се да овако закључани једни другима не будемо тешки, али не могу да се радујем што данас хришћани нису били окупљени на литургији, не могу да се радујем што се јајима нисмо омрсили тек након узимања нафоре, не могу да се радујем што је у мом граду данас ванредно стање и полицијски час, што Васкрс не прослављају у својим домовима полицајци и медицински радници. Ово је тужан Васкрс, браћо, са тихом радошћу и вером и надом. Распојасана радост у овакво време и скакање уз нос онима којима је тешко ће се претворити у жалост - како таквом неком радосно рећи "Срећан ти Васкрс" кад знаш да ће сутра због своје незајажљивости и тврдоглавости патити? Христос васкрсе! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 Пре сат времена, Тражитељ рече И не занима ме ако ћу због ових својих речи бити кажњен, ретко кад сам у животу био оволико сигуран када сам нешто говорио, samo ovo,.... (Rimlj. 14) 4 Ко си ти што осуђујеш туђега слугу? Својему господару он стоји или пада. Али ће стајати, јер је Бог моћан да га усправи. 5 Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки. Сваки нека је осведочен у уму своме. ,pa se malo udubi u to sto sve pise i porazmisli gde si .... Aandrej, Vasilije., Ćiriličar and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тражитељ Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 7 minutes ago, ana čarnojević said: Лекић па онда само весеље Кад ти се данашње весеље претвори у бол и муку, сети се овоих речи, да знаш где си пала и кроз шта да тражиш опроштај. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 пре 4 минута, Тражитељ рече Прославили су своју гузицу уморну од седења код куће, а не Васкрслог. Да шта него да сам огорчен. Једемо хлеб са безумницима, молимо се Богу са безумницима, причешћујемо се заједно са безумницима. Безумницима изнутра који ове иритантне дане чине још иритантнијим. Радујем се ја што је Христос васкрсао, што имамо хране за васкршњу трпезу, што смо насмејани заједно у дому и благи једни према другима, трудимо се да овако закључани једни другима не будемо тешки, али не могу да се радујем што данас хришћани нису били окупљени на литургији, не могу да се радујем што се јајима нисмо омрсили тек након узимања нафоре, не могу да се радујем што је у мом граду данас ванредно стање и полицијски час, што Васкрс не прослављају у својим домовима полицајци и медицински радници. Ово је тужан Васкрс, браћо, са тихом радошћу и вером и надом. Распојасана радост у овакво време и скакање уз нос онима којима је тешко ће се претворити у жалост - како таквом неком радосно рећи "Срећан ти Васкрс" кад знаш да ће сутра због своје незајажљивости и тврдоглавости патити? Христос васкрсе! Ali, ako si blag prema svojima u domu, budi blag i prema braći i sestrama u Hristu, pa makar i ako smatraš da greše. Драшко and Тражитељ је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 Овако су Италијани славили Васкрс прошле недеље... Протомајстор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 пре 8 минута, Тражитељ рече Прославили су своју гузицу уморну од седења код куће, а не Васкрслог. Да шта него да сам огорчен. Једемо хлеб са безумницима, молимо се Богу са безумницима, причешћујемо се заједно са безумницима. Безумницима изнутра који ове иритантне дане чине још иритантнијим. Радујем се ја што је Христос васкрсао, што имамо хране за васкршњу трпезу, што смо насмејани заједно у дому и благи једни према другима, трудимо се да овако закључани једни другима не будемо тешки, али не могу да се радујем што данас хришћани нису били окупљени на литургији, не могу да се радујем што се јајима нисмо омрсили тек након узимања нафоре, не могу да се радујем што је у мом граду данас ванредно стање и полицијски час, што Васкрс не прослављају у својим домовима полицајци и медицински радници. Ово је тужан Васкрс, браћо, са тихом радошћу и вером и надом. Распојасана радост у овакво време и скакање уз нос онима којима је тешко ће се претворити у жалост - како таквом неком радосно рећи "Срећан ти Васкрс" кад знаш да ће сутра због своје незајажљивости и тврдоглавости патити? Христос васкрсе! brate mislim da razumem sta osecas i ne mislim da si zlonameran ali otlozi bar ovo popecenije, izedi neko pecenije, budi svoj! Svoju slobodu i svoj zivot zivi! Raduj se i tezi onome sto je tebi bitno! Desiderius Erasmus, Тражитељ and Broken је реаговао/ла на ово 1 2 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 @Тражитељ potpuno te razumem, i kao što rekoh slažem se sa svim, ali brate.... mi smo uradili što je bilo do nas.... slažem se: stojiš "u koloni" a neko prelazi punu liniju i pritome govori kako je profesionalni vozač... sve te razumem... ali brate nemoj da uđemo u priču e što bi voleo da se zakucaš. ja lično sam tek sa godinama "uspeo" da odagnam to od sebe... mlado ludo...ko zna kakvi su mu hormoni...milion drugih nekih razloga... i probaj (znam da ces reci da solim pamet) ali probaj videćeš da je korisno shvati da su oni možda bolji od tebe, možda ima neku muku zbog koje "mora" da pređe liniju...pusti ga. znaš kako Hristos kaže: ako pada svom gospodaru pada... nema potrebe mi smo sigurni u ono što poštujemo ako neko radi drugačije... bog mu dao zdravlja i samo nek se ne polomi Срђан Шијакињић, Просечан србенда, fsa and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 4 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 пре 1 минут, Драшко рече izedi neko pecenije genije Драшко, Desiderius Erasmus and Тражитељ је реаговао/ла на ово 1 2 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тражитељ Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 12 minutes ago, Bokisd said: samo ovo,.... (Rimlj. 14) 4 Ко си ти што осуђујеш туђега слугу? Својему господару он стоји или пада. Али ће стајати, јер је Бог моћан да га усправи. 5 Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки. Сваки нека је осведочен у уму своме. ,pa se malo udubi u to sto sve pise i porazmisli gde si .... Ако нешто погрешно пишем и ако сам преоштар, нека ме администрација казни, банује ме или те поруке уклони као скаредне или непримерене, нека она буде та која ће привремено да донесе суд. А ако видиш да су до увече остале на истим местима, значи да нас има још који кроз моје речи проговарамо. Христос васкрсе! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 пре 4 минута, Драшко рече otlozi bar ovo popecenije, izedi neko pecenije Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 19, 2020 Пријави Подели Написано Април 19, 2020 Berane. ... ronin, Golub, Предраг М and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука