Талични Том Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 2 minutes ago, Bokisd said: Ali, Talicni, .... koliko sam ispratio, kontekst je da je na Veliki petak u oltaru na Svetoj Trpezi i da se onda iznosi na celivanje. I, koliko kontam , Obi oce da kaze da je i sama po sebe Plastanica velika svetinja, i da jos stoji na Svetoj Trpezi .... i kako takva Svetinja iznosi se na celivanje vernima. Da li cemo onda celivati ili necemo ? Licno po savesti, celivao bih bez ikakvog straha i pouzdanjem u Boga i Svetinju njegove Plastanice. Не, Боки, ниси добро испратио у једном делу. А ово да је Плаштаница велика светиња и да би је на Велики Петак требало целивати без икаквог страха од короне и других вируса, ту се слажемо у потпуности. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 15 minutes ago, Протомајстор said: Postignut dogovor između Vučića i patrijarha Irineja? WWW.TELEGRAF.RS SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije - navodi se u saopštenju Може ли неко ово да ми растумачи? SPC postuje i ispunjava preporuke a ne naredbe vlasti i nastavice tako. Vlast postuje ali ne ispunjava molbu SPC i ne ukida zabranu kretanja za Vaskrs. Протомајстор је реаговао/ла на ово 1 Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 пре 18 минута, Талични Том рече Остатак године је смештена на неком другом месту у храму, не нужно у олтару. U vecini crkava kod mene je u oltaru, da si ti ziv i zdrav. Odlicno znam sta pricam. пре 18 минута, Талични Том рече Као друго, ти често умеш да у саговорниковим речима цедиш комарца, а ниси у стању да кратко и јасно признаш када направиш грешку. Уз то си и свршени теолог, што значи да си о овоме морао да учиш на вежбама из Литургике. Pogledaj napisano iznad. ... I sta velis, ja cedim? A sta ti sad radis? U`vatio si se za jednu sasvm prozaicnu rec ko p`jan plota. `Ajmo jos jedared, meni ovo nikad ne moze da dosadi. U mojoj crkvi, u dosta drugih - stoji u oltaru. Jer se odande iznosi. Neka i nije na Trpezi (nego u ormaru), svakako je oltarski prostor; ja, inace, u oltar ulazim vrlo retko, jer za poslusanja u oltaru moj svestenik ima druge ljude. Ja se pre svega bavim pevnicom. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 пре 1 минут, Талични Том рече Не, Боки, ниси добро испратио у једном делу. А ово да је Плаштаница велика светиња и да би је на Велики Петак требало целивати без икаквог страха од короне и других вируса, ту се слажемо у потпуности. Apsolutno je velika Svetinja. Da, svaki normalan hriscanin celivace je pobozno bez i najmanje bojazni. Јанко је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 @Талични Том I ovo: i tamo gde Plastanica nije u oltaru, nego stoji na Grobu Gospodnjem - isto je. I Grob je - razume se - SVETO MESTO. Ili ces ti mozda da kazes da nije??? A i da kazes, svejedno je. SVETINJA JE SVETINJA. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
fsa Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 @Давид Svakodnevno sam svedok toga da deo sveštenstva i pravoslavnih hrišćana apsolutno ne mari ni za kakve preporuke lekara i Sinoda SPC. Da se podsetimo... Vlada Srbije je najpre preporučila da se ,,верски обреди у верским објектима и на отвореном простору врше без присуства верникa”. Sinod SPC je u svom saopštenju od 28.03. obavestio "све наше свештенство, монаштво и верни народ да ће Српска Православна Црква применити ове препоруке" uz pojašnjenje da "Црква неће прекидати служење свете Литургије нити престати да причешћује вернике" i da "to конкретно значи да ће се у храмовима у току богослужења налазити свештеник (или свештеници) са ђаконом, појцима и црквењаком (како је где потреба и прилика)" ... Dodali su i ovo: "Нашим верницима очински, пастирски одговорно и са љубављу благосиљамо да света богослужења прате путем телевизијског и радио-преноса и црквених интернет-страница, а да се са својим парохом благовремено договоре о термину причешћа у свом дому"..." Посебно напомињемо да није добро да се одлазак у цркву користи као изговор пред својом савешћу и пред ближњима за непоштовање мере самоизолације. Зато још једном позивамо све наше свештенство, монаштво и верни народ да се у свему придржавају прописа које је донела држава и упутстава о црквеном животу које је прописао Свети Архијерејски Синод." Ovo se ne poštuje svuda... ne poštuju se čak ni minimalne mere zaštite, iako postoje svi uslovi za to. Obrazloženje dotičnih sveštenika je "ma to je samo preporuka... ne treba se obazirati na to... ovo je sve naduvano... ovo je sve smišljeno da nas odvoji od Liturgije... mi se ne bojimo... nas u hramu štiti blagodat Božija"... itd. U situaciji kada sama Crkva neće ili nije u stanju da donese jasne, nedvosmislene i obavezujuće odluke i pobrine se da ih sveštenstvo i verujući narod poštuje, jedino logično i ispravno rešenje je zabraniti i tu vrstu masovnih okupljanja i time sačuvati živote. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 Пре сат времена, Justin Waters рече I u Švedskoj je počela prpa: Moj problem, ovde, je što pišem malo šire, a ne kažem ono što trebam uvek. Švedska je, po meni, bila sigurno najhumanije društvo na planeti, a pratio ju je i visok standard jer je imala vodeće kompanije sveta u ključnim granama industrije (Volvo, Skanije, IKEA, ABB, AstraZenake, Sandvik, Swedish steel, Elektrolux, Telija, Ericsson i dr.). Imali su socijal-kapitalizam sa humanom raspodelom i mnogo se davalo građanima. Glavni rušitelj tog sistema je Karl Bilt, a sa njim i globalizacija čiji je zagovarać (uvek je on bio neki UN izaslanik gde god su padale SAD bombe)...sada je Švedska kao rawena zver kada se bori za život....liberalizacija je uzela danak...e to ja kritikujem. To je jedan divan narod kojeg su prevarili i sada ga razaraju iznotra... Korona? Juće je Drzavni zavod za zdravstvo izneo podatak 1033 mrtva, sa napomenom da će biti još...doziranje na kašiku...stigli su novi izveptaji - do sada 1203 mrtva! Celih 170 novoumrlih! istine radi, to nije za jedan dan, jer dnevno se izveštava, ali neće da kažu dnevnu smrtnost, Dijagrami statistike pokazuju dnevne izveštaje...no ukupna cifra je ista, ovako ili onako. To je izuzetno visok stepen smrtnosti....toliko nema Rusija sa 140 miliona stanovnika, koja se graniči sa Kinom, a protok ljudi od svuda Kine i EU u Moskvi preko aerodroma je bio veći nego u celoj Švedskoj...dakle, očigledno je da tu nešto uveliko ne štima. PS: Pratim(o) Švedski kao suprtnost merama u Srbiji. Dakle možemo kritikovati vlast, i sigurno ima svega, i sigurno verovatno te mere mogu i drugacije, ali o nekom "švedskom modelu" je rizično.... GeniusAtWork, Драшко, fsa and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 12 minutes ago, Ćiriličar said: PS: Pratim(o) Švedski kao suprtnost merama u Srbiji. Dakle možemo kritikovati vlast, i sigurno ima svega, i sigurno verovatno te mere mogu i drugacije, ali o nekom "švedskom modelu" je rizično.... Да, играње са колективним имунитетом док још није сузбијено иницијално ширење је опасна коцка. Енглези су хтели то да пробају па су дигли руке кад су им стигле процене о могућим жртвама. Ćiriličar and fsa је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 33 minutes ago, fsa said: @Давид Svakodnevno sam svedok toga da deo sveštenstva i pravoslavnih hrišćana apsolutno ne mari ni za kakve preporuke lekara i Sinoda SPC. Da se podsetimo... Vlada Srbije je najpre preporučila da se ,,верски обреди у верским објектима и на отвореном простору врше без присуства верникa”. Sinod SPC je u svom saopštenju od 28.03. obavestio "све наше свештенство, монаштво и верни народ да ће Српска Православна Црква применити ове препоруке" uz pojašnjenje da "Црква неће прекидати служење свете Литургије нити престати да причешћује вернике" i da "to конкретно значи да ће се у храмовима у току богослужења налазити свештеник (или свештеници) са ђаконом, појцима и црквењаком (како је где потреба и прилика)" ... Dodali su i ovo: "Нашим верницима очински, пастирски одговорно и са љубављу благосиљамо да света богослужења прате путем телевизијског и радио-преноса и црквених интернет-страница, а да се са својим парохом благовремено договоре о термину причешћа у свом дому"..." Посебно напомињемо да није добро да се одлазак у цркву користи као изговор пред својом савешћу и пред ближњима за непоштовање мере самоизолације. Зато још једном позивамо све наше свештенство, монаштво и верни народ да се у свему придржавају прописа које је донела држава и упутстава о црквеном животу које је прописао Свети Архијерејски Синод." Ovo se ne poštuje svuda... ne poštuju se čak ni minimalne mere zaštite, iako postoje svi uslovi za to. Obrazloženje dotičnih sveštenika je "ma to je samo preporuka... ne treba se obazirati na to... ovo je sve naduvano... ovo je sve smišljeno da nas odvoji od Liturgije... mi se ne bojimo... nas u hramu štiti blagodat Božija"... itd. U situaciji kada sama Crkva neće ili nije u stanju da donese jasne, nedvosmislene i obavezujuće odluke i pobrine se da ih sveštenstvo i verujući narod poštuje, jedino logično i ispravno rešenje je zabraniti i tu vrstu masovnih okupljanja i time sačuvati živote. Ono sto napisah sledi iz objavljene vesti. fsa је реаговао/ла на ово 1 Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 Vreme je za malo mentalnog razgibavanja... ... https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10220368871719202&set=a.10206429144714739&type=3&eid=ARBHzIdD4B Предраг М је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Талични Том Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 34 minutes ago, obi-wan said: U vecini crkava kod mene je u oltaru, da si ti ziv i zdrav. Odlicno znam sta pricam. Pogledaj napisano iznad. ... I sta velis, ja cedim? A sta ti sad radis? U`vatio si se za jednu sasvm prozaicnu rec ko p`jan plota. `Ajmo jos jedared, meni ovo nikad ne moze da dosadi. U mojoj crkvi, u dosta drugih - stoji u oltaru. Jer se odande iznosi. Neka i nije na Trpezi (nego u ormaru), svakako je oltarski prostor; ja, inace, u oltar ulazim vrlo retko, jer za poslusanja u oltaru moj svestenik ima druge ljude. Ja se pre svega bavim pevnicom. Као прво, уопште се нисам ухватио за једну прозаичну реч, јер си ти тврдио да Плаштаница стоји на Часној Трпези свих 365 дана у години, што је ноторна богословско-богослужбена глупост. Као неко ко себе често уме да назове учитељем Цркве мораш да знаш и док спаваш да то није тачно, већ да Плаштаница на Часној Трпези стоји од Васкрса до Спасовдана. Ено ти неки од богослужбених Типика на нету, пронађи га па види када се у Пасхалној ноћи уноси у Олтар и ставља на Часну Трпезу и када се на Спасовдан износи са Часне Трпезе и ставља на неко друго место у храму. Да ли ће остатак године стајати у олтару или на неком другом месту је тотално небитно. Ово горе болдовано и закошено је битно, јер си својим тврђењем могао да унесеш забуну код оних људи који за тебе мисле да си учитељ Цркве. Ја сам само покушао да теби и другима скренем пажњу на твоју грешку, без жеље да се надгорњавам са тобом. Надгорњавање је уследило због твог - нека је и тако, јер то не да није - нека је и тако, већ је тако и никако другачије, то јест Плаштаница на Часној Трпези стоји од Васкрса до Спасовдана. Као друго, иритантно је то што не умеш да признаш када направиш очигледну грешку, у овом случају богословско-богослужбену, а умеш да приговараш људима како немају два грама мозга када мислиш да одваљују глупости, које нужно и нису глупости већ то само ти мислиш. У конкретном случају ти си одвалио очигледну и невиђену глупост и не да ниси смирено рекао: ”У праву си брате, погреших. Уморан сам, много је тема које пратим...”, већ се браниш и извлачиш са још већим и будаластим - нека је и тако. Ало, бре! Као треће, теби заиста никад није досадно, јер шта год да ти човек каже - не вреди. Ти си особа која нема ни трунку смирења, па је свака дискусија с тобом узалудна и јалова, да не кажем бесплодна. Када будеш научио да поштујеш саговорника, када будеш научио да признаш грешке на које ти се смирено указује (мој први пост је био смирен), тек тада можеш да се назовеш учитељем Цркве. До тада, врати се поново у клупу и буди то што би и требало да будеш - учеником у Цркви. fsa, The Godfather, Zmaj Pisum and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 пре 25 минута, Талични Том рече Као неко ко себе често уме да назове учитељем Цркве Ja sam ucitelj, nisam pop. I time se dicim. Da jesam pop znao bih sve pojedinosti bogosluzbenih predmeta u detalje, ali nisam pop. Evo ti jos materijala - ne znam sva imena delova odece na popu i episkopu; ne znam tacna imena svakog dela hramovne gradjevine, osim onih glavnih; ne znam imena i znacenja svake vrste bogosluzbenih himni i pesama; itd, itd... To sto ti prika sad radis je gnojno i ogavno ponasanje. Nema crkvenih ucitelja koji sve znaju, nijednog. A ako sad krenem da ti nabrajam sta masa popova ovde kod mene ne zna, clanovi bi dobili trenutnu dijareju od citanja. To sto tebe svrbi nesto drugo, pa pokusavas da me oblatis i opljujes, samo je tvoj problem. NIKAD I NIGDE nisam ni rec rekao, ponajmanje tvrdio, da ja sve znam. Ne znam ni blizu toga. ALI ZNAM SASVIM DOVOLJNO I VISE OD TOGA da budem ucitelj Crkve. пре 25 минута, Талични Том рече Као друго, иритантно је то што не умеш да признаш када направиш очигледну грешку Ko nije priznao? Jesam li rekao - "ok, neka je i tamo"? Jesam, samo tebi to ne vrsi pos`o, pa bi da me sabijes u mulj. Al` ces malo sutra. Evo opet - JA NE ZNAM NI IZBLIZA SVE O CRKVI I O HRAMU. пре 25 минута, Талични Том рече Ти си особа која нема ни трунку смирења To sam vec naglasio na vise mesta, na raznim temama: OD MENE NEMA GOREG NA FORUMU. Kakvo crno smirenje te spopalo?? Ja to u zivotu nisam ni video, kamoli imao. Ja sam prgav, galamdzija, inadzija, pogan na razne nacine, neotesan, cesto plitak i priglup, itd, itsl. Ali imam srce bogoljubno i covekoljubno, `fala velikome Bogu. пре 25 минута, Талични Том рече требало да будеш - учеником у Цркви Normalno da sam ucenik. Doveka cu da budem ucenik, i ni izbliza sve necu da naucim. A ti si kao sa tvojim znanjem neki koji je to prevazisao? Onda si i patrijarha Pavla prevazisao, jer je on jedared tamo negde u 90.-oj godini zivota rekao (posle razgovora sa nekim akademicima) - "covece, al` sam danas nesto dobro naucio!" ... Sve u svemu - ovakvto ti pisanje jad i beda. A zasto? Zato jer si lukavo zaobisao glavni predmet razgovora, tj. SVETOST mesta i predmeta, pa si krenuo da cedis komarce, kao i svaki dobar farisej. Evo opet cu da ponovim, dobro si uocio da meni to ne moze da dosadi - Plastanica je SVETINJA koju mozemo da celivamo bez ikakve bojasni uvek. Јанко је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 @Талични Том I da dopunimo receno - primarna oblas mog poucavanja je hriscanska etika, iz koje sam imao desetke; egzegeza novozavetnih knjiga, iz koje sam imao desetke; crkveno pojanje, iz kog sam imao devetke; hriscanska katihetika/uciteljstvo, iz koje sam imao desetke; i delimicno kanonsko pravo, na kome sam diplomirao sa ocenom deset. Nisam nesto mnogo zainteresovan trenutno da se bavim obrednim pojedinostima, ali odlicno znam zasto je hram SVETO MESTO, i zasto svi odreda bogosluzbeni predmeti jesu SVETINJA; o tome je ovde bilo reci, sto ti sad pokusavas da zaobidjes. Ako nesto ne mogu da varim to su lukavi i prepredeni ljudi. Ja sam brljav i opor, ali nisam zavucen i podmukao. Јанко је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 Очекиван расплет. Помало неочекивана је била ова молба. За неког трачак наде. Жао ми што не живим у Грузији, Белорусији ил Бугарској. Где постоји слобода исповедања вере. Ал опет. Преживели смо Турску окупацију. Преживећемо и Вучићеву. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 пре 2 часа, Ђорђе Р рече Не знам зашто је за мене ово ненормално. Чини ми се да смо на корак од тога да пристанемо на то да оне који су “неодговорни” водимо у логоре и гасне коморе. Јер су они “темпиране бомбе”, нешто као терористи. Ти који су “неодговорни” наносе само себи штету. Јер свако “одговоран” живи у четири зида, никога не виђа, све му достављају испред врата, не може да се зарази. Ил су можда ови “одговорни” мало “неодговорни”, а ови други, које треба “стрељати” (јер између осталог љубе Иконе) су више “неодговорни”? Ја то онако реторички, спрам ове ненормалне власти и ненормалних мера у ненормалним околностима. Да се ја питам - продавнице од 6 до 22, забрана кретања попут Немачке, не више од 2. људи, драконске казне, пензионери - оно што је требало од почетка, преко дана 2 сата на сунце ми остали локаут (нпр од 17-19, или сваки дан различито време? Њима је кретање и сунце од животне важности, овако ће их побити као мачиће). Литургија нормално али трпеза напоље, одстојање као Грузијци. Причешће како Црква благослови, најбезболније због атеизиране господе која гледа шта радимо а не иде на Литургије - као на Јаковљевој. Жика, Desiderius Erasmus, ronin and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука