Bokisd Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 пре 3 часа, Desiderius Erasmus рече Zanimljivo je da se episkop timočki Melentije Hilandarac (sastavljač čuvene "Duhovne gradine") još 1907. godine - dakle, u Kraljevini Srbiji, kada je Pravoslavlje bilo državna vera - osvrće na problem zabrane Pričešća u vreme epidemija od strane državnih vlasti. I onda on, kao mudri pastir, iako je lično smatrao da se pričešćivanjem ne može preneti zaraza, kaže sledeće u knjizi "Pravilnik: pomoćna bogoslužbena knjiga": Појавило се питање: могу ли се и треба ли се причешћивати лица, која су заражена заразним болестима: дифтеријом, венеријом, тифусом, шарлахом, богињама итд. На ово питање такозвани „учењаци“: доктори, поједини чиновници и други категорички захтевају, да се забрани причешће деци и одраслима, где се која од поменутих зараза појави, јер би се веле, скупљањем и причешћивањем из једног суда (Путира) и једном кашичицом, зараза преносила од болних на здраве. Због оваквог гледишта ових световњака, чешће су излазиле званичне забране причешћивања и здравих у оним местима у којима ова или она заразна болест влада. Па шта да се рече на ово? С гледишта науке и искуства зараза се додиром здравих са болеснима (пијење из једног суда, једење из једног чанка итд) доиста може преносити и преноси се са болних на здраве. То се дакле не може и не сме спорити. Али, да чак и св. тајна причешћа може послужити оруђем преноса заразе са болних на здраве, апсолутно се не може примити ни усвојити. Јер по јасном учењу св.цркве Христове, св. тајна причешћа лечи и тело и душу: душу од духовних недуга – грехове, а тело од болести, јер се ова даје и „в сњед“, вернима, „во исцејленије души и тјела“. Разуме се, да су ови и овакви плодови св. тајне причешћа условљени спремом и достојним примањем св. тајне. Јер „јадиј и пијај недостојње, суд в себје јаст и пијет…“ А св. тајна причешћа пак сама је по себи доиста право, јединствено лекарство душе и тела: лекарство, коме нема на земљи равна. Па следствено ни сами они сасуди, из којих се (путир) и којима се (кашичица) преподаје св. причешће, никако не могу бити оруђима преноса заразних бакцила, јер су и она (оруђа) освећена драгоценом крвљу Христовом. Но у ово слабоверно доба људско и ради спокојства оних, који су на раскрсници духовној, те се у оваквим појавама колебају и не знају на коју ће страну тј. да ли уз учење свете цркве и савете свештеникове, или уз слабоверне по неке докторе и чиновнике, свештеници по нашем и руских писаца мишљењу, могу допустити следеће: при свакој цркви треба да има по неколико лажичица (кашичица) за давање св. причешћа и по 2-3 убруса. Кад се пак појави која од заразних болести, онда да свештеник при причешћивању поступи овако: чим кога причести, да спусти ту лажичицу (којом је причестио) у лонац топле воде (која се намести са северне стране Царских Двери у Олтару) и узме другу лажичицу. Црквењак, или кога он одреди, одмах ће избрисати спуштену лажичицу чистим новим убрусом и држати у рукама, па свештенику одмах додати избрисану, а од свештеника узети употребљену, спустити у лонац и одмах по томе избрисати итд. Друго, други црквењак или тутор (или ђакон где га има), који буде убрисавао причаснике, да има 2-3 чиста убруса код себе и при убрисавању сваког причасника, да избрише сувим делом убруса, а не једним и истим крајем убруса како то обично бива. Треће, ове убрусе после причешћа сагорети, па пепео од њих сместити у јамицу под св. престо. Четврто, свештеник свагда треба најпре, да причести здраве, по обичају, па тек болесне по овом означеном начину. Пето, где има два св. путира и две лажичице, те би се болни могли причестити из другог св. путира, сипавши у њега св. тајну колико треба, а из првога, односно из оног св. путира који је употребљен на Литургији, причешћивати здраве (Хојнацки, стр. 110) У осталом главно је ово: свештеник ни у ком случају не сме одбити од св. причешћа онога, који је за то достојан и спреман, па био он здрав или болестан. „Грјадушчаго ко мње не изжену вон“ рекао је Господ Исус Христос. А свештеник у Литургији повереник је, сатрудник самога Господа; вршиоц воље његове, извршилац закона његовог. Zasto si boldovao ovo gore ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Flojd Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 Пре сат времена, Рапсоди рече od kada Pa tako sam cuo, verovatno za celu sledecu nedelju. Ne znam tacno. Pa bilo bi oke kada bi makar za vaskr dozvolili da moze u crkvu. Makar na taj dan i makar da stojimo u red. ronin, Bokisd and Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 3 Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 Пре сат времена, Flojd рече Pa tako sam cuo, verovatno za celu sledecu nedelju. Ne znam tacno. Pa bilo bi oke kada bi makar za vaskr dozvolili da moze u crkvu. Makar na taj dan i makar da stojimo u red. Ja bih probao da se stavi u pogon orden ... Милан Јовановић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 Пре сат времена, Bokisd рече Zasto si boldovao ovo gore ? Da istaknem kako je čak još u Kraljevinini bilo izgleda najnormalnije da država zabrani pričešćivanje na područjima gde se pojavi epidemija. I Vladika Melentije ne krene da trubi o nekakvom progonu Crkve, nego preduzme praktične korake kako bi takve zabrane predupredio. A danas ljudi padaju u amok iako ovde uopšte nije zabranjeno pričešćivanje, nego je svima zabranjeno kretanje, pa to kači i nas. A da se pričešćuješ možeš radnim danima, kao i nedeljom ako zovneš sveštenika u kuću. Sanja Т. and Зосима је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 пре 2 часа, Desiderius Erasmus рече Da istaknem kako je čak još u Kraljevinini bilo izgleda najnormalnije da država zabrani pričešćivanje na područjima gde se pojavi epidemija. I Vladika Melentije ne krene da trubi o nekakvom progonu Crkve, nego preduzme praktične korake kako bi takve zabrane predupredio. A danas ljudi padaju u amok iako ovde uopšte nije zabranjeno pričešćivanje, nego je svima zabranjeno kretanje, pa to kači i nas. A da se pričešćuješ možeš radnim danima, kao i nedeljom ako zovneš sveštenika u kuću. Pa, nije svima, radnicima, setanje kucnih ljubimaca, penzioneri da kupuju, znaci ima mogucnosti za razne grupacije da se obezbedi odredjeno vreme za razne aktivnosti. I, za crkvu je Vlada dala preporuku, nije odredba i naredba jer ne mogu to po Ustavu da urade (bez zakonskog resenja) Tako da, mogli bi mozda i da se malo smiluju za nedelju i Vaskrs, ..... ne znam gde Vucko drzi onaj orden Svetog Save prvog reda, mozda ga izgleda cusnuo u neku fioku i zaboravio, mozda da ga neko podseti, mozda bude neke koristi,.... Ali, mozemo da vidimo sta kaze Melentije, za te sto uvode takve mere zabrane pricescivanja,..... или уз слабоверне по неке докторе и чиновнике,..... I, onda i Melentije se zalaze za neke prakticne mere,.... (i, vidi Erazmo, .... djaba prakticne mere p.Kirilu i RPC, kada eto ne moze se opet nista uciniti sa vlastima, .....ili, mozda moze, ali se nece iz nekih raznoraznih razloga i onda se to pravda pred vernicima, pa, eto moze i neki,.... instant kucni isihizam i komplementarna umna i srdacna molitva .....ili, ugoscavanje sv.Marije Egipatske u sobnoj varijanti,...) .....zbog cega, pa kaze,....Но у ово слабоверно доба људско и ради спокојства оних, који су на раскрсници духовној, те се у оваквим појавама колебају и не знају на коју ће страну тј. да ли уз учење свете цркве и савете свештеникове, или уз слабоверне по неке докторе и чиновнике..... i, onda nabraja te neke prakse o kojima smo vec pricali. I, okey, daj Boze kada bi to imalo nekih efekata na bilo koju vlast, ali, po svemu sudeci teska prica. I, ono sto je jos zanimljivo, kaze Meletije,.....Четврто, свештеник свагда треба најпре, да причести здраве, по обичају, па тек болесне по овом означеном начину...... znaci, na liturgiji, moze da bude i da se ostali zdravi pricescuju po obicaju - jedna kasicica,....dok posle bolesne moze po oznacenom nacinu. Dok je jasno misljenje e.Meletija da,..... А св. тајна причешћа пак сама је по себи доиста право, јединствено лекарство душе и тела: лекарство, коме нема на земљи равна. Па следствено ни сами они сасуди, из којих се (путир) и којима се (кашичица) преподаје св. причешће, никако не могу бити оруђима преноса заразних бакцила, јер су и она (оруђа) освећена драгоценом крвљу Христовом.... Tako da na kraju svega, izgleda da nam samo ostaje ovo,.... ... ... (stvarno, nek nam je svima Bog u pomoci,.... ovi vladari i politicari danas mogu da rade sa verom i Crkvom prakticno sta hoce i zamisle,....) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Smaragdni kamičak Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 пре 3 часа, Flojd рече Ceka nas 24h narednih deset dana. Pa veselo nam bilo. ? Daj neki link, ja nigde na vestima to ne nalazim. Жика је реаговао/ла на ово 1 "Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 пре 13 минута, Bokisd рече ovi vladari i politicari danas mogu da rade sa verom i Crkvom prakticno sta hoce i zamisle Не, не могу. А сад ни не покушавају то, сигуран сам да у овим околностима Цркву доживљају као посљедњу рупу на свирали и уопште ми није јасно откуд тај проблем око причешћивања. Ко заиста хоће да се причести, лако ће наћи начина за то, а сва остала прича мени изгледа као некаква таблетоманија. Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 Пре сат времена, slovoA рече Не, не могу. А сад ни не покушавају то, сигуран сам да у овим околностима Цркву доживљају као посљедњу рупу на свирали и уопште ми није јасно откуд тај проблем око причешћивања. Ко заиста хоће да се причести, лако ће наћи начина за то, а сва остала прича мени изгледа као некаква таблетоманија. Mislim da mogu, na razne nacine, spolja i iznutra. Ali, zasto onima koji hoce da imaju liturgije i druge crkvene sluzbe ogranicavati to pravo ako druge drustvene delatnosti i ljudi imaju to pravo. I, ako se pridrzavaju svih mera zastite kao sto se svi drugi pridrzavaju. Pa, nece da idu medju zarazene....( ili da se setaju nonsalantno i slicno nego ograniceno i kontrolisano kretanje u crkvu i u samoj crkvi i onda kuci)....... kao sto su radili hriscani i svestenici u doba velike kuge u Aleksandriji sredinom 3.veka. I, negovali bolesnike i sami se razboljevali i umirali sa njima. Po tome, po svemu sudeci uvek je bilo u crkvi ljudi koji su svojom licnom verom delovali i u situacijama epidemija na nacin koji odgovara toj njihovoj licnoj veri. Tako valjda i danas, mnogi verni misle da uz mere zastite crkva moze da funkcinise bar na nekoj odredjenoj razini i u ovom vremenu epidemije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 Али у бити, ништа нас не може раставити од Љубави Божије. Читао сам како су велики руски стрци двадесетих и тридесетих година, били потпуно помирени са собом у најтежим спољашњим условима. Нису хистерисали и кукали, већ су носили крст као и Христос. Многи су мирно ишли на клање. Тако да, све што наиђе је са Божијим допуштењем, а наше је да благодаримо на свему. Мени једино боду очи ова тзв. теолошка оправдања неких мера, па Благословено Царство Оца, Сина и Светог Духа посматрају као обред, или Тело и Крв, као слику заједничке трпезе, а не као истинску Храну и Пиће. Али, можда и до тога мора да дође, па да се и то избистри? За многе ће велики благослов бити ово заустављање и искакање из шина свакодневног живота. Слава Богу на свему. Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 Rece mi jedan paroh na jednome mestu, cele godine mi poluprazna crkva a sad navalilo da me kritikuje sto ne dolaze! ? Sredom i petkom predjeosvecena liturgija a nidje nikog! ? Благовесник, Zmaj Pisum, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 пре 2 минута, draganzzz рече Rece mi jedan paroh na jednome mestu, cele godine mi poluprazna crkva a sad navalilo da me kritikuje sto ne dolaze! ? Има свега, и да неки што су до јуче терали све редом да се причешћују, сад пишу о Марији Египћанки и сл, а да они који су писали текстове типа четрес дана на води и триста метанија пре причешћа, два пута у години, сад сипају по Патријарху и Синоду дрвље и камење Давид, Smaragdni kamičak, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 Eno tzv. monah Antonije na jutjubu drvlje i kamenje sat vremena na patrijarha i eukumeniste iz SPC koji zatvorise vrata od Hrama Svetog Save da ne moze da se udje, da bi na kraju tek video da je bio slobodan ulaz sa bocne strane! ? Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 пре 13 минута, Bokisd рече Ali, zasto onima koji hoce da imaju liturgije i druge crkvene sluzbe ogranicavati to pravo ako druge drustvene delatnosti i ljudi imaju to pravo Види, у чему је проблем. Изједначаваш Цркву и литургију са "другим друштвеним делатностима", а Црква није никаква друштвена дјелатност. И онда причаш о правима, а Црква није право, већ позив. Треба само да разграничиш то, у свијету смо, али нисмо од овог свијета. И видјећеш да су сви путеви спасења и данас отворени. Ово уопште није озбиљно искушење за Цркву. Срђан Шијакињић and dragisa је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aandrej Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 пре 4 минута, Вукашин рече Има свега, и да неки што су до јуче терали све редом да се причешћују, сад пишу о Марији Египћанки и сл, а да они који су писали текстове типа четрес дана на води и триста метанија пре причешћа, два пута у години, сад сипају по Патријарху и Синоду дрвље и камење I ono da Liturgija nije Liturgija ako nema ko da kaže amin... odjednom jeste, kaze ima freske na zidovima a narod nek sedi na najsvetijem mestu da i da sluša dr Kona, nakindjurenu Kisicku i odlikovanog predsednika. Nisam zaboravio ni premijerku ali ne smem ovde da koristim neprikladne reči. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Април 9, 2020 Пријави Подели Написано Април 9, 2020 пре 23 минута, Вукашин рече За многе ће велики благослов бити ово заустављање и искакање из шина свакодневног живота. Слава Богу на свему Амин. А ваљда је и вријеме за то, да се суочимо с тим бесмисленим навикама. Чак и кад се то тиче Причешћа, као некакве таблете која нас чини другачијим читавих пет минута, док не изађемо из храма и наставимо по старим добрим навикама. Лидија Миленковић, Desiderius Erasmus and dragisa је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука