Jump to content

Саопштење Светог Архијерејског Синода: Нико се не причешћује принудно већ добровољно!

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 19 минута, obi-wan рече

Pa recimo da si zamenio kasiku, ali je jedan pop zarazen i pio iz Case, iz koje se mi posle pricescujemo. Ima li koga kod kuce?
I opet - ne gutas ti kasiku, nego Svetinju, jer kasika sluzi Njoj, ne obrnuto.

Pa, da, o tome sam vec par puta nesto napisao u porukama, na sluzbi i liturgiji svestenik vrsi proskomidiju i dolaze cesto u bliski kontakt i na kraju se i zajedno vise njih pricescuju iz iste Case (pre svih ostalih pricesnika, koji se posle svi ostali verni pricescuju iz te Case) i tu vec postoji opasnost zaraze.

Tako da, ne znam, sta je sledece ako pratimo tok misli da se preko pricescivanja mozemo zaraziti, .... jer, svetski gledano ovaj Koen je u pravu, eto, ni kasicica koja se kao dezinfikuje ne pruza 100% siguraciju,....jos kad bi ovaj Koen znao za ovo sta rade svestenici u oltaru,.... :stadaradim:(moram od muke da se kezim,....:smeh1:)

Tako da, braco moja, na kraju krajeva ispada, da bez neke vere ne treba ni prilaziti pricescu, jer nas nece bas neka druga praksa spasiti od bolesti, nego je to sve do Boga i nas samih koji prilazimo pricescu,.... jer i bez virusa i epidemija ap.Pavle kaze da su mnogi slabi i bolesni i cak i umiru, jer se nedostojno pricescuju.

Jer, i meni licno po veri deluje da kasicica sluzi Svetinji i Njoj i Njemu, ne obrnuto, kako Obi rece.

(sad stvarno odoh na temu o nasem Adamu....0703_read)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 108
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

I da zakljucim, pa odo da malo odmaram...

Uzimajuci iz Case, vi uzimate Svetinju koja vas cini kadrim da nasledite Vecnost. Znate da je to dar blagog Hrista koji nas ljubi. Uzimate Svetinju koja nevidljivo ali jasno u vama brise sve vase grehove i sunvorate. Koja ozdravlja vase duse i vasa tela (da - i tela!)

I sad... blagi Hristos nam daje citavu Vecnost preko te kasike, i iz te Case - nista manje od toga! - i istovremeno nas pusta da se preko te iste kasike i Case zarazimo na sopstvenu propast?????... Drzi li iko oci otvorene kad ovako nesto tvrdi???...

"Koji je od vas otaca koji ce sinu, kad mu zatrazi ribu, da mu da skorpiju?... Pa kad vi (ljudi), buduci zli, znate dobre darove da dajete svojoj deci - koliko ce onda jos i vise Otac vas nebeski?..."

A o tome da npr. bolnicki svestenici pricescuju bolesnike inficirane svime i svacim, i - naravno - nikad se ne razbole (sto patrijarh Pavle narocito naglasava, a sto citaci tog mesta lukavo zaobilaze!), o tome da i ne pocinjemo pricu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ево и ја да закључим... св причешће је сигурно лек противу смрти,али против Цовида 19 нисам 100% сигуран,а не бих волео да од њега рикнем,да би ми се оно прво остварило...:D

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

I jedan mali aneks: sv. Jovan Kronstatski svedoci u svom dnevniku da je jednom bio pozvan da pricescuje tuberkuloznog bolesnika, koji je kroz kasalj pljuvao i krv. Znaci, teskog tuberkuloznog bolesnika.

I sad, uocite koliko prekorisnih pouka iz samo tog jednog dogadjaja: 1) nije posustao, pa rekao sebi - `a sto se ne izleci posle prvog ili drugog puta`, nego je isao 10 dana, da bi 11. dana covek ustao sasvim zdrav sa postelje; time je Bog, ocigledno, vezbao poverenje o. Jovana, kao i istrajnost u veri i delu poboznosti; 2) o. Jovan se nije ustezao da pricescuje bolesnika koji pljuje krv, nije se uplasio da to ne sme da radi, nego je trenutno prevagnulo njegovo kolosalno covekoljublje; 3) posle svakog od tih 10-11 pricescivanja o. Jovan je - naravno - morao da upotrebi ostatak Svetinje, kako strogo pravilo sluzbe i nalaze; i - JASNO - nije se razboleo od tuberkuloze; jer nije ni mogao da se razboli!

A svako neka dobro promisli - jer ko sumnja u Svetinju, zaista "sud sebi jede i pije".

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Вукашин рече

Онда пусти попове да се договоре :smeh1:

Ja sam veroucitelj/farisej, tako da moram da govorim i kad mi se ne govori. "Jer, kome se vise da, vise mu se i trazi".

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вукашин рече

Онда пусти попове да се договоре :smeh1:

Dok se oni dogovaraju, već i nama kojima nikad o tome nismo ni pomišljali, počinje svašta već da se vrzma po glavi, tako da, hvala Bogu, treba poneko makar i da čvrsto drži kormilo.

Drugo je sprečenost da se dođe na Liturgiju, a ovo je, po meni, nešto o čemu nije ni trebalo da se dovodi u pitanje.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Зосима рече

Ево и ја да закључим... св причешће је сигурно лек противу смрти,али против Цовида 19 нисам 100% сигуран,а не бих волео да од њега рикнем,да би ми се оно прво остварило...:D

Razumem te... tuzno, veoma tuzno...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Зосима рече

A ko ti garantuje da neće voz da te zgazi, od toga bi više voleo? :)

Подели на овим сајтовима

Стварно сте талибани...ја мало да се нашалим...Али,наравно да је причешће лек бесмртности , а не вакцина против вируса,овога,онога...да је тако,ми би били увек здрави и вероватно би умрли од дубоке старости,а не да нас згази воз...е свашта

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

A sad bez šale, ako dođe do toga da, pritisnuti ovim ili onim mnjenjem budemo imali i kašičice za jednokratnu upotrebu, stvarno nemam ništa protiv, vlast je vlast. Svako neka radi svoj posao.

Samo imam protiv da nam se prlja i ono najčistije što imamo u sebi, to ne mogu. Moramo nekako da se sačuvamo od trovača, ne znam kako :(

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Зосима рече

Стварно сте талибани...ја мало да се нашалим...Али,наравно да је причешће лек бесмртности , а не вакцина против вируса,овога,онога...да је тако,ми би били увек здрави и вероватно би умрли од дубоке старости,а не да нас згази воз...е сваштa

Svakom bude po veri, brate. "Jer ako verujete, reci cete ovoj gori - idi i baci se u more, i bice vam, i nista vam nece biti nemoguce..."

Ali ne - em sto smo se daleko udaljili od ovog autenticnog duha i svedocenja Crkve, kojim ona bukvalno dise od pocetka, nego jos kad neko proba da podigne glavu iznad mulja i potrazi Bistrinu - nazovu ga talibanom.

Covek moze da bude slab, svi mi jesmo mnogo slabi, ali ne sme da se pravda zbog toga.

Sta da se radi, idemo dalje...

Подели на овим сајтовима

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...