Jump to content

CELA ŠUMADIJA SE KRSTI: Dejan (43) iz Knića sebi sazidao grobnicu na dva sprata, a pogledajte kako je opremio unutra! (FOTO)

Оцени ову тему

Препоручена порука

VESTI

KNIĆ - Dejan Milošević iz sela Borač jedini je Šumadinac koji je sa svojih 43 godine sam sebi na porodičnom groblju sagradio grobnicu i to - na dva sprata!

“U mom radnom veku koji i dalje traje, od 365 dana u godini ja sam 300 ustao pre svanuća i radio dok se ne smrkne na njivi i u šumi. Mnogo sam napravio i stvorio, pa sam želeo sebi da sagradim i grobnicu da olakšam svojim potomcima”, priča Dejan za RINU.

Međutim, njegova građevina više liči na apartman nego na grob. U prizemlju je soba kao i svaka druga u kojoj se nalaze dva kreveta, televizor i frižider, pa ako gledate samo sa unutrašnje strane nikad ne biste posumnjali za šta je namenjena.

“Meni je to sve normalno i prirodno. Razgovarao sam sa monahinjama i one su mi rekle da moj postupak nije bogohuljenje. Svi ćemo jednog dana završiti i biće nam potrebno dva metra bez geometra, a ja sam želeo sebi za života da napravim nešto veće. U ovoj sobi sad malo odmorim i prilegnem ako ima nekog posla na groblju, a gore u letnjikovcu se sastajemo nakon daća i na Zadušnicama”, izjavio je ovaj Šumadinac.

Dejan je mislio na sve, pa je tako sebi naparavio i spomenik, ali ne mermerni već drveni na kom stoji poruka - mene ne niko ne razume, da li neće, il ne ume, piše na hrastovoj ploči.

“Za mermerni spomenik trebalo bi mi preko 1.000 evra, a ja sam za taj novac napravio sve ovo”, kaže on.

I dok se većina ljudi bori da što bolje provede svoj životni vek, ne razmišljajući o onom što će doći posle, Dejan Milošević svakako je primer da se ništa, pa čak ni smrt i sahrana - ne prepušta slučaju.grobnica.jpg

grob 2.jpg

Izvor: Kurir

Подели на овим сајтовима

Ovaj je još i dobar. Kao neki asketa, još raducka na groblju malo, nije beskoristan i ako je ovo napravio sve za 1000 evra skromno poprilično. 

Kod Gradiške u RS, ima groblje u Podgracima, e tu sam se zaista krstio i lijevom i desnom. Velika mermerna grobnica, a preko nje zidana građevina, sa krovom i postakljeni zidovi. Ono da ne pada prašina i ne kisne, i da pokojnik im svjetla. :scratch_head:Spiskano bar jedno 15000 evra. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Pa dobro, neće da opterećuje potomke, još ima i soba da se ljudi odmore kad su Zadušnice. Deluje bizarno, ali čovek praktičan, na sve mislio. Plus što ima za života sobičak kad hoće malo da pobegne od žene...i to je ok.

Подели на овим сајтовима

Било је ово на телевизији пре неки дан, ти кревети су само привремено ту, оставио је испод земљу да може да се копа кад дође време. Тип је неки воркохолик, мора стално нешто да мрчка, вероватно му је било досадно да долази на задушнице и седи беспослен па је направио причу.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

WWW.ALO.RS

Roditelji pokojnog Marka Stojanovića (26) iz sela Gaj kod Kovina, koji je naprasno preminuo 1. januara 2014. godine, tvrde da je on otrovan i da nije...
WWW.TELEGRAF.RS

- Doći će tata do pravde, uhvatićemo krivce koji su te prerano otrgli od nas - obećava Predrag Stojanović, gledajući u staklene oči lutke izrađene kao...

Подели на овим сајтовима

Nije ovo ništa! Da vidite kako u Zapadnoj Srbiji prave skoro čitave kuće i to ne pojedinci nego masovno!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Grizzly Adams рече

Па добро, бар је нешто позитивно...

Na mah deluje tako, zatim paganski pokuca o drvo i pomeri se s mesta. 

• Свиђа ми се 1

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Ја сам просто занемео од одушевљења. 

Волео бих једном кад седнем негде, да ми овај буде за столом и да ми у детаље исприча све око овога - како му пало на памет, како је радио, шта му говорила околина...

Верујем да бољи провод не бих мого да добијем. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Мој деда паметан чоек, увек је говрио молио се изнова и изнова, поново и поново: Боже сачувај нас беде и лудака.

Док сам био мали увек сам се питао шта је чоеку што то понваља много пута, али сад кад сам мало одрастао, кад сам мало старији тек видим сад колико је мој деда био паметан чоек. Најгора ствар, највећа беда која чоека може да задеси јесте да чоек  има босла ла лудацима (неразмним људима). 

Покушаћу што краће да пишем да вас не мучим.

Кога интересује какве споменике-гробнице ми као православни треба да подижемо нека прочита текст.

Овај кукавац који је споменут у тим новинама што је свеби саградио гробницу видио од неког па имитира.... једна од особина деце и одраслих је да имитира, ово је поготово популарно код зилота...да се смеју као њихов духовник, да имају покрете као он итд. једно је поданички робско имитирање а друго је угледање на Христа, на ап Павла и Оце ране Цркве где човек имитира следује њиховом примеру исчитавајући њихове списе али користи очи и мозак уши и на један својствен уникатан начин буде оригиналан живећи Христово Јеванђеље... ово је посебна тема да не улазим у ово..

Него да се вратим о чему почех писати...Један од великих проблема у СПЦ а на који скоро нико не обраћа пажњу јесте: начин на који православни подижу надгробне споменике (у Србији, Р. Српској и Ц. Гори) ,и  даће (ручкови) за сахрану, па 40ти дан задушнице шест месеци по упокојењу па година итдд............

О чему се ради овде, да се људи већина њих који су сиромашни и излажу се непотребним трошковима. Неки чак узимају кредите да то све покрију. Купују мермерне плоче 2x2, граде мале куће изнад горба са столицама итд....... а тек кад ричкови дођу неретко се догоди да се људи напију и дође и до свађа па чак скоро и до туача код куће покојника.

У неким крајевима у Србији а и у Црној Гори и Р. Српској има обичај да се за сваки од ручкова за покојника спремају (кољу) три живуљке, прасе, теле и ован.... има људи који су сиромашни који не могу овај пагански трошак да изнесу али не одустају јер кажу шта ће комшије рећи, а тек кад почну иду по ресторанима, па колачи па торта и остале ђакониј уз то......једна чиста паганштина...

Имају примери у раној Цркви који показју каква послужења са храном и пићем су практиковали, дакле шта,како, кад и где, На пример Августин говори на једном месту о овоме.....

ЈОЈЈЈЈЈЈЈ а  тек кад дође на ред доношење пластичних венаца и пластичног цвећа на гобове, сахране ухвати ме неописива туга и јад. 

Скоро да нема гробља по селима а скоро и по градовима а да није претоврено у мале депоније пластике, Уђе човек у гробље а изван гробља бачено смеће на све стране. Туга и јад ме обузме кад ово видим све. Прво што људи купе ту пластику непотребно се илзоже трошку а потом то се баци у шуму или на траву изван гробља и не чувамо пироду коју нам је Господ Неба и земље даровао. Као у кућу где живимо не бацамо смеће-пластику у сваки ћушак тако и природу, око река не треба да бацамо смеће.

Али већини владика и попова (најамника) није у интересу да се било шта ту промени.

А ствари су много једноставне ако човек ичитава текстове Отаца Ране Цркве, или ако обиће манастире и ако човек користи очи које му је Бог дао па види да се у старим манстиркисм горбљима користе само крстови од камена или мермера, дакле по манстирима не може се видети 2x2 мемерна плоча као надгробни споменик. 

Даље кад се освећује гробно место, ко користи своје уши које му је Бог да може чути кад свештеник чита молитву освећења надробног споменика, свештеник ћита: Господе Боже благослови ово КРСНО знамење, дакле не каже ову мерперну плочу.... а да не спомињем списе Отаца Ране Цркве шта они кажу на ово тематику.

Једноставно изгледа под утицајем комунизма или ко зна који других пркаси ми смо ту сад тренутно где јесмо у вези свега овога...

Да скратим причу: СПЦ на нивоу наше помесне Цркве требла  би према мени да има неку стратегију како да оправославни наш народе на овом пољу и да избави из ове праксе и непотребних трошкова. 

Постоје студије, радови , људи који су провели дуго времена истражујући ову тематику гдје показују ко су се Хришћани у раној Цркви односили према овим питањима. 

Народе мој напаћени намучени од домађе и иностране погани, ти који ово читаш, преклињм те покушај у својој пороци или даље код пријатеља да утичеш да људи само подигну надгробни споменик у облику крста (погледај по манастирима како то изгледа) и на дну где је постоље крста може се оставити простор где се може написати ко подиже споменик и други детаљи ако неко жели да то буде уписано.

Да сте ми сви живи и здрави и радостни и не заборавите да се молите Богу као мој деда:

Боже сачувај нас беде и лудака.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, RYLAH рече

Ја сам просто занемео од одушевљења. 

Волео бих једном кад седнем негде, да ми овај буде за столом и да ми у детаље исприча све око овога - како му пало на памет, како је радио, шта му говорила околина...

Верујем да бољи провод не бих мого да добијем. 

Kazi kad `oces, pa da vas povezem, postoM coveka znam licno. :)))

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Inace, sasvim prosecan covek je u pitanju, nikakva nakarada, kako se mozda nekima cini prema naslovu clanka. Ima tu u varosici neki mali etno-restorancic, a mene mi nesto pade na um da je ovo mozda uradio da sebi dadne malo preko potrebne reklame. :)))

Tu mi se cini da je bas isp`o "amerikanac", tj. sa njuhom za pos`o, a bez blama koji bi ga zaustavio na vreme.

Sta ti velis @Grizzly Adams? :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, obi-wan рече

Kazi kad `oces, pa da vas povezem, postoM coveka znam licno. :)))

ne vidim slike, čekaj, jel ima taj lavove neke na ulazu, kerbere neke, nešto? dobro ne mora lavove, jel ima labudove ...msm ako nema, džabe je krečio

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

Inace, sasvim prosecan covek je u pitanju, nikakva nakarada, kako se mozda nekima cini prema naslovu clanka. Ima tu u varosici neki mali etno-restorancic, a mene mi nesto pade na um da je ovo mozda uradio da sebi dadne malo preko potrebne reklame. :)))

Tu mi se cini da je bas isp`o "amerikanac", tj. sa njuhom za pos`o, a bez blama koji bi ga zaustavio na vreme.

Sta ti velis @Grizzly Adams? :smeh1:

pa dobro ima čovek šmek za pos'o, ono, prvo ih narani i napoji u restoranu, onda : " cenjeni gosti, kafu možete popiti u prijatnijoj, iMtimnijoj atmosferi - pređimo na groblje" :D

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...