Jump to content

Међународни апел православних академских теолога Светом Синоду Српске Православне Цркве у заштиту академске мисли

Оцени ову тему

Препоручена порука

Salu na stranu. Dok backog optuzuje licno ep. Atanasije (visedecenijski prijatelj) moguce da tu ima nesto. Ali to treba ispitati nekom komisijom. Eto, sredjivao je stanje u tolikim eparhijama, ima iskustva, pa neka ispita...
Не, не треба испитати, већ треба посаветовати онога ко износи прљав веш да то не ради више. Моја деца се не питају да ли је у праву мама или тата. Нема демократије у моју бутигу.
Брука је велика отићи на распето Косово и тамо причати против патријарха српског и синода. Који мотив може да има за тако нешто? Да ли је дао поуку?
Жив је Бог и нек и нас обожи, а не да обожавамо идоле.
Подели на овим сајтовима

Е моја мутава децо. Толико су вам отврднула срца да се и са овако озбиљним стварима спрдате и исмејавате па уз то још и подмећете кукавичје јаја да Тврдош и Владика Атанасије измишљају писма која пристижу од јадних и напаћених људи. Када би ви то само прочитали и видели плакали би и кукакли кроз шта све људи пролазе и шта трпе. Углавном су то жалбе на свемогућег секратара Таличног Тома за кога кажу да је метастазирао у Бачком Цензору. Он је Алфа и Омега свих и свега, апсолутни господар људских судбина. Толико је људи унесрећио да га проклињу у цркви и пред народом где стигну. Он и Бачки му господин заборављају да је Христос рекао да је Он камен и ко на њега удари разбиће се а на кога он падне сатрће га. Sapienti sat!

Ја да сам Талични Том добро бих се замислио пред Христом и сопственом савешћу али и будућношћу. Где ће сутра када више не буде свемогућег му Владике. Шта он мисли када дође неко други на то место. Мисли да ће умрети у фотељи. Сумњам.

Жив је Бог и жива ће бити душа наша!

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Bonsenjo рече

@Obozavalac umirovljeni Atanasije kada je govorio o Artemiju rekao je priblizno ovako: ako mislis da smo ti ucinili nepravdu, sto ne kazes - oci i braco uciniste mi nepravdu, Bog neka vam sudi, ja cu se povuci, necu praviti raskol... I da se pomirio sa odlukom. Nego je otisao u raskol... on patrijarha i Sabor poziva da se pokaju pred njim... Za mene vise nece da cuje... Covek je prelascen, covek je ...budi Bog s nama.. Nek ide s milim Bogom...  

Bas me sada zanima hoce li tako savjetovati episkopa Maksima da se smiri pred odlukama Sinoda...

Само незнавени људи могу да мешају бабе и жабе тј.случај бившег брата Артемија и владике Максима. Максим се прогони као неподобан по политичкој линији и зато што неће да се савије и покори Бачком Иринеју. Оно што му  је приписао Бачки у одлуци Синода  да он тобоже  исповеда Таоизам је класична подвала својствена њему и његовим трабантима. Митрополит Амфилохије и вл.Атанасије су послали писмо-одговор том истом Синоду где су показали да Максим није ништа погрешно и богохулнио рекао већ само поновио оно што је Свети владика Николај наших дана писао.

Наравно да Атанасије неће саветовати Максима да се повуче већ управо супротно. Рећи ће му да се бори против Бачког до краја тј.доке не сруши његову кулу од карата.

Подели на овим сајтовима

@Obozavalac episkop Atanasije je rekao da ako i predpostavimo da je Artemije na pravdi Boga rascinjen, da je to trebao da prihvati sa smirenjem. Ne poredim ta dva slucaja. Dakle: od Sinoda i nepravdu prihvatiti sa smirenjem - ucase nekad episkop Atanasije...

Подели на овим сајтовима

Е моја мутава децо. Толико су вам отврднула срца да се и са овако озбиљним стварима спрдате и исмејавате па уз то још и подмећете кукавичје јаја да Тврдош и Владика Атанасије измишљају писма која пристижу од јадних и напаћених људи.

Рођаче, и ти се спрдаш са епископом причајући, наводно, у његово име, представљајући га као неког ко се свађа са мутавом децом.

Владика зна да су ово озбиљне теме и зато превазилази себе, у молитви и смирењу, да разговара са својим патријархом, а и са својим братом цензором, а не да багателизује проблем на форуму.

Владика зна који је његов наредни потез. Само владика зна да ли ће терати Максима да се сукобљава са Црквом и ризикује све. Владичин обожавалац то не сме да тврди у његово име.

Само владика зна зашто није Максиму исто тако саветовао пре Сабора да се бори до краја, а не да пише покајна писма. Могао је, а можда и јесте. А можда га је саветовао и после Сабора.

Кад боље размислим, није. То би значило да га злоупотребљава.

Немој рођо правити привид да в. Атанасије прави раскол.

Пусти да дође Сабор па ћемо онда знати све. Овако је то само спрдачина за туђ рачун и кукавичје јаје да је тобож, Црква непријатељ истине. Ја бирам Цркву. Нашу дивну аутокефалну Цркву без мане, јер је мој јадни живот бесмислен без ње.

Све остало је, рођаче мој, прљавштина живота. Твоји тобожњи аргументи о злу цензора су исти као аргументи Ивана Карамазова против Бога - невина деца страдају.

Још једна реч. Чини ми се да има пар владика (надам се не у СПЦ) који стварно мисле да Вартоломеј може да скине анатему. Они иду до краја јер имају дугме за ресетовање.

Подели на овим сајтовима

Samo da kazem jedno: Mnogi su geledali u vas 4 episkopa (AAAI) kao na 4 stuba SPC. A onda ispade: prvi krao silne pare i napravio raskol, drugi - cenzor i upropastitelj svestenstva i monastva, treci i cetvrti sada nastupaju sa podjelama i ne znamo kako ce se to sve zavrsiti. A sta ako Irinej postane patrijarh? Hoce te li nas pozvati da i mi odemo u raskol i ne priznamo ga za patrijarha ? 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Obozavalac рече

Наравно да Атанасије неће саветовати Максима да се повуче већ управо супротно. Рећи ће му да се бори против Бачког до краја...

- Максо, сине мој духовни иди до краја... ако треба у раскол у раскол! 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bonsenjo рече

Samo da kazem jedno: Mnogi su geledali u vas 4 episkopa (AAAI) kao na 4 stuba SPC. A onda ispade: prvi krao silne pare i napravio raskol, drugi - cenzor i upropastitelj svestenstva i monastva, treci i cetvrti sada nastupaju sa podjelama i ne znamo kako ce se to sve zavrsiti. A sta ako Irinej postane patrijarh? Hoce te li nas pozvati da i mi odemo u raskol i ne priznamo ga za patrijarha ? 

Неће Иринеј постати Патријарх. Свети Ава Јустин му није тако прорекао на самрти. Рекао му је нешто сасвим друго. Он се пашта да то постане али Бог ће изабрати другог. Лично мислим Григорија или Јоаникија. О расколу нема речи.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bonsenjo рече

Dobro Vam je savjetovao svjatjejsi - ako se izmirite i rijesite to izmedju sebe obradovacete cijelu Crkvu. Podaj Gospodi...

Владика Иринеј треба да се измири сам са собом а не са Атанасијем кога неће да позива на Саборе епископа. И да престане да буде слугењара овом ноторном издајнику и дефетисти Александру Вучићу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...