Jump to content

Danas: Патријарх одбио захтев 14 владика за ванредни Сабор; Direktno.rs: Текст захтева

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 22 минута, Grizzly Adams рече

они би требало да слушају глас народа по тим питањима.

NippyAfraidHartebeest-size_restricted.gi

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Grizzly Adams рече

Проблем ти је сејо што се код нас под плаштом ”црквене послушности” потурила теза о апсолутној недодирљивости епископа. Шта год да каже на било коју тему има да ћутиш и гледаш у патос, а посебно ако си у мантији. Јер нека мечка са планине може да завија колико оће без последица, али сироти поп тешко...

А ”црквена послушност” односи се на црквене ствари. Литургија, молитва, црквена посла. Не односи се на политику и друштвене папазјаније којима се српске владике годинама и деценијама баве, често веома неславно као у овом задњем примеру. Камо среће да је задњи.

У ствари, што се не-црквених ствари тиче, сваки верник има право да им каже и приговори шта год мисли, они би требало да слушају глас народа по тим питањима.

А кад год неко прави поларизацију и дели народ да се опредељује за овог и оног то је зато што има неки интерес.

Bas tako. Citam neki dan u novinama kako je neki svestenik, ne secam se iz koje eparhije bese, znace to verovatno bolje ovi bogoslovi, odselio sa sve porodicom u Nemacku i otisao da vozi kamion.

Mislim se u sebi, neka ti je blagosloveno covece Bozji. Da radim nesto pri Crkvi u Srbiji danas, usled ove artiljerije informacija, poluinformacija, dezinformacija itd. tacno bih njegovim stopama, odma’ za krpu ili motiku i cao. Mir nema cenu.

Isto letos pricam sa jednim drugarom koji je nas svestenik u inostranstvu preko 10-15g. Jako fin covek inace... Kaze OK mu je ali roditelji stare, deca vec stasala a i njega nostalgija vuce pa bi se vratio. Pa reko’ sigurno bi mogao naci nekoga iz Srbije da se zamenite. A ne, kaze on, hocu da krenem neki svoj mali biznis, da nastavim da sluzim- to mi je jako vazno, ali nikako da ne budem na platnom spisku eparhije. Bi mi nekako sve jasno pa ga nisam htela dalje nista vise pitati.

Nekako uvek, pre ili posle, ljudi svojim iskustvom posvedoce koliko je sloboda vazna pa posle zale za izgubljenim vremenom. Ali mnogi to spoznaju tek kada je izgube. Ovde mislim generalno, na zivot uopste i u Crkvi i van nje. Zamisli samo npr. jutro i budjenje svih tih sponzorusa sto odose za bogatim matorcima, sve te migrene, antidepresive, sve te otuzne i promasene zivote, kesetine pune nekakvih krpica, facebook i intagram puni slika iz snova, a dusa se cepa od bola...Ne dao Bog nikome...

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, florenntina рече

Mislim se u sebi, neka ti je blagosloveno covece Bozji. Da radim nesto pri Crkvi u Srbiji danas, usled ove artiljerije informacija, poluinformacija, dezinformacija itd

Није то само у Србији, и ван Србије при цркви грувају топови полуинформација, дезинформација и информација... 

Где је више сребра, ту је више ове ''паљбе''!  а нема горе политике од црквене политике!

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...